Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Publicat

Publicitate

Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, este pomenită în calendarul creștin ortodox la 25 iulie. Sfânta Ana este mama Maicii Domnului, ea fiind ocrotitoarea copiilor și a maternității, pentru că a zămislit la bătrânețe, după multe rugăciuni, lacrimi și post.

Sfânta Ana a fost mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Maria, care, prin harul lui Dumnezeu, s-a făcut bunica după trup a Mântuitorului Hristos.

Sfânta Ana era din seminția lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron. Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 î.Hr.). Ei au avut trei fete: Maria, Sovi și Ana. Maria s-a căsătorit la Betleem și a născut pe Salomeea moașa; Sovi s-a căsătorit tot la Betleem și a născut pe Elisabeta, mama Sfântului Proroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul; iar Ana s-a căsătorit în pământul Galileei. Aici, Prin multă rugăciune, ea a născut-o pe Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu și începătoarea mântuirii noastre. Astfel, putem afirma ca Elisabeta, Salomea și Maica Domnului erau verișoare, iar Mântuitorul era verișor de gradul doi cu Sfântul Ioan Botezătorul.

Nerodirea pântecelui – ocara lumii Sfânta și dumnezeiasca Ana a primit o vrednicie și mai mare, cununându-se cu dreptul Ioachim, un bărbat înțelept din Galileia. Drepții Ioachim și Ana au fost o pereche sfințită de Dumnezeu, petrecându-și zilele în cuviincioșie duhovnicească, în post și rugăciune. Dar ajungând la vârsta bătrâneții fără să rodească un vlăstar pentru familia lor, sfinții s-au rugat Domnului să dezlege sterpăciunea lor și să le dea un rod. Pe vremea aceea, nerodirea de prunci era considerat un blestem de la Dumnezeu. Însă aceasta nu era blestem, ci s-a făcut ca să se arate puterea lui Dumnezeu și credința lor. Deși întreaga cetate îi vorbea de rău, și nici măcar preoții templului nu le mai primeau jertfele, drepții Ioachim și Ana nu s-au lăsat biruiți de răutatea lumii, necontenind a striga către Dumnezeu să ridice de pe dânși rușinea aceasta, promițând că darul lor îl vor da Domnului, ca semn de mulțumire. Sfânta Ana ia în pântece pe Maica Vieții Și pe când se ruga dreptul Ioachim în pustie, și sfânta Ana în grădina sa, au primit amândoi înștiințare de la Gavriil, îngerul Domnului vestea cea mare de bucurie, că Ana are să nască pe cea mai curată și mai slăvită dintre femei, pe Maica Fiului lui Dumnezeu. Bunele vestiri și făgăduința Domnului n-au întârziat să se împlinească, pentru că la scurt timp de la vedenia îngerească, sfânta Ana a luat în pântece pe Fecioara Maria, Prea Sfânta Maică a Domnului.

Sfânta Ana aduce la templu pe Maica Domnului

Sfânta Ana i-a dat naștere Maicii Domnului, fecioara pe care Dumnezeu o alesese ca fiind cea mai sfânta din neamul omenesc și singura femeie vrednica și curata a vremii care să îi dea naștere Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pe când Maria a împlinit vârsta de trei ani, Sfânta o duce la Templu din Ierusalim și o oferă în slujba Domnului, în timp ce Sfânta Ana își va petrece restul vieții în post și rugăciune. Mai mult de-at atât, Ana face fapte bune celor nevoiași, așteptând clipa în care ceea ce promisese Dumnezeu se va adeveri.

Publicitate

Adormirea Sfintei Ana
Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu 25 iulie
La vârsta de 69 de ani trece la cele veșnice și Dumnezeu o ia alături de el în Ceruri. Conform Tradiției Bisericești, Fecioara Maria își pierduse ambii părinți încă de când avea doar 11 ani și era la Templu.

Surse: Crestin Ortodox, Calendar ortodox, Basilica, Active News.

Unde se găsesc moaștele Sfintei Ana, mama Maicii Domnului

Potrivit mărturiei lui Procopius, în vremea domniei împăratului Iustinian cel Mare (527-565), în capitala bizantina – Constantinopol – a fost ridicata o biserica închinata Sfintei Ana.

Împăratul bizantin Iustinian al II-lea (685-695; 705-711) a reparat și întărit vechea biserica a Sfintei Ana, după ce Sfânta Ana i-a apărut în vedenie soției sale, însărcinata la acea vreme. Cu aceasta ocazie, Sfintele ei Moaște și un vestmânt (acoperământ) au fost aduse în Constantinopol și așezate în biserica, spre închinare.

Moaștele Sfintei Ana au fost aduse, din Tara Sfânta în Constantinopol, în anul 710, acestea fiind păstrate în biserica în Biserica Sfânta Sofia, până în anul 1333. Prăznuirea sfintei, în întreaga Biserica Ortodoxa, se face în ziua de 9 septembrie, imediat după Nașterea Maicii Domnului.

Canonul Sfintei Ana a fost compus de către Sfanțul Teofan Imnograful (817), însa parți mai vechi din slujba sunt atribuite și lui Anatolie din Bizanț (458). Adormirea Sfintei Ana este prăznuita în ziua de 25 iulie, care poate coincide cu ridicarea bisericii din Constantinopol, ori cu aducerea aici a Sfintelor ei Moaște.

Moaștele Sfintei Ana de la Schitul Sfânta Ana din Sfanțul Munte Athos

Schitul Sfânta Ana Mare este cel mai vechi și mai însemnat schit din Sfanțul Munte. Schitul a fost întemeiat în ultimele decenii ale secolului al XVII-lea, pentru a păstra în biserica Piciorul stâng al Sfintei Ana. Sfintele ei Moaște au fost aduse în schit de către Cuviosul Simeon, în ziua de 26 octombrie 1666, potrivit codex-ului schitului.

Moaștele Sfintei Ana se păstrează cu mare evlavie în biserica centrala, unde pomelnicele primite din întreaga lume sunt pomenite, cu mare razna și așezare duhovnicească. Nenumărate sunt minunile săvârșite de Sfânta Ana, mai ales în cazurile privind infertilitatea și nașterea de prunci.

Sfintele Moaște ale Sfintei Ana în întreaga lume

În bisericile Sfanțului Munte se mai afla si alte Moaște ale Sfintei Ana. Astfel, în biserica din Mănăstirea Cutlumuș se află întregul picior drept al Sfintei Ana. În biserica din Mănăstirea Stavronikita se păstrează mana Sfintei Ana. Parți din trupul Sfintei Ana se mai afla si în Catedrala Patriarhatului din Ierusalim si Antiohia, în Manastirea Kykkos, din insula Cipru, cat și în alte biserici și mănăstiri din lume.

Sultanul Insulei Limnos nu putea să dobândească copii și, din această pricină, era foarte mâhnit. Auzise de la locuitorii insulei, care vizitaseră Sfântul Munte și Schitul „Sfintei Ana”, despre minunile mamei Maicii Domnului și ajutorul pe care ea îl dă soților fără copii. Fiind încredințat de istorisirile pe care le auzise, el a trimis, prin niște închinători, daruri la Schit pentru Icoana Sfintei Ana și le-a cerut să-i aducă untdelemn și agheasmă de la Sfânta.

Pentru că sultanul era de altă religie, creștinii au aruncat darurile lui și nu i-au adus nimic. Însă sultanul nu și-a pierdut nădejdea, ci a trimis alte daruri, prin alți închinători, la Schitul „Sfintei Ana”, și le-a cerut și acestora să-i aducă agheasmă și untdelemn de la Icoană, amenințându-i chiar cu pedepse aspre, dacă nu-i vor aduce.

Monahii din Schit, deoarece sultanul nu era creștin și din cauza pedepselor făgăduite creștinilor, i-au trimis apă de băut, nu agheasmă, și ulei obișnuit, nu sfințit. Însă Sfânta Ana, văzând credința și stăruința sultanului, l-a ajutat și i-a împlinit cererea, iar la vremea cuvenită soția i-a născut un prunc sănătos.

Drept recunoștință, sultanul i-a dăruit Sfintei Ana o candelă prețioasă, care atârnă la icoana ei și astăzi. Dar, fiindcă argintarul furase din materialul prețios, sultanul a adăugat oul din partea de jos a candelei, astfel încât darul să fie complet, adică să aibă greutatea de argint pe care o făgăduise la început.

Starețul și ucenicul

Starețul Macarie de la Chilia „Adormirea Maicii Domnului” din Schitul Sfintei Ana (Sfântul Munte Athos) era grav bolnav. Starețul era de loc din Tesalonic și de mic venise și se călugărise la Schitul Sfintei Ana. Din pricina nevoinței exagerate, ajunsese la epuizare, mai ales că nu era înzestrat cu rezistență trupească.

În Duminica Lăsatului de Sec de Carne din anul mântuirii 1750, Starețul Macarie, din pricina epuizării, ajunsese în pragul morții. Ucenicul său, monahul Teoctist, care avea și grija Kiriakonului Schitului, după Dumnezeiasca Liturghie din acea Duminică, a fost cuprins de o mare mâhnire, neștiind ce mâncare să-i pregătească Starețului său, care să-l întărească oarecum și să-l ridice din istovirea ce o avea.

Cu această mâhnire în suflet a coborât la mare, gândindu-se că, poate, va găsi vreun pește. Însă marea era atât de tulburată și învolburată, încât nicio barcă nu era la țărm și nici pe mare nu se vedea trecând vreuna. Atunci, umilindu-se cu sufletul, a îngenuncheat și cu multă credință, din durerea inimii, s-a rugat lui Dumnezeu și Sfintei Ana, Maica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu a apucat să-și sfârșească rugăciunea, că Părintele Teoctist vede pe valurile înspumate ale mării jucând un pește destul de mare. Îndată, luminat fiind de Dumnezeu, a făcut semnul Crucii în direcția unde se vedea peștele și un val – o, minunile Tale, Hristoase Împărate! – a aruncat acel pește pe nisipul de pe țărm.

Părintele Teoctist, plin de bucurie, a luat peștele, l-a dus sus la Kiriakon (biserica centrală, lângă care se afla și bucătăria), l-a pregătit și i-a dat Starețului său să mănânce. De îndată ce a mâncat din acel pește, Starețul s-a întremat și a prins atâta putere, încât s-a făcut deplin sănătos, tămăduindu-se de boala sa.

Cu mâncarea care a rămas, i-a ospătat pe toți monahii și mirenii care se aflaseră în acea zi la Kiriakonul Schitului și care, cu toții, au slăvit pe Preabunul Dumnezeu, Cel minunat în lucrurile Sale și în Sfinții Săi.

Vindecarea Arhimandritului Varnava

Neobositul stareț al Mănăstirii Pângărați din Neamț, arhimandritul Varnava era cunoscut în vremea sa ca un priceput dascăl și duhovnic. Sătenii îi purtau un respect deosebit acestui călugăr care îi învăța pe copiii lor carte, recomandându-i pe cei mai buni dintre ei ca preoți la sate.

În toamna anului 1849, starețul s-a îmbolnăvit greu, încât nu mai avea nădejde de viata. În luna decembrie a acelui an a cerut ucenicilor să-l ducă la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana din Mănăstirea Bistrița. Aici, cu multe lacrimi rugându-se, s-a vindecat desăvârșit, prin minune, și s-a întors sănătos la mănăstirea sa.

Ca semn de recunoștință, starețul a împodobit icoana Sfintei Ana cu o strană nouă, care se păstrează până astăzi. Iar pe reversul ei a scris următoarele: „Această strană pentru sfânta icoană făcătoare de minuni s-a făcut cu toată cheltuiala cuvioșiei sale, Arhimandritul Varnava, egumenul Mănăstirii Pângărați, care, îmbolnăvindu-se cumplit la 1849, decembrie 14, și fiind la ceasul de pe urmă, cu mare laudă sfânta icoană îndată l-a făcut sănătos. Iar strana s-a gătit la anul 1853, ghețărie, 24”.

Surse: Doxologia, doxologia.ro, Doxologia portal crestin ortodox.

Etimologia / semnificația numelui Ana
Ana – este un prenume de fată cu rădăcini puternice într-un vechi nume ebraic, „Hannah” (Channah), adesea purtat de către personaje biblice și care înseamna „har” sau „Darul lui Dumnezeu dat lumii”.

În Cărțile lui Samuel, Hannah (Ana) este mama profetului Samuel. Aceasta a fost nefertilă, și în templu s-a rugat ca Dumnezeu să îi dea un fiu. Iar dacă el se va naște, acesta va îndrumat pentru a deveni preot.

Când s-a născut juncul, Samuel, Hannah i l-a încredințat lui Eli să fie crescut ca un preot (1 Samuel 1: 2).

Acest prenume feminin poate fi întâlnit (destul de rar) ca și nume de familie.

Derivate ale numelui Ana
Anca, Aneta, Anisoara, Nana, Ani, Anita, Anuța, dar și, sub influența occidentală, Ani sau Anita.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Ana?

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 9 septembrie când serbăm pe Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana, sau pe data de 3 februarie atunci când pomenim pe Sfântul și dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu și prorocița Ana sau pe data de 25 iulie când facem pomenirea adormirii Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Icoana Sfintei Ana, mama Maicii Domnului

Drepții Ioachim și Ana se zugrăvesc după cum urmează: Dreptul Ioachim se zugrăvește bătrân, cărunt, cu barba rotundă. Sfânta Ana se zugrăvește bătrână, purtând un chiton (veșmântul de dedesubt) roșu și un himation (veșmântul de deasupra) verde. Ei sunt zugrăviți în diferite scene din viața Maicii Domnului: zămislirea acesteia, nașterea, binecuvântarea ei de preoți și Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. De multe ori, Sfânta Ana este zugrăvită purtând-o în brațe pe Maica Domnului pruncă, iar uneori sunt zugrăviți amândoi drepții Ioachim și Ana, cu Fecioara, copilă, între dânșii. Mai rar, Sfânta Ana se zugrăvește și singură.

Cartea în format fizic ➡ Dionisie din Furma – Erminia Picturii Bizantine, pp. 89, 138, 184, 210.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana (în maghiară Szent Anna-tó) este singurul lac vulcanic din România. Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare (în maghiară Nagy-Csomád), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani).

Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620m și o lățime maximă de 460m, o suprafață de 19,50ha și o adâncime maximă de 7m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029ml minerale. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.

Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea. Localnicii știu că „Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții”. Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.

Lacul Sfânta Ana este o rezervație complexă naturală, geologică, floristică și faunistică, fiind legat de Băile Tușnad prin poteci turistice.

Lângă lac se află o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana.

Rugăciune către Sfinții Părinți Ioachim și Ana

Însoțirii celei de Dumnezeu alese, dumnezeieștilor părinți Ioachim și Ana, ca celor ce ați născut pe Maica Vieții noastre, binecuvântată de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioară Maria, cântări de laudă aducem vouă noi, rugătorii voștri; iar voi, ca cei ce aveți îndrăzneală către Dumnezeu, păziți-ne cu rugăciunile voastre de toate primejdiile pe noi, cei ce cântăm: bucurați-vă, părinți de trei ori fericiți!
O, preafericită însoțire, a dumnezeieștilor părinți Ioachim și Ana cei ce stați lângă scaunul Dumnezeirii, primind laudele acestea ale noastre, izbăviți-ne cu rugăciunile voastre de chinurile cele veșnice și de toată ispita, ca împreună cu voi să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Troparul Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 4-lea

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

„Capacitatea ANAF de a confisca și de a executa silit va fi întărită”. Bolojan vrea reformarea completă a sistemului fiscal

Publicat

Publicitate

„Capacitatea ANAF de a confisca și de a executa silit va fi întărită”: Premierul a criticat dur sistemul fiscal actual și a promis reformarea completă a acestuia, scrie alba24.ro.

Cel de-al doilea pachet fiscal, prezentat de șeful Executivului, include intensificarea controalelor fiscale, reorganizarea și digitalizarea ANAF, precum și intensificarea controlului prețurilor de transfer.

„Creșterea încasărilor la bugetul de stat este o prioritate, dar acest lucru nu se poate face de pe-o zi pe alta întrucât sunt niște fenomene care s-au acumulat de ani de zile” a spus Bolojan.

Controale serioase în construcții și alte sectoare cu risc

Premierul a identificat sectoarele cu risc ridicat pentru munca la negru, în special construcțiile: „Gândiți-vă de exemplu că pentru a combate munca la negru trebuie să faci controale într-adevăr serioase și se știu zonele, cum sunt cele de construcții, de exemplu, în general micile construcții unde munca la negru este o constantă.”

Despre digitalizarea ANAF, premierul a spus că este „o poveste fără sfârșit”. „Nu există niciun entuziasm sau nu a fost la ANAF să se facă digitalizarea. Pentru că atunci se vede din analize de risc exact unde sunt problemele”, a declarat Bolojan.

Premierul a explicat că lipsa digitalizării afectează grav eficiența controalelor: „Dacă este un deșert de informații, vă puteți imagina că eficiența unor controale este foarte redusă.”

Capacitatea ANAF de a confisca și de a executa silit va fi întărită. Ce stă în spatele deciziei

Bolojan a vorbit despre o schemă frecvent utilizată pentru evaziune: „Pe componenta de insolvență, cesiune creanțe, poți foarte ușor în România să cesionezi creanțele unei companii cu mari datorii, unui paravan, o fantomă, după care nu mai poți să recuperezi acele datorii și cel care a generat acele datorii își vede de treabă.”

Publicitate

Pentru a combate aceste practici, Executivul va limita eșalonările și va întări „capacitatea de a confisca, de a executa silit„, conform premierului.

Situația financiară descrisă de Bolojan este dramatică: „Avem niște arierate enorme, de zeci de miliarde, sigur se pune întrebarea: cum nu le-au văzut de s-au acumulat la acest nivel ani de zile? Și pentru asta este evident că sunt responsabilități importante în toată structura ANAF-ului.”

Ca răspuns la această situație, mandatele pentru cei cu funcții de conducere vor fi limitate și vor fi introduse obiective cuantificabile de performanță.

Acuzații explicite: societăți protejate și controale formale

Bolojan a lansat și acuzații explicite legate de protejarea anumitor companii: „Avem practici neunitare în exercitarea controlului. Acumularea de arierate mari arată cât se poate de cert că unele societăți au fost protejate în acești ani.”

Bolojan a detaliat metodele prin care s-ar fi făcut această protejare:

„Nu poți funcționa în stil mare fără să fii protejat de o parte din cei care trebuie să facă ordine în respectivul domeniu. Societăți care sunt avertizate când sunt controlate, procese verbale care nu consemnează sumele reale și unele mult mai mici, consilierea prin aparținători ai celor care controlează societățile, contabilități șamd. Controale formale.”

Citeste mai mult

Eveniment

ANPC a amendat cu 321.000 de lei operatori economici de pe litoral; 4 unități închise

Publicat

Publicitate

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de 321.000 de lei și au decis închiderea temporară a patru dintre unitățile verificate, în urma controalelor derulate vineri în cadrul Comandamentului Litoral ANPC 2025, a anunțat instituția într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, comisarii eu efectuat 60 de acțiuni de control. Acțiunile au avut loc în mai multe stațiuni de pe litoral și s-au soldat cu amenzi în valoare de 321.000 lei, 18 avertismente și patru invitații la sediu. S-a dispus distrugerea de alimente în valoare de 18.271 lei și închiderea temporară a patru dintre unitățile verificate: Cuza (Costinești), Dinasty Pro VSF (Mangalia), Estival Neptun (Vama Veche), Echipament Acvatic Lord Unic (Mamaia Nord).

Unul dintre restaurantele verificate de comisari este și ‘Lavrion’ – Mangalia (SC Dinasty Pro VSF SRL). La finalul controlului, punctul de lucru a fost închis de comisarii ANPC, care au aplicat și șase amenzi în valoare 38.000 lei și s-a dispus ca întreaga marfă (7.608 lei) să fie dată spre casare, împreună cu toate ustensilele și frigiderele folosite pentru conservarea alimentelor.

Camera pentru depozitare prezenta pânze de păianjen foarte vechi și foarte dense, în bucătărie s-au găsit gândaci, în mai multe locuri din blocul alimentar, iar unitatea nu avea autorizație de funcționare emisă de primărie. Restaurantul funcționa în condiții igienico-sanitare neconforme, cu proceduri nesigure, schimbare termică a materiilor prime și lipsă elemente de identificare/materii prime. Din meniu lipsea lista cu aditivi și declarația nutrițională.

‘Se casează absolut toată marfa, Raportat la zeci de gândaci, păianjeni…înlocuirea a absolut tot. Nu mai spun de deratizare curte, canal, absolut tot. Practic, o luați de la zero. Dacă mai vreți. Dacă nu, apucați-vă de filatelie, la malul mării!’, a transmis Cristian Popescu Piedone agentului economic, la încheierea controlului.

Conform ANPC, în Mamaia Nord, controalele s-au soldat cu șase amenzi de 147.000 lei și trei avertismente și cu închiderea temporară a unității Echipament Acvatic Lord Unic SRL. La Techirghiol, s-au dat patru amenzi în valoare de 20.000 lei și cinci avertismente. La Eforie Nord, au fost aplicate opt amenzi în valoare de 34.000 lei, trei avertismente și marfă distrusă de 506 lei. La Costinești, s-au dat o amendă de 29.000 lei și două avertismente, s-a dispus distrugerea unei cantități de produse în valoare de 899 lei și închiderea temporară a unității Cuza.

Publicitate

În Mangalia-Vama Veche, s-au aplicat 13 amenzi de 91.000 lei și cinci avertismente, s-a dispus distrugerea unor produse în valoare de 16.321 lei și s-a sistat temporar activitatea pentru Dinasty Pro VSF (Mangalia), Estival Neptun (Vama Veche).

Problemele principale identificate de ANPC, la nivelul fiecărei unități: lipsă autorizație UAT; lipsă cabine vestiar; produse nesigure (materii prime cu stare termică schimbată/materii prime depozitate neconform/produse fără date de identificare și caracterizare); proceduri nesigure (ustensile neconforme/agregate frigorifice cu rugină și exfolieri de vopsea/agregate frigorifice neprofesionale/vase de gătit cu grad uzură ridicat//coșuri de gunoi fără capac/depozitare neconformă/spații neigienizate); practici comerciale incorecte (ingrediente meniu vs ingrediente utilizate ca materii prime); listă meniu incompletă (lista ingredientelor/valori nutriționale); lipsă lenjerii camere conforme; camere cu tavane exfoliate; lipsă plase insecte/plăci faianță grupuri sanitare desprinse; grupuri sanitare neigienizate/obiecte sanitare neigienizate. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un cioban din satul Tocileni, care a rămas fără splină și o parte din ficat după ce a fost bătut, are nevoie de ajutor URGENT

Publicat

Publicitate

Un nou apel făcut de Parohia Pacea mobilizează oamenii cu suflet bun pentru a ajuta  un OM BOLNAV pentru a ajunge MIERCURI ( peste 4 zile) la SPITAL LA IAȘI pentru OPERAȚIE și pentru mai multe investigații medicale.

 

Un cioban din satul Tocileni, județul Botoșani, care a fost bătut și operat de urgență, are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi, pentru a face o nouă intervenție chirurgicală la Iași… De asemenea are mai multe lipsuri cu care se confruntă.

 

Până anul trecut a muncit pe unde a găsit de lucru. Ultimii ani a fost cioban la oi, doar că din aprilie, anul trecut, viața lui s-a schimbat total…și a ajuns să stea mai mult prin spitale, să nu mai poată munci și să nu mai aibă voie să mănânce orice ( din cauza regimului alimentar pe care ar trebui să-l respecte pentru a trăi) .

 

Publicitate

„Mi-a povestit că anul trecut, când a ieșit prima dată cu oile la păscut (după iernat) a fost bătut crunt de câțiva săteni pentru că era în treacăt cu oile pe pășunea lor. Atunci a văzut moartea cu ochii… A fost găsit în stare gravă și dus la spital. A urmat de urgență o primă operație – i-au fost scoase splina și jumătate din ficat. La doar câteva săptămâni, corpul i-a cedat din nou și a ajuns iarăși de urgența la spital, unde i-au găsit: chisturi abdominale, stomac perforat și a urmat o a doua intervenție chirurgicală, iar în ultimele două luni a trecut de trei ori pe lângă moarte, după ce s-a îngălbenit „ca o lămâie” cum a povestit el și a ajuns din nou la spital cu icter mecanic și alte probleme de sănătate… Medicii din Botoșani au făcut tot ce au putut pentru a-l salva, dar l-au trimis la Spital la Iași pentru a face mai multe investigații medicale și pentru o nouă operație complexă”, a scris preoteasa Ana Maria Macuc.

 

Din păcate nu are bani să ajungă la Spital la Iași și cu ce să plătească o parte din investigațiile medicale pe care trebuie să le facă contracost.

 

Are un venit de doar 550 lei/lună ( ajutorul social) pe care-l împarte cu soția sa, 275 lei/ persoană. Pe cartea de muncă are doar 10 ani vechime…Fiind la sat, a lucrat mulți ani fără carte de muncă.

 

De când a fost bătut crunt, nu mai poate munci, nu mai poate lucra grădina, a umblat mai mult prin spitale… Nu are copii care să-l sprijine.

 

Medicamentele, regimul alimentar, transportul la spital, toate îl copleșesc și ne roagă să-l ajutăm să trăiască.

 

Locuiește împreună cu soția sa într-o casă modestă. Prima casă le-a luat foc și timp de 30 de ani de zile nu au avut curent electric și evident, nici un fel de electrocasnic în casă.

 

🕯️ În luna martie a apărut și o rază de lumină în viața sa.

După ce în luna septembrie, anul trecut, am mai făcut un apel pentru el întrucât nu avea curent electric… în luna martie ” dl. Cătălin” ( cum îi spune el) s-a oferit voluntar…i-a racordat căsuța modestă la curent electric și mai mult decât atăt, îi plătește lunar facturile, atâta timp cât va putea.

Nu-l cunosc pe dl. Cătălin, dar îi mulțumesc mult pe această cale!

 

🕊️ Este un motiv de bucurie și speranță că, prin bunătatea oamenilor, se pot face minuni, se poate alina durerea oamenilor aflați în suferință și în lipsuri.

 

📌 DE CE ARE NEVOIE acum?

 

1. BANI pentru anumite INVESTIGAȚII MEDICALE înainte de o nouă operație la ficat și la fiere, programată miercuri (peste 4 zile)

 

2. Bani de TRANSPORT LA SPITAL LA IAȘI ( îl poate duce un vecin cu mașina, dar costă 350 lei) sau să-l transporte cineva cu mașina, gratuit. Este slăbit, nu are putere să meargă cu autobuzul.

 

3. UN FRIGIDER – „cât de mic”, a spus el – doar să poată păstra o oală cu mâncare de la o zi la alta.

De 30 de ani nu are frigider, televizor, mașină de spălat, radio …

Timp de 30 ani a stat la lumina lumânării.

 

4. LEMNE pentru iarnă ( anul trecut când l-am cunoscut se încălzea cu ciocleji).

 

5. O BUTELIE

 

6. ALIMENTE de bază. Are scoasă splina și trebuie să țină regim și pentru ficat. Soția sa nu ține regim.

 

7. PRODUSE DE IGIENĂ ( detergent, șampon, săpun ș.a.)

 

8. trei GEAMURI MICI și O UȘĂ LA INTRARE ( iarna suflă vântul prin cele vechi și șubrede )

 

9. Orice alt ajutor este binevenit.

 

🧡 CUM ÎL PUTEȚI AJUTA?

 

1. Îl puteți VIZITA PERSONAL în satul Tocileni (la 13 km de Botoșani)

 

2. Îl puteți suna la NR. DE TELEFON: 0757 383 095. Pe acest numar are și REVOLUT, unde se pot face donații.

LT113250039473791165

 

3. Puteți dona in NR DE CONT RO65BRDE240SV86467372400 deschis la BRD pe numele Tanaselea Gheorghe

 

4. Dacă nu puteți ajunge personal la el, puteți lăsa pachete pentru el la voluntarul de BISERICA PACEA, Botoșani, Marți-Vineri ( 9:00-16:30) sau Sâmbătă-Duminică ( 12:00-16:30) , cu rugămintea de a scrie pe pachet „Tocileni”. Telefon voluntar: 0722 179 366

 

ÎMPREUNĂ, puțin câte puțin, putem alina suferința acestui om care ne roagă să-l ajutăm să trăiască!

 

„Vă mulțumim mult!”, a transmis preoteasa Ana Maria Macuc.

 

https://www.facebook.com/share/p/19kpUARGdy/

 

https://www.facebook.com/share/p/1HSmptHE4v/

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 31 de ani, din Dorohoi, arestat preventiv pentru că a bătut o femeie de 90 de ani pe care a încercat să o jefuiască

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de tentativă la tâlhărie calificată și lovire sau alte violențe.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în aceeași zi, în jurul orei 12:00, a pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate,(apartament cu ușa lăsată neasigurate) , o femeie de 90 de ani, din municipiul Dorohoi.

Acesta ar fi imobilizat victima și prin folosirea violenței i-ar fi solicitat acesteia în mod repetat sume de bani.

În același timp, una dintre vecinele victimei, o femeie de 69 de ani, auzind zgomote din apartament, s-a prezentat la ușă, întrerupând activitatea infracțională.

 

Publicitate

Tânărul bănuit de comiterea faptelor, ar fi agresat-o și pe femeia de 69 de ani, provocându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

 

După comiterea faptelor, acesta a părăsit zona, fiind identificat în scurt de timp de polițiști în apropierea imobilului de locuințe în care a comis faptele.

 

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în fața instanței de judecată, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending