Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul și dreptul Iosif din Arimateea

Publicat

Publicitate

Sfântul Iosif era originar din seminţia lui Efraim. A fost un om bogat, ucenic în taină al Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Iosif a fost cel care s-a ocupat de îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. Deși locuia în Ierusalim, datorită funcției înalte ce o deținea, provenea din Arimateea, adică din vechea cetate Rama, în care se născuse și lucrase ca profet, arhiereu și judecător marele Samuel.

Credința lui nu era doar una teoretică, ci se probase și prin fapte, de vreme ce se spune despre el: „Și iată un bărbat cu numele Iosif, sfetnic fiind, bărbat bun și drept” (Luca 23, 50-51). Până în momentul îngropării Domnului, el nu este amintit, dar nu-L întâlnește acum pentru prima dată pe Iisus, fiindcă se subliniază despre el că „fiind ucenic al lui Iisus, dar într-ascuns, de frica iudeilor ” (Ioan 19, 39). Era ucenic al Domnului în sensul că Îi urma învățătura, îndemnurile și sfaturile, însă nu se afișa pe față, fiindcă nu ieșea la propovăduire pentru Domnul, ca ceilalți ucenici.

Datorită funcției importante pe care o deținea, nu putea să-L mărturisească direct pe Iisus, întrucât se hotărâse de către marele Sinedriu ca oricine Îl va mărturisi pe Iisus să fie excomunicat din Sinedriu și, evident, să piardă și alte drepturi (Ioan 9, 22, 34; 12, 42; 16, 2). Sfinții Evangheliști mai spun și că era foarte bogat, dar nu doar material, ci și spiritual fiindcă, în calitatea sa de membru cu puteri de decizie în Sinedriu, s-a opus vehement condamnării pe nedrept a lui Iisus.

Cu toate că nu a fost prezent la suferințele Domnului, a aflat înaintea lui Pilat că a murit, ceea ce denotă că era la curent cu tot ceea ce i s-a întâmplat lui Iisus și, profitând de poziția și influența pe care o avea, a mers la Pilat și l-a rugat să-i permită să coboare trupul lui Iisus de pe cruce, ca să-L îngroape, fiindcă așa prevedea legea iudaică pe care o respecta cu strictețe. Iosif din Arimateea, membru al Sinedriului, admirator în taină al lui Iisus și unul dintre cei mai bogați oameni din Palestina acelor vremuri, cunoștea lăcomia lui Pilat. Banul are cea mai mare putere de convingere. Pilat a acceptat crucificarea pe o proprietate particulară.

Ca și ceilalți membri din Sinedriu, Iosif nu dorea ca trupul lui Iisus, să rămână pe cruce până a doua zi, mai ales că venea ziua de sabat. Ar fi fost o profanare a sfințeniei zilei dacă ar fi lăsat trupurile morților spânzurate. De aceea a fost grăbită moartea victimelor, prin zdrobirea fluierelor picioarelor, ca să se poată celebra în tihnă sabatul.

Formal vorbind, decizia lui Iosif de a se ocupa de îngroparea lui Iisus nu displăcea, fiindcă preocuparea de a-i înmormânta pe cei morți era considerată fapta cea mai de preț printre iudei (Tobit 2, 4-5; Matei 8, 21; Luca 7, 12; Faptele apostolilor 5, 6, 10; 8, 2). Cu toate acestea, Iosif a riscat mult. Prin fapta sa, el s-a declarat pe față un admirator și ucenic al lui Iisus. A riscat poate excomunicarea, exilul și chiar moartea, dar îl avea totuși ca aliat puternic pe Pilat, la care avea multă trecere. Oricum, dragostea lui pentru Iisus și teama de a nu i se arunca trupul într-o groapă comună, aidoma unui tâlhar obișnuit, l-a determinat să ia o decizie atât de curajoasă.

Publicitate

Atașamentul său față de Cel răstignit se vede și în ceea ce a făcut mai departe: „Și coborându-L, L-a înfășurat în giulgiu de in și L-a pus într-un mormânt săpat în piatră, în care nimeni, niciodată, nu mai fusese pus „(Luca 23, 53). Sfântul evanghelist Matei ne spune că, de fapt, a renunțat la propriul mormânt săpat în piatră, în favoarea Domnului. Mântuitorul Iisus Hristos nu l-a lăsat nerăsplătit pe Iosif pentru jertfa sa. Iosif a devenit unul dintre Apostolii Săi și a activat în această calitate în Bretania, începând cu anul 63 după Hristos, unde a întemeiat cea dintâi comunitate creștină din acele locuri.

Sfântul Iosif din Arimateea a fost cinstitor al Mântuitorului într-o vreme când unii Apostoli s-au lepădat. Sfinții Apostoli s-au depărtat, au stat cu frică, iar Sfântul Iosif din Arimateea I-a oferit Domnului mormânt, L-a înmormântat, L-a cinstit și de aceea îl avem la inimă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Cele două adolescente date dispărute au fost găsite în județul Prahova. Ambele sunt în siguranță

Publicat

Publicitate

Vești bune de la autorități,  cele două fete date dispărute în ultimele zile au fost găsite în județul Prahova. Printre ele se află și PUPAZA MARIA LARISA, adolescenta de 16 ani din localitatea Lismanita, județul Botoșani, a cărei dispariție a fost intens mediatizată.

În urma activităților de căutare desfășurate de polițiști, cele două tinere au fost identificate la locuința unei cunoștințe. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că nu au fost victimele vreunei infracțiuni, fiind în afara oricărui pericol.

Reamintim că Maria Larisa Pupaza fusese văzută ultima oară în orașul Darabani, județul Botoșani, de unde a dispărut în circumstanțe necunoscute. Dispariția acesteia a fost anunțată autorităților, iar familia a lansat apeluri disperate către populație pentru găsirea ei.

Maria Larisa s-a născut la data de 20 octombrie 2007, în municipiul Dorohoi, fiind descrisă de cei apropiați ca o fată liniștită, fără probleme sau conflicte care să justifice plecarea ei de acasă.

În prezent, ambele adolescente sunt în siguranță, iar polițiștii continuă să stabilească toate împrejurările dispariției lor.

3

22.10.2021 08:46:06 00011 Z

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Circulația trenurilor de călători a fost perturbată semnificativ ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme

Publicat

Publicitate

Circulația trenurilor de călători a fost perturbată semnificativ ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme înregistrate la nivel național în intervalul 26-27 iulie, care au afectat infrastructura feroviară pe mai multe secții de circulație.

‘Evenimentele meteo, caracterizate prin rafale puternice de vânt, ploi torențiale și instabilitate atmosferică severă, au generat, în numeroase zone ale rețelei feroviare, căderi de arbori în gabaritul căii ferate și pe linia de contact. Aceste incidente au impus restricții temporare de circulație sau întreruperea traficului pe anumite secții de circulație, afectând punctual capacitatea operațională a infrastructurii. Imediat după semnalarea acestor evenimente, CFR SA a dispus mobilizarea echipelor de intervenție, care au acționat în regim de urgență pentru degajarea liniilor, remedierea defecțiunilor tehnice și restabilirea continuității traficului. Personalul de specialitate din cadrul sucursalelor regionale de infrastructură a fost prezent în teren și a intervenit operativ cu utilaje specifice, respectând măsurile de siguranță impuse de condițiile meteo’, se arată în comunicatul CFR SA.

În anumite cazuri, circulația trenurilor de călători poate înregistra în continuare întârzieri, în funcție de complexitatea intervențiilor, de accesibilitatea zonelor afectate și de evoluția fenomenelor atmosferice, precizează sursa citată.

‘Pentru o planificare corectă și în deplină cunoștință de cauză a călătoriei, recomandăm publicului călător următoarele măsuri: să consulte în prealabil operatorul de transport feroviar de călători pentru informații privind starea actualizată a trenului pe care intenționează să îl utilizeze; să acceseze platforma online oficială ‘Trenul Meu – Mersul Trenurilor’, disponibilă la adresa www.mersultrenurilor.infofer.ro, unde sunt afișate în timp real orele de plecare, sosire și eventualele întârzieri ale trenurilor; să urmărească anunțurile și comunicările oficiale disponibile în stațiile de cale ferată, prin intermediul personalului feroviar sau al sistemelor de informare electronică’, se arată în documentul citat. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Tânără de 16 ani dată dispărută în județul Botoșani. Familia o caută cu disperare

Publicat

Publicitate

O adolescentă din județul Botoșani a fost dată dispărută, iar autoritățile, împreună cu familia, fac apel la cetățeni pentru orice informație care ar putea ajuta la găsirea ei. Este vorba despre PUPAZA MARIA LARISA, în vârstă de 16 ani, domiciliată în localitatea Lismanita, județul Botoșani.

Potrivit informațiilor oferite de familie, tânăra a fost văzută ultima oară în Darabani, județul Botoșani, loc din care a dispărut în circumstanțe necunoscute. Dispariția ei a fost semnalată autorităților, care au demarat imediat procedurile legale și au început căutările.

Maria Larisa s-a născut în Dorohoi, la data de 20 octombrie 2007, și este cetățean român. Familia o descrie ca fiind o fată liniștită, fără probleme cunoscute, iar plecarea ei de acasă a surprins pe toată lumea.

Poliția roagă pe oricine are informații despre locul unde s-ar putea afla Maria Larisa să contacteze de urgență autoritățile, fie prin apel la 112, fie la cea mai apropiată secție de poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află în continuare sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Publicat

Publicitate

 Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o nouă atenționare cod galben de ploi pentru județul Botoșani, astăzi, între orele 10:00 – 23:00.

Instabilitatea atmosferică ce se va manifesta

prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni (1…3 cm),
intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 50…70 km/h). În intervale scurte de timp
sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste
30…40 l/mp.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

#ISU_Botoșani #pompierii #salvatorii #ploi #prevenire

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending