Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Soborul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. A doua zi de Crăciun

Publicat

Publicitate

După ce ne-am închinat în ziua dinainte, împreună cu îngerii, cu magii și cu păstorii, lui Dumnezeu Care S-a făcut om și S-a născut ca un prunc pentru mântuirea noastră, se cuvine să cinstim în această zi pe Maica Sa, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Biserica o înfățișează lângă prunc, în peșteră, arătând-o și ca unealtă aleasă și pregătită de Dumnezeu de-a lungul generațiilor, în vederea împlinirii marii taine a întrupării Sale, dar și ca pe noua Evă, prima și cea mai de seamă reprezentantă a omenirii înnoite.

Cum ar putea oare mintea omenească să înțeleagă chipul uimitor ales de Dumnezeu pentru a veni printre oameni? Fiul Unul-Născut al lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, fără amestecare și fără împărțire, este zămislit în pântecele Fecioarei, fără participarea vreunui om, prin lucrarea Duhului Sfânt, și Se supune de bunăvoie legilor nașterii și creșterii, înnoindu-le. Fără a-Și părăsi natura, fără a înceta să locuiască în sânul Tatălui, Cuvântul lui Dumnezeu ia asupra Sa firea omenească și devine singurul Fiu al Fecioarei, țesând în pântecele ei fecioresc veșmântul de purpură al trupului Său. Două nașteri: una dumnezeiască și veșnică, alta omenească și supusă timpului, dar un singur Fiu, Cuvântul lui Dumnezeu făcut Om.

O singură Persoană se naște din ea, Dumnezeu-Omul (Theanthropos): fără mamă, după natura Sa dumnezeiască, și fără tată, după firea omenească. El unește atât de strâns ceea ce era despărțit printr-un adânc de netrecut, încât, fără să se amestece, însușirile firii dumnezeiești și cele ale firii omenești se împletesc în El în chip tainic (perihoreză). Așa cum, aruncându-se în foc o bucată de fier, focul primește de la fier tăria, iar fierul dobândește lumina și căldura focului, la fel și aici, Dumnezeirea pătimește de bunăvoie slăbiciunea trupului și omenirea se îmbracă în slava lui Dumnezeu, așa încât Preasfânta poate fi numită pe bună dreptate Născătoare de Dumnezeu (Theotokos). „Acest nume constituie toată taina întrupării”, scrie Sfântul Ioan Damaschin, căci, „dacă aceea care a născut este Născătoare de Dumnezeu, negreșit și cel născut din ea este Dumnezeu și, negreșit, este și om”.

Publicitate

Pruncul culcat în iesle nu este un om oarecare, chemat să primească mai târziu harul dumnezeiesc ca răsplată a virtuților sale, precum sfinții și prorocii, un ales al lui Dumnezeu sau un om îndumnezeit (purtător de Dumnezeu, teofor), ci este cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu, a doua Persoană a Sfintei Treimi, Care a luat asupra Lui firea omenească pentru a o înnoi, pentru a o recrea și pentru a reface în El Însuși chipul lui Dumnezeu, întunecat și schimonosit de păcat.
Rai duhovnicesc al celui de-al doilea Adam, Templu al dumnezeirii, Pod care leagă pământul de Cer, Scară pe care Dumnezeu Se pogoară pe pământ și omul urcă la Cer, Maica Domnului s-a făcut mai cinstită decât heruvimii, serafimii și toate puterile cerești. Primindu-L pe Hristos, pântecele său a devenit „mai încăpător decât cerurile”, fiindcă este de acum Tronul lui Dumnezeu. Prin ea, omul este înălțat mai sus decât îngerii și slava Dumnezeirii strălucește în trupul său.

În fața unei astfel de taine, minții omenești cuprinse de uimire nu-i rămâne decât să se închine în tăcere, cu credință, „căci acolo unde Dumnezeu voiește, se biruiește rânduiala firii”. Dimpreună cu Iosif cel tăcut, scăldat în lumina aceasta străină care strălucește în întunericul peșterii, firea întreagă o contemplă pe Preasfânta, liniștită și luminoasă, așezată lângă Pruncul pe Care L-a înfășat ea însăși, așezându-L în iesle. Nicio urmă a durerilor și a ostenelii care urmează de obicei nașterii; căci se cuvenea ca aceea cu trup și suflet feciorelnic, nezămislind în patimi, să nu nască în dureri. Fecioară întru zămislire, fecioară întru naștere și după nașterea Mântuitorului, ea vestește astfel femeilor bucuria și izbăvirea de blestemul pus asupra Evei, cea dintâi mamă, în ziua căderii (Facerea 3, 16).

Un nou fel de viețuire începe astăzi pentru firea omenească: căci, precum Dumnezeu a ales fecioria pentru a Se naște după trup în lumea aceasta, tot așa, prin feciorie, El voiește să intre și să crească în chip duhovnicesc în sufletul fiecărui creștin care viețuiește luând ca pildă purtarea Maicii lui Dumnezeu.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Cum arde la buzunare lipsa colectării selective. Indiferența și slaba gestionare a deșeurilor costă scump

Publicat

Publicitate

România este repetentă la colectarea selectivă a deșeurilor, din perspectiva normelor europene, mai ales în mediul rural. Neîndeplinirea cerințelor UE arde grav la buzunare primăriile și în unele cazuri operatorii de salubritate. De vină este toată lumea, iar penalitățile sunt uriașe.Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat o țintă clară privind colectarea selectivă a deșeurilor. Practic, la anumite intervale de timp, prin reciclare, cantitatea de gunoi trebuie redusă drastic, tocmai pentru a diminua efectele deșeurilor asupra mediului. Astfel, gunoiul menajer trebuie separat de pet-uri, sticle și alte resurse reciclabile. De la teorie la practică este însă o cale lungă, scrie ADEVĂRUL.

Conform datelor Eurostat, România este codașă la nivelul Uniunii Europene privind colectarea selectivă a gunoiului. Targetul impus României de UE privind rata de reciclare este de 70% din 2025. Țara noastră abia atingea, în 2023, pragul de 13-14%.

Cea mai gravă situație este în mediul rural, acolo unde aproape nimeni nu respectă principiile, foarte simple, de altfel, ale colectării selective. La lipsa de informare și indiferența localnicilor se adaugă de multe ori și indiferența autorităților sau lipsa gestionării eficiente a platformelor de colectare a deșeurilor. Eșecul repetat al colectării selective, se dovedește a fi deosebit de costisitor pentru primăriile de la țară.

Publicitate

”Problema asta cu gunoiul ne arde de nu ne vedem„

În județul Botoșani sunt 71 de comune. În majoritatea lor există probleme privind colectarea selectivă a deșeurilor. Și asta în condițiile în care minimul de infrastructură a fost asigurat. Mai precis, în urmă cu aproximativ 11 ani, la nivelul Consiliului Județean, a fost elaborat un Plan Integrat de Management al Deșeurilor, tocmai pentru a încerca atingerea targeturilor impuse de Uniunea Europeană.

În mod concret, toate satele și orașele au fost dotate cu rampe pentru deșeuri, unde au fost aduse containere de culori diferite, speciale pentru categorii separate de deșeuri. Situația era departe de a fi rezolvată. Sătenii, în multe situații fără a fi informați corespunzător, aruncau gunoiul cum le venea la îndemână. Adică de-a valma, gunoi menajer la PET-uri, baterii și sticle la gunoi menajer și așa mai departe. Așa s-a ajuns la situația în care rata de reciclare este dezastruoasă. Iar primăriile plătesc scump pentru asta.

Edilul din Stăuceni, de exemplu, spune că anual penalitățile către Administrația Fondului de Mediu pot ajunge și la 30.000 de euro, pentru neîndeplinirea indicatorilor privind cantitatea de deșeuri.

Publicitate

„Pentru neselectare, comunele plătesc. De exemplu, noi plătim în jur de 10.000 – 12.000 de euro taxă pentru că nu reușim să selectăm gunoiul pentru fiecare comunitate. Problema asta cu gunoiul ne arde de nu ne vedem”, spune Cozmin Epuraș, primarul din Stăuceni.

Este vorba despre faptul că în fiecare an unitățile administrativ-teritoriale trebuie să reducă cantitatea de deșeuri, trimisă către depozitele județene, tocmai prin selectarea celor reciclabile. Diferența dintre targetul impus și cantitatea colectată de deșeuri, se impută primăriilor, inserează ADEVĂRUL.

„Vă dați seama că deșeurile menajere sunt mult mai grele. Să zicem, în jur de cinci kilograme o pungă de gunoi”, spun reprezentanții A.D.I. Ecoprocess.

Publicitate

Pe lângă penalitățile care rezultă din lipsa de colectare selectivă, mai sunt și amenzile de la Garda de Mediu, atunci când deșeurile sunt aruncate la întâmplare în rampă, dar mai ales în jurul ei. La Todireni, Primăria a fost amendată cu 70.000 de lei, în 2023, pentru depozitarea defectuoasă a gunoaielor.

„Toți cetățenii știu că există platforme unde pot duce gunoiul menajer, dar mai sunt care nu respectă acest lucru și aruncă în locuri nepotrivite. Ca să-l poți amenda trebuie să-l și prinzi”, spune Petru Toma, primarul din Todireni.

Vina este a tuturor

De vină pentru această situație sunt de vină aproape toți, de la cetățeni și până la autorități. Autoritățile centrale spun că sunt investiții mari în gestionarea deșeurilor, dar că acestea nu sunt utilizate.

Publicitate

„Deja s-au investit foarte mulţi bani în infrastructura de sortare, care de multe ori zace nefolosită, s-au investit foarte mulţi bani în infrastructura de tratare deşeuri biodegradabile, spre exemplu, acele unităţi de compostare care de multe ori zac nefolosite”, preciza, într-o conferință de presă anul trecut, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

De multe ori, autoritățile locale nu cer suficient tomberoane în rampă sau nu folosesc acele unități de compostare.

„Ne gândim la camere de supraveghere”, mai spune Petru Toma, primarul din Todireni.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii Mari Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este una dintre cele mai însemnate pentru creştini, întrucât împăratul Cons­tantin i-a eliberat pe aceştia de sub prigoana păgână prin Edictul de la Mediolanum din 313 şi toată activitatea sa, sub sfatul mamei sale, Elena, a fost una de protectorat faţă de noua religie. Împăratul Constantin cel Mare (272-337) a devenit nu doar eliberatorul creştinilor, ci şi protectorul lor.

Pri­mul împărat creştin din istorie, la îndemnul mamei sale, şi-a luat drept consilieri în treburile imperiale pe unii dintre episcopii vremii, aşezând în funcţii de conducere oameni care credeau în Hristos.  Convertirea lui Constantin cel Mare s-a petrecut în mod miraculos. I s-a arătat în vis crucea lui Hristos pe cer, sub forma unor stele luminoase şi deasupra ei scria în latină că în acel semn va învinge. Hristos i-a spus că îl va birui pe împăratul Ma­xenţiu – care se purta rău cu creştinii – dacă va însemna ostaşii cu acel semn. Când s-a trezit, împăratul a ordonat ca pe coifurile şi pe armele soldaţilor să fie făcut semnul crucii şi monograma lui Iisus Hristos.

Cu o armată de 20.000 de soldaţi a învins oastea de 150.000 a lui Maxenţiu.  Printre meritele lui Constantin cel Mare se numără convocarea primului Sinod Ecumenic. Sinodul s-a petrecut la Niceea, aproape de locul pe care împă­ratul a ridicat cetatea care îi poartă nu­mele, Constantinopol, în anul 325. La acest prim sinod care a reunit toţi episcopii creştini ai lumii au participat şi Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon al Tri­mitundei şi Sfântul Atanasaie al Alexandriei, care, împreună cu ceilalţi ierarhi populari, l-au pus la punct pe Arie, ereticul care răspândea o învăţătură greşită despre firea lui Hristos. Acolo, la Niceea, sfinţii părinţi au alcătuit prima parte a simbolului de credinţă, prin care măr­tu­risim că Hristos este „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl prin care toate s-au făcut”.

Publicitate

Lui Constantin i se datorează instituirea prin lege a sărbătorii duminicii ca zi de odihnă în tot imperiul. Tot el a dăruit bisericii casele imperiale de judecată, celebrele basilici de mai târziu, şi a scutit biserica de dări.  Constantin le-a restituit averile creştinilor persecutaţi şi a creat cadru legal pentru a fi îngrijiţi bătrânii, orfanii şi săracii, a dat legi care întăreau căsă­to­ria şi pedepseau adulterul şi violul, a in­terzis practica uciderii copiilor, care era una răspândită printre romanii păgâni în sacrificiile către zei.

Sfântul Constantin este ctitor alături de mama sa, Sfânta Elena, al Bisericii Învie­rii de la Ierusalim în 335, dar  şi  al  altor  biserici  în  Ierusalim,  Roma,  Nicomidia  şi Antiohia.  S-a  botezat  la  sfâr­şitul  vieţii,  la  începutul  lunii  mai,  şi a  murit  de  Rusalii,  la  22  mai,  în  acelaşi  an,  337.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

Vacanțele la mare oferă numeroase beneficii pentru sănătatea copiilor

Publicat

Publicitate

Mersul la mare cu copiii în vacanță are numeroase efecte pozitive asupra sănătății lor, atât fizice, cât și mentale, relatează alba24.ro.
Vacanțele la mare oferă numeroase beneficii pentru sănătatea copiilor, dar este important să se ia măsuri de precauție pentru a proteja împotriva riscurilor asociate, cum ar fi expunerea excesivă la soare și riscul de înec.
O vacanță de vară bine planificată și monitorizată poate oferi o experiență de neuitat, plină de beneficii pentru sănătate și bunăstare.
Informația este detaliată într-o serie de ghiduri de sănătate publică privind activitatea fizică pentru copii, precum cele publicate de World Health Organization (WHO) și Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Importanța mersului la mare cu copiii este subliniată și de alte studii publicate în reviste precum Pediatrics și Journal of Physical Activity and Health.
De ce trebuie duși copiii la mare: Expunerea la Soare și Vitamina D
Beneficii: Expunerea moderată la soare ajută corpul să producă vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.
Precauții: Este important să protejăm pielea copiilor de expunerea excesivă la soare prin utilizarea de protecție solară, purtarea pălăriilor și evitarea expunerii directe în orele de vârf.
Activitate fizică
Beneficii: Activitățile fizice la plajă, cum ar fi înotul, alergatul pe nisip, construirea de castele de nisip sau jocurile de plajă, contribuie la dezvoltarea musculară, coordonarea și sănătatea cardiovasculară.
Efecte: Aceste activități ajută la arderea caloriilor, menținerea unui stil de viață activ și dezvoltarea abilităților motorii.
Îmbunătățirea respirației
Beneficii: Aerul marin este mai curat și conține aerosoli salini. Aceștia pot avea efecte benefice asupra sistemului respirator, în special pentru copiii cu astm sau alte probleme respiratorii.
Efecte: Respirația aerului sărat poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii, reducerea inflamațiilor și ameliorarea simptomelor respiratorii.
De ce trebuie duși copiii la mare: Relaxare și reducerea stresului
Beneficii: Sunetul valurilor și atmosfera relaxantă a mării pot avea efecte calmante. Contribuie la reducerea stresului și anxietății atât la copii, cât și la părinți.
Efecte: Un mediu relaxant poate îmbunătăți somnul, starea de spirit și poate reduce comportamentele agitate la copii.
Stimularea imunității
Contactul cu mediul natural, apa sărată și nisipul poate contribui la întărirea sistemului imunitar prin expunerea moderată la microbi benefici.
Efecte: Această expunere poate ajuta organismul să devină mai rezistent la anumite infecții și alergii.
De ce trebuie duși copiii la mare: Dezvoltare cognitivă și socială
Beneficii: Jocurile și explorările la plajă stimulează curiozitatea, creativitatea și abilitățile sociale ale copiilor.
Efecte: Interacțiunea cu alți copii și cu mediul natural contribuie la dezvoltarea abilităților cognitive, sociale și emoționale.
Calitatea somnului
Beneficii: Activitatea fizică intensă și relaxarea la mare contribuie la un somn mai odihnitor.
Efecte: Un somn de calitate este esențial pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, precum și pentru regenerarea fizică și mentală.
Se îmbunătățește starea pielii
Beneficii: Apa sărată și expunerea moderată la soare pot avea efecte benefice asupra unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul.
Efecte: Sarea din apă poate avea proprietăți antiseptice și antiinflamatorii. Soarele poate ajuta la vindecarea leziunilor cutanate.

Citeste mai mult

Eveniment

Campanie de recrutare şi selecţie pentru persoanele care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă

Publicat

Publicitate

În perioada 20 mai – 27 iunie, Ministerul Apărării Naţionale organizează, o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, informează stirileprotv.ro.
Potrivit MApN, sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi).
„Ministerul Apărării Naţionale organizează, în perioada 20 mai – 27 iunie, o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României”, anunţă ministerul într-un comunicat.
MApN subliniază că sunt disponibile 4936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.
Potrivit Ministerului Apărării, „procesul de recrutare şi selecţie se desfăşoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, republicată, şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare”.
„Cetăţenii interesaţi se pot informa la centrele militare despre etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecţia, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum şi unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situaţia în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii, precum şi despre avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar”, precizează MApN.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending