Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Proroc Osea

Publicat

Publicitate

Sfântul prooroc Osea era fiul lui Veriin de la Valemot, din seminţia Isahar, bărbat temător de Dumnezeu. În acea vreme mulţi din poporul lui Israel, abătându-se de la Dumnezeu şi uitând facerile de bine şi minunile Lui, se închinau idolilor, iar el slujea lui Dumnezeu, Celui ce a făcut cerul şi pământul şi Care a scos pe părinţii lor din Egipt cu mână tare; îi învăţa pe oamenii cei rătăciţi de la adevăr şi îi întorcea prin sfaturile sale cele înţelepte la strămoşeasca dreaptă credinţă.

Umplându-se de Duh Sfânt, mult a proorocit pentru Israel şi pentru venirea lui Hristos şi Învierea Sa, precum se vede în Cartea lui. Osea era membru al tribului lui Isahar și a trăit în Regatul de Nord al Israelului în perioada 740-725 î.Hr. În Cartea lui Osea (Osea 5), , acesta face referire și la războaiele care au dus la cucerirea regatului de către asirieni (cca. 734-732 î.Hr.). Nu este sigur că a fost martor și la distrugerea Samariei, pe care însă o prevestește (Osea 14, 1). Potrivit Cărții lui Osea, acesta s-a însurat cu o prostituată pe nume Gomer, fiica lui Diblaim, la porunca Domnului, pentru a arăta necredința lui Israel față de Dumnezeul său.

Cu aceasta a avut mai întâi un fiu, pe nume Izreel (pentru a vesti pedeapsa Domnului pentru războaiele dintre cele două regate ale neamului lui Israel), apoi o fiică, Lo-Ruhama (însemând „Cea Neiubită”, pentru a arăta sfârșitul răbdării și al milei Domnului față de fărădelegile lui Israel) și încă un fiu, Lo-Ami (însemând „Nu este poporul Meu”, pentru a arăta că așa cum israelitenii Îl părăsiseră pe Dumnezeul lor, așa și El avea să-i părăsească). Metafora poporului ales ca Mireasă a Domnului se conturează de-a lungul primelor trei capitole ale cărții sale. Proorocul Oseea a mustrat pe israeliți pentru închinarea la idoli, pentru călcările legământului și viața plină de păcate a preoților, a poporului și a familiei regale (Oseea IX, 8-9; VII,13; IV, 7-9). Proorocul îi îndemna pe toți la pocăință strigând: „Întoarce-te Israele către Domnul Dumnezeul tău, că ai slăbit întru nedreptățile tale” (Oseea XIV, 2-3).

Vorbind despre timpul mesianic, Proorocul Oseea arăta că păgânii vor fi chemați la adevăratul Dumnezeu. Despre aceasta, Sfântul Apostol Pavel scrie romanilor amintind cuvintele lui Oseea: „Pe noi, pe care ne-a și chemat, nu numai dintre iudei, ci și dintre păgâni, precum zice El și la Oseea: Chema-voi poporul Meu pe cel ce nu este poporul Meu și iubită pe cea care nu era iubită. Și va fi în locul unde li s-a zis lor: nu voi sunteți poporul Meu – acolo se vor chema fii ai lui Dumnezeu Celui Viu” (Romani IX, 24-26).

Proorocul Osea s-a străduit să-i aducă înapoi la dreapta credință pe israeliții care uitaseră de Dumnezeul cel adevărat, Dumnezeul părinților lor. A mustrat poporul din Regatul de nord al lui Israel pentru fărădelegile lor, îndeosebi pentru idolatrie și le-a prevestit nenorocirile pe care aveau să le sufere din cauza invadatorilor străini. A proorocit sfârșitul jertfelor și a preoției celor din neamul lui Aaron (Osea 3, 4-5). A proorocit și despre Hristos, prevestind întoarcerea Lui din Egipt (Osea 11, 1), învierea Lui a treia zi (Osea 6, 2) și biruința Lui asupra morții.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Despăgubiri pentru românii de pe lumea cealaltă: După 35 de ani, românii care au depus bani la CEC pentru Dacii sunt despăgubiți

Publicat

Publicitate

După mai bine de trei decenii de așteptare, românii care au depus bani la Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) înainte de 1990 pentru achiziționarea unei Dacii vor primi în sfârșit despăgubiri din partea statului.

Cei mai mulți dintre ei au murit așa că nu mai au posibilitatea de a citi astăzi în ziarul nostru că Ministerul Finanțelor a emis un ordin care prevede plata unei sume fixe de 21.719,29 lei pentru fiecare beneficiar, echivalentul a aproximativ 4.370 de euro la cursul actual.​

Despăgubirea va fi acordată prin intermediul unui titlu de stat emis pe numele BRD – Groupe Société Générale, banca desemnată să gestioneze plățile. Titlul este nenegociabil, fără dobândă și are scadența la 23 iunie 2025. Beneficiarii înregistrați în evidențele BRD și ale Ministerului Finanțelor nu trebuie să depună o cerere suplimentară. Cei care consideră că sunt eligibili, dar nu au fost notificați, pot solicita clarificări la sucursala BRD care a gestionat contul inițial sau la Ministerul Finanțelor, relatează mediafax.ro.​

În perioada comunistă, achiziționarea unei Dacii era un obiectiv important pentru multe familii românești. Pentru a face posibilă obținerea unei astfel de mașini, CEC a pus la dispoziție un program de economisire special dedicat achiziției de autoturisme. Persoanele interesate deschideau un depozit în care acumulau suma necesară, ce varia între 70.000 și 80.000 lei, o sumă considerabilă pentru acea vreme. După economisirea banilor, deponenții erau înscriși pe liste de așteptare, livrarea autoturismelor Dacia fiind adesea întârziată din cauza controlului strict al producției. Revoluția din 1989 a schimbat complet acest sistem, iar mulți deponenți nu au mai primit nici mașina comandată, nici banii înapoi.​

Deși suma acordată nu mai permite achiziția unei mașini noi, aceasta poate fi utilizată în diverse scopuri. De exemplu, cu 21.719 lei, un beneficiar își poate cumpăra o Dacia Logan second-hand în stare bună sau poate utiliza suma pentru a acoperi o parte semnificativă a costului unui autoturism nou prin programul Rabla. În orice caz, suma nu este condiționată de achiziția unui autoturism și poate fi folosită pentru alte nevoi personale.​

Chiar dacă cea mai mare parte a românilor care au plăt această sumă sunt deja pe lumea cealaltă, măsură se dorește a fi o reparație morală și financiară pentru românii care au avut încredere în sistemul de economisire al statului și au fost afectați de schimbările economice și politice de după 1989.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Hai cu evitarea RETROGRADĂRII. Meci crucial astăzi pentru FC Botoșani în deplasare la Gloria Buzău

Publicat

Publicitate

FC Botoșani joacă un meci crucial în deplasare împotriva Gloriei Buzău, astăzi, duminică, 27 aprilie 2025, în etapa a VI-a din play-out-ul SuperLigii de fotbal din România.

Partida începe la ora 14:30, pe Stadionul „Gloria” din Buzău, și va fi transmisă în direct de Digi Sport și Prima Sport.​

FC Botoșani se află pe locul 7 în clasamentul play-out-ului, cu 22 de puncte, ocupând poziția de baraj. Gloria Buzău este pe ultimul loc, cu 16 puncte, și are nevoie de o victorie pentru a mai spera la evitarea retrogradării.​

În sezonul regulat, cele două echipe au remizat 3-3 în tur, iar FC Botoșani a câștigat cu 2-0 în retur.​

FC Botoșani a început play-out-ul cu două victorii, dar a pierdut următoarele trei meciuri, în timp ce Gloria Buzău a suferit 23 de înfrângeri în acest sezon și a marcat cel mai puțin dintre toate echipele, cu 17 meciuri fără gol marcat.​

Echipe probabile:

Publicitate

Gloria Buzău: Lazăr – Ciranni, Puerto, Dobrosavlevici, de Nooijer – Tavares, Albu – Jipa, Isfan, Benavente – Brobbey​

FC Botoșani: Anestis – Friday, Matricardi, Iacob, Pavlovic – Petro, Papa – Mouaddib, Ongenda, Mitrov – Lopez​

Meciul de astăzi este esențial pentru ambele echipe în lupta pentru evitarea retrogradării.

Citeste mai mult

Cultura

Tradiția dansului popular, sărbătorită astăzi la Vorona: Festivalul „Pe toloaca satului” a ajuns deja la ediția a II-a

Publicat

Publicitate

Astăzi, duminică, 27 aprilie 2025, comuna Vorona găzduiește cea de-a doua ediție a Festivalului-concurs de dansuri populare tradiționale „Pe toloaca satului”. Evenimentul este organizat de Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, cu sprijinul Primăriei comunei Vorona și al Consiliului Local.

Festivalul își propune să promoveze tradițiile autentice românești și să ofere copiilor și tinerilor talentați din mai multe județe ocazia de a-și demonstra măiestria în arta dansului popular. Formații de dansatori din județele Botoșani, Iași, Suceava, Maramureș și Neamț și-au anunțat participarea la competiția care va aduce în fața publicului costume populare spectaculoase, ritmuri tradiționale și coregrafii pline de energie.

Evenimentul se va desfășura la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona, începând cu ora 13:00. Organizatorii promit o atmosferă de sărbătoare, în care tradițiile vor fi puse în valoare prin talentul și pasiunea tinerilor artiști.

„Pe toloaca satului” nu este doar o competiție, ci și un prilej de reîntâlnire cu rădăcinile culturale ale satului românesc, într-o perioadă în care păstrarea identității tradiționale devine tot mai importantă. Prin dans, costume și muzică populară, festivalul contribuie la transmiterea valorilor autentice către noile generații.

Manifestarea este deschisă publicului larg, iar intrarea este liberă. Vorona își așteaptă oaspeții cu porțile deschise și cu sufletul plin de bucuria tradiției.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

O elevă din județul Botoșani a fost premiată la Olimpiada Națională de Limba Rromani

Publicat

Publicitate

Lupu Mirabela Ionela, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” din Coșula, a obținut o mențiune la Olimpiada Națională de Limba Rromani, desfășurată la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea. Performanța elevei a fost posibilă datorită pregătirii realizate de profesoara Bozu Claudia.

La această competiție națională, județul Botoșani a fost reprezentat de șase elevi: Lupu Larisa Valentina și Nicoi Ilie Eduard, de la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” Coșula, Pingica Fanica, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Bălușeni, Tincău Alejandra Ionela, de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, și Dibu Patricia, de la Școala Gimnazială „Ion Bojoi” Flămânzi. Elevii botoșăneni au fost însoțiți de doamna profesoară Liliana Borcoi, de la Școala Gimnazială Nr. 2 Botoșani.

Inspectorul școlar general al județului Botoșani, Bogdan Gheorghe Suruciuc, a felicitat rezultatele elevilor, subliniind implicarea și efortul acestora.
„Suntem mândri de performanțele elevilor noștri la olimpiadele naționale! Rezultatele foarte bune reflectă efortul lor susținut și sprijinul constant al profesorilor care îi pregătesc”, a transmis Inspectorul școlar general al județului Botoșani, Bogdan Gheorghe Suruciuc.

Participarea la Olimpiada Națională de Limba Rromani reprezintă o oportunitate importantă de promovare a diversității culturale și lingvistice și de încurajare a excelenței școlare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending