Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Mucenic Calinic

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Calinic, ostenindu-se întru buna vestire a lui Hristos, a câștigat pe mulți lui Dumnezeu. Este serbat în calendarul ortodox în data de 29 iulie.

Sfântul Mucenic Calinic se trăgea cu neamul din Cilicia și a fost crescut în credința lui Hristos, pe vremea când, la Roma, împăratul era palan și prigonea pe creștini.

Ajungând el la versta bărbatului desăvârșit, vedea pe multi oameni, care se lepădau de Stăpânul Hristos și, trecând la credința păgână, aduceau jertfa idolilor. Deci, plantând pentru pierzarea lor, Sfântul Mucenic Calinic s-a făcut multora dascăl de mântuire, invadându-i să cunoască pe Atottiitorul Dumnezeu și să se lase de cele deșarte.

Pe când era în Ancira, propovăduind pe Hristos, a fost prins și dus în fața dregătorului Sacerdon, pentru că el îi aducea la dreapta credință pe mulți păgâni. Band i s-a spus că va fi spus la chinuri dacă nu va lepăda credința în Hristos, Sfântul Mucenic Calinic a zis: „Mie dorit îmi este a suferi pentru Domnul meu, precum îi este pâinea celui flamand.” Atunci, dregătorul cetății, care l-a dat la tot felul de chinuri și la strujirea trupului cu piepteni de fier. Văzând că nu îl face să se lepede de Hristos a poruncit i se pună în picioare încălțări de fier, ce aveau cuie pe interior, și așa a fost fugărit în cetatea Gangra, care era departe de 80 de stadii (cam 12 km). Dar Sfântul Mucenic Calinic umbla ca și cum nu simțea durerea din rănirea picioarelor și cânta psalmul lui David: „Așteptând, am așteptat pe Domnul, și a cautat la mine și a auzit rugăciunea mea. Și m-a scos din groapa patimilor și din tina noroiului, și a pus pe piatră picioarele mele și a îndreptat pașii mei”.

Mergând numai 7 stadii, ostașilor care-l trăgeau li s-a făcut sete, dar sfântul, rugându-se, a făcut să izvorască apă dintr-o stâncă, iar izvorul acela n-a încetat de atunci a dărui apa, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu, care s-a făcut cu rugăciunile mucenicului.

Sosind la Gangra, a fost aruncat într-un cuptor de foc și așa și-a dat sufletul Domnului. Cei ce l-au persecutat, au găsit trupul Sfântului Mucenic Calinic neatins de flăcări.

Publicitate

Etimologia / semnificația numelui Calinic – Călin
În primul rând „La mulți ani!“ tuturor celor care poartă numele Sfântului Calinic!

CALINIC – în vechea onomastică greacă apar cu mare frecvență un mare număr de antroponime formate de la aqadjectivul kalós „frumos, bun”, fie element de compunere, fie bază de derivare. Încă din secolul III este atestat numele Kallínikos, etimonul prenumelui nostru Calinic, astăzi mult mai puțin frecvent decât în secolele trecute. Compus cu elementul secundar nike „victorie” (și el foarte cunoscut, de ex. din → Nicolae), redat în latină prin Callinicus, vechiul nume grecesc, purtat de un patriarh al Constantinopolului și de alți martiri din primele secole creștine, pătrunde în onomasticonul creștin. Deci în concluzie prin alăturarea cuvintelor kalós și nike obținem „frumosul biruitor” sau „învingătorul cel bun”.

O formă mult mai veche a acestui nume este forma feminină, Calinichia, purtată de mama lui Mirca cel Bătrân.

Deși provenite din slavă, Călin și Călina ar putea avea aceeași rădăcină. Prenume de mare vechime la noi în tară, Călin și Călina sunt răspândite în toate regiunile României. Ele și-au cunoscut celebritatea în mare măsură datorită cunoscutului poem scris de Mihai Eminescu – „Călin”.

Călin și Călina nu au legătură cu numele de arbust care face flori albe și fructe roșii, și care poartă același nume. Numele de față reproduc formele de Kalin și Kalina, de origine slavă, întâlnite cu precădere în onomastica bulgarilor, a sârbilor, croaților, rușilor și a ucrainienilor.

Călin și Călina aparțin familie onomastice Calinic, vechi nume calendaristic. Prezența numelui de Călin în documente e semnalată încă din anul 1391 în Țara Făgărașului. De la acest prenume a derivat și numele unui sat din Argeș, Călinești, atestat în anul 1388.

Derivate ale numelui Calinic
Călinaș, Călinel, Calincea sau Calinița, Călinescu.

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Calinic – Călin?
Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 11 aprilie atunci când serbăm pe Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, 29 iulie când este pomenit Sfântul Mucenic Calinic și pe 23 august când sărbătorim pe Sfântul Ierarh Calinic, Patriarhul Constantinopolului.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Calinic
Armele lui Faraon și puterea lui le-a aruncat în mare Cel Tare întru războaie; să-I cântăm cântare nouă, căci cu slavă S-a preaslăvit.
Punându-te pe căruță înțelegătoare, cu adevărat ai înecat cetele egipteanului celui înțelegător, în Marea Roșie cea din sângiuirile tale, Sfinte Calinic, Lauda mucenicilor.
Cu dumnezeiască haină îmbrăcându-te, înțelepte, te-ai dezbrăcat de podoaba cea pământească și ai alergat în priveliște și în chip vădit și pe vrăjmașul l-ai biruit, preafericite.
Prin legăturile chinurilor tale dezlegând măiestriile cele cu multe împletituri ale vrăjmașului, l-ai trântit la pământ, ca pe un neputincios și l-ai sfărâmat cu picioarele tale, Sfinte Calinic.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Pe tine pe care te-a văzut mai înainte ceata proorocilor ca o Ușă Cerească și ca un Rug Neras, te cunoaștem, Maică Fecioară Curată, căci ai născut pe Dumnezeu.

Cântări Liturgice
Tropar – Sfântul Mucenic Calinic, glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a luat de la Tine, Dumnezeul nostru, că având puterea Ta, pe chinuitori a învins, zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condac – Sfântul Mucenic Calinic, glasul al 4-lea
Cele de sus frumoase după vrednicie acum le-ai moștenit, căci de dragostea lui Hristos aprinzându-te, Calinic, asupra focului prin aceasta bărbătește ai îndrăznit. Aceluia și acum stându-I înainte, nu înceta rugându-te pentru noi toți.

Viața completă – Sfântul Mucenic Calinic (Viețile Sfinților)

Sfântul Mucenic Calinic s-a născut în părțile Ciliciei și a fost crescut în buna credință creștină. Și venind el în vârsta bărbatului desăvârșit, vedea pe mulți oameni lepădându-se de Stăpânul Hristos și ținându-se de păgânătate. Aceia întunecându-se de drăceasca înșelăciune, credeau pietrelor celor fără suflare și aduceau jertfe spurcate idolilor. Deci Calinic plângea pentru pierzarea lor și a început a-i învăța la arătare cunoștința adevărului, întorcând pe elini de la rătăcirea lor către Hristos Dumnezeu. Deci, trecând prin multe cetăți și sate și propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, s-a dus și în Ancira, cetatea Galatiei, căutând mântuirea sufletelor omenești.

Și petrecând el multă vreme acolo și ostenindu-se întru buna vestire a lui Hristos, a câștigat pe mulți lui Dumnezeu. Apoi, fiind prins de cei necredincioși, a fost dus la judecată înaintea unui boier cu numele Sacherdon, om prea spurcat și slujitor fierbinte al davolilor, vrăjmaș lui Hristos și cumplit muncitor al creștinilor. Deci toți păgânii strigau către judecătorul acela, zicând: „Acesta este Calinic, care a venit din alte țări în cetatea noastră și învață poporul să nu aducă jertfe zeilor, nici să li se închine lor și pe mulți îi duce în urma înșelăciunii sale”. Atunci boierul, căutând spre dânsul cu iuțime, a început a-l întreba cu glas groaznic, zicând: „Pentru ce îndrăznești, o, nebunule, fiind străin, a răzvrăti popoarele, învățân-du-le să lase pe zeii care au făcut lumea și pe care îi cinstește împăratul și toți boierii, încă și lumea toată? Au doară tu nu înțelegi puterea lor?”. Iar sfântul i-a răspuns lui cu blândețe: „Eu sunt rob al lui Hristos și, văzând oamenii ducându-se la pieire, mă doare inima pentru dânșii și, pe cât pot, mă sârguiesc prin învățătura cea bună a-i întoarce de la întuneric la lumină și de la pierzare spre mântuire; pentru că în cărțile noastre stă scris: De va întoarce cineva pe cel păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui suflet de la moarte și va acoperi mulțime de păcate. Deci aș fi voit să te aduc și pe tine la lumină, din întunecarea diavolească care te-a cuprins și astfel să te povățuiesc la calea adevărului”. Iar boierul, umplându-se de mânie, a zis: „Au doară voiești să mă lepăd de zei și să cinstesc mai mult moartea cea amară decât viața cea dulce, ascultând cuvintele tale nebune? Nu voi face aceasta nicidecum, ci pe tine te voi sili, chiar și nevrând tu, să te închini zeilor noștri, căci cumplite chinuri voi pune asupra ta și voi vedea de va veni Dumnezeul tău să te scape din mâinile mele. Nu voi cruța trupul tău, până ce nu vei cunoaște puterea și stăpânirea zeilor și până nu le vei aduce lor jertfe”.

Atunci sfântul a început a-i răspunde cu îndrăzneală, zicând: „Nu vei înfricoșa cu îngrozire pe robul lui Hristos cel adevărat, căci mie îmi este atât de dorită munca cea pentru Dumnezeul meu, precum hrana este dorită celui flămând. Deci nu zăbovi îngrozin-du-mă cu cuvintele, ci începe cu muncirea ta asupra mea. Iată, trupul meu stă înaintea ta gata de munci, având în sufletul său pe Dumnezeu care mie îmi pregătește mântuire, iar ție pierzare”. Iar boierul, umplându-se și mai mult de mânie, a zis: „O, ticălosule, cum îndrăznești să mă ocărăști pe mine cu niște cuvinte ca acestea? Mă jur pe zei, că nu te voi milui, ci voi despărți carnea de pe oasele tale și toată munca o voi aduce asupra ta, până ce te voi pierde cu moarte cumplită”. Iar sfântul a răspuns: „O, om necurat, mai mult decât toți oamenii cei necurați, până când vei cheltui vremea în deșert, iuțin-du-te cu mânie și nesăvârșindu-ți fapta? Muncește-mă odată și vei vedea bărbăția și răbdarea nevoitorului lui Hristos, care așteaptă să ia de la Mântuitorul său cununa biruinței”.

Atunci chinuitorul a poruncit ca, dezbrăcând și întinzând pe mucenic la pământ, să-l bată cu vine de bou fără cruțare. Astfel au bătut pe sfânt multă vreme. Și propovăduitorul striga: „Calinic, cunoaște pe zei și cheamă-i pe ei, iar aceia te vor izbăvi de munci!”. Iar sfântul mucenic, fiind bătut, îl batjocorea pe chinuitor și muncile lui, și striga către dânsul, zicând: „Mi-ai făgăduit munci mari, dar îmi dai munci foarte mici. Deci dă-mi mai mari bătăi și adu asupra mea mai cumplită muncire, pentru că eu nu mă tem de foc și nu mă înspăimânt de sabie; ci râd de moarte, așteptând să iau de la Domnul meu viața cea veșnică”.

Deci boierul a dat poruncă să-l spânzure pe mucenic de un lemn de muncă și să-i strujească trupul cu piepteni de fier. Și astfel i-au strujit trupul până la oase. Iar el răbdând toate acestea ca în trup străin, râdea de muncirea păgânilor și zicea către ighemon: „Poruncește să mă strujească mai tare, căci cu cât vei struji trupul meu mai mult, cu atât vei sătura sufletul meu. Pentru că am pe Hristos, Care-mi ajută și cu al Cărui dar întărindu-mă, nu simt durerile în munci”.

După aceasta, pogorând de la muncire pe pătimitorul lui Hristos, chinuitorul a poruncit să încalțe pe mucenic cu încălțăminte de fier, în care erau piroane ascuțite, și să-l ducă pe el la cetatea Gangra, care era departe de cetatea Ancira ca la 80 de stadii și acolo să-l ardă cu foc, fiindcă în acea cetate Sfântul Calinic întorsese mulți oameni la Hristos și voia ca aceia să-i vadă sfârșitul lui și să se teamă. Deci cumplitul ighemon a dat pe slujitorul lui Hristos ostașilor săi cei nemilostivi, poruncindu-le să alerge pe cai iuți, iar pe mucenic să-l silească să alerge înaintea cailor, bătându-l pe el dinapoi cu bice. Deci sfântul, fiind încălțat în încălțămintele cele cu piroane de fier, umbla ca și cum nu simțea durerea din rănirea picioarelor și cânta psalmul lui David: Așteptând, am așteptat pe Domnul, și a căutat la mine și a auzit rugăciunea mea. Și m-a scos din groapa patimilor și din tina noroiului, și a pus pe piatră picioarele mele și a îndreptat pașii mei.

Deci a mers în calea ce i se poruncise și alerga degrab fără silire, întrecând și caii. Iar după ce a alergat 60 de stadii și au ajuns la un loc ce se chema Matrica, ostașii au însetat foarte mult, din pricina arșiței soarelui, căci era luna lui iulie. Și negăsindu-se apă în cale, au început a slăbi de sete împreună cu caii lor, și abia mai suflau. Deci fiind ei aproape de sfârșit, au zis cu lacrimi către Sfântul Calinic: „Robule al adevăratului Dumnezeu, miluiește-ne pe noi, cei deznădăjduiți de viața noastră, și roagă-te Dumnezeului tău, ca să ne dea apă și să nu murim. Căci noi am auzit, că Dumnezeul tău pe toate le poate. Deci să nu pomenești răutățile făcute de noi ție, căci nu de voia noastră te-am muncit, ci din porunca ighemonului”.

Iar Sfântul Calinic, văzându-i topindu-se de sete, s-a milostivit spre ei și, vrând să facă bine vrăjmașilor săi, s-a oprit lângă o piatră ce se întâmplase în cale; apoi, ridicându-și ochii spre cer, s-a rugat, zicând: „Stăpâne al cerului, al pământului, al mării și a toată făptura, care de demult ai scos apă din piatră în pustie și ai adăpat pe robul Tău Moise și cu dânsul pe poporul cel însetat, arată și acum minunile Tale și fă ca să izvorască apă din această piatră și să adape pe acești însetați, ca să se arate lucrurile Tale minunate spre cei ce nu Te știu pe Tine și să se preamărească numele Tău cel sfânt!”. Astfel rugându-se el, îndată a izvorât din piatra aceea izvor de apă vie, încât toți au băut și s-au răcorit și cu glas mare strigau: „Mare este Dumnezeul creștinilor și mai minunat decât toți!”. Iar izvorul acela n-a încetat de atunci a izvorî apă, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu, care s-a făcut cu rugăciunile mucenicului.

Deci ostașii și dobitoacele lor răcorindu-se din destul din izvorul care a curs cu minune, au trecut înainte fără osteneală depărtarea căii care le rămăsese și au ajuns la cetatea Gangra. Și n-au voit să dea morții pe Sfântul Calinic, făcătorul lor de bine, care i-a scăpat pe cale; însă temându-se de moarte, din partea voievodului, au făcut fără de voie porunca lui. Deci, arzând un cuptor de foc, l-au pus pe mucenic aproape de văpaia cuptorului care ardea. Iar el, bucurându-se și veselindu-se, s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci și s-a rugat, zicând: „Mulțumesc Ție, Părinte ceresc, că m-ai făcut vrednic de ceasul acesta, în care mor pentru numele Tău cel Sfânt. Deci primește în pace duhul meu, iar pe vrăjmașii Tăi rușinează-i, Dumnezeule Atotputernice”.

Zicând aceasta, a intrat în foc, în mijlocul cuptorului, și culcându-se, și-a dat sfântul său suflet în mâinile lui Dumnezeu. Apoi, stingându-se cuptorul, s-a găsit cinstitul său trup nevătămat de foc, pe care, luându-l credincioșii, l-au îngropat cu cinstea cuvenită, slăvind pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, pe unul Dumnezeu în Treime, Căruia și de la noi să-I fie cinste și slavă, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: pravila.ro

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă mergeți la meci în județul vecin: Fumatul și aruncarea cojilor de semințe, interzise pe Stadionul Areni din Suceava: Amenzile sunt între 600 și 1000 de lei

Publicat

Publicitate

Poliția Locală Suceava a anunțat noi măsuri pentru menținerea curățeniei și siguranței pe Stadionul Areni. În urma unei ședințe recente, fumatul și aruncarea cojilor de semințe au fost strict interzise în incinta stadionului, relatează newsbucovina.ro.

Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 266/2023, aruncarea cojilor de semințe pe jos este sancționată cu amenzi între 600 și 1.000 de lei. Spectatorii care consumă semințe sunt obligați să folosească recipiente speciale pentru resturi. De asemenea, fumatul este interzis în totalitate, atât în tribune, cât și în zonele adiacente, pentru respectarea normelor privind sănătatea publică.

Autoritățile recomandă:

  • Respectarea regulilor și indicațiilor agenților de ordine;
  • Utilizarea coșurilor de gunoi pentru deșeuri;
  • Abținerea de la fumat;
  • Depozitarea corespunzătoare a cojilor de semințe;
  • Comportament civilizat pentru o experiență plăcută.

Pe durata evenimentelor sportive, prezența poliției locale va fi suplimentată pentru asigurarea respectării acestor reguli. Prin aceste măsuri autoritățile sucevene își propun să promoveze respectul pentru spațiile publice și să ofere un mediu agreabil tuturor spectatorilor.

Citeste mai mult

Cultura

Tradițiile autentice, sărbătorite la Vorona: Festivalul „Pe Toloaca Satului” și-a desemnat câștigătorii

Publicat

Publicitate

Festivalul-concurs de dansuri populare tradiționale „Pe Toloaca Satului”, ediția a II-a, care a avut loc ieri, 27 aprilie 2025, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona, județul Botoșani și-a desemnat câștigătorii. Evenimentul, organizat de Primăria Comunei Vorona și Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, a adunat peste 20 de formații de dansatori din județele Botoșani, Iași, Suceava, Neamț și Maramureș.

Scopul festivalului a fost păstrarea și promovarea tradițiilor folclorice autentice, din dorința de a transmite generațiilor tinere bogăția culturală a satului românesc. În concurs s-au înscris 22 de formații, structurate pe trei categorii de vârstă: 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani.

Evoluțiile dansatorilor au fost atent analizate de un juriu format din personalități ale culturii tradiționale: Costinel Leonte (coregraf, președinte al juriului), Gina-Florentina Zală (reprezentant ISJ Botoșani) și Mihai Chelărescu (coregraf), având ca secretar de jurizare pe Bianca-Loredana Ciurariu.

Trofeul Festivalului a fost câștigat de formația Rapsozii Siretului din Pașcani, județul Iași, care a impresionat prin autenticitate și execuție artistică.

La categoria 7-10 ani, premiul I a fost adjudecat de „Floarea Albastră” din Joldești (Vorona), în timp ce formațiile „Brâulețul” și „Românașii” au obținut premiile II, respectiv III.

Categoria 11-14 ani a fost cea mai competitivă, cu 11 formații participante. Aici, premiile I au fost acordate formațiilor „Românașii” din Todirești, „Rapsozii Siretului” din Pașcani și „Tileguța” din Maramureș.

Publicitate

La categoria 15-18 ani, premiul I a revenit formațiilor „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor (Suceava) și „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” din comuna George Enescu (Botoșani).

Jurizarea a avut în vedere criterii stricte: originalitatea dansului, impresia artistică, complexitatea mișcărilor și autenticitatea costumelor populare.

Festivalul a reunit peste 500 de tineri dansatori și a fost o adevărată sărbătoare a spiritului tradițional, o demonstrație vie că folclorul românesc are viitor și continuitate.

Iată premiile și locurile obținute de participanți:

  • Pentru categoria de vârstă 7-10 ani juriul a acordat:

Premiul I formației

  • Floarea Albastră din Joldești, comuna Vorona, jud. Botoșani;

Premiul al II -lea formațiilor

  • Brâulețul din Dorohoi, jud. Botoșani;
  • Românașii din Românești, jud. Botoșani;

Premiul al III-lea formației

  • Alunelul din Dorohoi, jud. Botoșani;

Mențiune formației Mugurașii din Cristești, jud. Botoșani;

  • Pentru categoria de vârstă 11-14 ani juriul a acordat:

Premiul I formațiilor

  • Românașii din Todirești, jud. Iași;
  • Rapsozii Siretului din Pașcani, jud. Iași
  • Tileguța din Maramureș;

Premiul al II-lea formațiilor

  • Poienița din Vorona, jud. Botoșani;
  • Borosoaia din Plugari, jud. Iași;

Premiul al III -lea formațiilor

  • Vlăstarele Hlipiceniului din Hlipiceni, jud. Botoșani;
  • Todireanca din Todireni, jud. Botoșani;
  • Plaiurile Boiștei din Petricani, jud. Neamț;

Mențiune formațiilor

  • Stejărelul din Dorohoi, jud. Botoșani;
  • Doina Costeștilor, jud. Botoșani;
  • Zorile din Havârna, jud. Botoșani;
  • Pentru categoria de vârstă 15-18 ani juriul a acordat:

Premiul I formațiilor

  • Plai Bucovinean din Dorna Candrenilor, Suceava;
  • Stejărelul -Vlăstarele lui Enescu din comuna George Enescu, Botoșani;

Premiul al II – lea formațiilor

  • Codrulețul din Vorona, jud. Botoșani;
  • Bucovina Mică din comuna Tătăruși, jud. Iași;

Premiul al III-lea formației

  • Flori de Corn din comuna Corni, jud. Botoșani;

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea de 1 Mai. Prognoza meteo pe regiuni pentru următoarele două săptămâni

Publicat

Publicitate

Vremea în minivacanța de 1 Mai, în Transilvania și la munte. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza pentru următoarele două săptămâni, până în 11 mai, în regiuni din țară.

Vremea va fi caldă în următoarele zile, cu maxime de până la 25-26 sau chiar 27 de grade în minivacanța de 1 Mai. Însă în 5-8, temperaturile vor scădea brusc. Apoi temperaturile cresc din nou.

Sunt anunțate și perioade cu ploi: în Transilvania și Banat în 3-4 mai, în jurul datei de 6 mai în vest, apoi din nou în 9-10 mai în centru, vest și nord-est.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Transilvania

În primele 3 zile de prognoză media maximelor termice va fi în creștere până spre 23 de grade. Apoi va scădea treptat, astfel că în data de 5 mai aceasta se va situa în jurul valorii de 18 grade.

Va urma o încălzire ușoară, iar în ultimele zile de prognoză, media maximelor termice va tinde spre 21-22 de grade

Media temperaturilor minime va fi în creștere de la 2 grade în prima dimineață, până la aproximativ 7 grade în data de 1 mai, apoi va avea variații, în general, între 5 și 8 grade.

Publicitate

Vor fi intervale cu averse, izolat până la începutul lunii mai, apoi pe arii mai extinse.

Vremea 28 aprilie – 11 mai la munte

Media maximelor termice se va situa între 9 și 14 grade, iar a minimelor între 0 și 5 grade.

Vor fi perioade cu averse, pe arii restrânse în ultimele zile ale lunii aprilie, apoi pe suprafețe mai mari.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Banat

Valorile termice diurne vor fi în creștere până la finalul lunii aprilie, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 24 de grade. În primele 5 zile ale lunii mai, aceasta va fi în scădere treptată spre 18-19 grade. Apoi se va încălzi din nou, astfel că spre finalul intervalului de prognoză se va ajunge la valori cuprinse între 21 și 24 de grade.

Media minimelor termice nu va avea variații mari și se va situa în general între 8 și 10 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare după data de 2 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Crișana

Maximele termice vor fi în creștere până în data de 30 aprilie, când media lor va atinge 24 de grade. Va urma o scădere treptată a acesteia, pentru 5 zile, de aproximativ 6-7 grade, apoi o încălzire, spre valori medii de 22-23 de grade în ultimele zile de prognoză.

Media temperaturilor minime va fi cuprinsă, în general, între 7 și 10 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare începând cu data de 3 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Maramureș

Media maximelor termice va crește de la 20 de grade în prima zi, până la 23 de grade în 30 aprilie. Apoi va urma o perioadă de 5 zile în care aceasta va scădea cu aproximativ 7 grade.

În intervalul următor se va încălzi din nou, iar media va tinde, în ultimele zile de prognoză, spre 21-22 de grade.

Media temperaturilor minime va crește la începutul intervalului și va atinge 8 grade în data de 1 mai. Va urma o noapte rece, cu o medie de 3-4 grade, pentru ca în zilele care vor urma minimele termice să atingă în medie medie 6-9 grade.

Până la finalul lunii aprilie probabilitatea pentru averse va fi scăzută, apoi va crește.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Moldova

Până la începutul lunii mai vremea se va încălzi, media maximelor termice va ajunge la 21-22 de grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul valorii de 9 grade.

În intervalul care va urma, până la finalul prognozei, în general, media temperaturilor maxime va avea valori între 19 și 23 de grade, iar a minimelor între 7 și 10 grade.

Vremea va fi predominant frumoasă până la începutul lunii mai, apoi va crește probabilitatea pentru intervale de timp cu averse.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Dobrogea

În primele două zile de prognoză vremea va fi rece, cu o medie a temperaturilor maxime de 15 grade și a minimelor de 4-5 grade. Vor urma 2 zile de încălzire, cu aproximativ 6-7 grade, apoi media maximelor termice va avea variații între 19 și 22 de grade, iar a minimelor între 9 și 11 grade.

Probabilitatea pentru perioade cu averse va fi în creștere după data de 3 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Muntenia

Până în data de 1 mai vremea va fi în general în încălzire, media temperaturilor maxime va atinge 24-25 de grade, iar a minimelor va fi de 9-10 grade.

În zilele care vor urma vor fi variații ale mediei maximelor termice între 20 și 25 de grade, iar ale minimelor între 7 și 11 grade.

Vor fi intervale de timp cu averse, pe alocuri, în data de 1 mai și pe arii mai extinse începând cu data de 4 mai.

Vremea 28 aprilie – 11 mai în Oltenia

Valorile termice diurne vor fi în creștere până la începutul lunii mai, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar a minimelor va fi de 9 grade.

În perioada care va urma, maximele termice vor fi în medie între 21 și 25 de grade, iar minimele între 7 și 11 grade.

Vor fi perioade cu averse, pe alocuri în data de 1 mai și pe suprafețe mai mari după data de 4 mai.

Citeste mai mult

Administratie

VIDEO: CNIR a preluat contractul pentru lotul de 28 de kilometri din autostrada A3 în Bihor. Termenul de finalizare a lucrărilor

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a preluat contractului pentru construirea lotului Chiribiș-Biharia pe traseul Autostrăzii A 3 – Transilvania. În circa doi ani, se va putea circula neîntrerupt pe autostradă, de la Nușfalău (Sălaj) până la vama Borș II, scrie alba24.ro.

”Este prima investiție a CNIR în zona de nord-vest a țării, un contract pe care îl vom derula cu profesionalism și responsabilitate pentru că obiectivul nostru este livrarea unui proiect de calitate în termenul asumat.

Vom organiza ședințe cu Antreprenorul pentru începerea lucrărilor în cel mai scurt timp posibil. Totodată, vom analiza inclusiv posibilitatea demarării execuției, etapizat, pe anumite sectoare.

Prin construirea subsecțiunii 3C2 Chiribiș-Biharia și finalizarea lucrărilor la lotul alăturat, 3C1 Suplacu de Bacău-Chiribiș, în aproximativ doi ani se va putea circula pe autostradă, fără întrerupere, de la Nușfalău, în județul Sălaj, până la Borș II, la frontiera cu Ungaria”, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.

Contractul pentru lotul de 28 de kilometri din autostrada A3 în Bihor

Pentru acest lot din județul Bihor, Asocierea Precon Transilvania- Citadina 98 are un termen de realizare de 24 de luni, din care 6 luni etapa de proiectare și 18 luni pentru execuție. Lungimea tronsonului de autostradă este de 28,5 km, iar în cadrul contractului vor fi realizate 18 lucrări de artă.

Publicitate

YouTube video

Valoarea contractului este de 785 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile, Programul Transport 2021-2027, respectiv fonduri de la Bugetul de Stat.

În perioada următoare va fi semnat actul adițional prin care CNIR SA se subrogă în drepturile și obligațiile CNAIR SA și va fi emis ordinului de începere a lucrărilor.

Vor fi predate către antreprenor materialele de construcții aflate în stoc și documentația de calitate pentru lucrările deja executate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending