Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Maxim Mărturisitorul

Publicat

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă. A intrat în monahism în mănăstirea Chrysopolis. Misiunea principala a Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului. Adepții monotelismului susțineau că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască. Împăratul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania împotriva perșilor și ofensivă pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe ÎI, acceptă să se afirme că în Hristos există o singură lucrare.

Scopul împăratului era de a atrage de partea să teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria și Palestina. Însă, a fi de acord cu afirmația că în Hristos există o singură lucrare, însemna a fi de acord cu învățătură că natură umană nu mai persistă în Hristos. Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește să condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Sunt arestați și trimiși în exil. Papa Martin moare în urmă chinurilor la care a fost supus în temniță, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primește pedeapsa de a i se tăia limba și mâna dreapta. Va muri la puțîn timp, în cursul aceluiași an și va fi îngropat în Mănăstirea “Sfântul Arsenie“.

Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminatorule al lumii, podoabă călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Maxim, înțelepte, cu invatataturile tale pe toți i-ai luminat. Alăuta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Icoanei Maicii Domnului “Înjunghiată” – Esphagmeni;

– Icoanei Maicii Domnului “Mangaietoarea” – Paramythia;

– Sfântului Mucenic Neofit;

– Sfântului Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia);

– Pătimirii Sfinților Mucenici Evghenie, Valerian, Candid și Achila;

– Sfântului Cuvios Neofit;

– Sfintei Irina;

– Sfintei Mucenite Agni;

– A patru Sfinți Mucenici din Tir.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Călătoria cu taxiul ar putea deveni un lux. Tarifele au fost aruncate în aer de un proiect de lege care a trecut tacit de Senat

Publicat

Un proiect de lege depus în Parlament propune modificarea legii taximetriei care, dacă va fi adoptat, ar putea aduce creșteri la tarifele de taxi. Proiectul modifică tariful de pornire care este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei, scrie stiripesurse.ro.

Legea taximetriei ar putea fi modificată, astfel că o călătorie cu taxiul ar putea costa enorm

Legea taximetriei ar putea fi modificată, astfel că o călătorie cu taxiul ar putea costa enorm dacă este efectuată noaptea sau în afara localităţii. Potrivit unui proiect de lege care a trecut tacit de Senat și urmează să meargă la Camera Deputaților, firmele vor putea stabili un tarif de noapte, care poate fi cu până la 50% mai mare ca pe timpul zilei. Și tarifele pentru deplasările în afara localității s-ar putea majora.

Astfel, proiectul vrea să schimbe tariful de pornire. Acesta este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei. Fiecare pasager al unui taxi ar plăti cu 2 km mai mult decât distanța pe care urmează să o parcurgă efectiv.

Tariful de pornire este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei. El este egal cu tariful de distanță (lei/km), potrivit legislației acum în vigoare. Acum, fiecare pasager al unui taxi plătește automat cu un kilometru mai mult decât distanța parcursă efectiv. După modificarea legislației, tariful de pornire va putea fi egal cu cel mult dublul tarifului de distanță pe kilometru. Asta înseamnă că un taximetrist va putea pleca în cursă deja cu doi kilometri bifați, scrie romaniatv.net.

Tariful pentru călătoria cu taxiul, modificat radical în funcţie de destinaţie
Companiile de taximetrie vor putea percepe tarife mai mari chiar pentru cursele cu taxiul din interiorul orașelor. Proiectul de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere vine cu mai multe reglementări care vizează aceste situații.

„Tariful de distanță aplicat în exteriorul localității de autorizare este mai mare cu cel mult 50% decât tariful de distanță aplicat în interiorul localității de autorizare pentru timp de zi sau de noapte, după caz”, prevede proiectul de lege.

Mai mult, legea ar putea permite utilizarea mașinilor deținute de companiile de taxi în baza unor contracte de închiriere sau comodat.

O altă noutate este că primăriile ar putea oferi servicii de taxi în localitățile în care nu există transportatori. Dreptul taxiurilor de a circula pe benzile speciale destinate transportului în comun este consolidat de noua lege.

Autoritățile locale vor putea restrânge acest drept doar dacă circulația mijloacelor de transport în comun este „grav perturbată”
„În ceea ce privește modificările aduse reglementărilor tarifelor folosite și modalităților de plată am ținut cont de realitățile pieței actuale. De eficientizarea activităților de taximetrie când este vorba de distanțe scurte. În condiții dificile de trafic. A curselor pe timp de noapte, în afara localității. De concurența foarte mare generată prin reglementarea transportului alternativ”, au spus inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senat.

În momentul de față, primăriile pot stabili tarifele în sine privind costul unui kilometru perceput de taxiuri, însă modul de aplicare a acestui tarif și raportarea lui la tariful de pornire și la tariful pe timp de noapte este prevăzut prin lege.

Sursa: stiripesurse.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

Publicat

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie. Anunțul a fost făcut de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, după întâlnirea pe care a avut-o cu omologul său spaniol, Pedro Rollan Ojeda, relatează alba24.ro.

Potrivit preşedintelui Senatului, „comunitatea românească din Spania are o vastă experienţă de muncă, este o resursă de înaltă calificare şi are o mentalitate occidentală”.

„Ca urmare a demersurilor pe care le-am iniţiat ca prim-ministru, românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie. Statul iberic mai are asemenea acorduri în Europa doar cu vecinii săi, Portugalia şi Franţa”, a precizat Ciucă, pe Facebook.

El a mai menţionat că s-a întâlnit şi cu preşedinţii Comisiilor parlamentare de Apărare şi de Afaceri Externe, discuţiile vizând oportunităţile de colaborare dintre cele două ţări în domeniul industriei de apărare.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Leon, Episcopul Cataniei

Publicat

Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei s-a născut în orașul Ravenna, la 270 km spre N-E de Roma, în sânul unei familii de creștini evlavioși. A trăit în timpul împăratului bizantin Constans al II-lea (641-668), nepotul lui Heraclie. A iubit școala de mic copil având dragoste de învățăturile Bisericii, și totodată a avut o viață duhovnicească plină de nevoințe. Tânăr fiind, a intrat în monahism închinându-și viața lui Dumnezeu. Remarcat pentru calitățile sale, Sfântul Leon a fost hirotonit preot în Ravenna, iar după moartea arhiereului Savin au fost numit episcop al cetății Catania, în insula Sicilia, fiindu-i date în administrare bunurile bisericii. Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei a fost un aprig luptător împotriva ereticilor, pe care îi mustra aprig, iar față de credincioși era foarte milostiv și îndurat, dând mult ajutor celor ce-l urmau pe Hristos. A avut o evlavie deosebită față de Sfânta muceniță Lucia, ocrotitoarea Siciliei, în cinstea căreia a construit o biserică unde a fost și el înmormântat după trecerea la Domnul din anul 780. O femeie de neam bun, din cetatea Siracuzei, curgându-i sânge, a cheltuit toată averea ei la doctori, dar n-a dobândit nici un folos. Mai pe urmă, luminându-se printr-o dumnezeiască descoperire, s-a dus la doctorul acesta fără de plată și ajungând la poarta cetății, care se numește Ariani, a auzit clopotele, care se trăgeau pentru mutarea Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei la Domnul. Grăbindu-se, a alergat acolo și căzând la sfintele lui moaște cu lacrimi și cu credință, a cerut vindecare. Pentru aceea, după credința ei, îndată a urmat și împlinirea dorinței, că i-a încetat curgerea sângelui; și dobândindu-și tămăduire, s-a întors la casa ei bucurându-se, și a povestit minunile cele mari ale lui Dumnezeu, mărind pe adevăratul robul său. De viața acestui sfânt s-au minunat îngerii, iar diavolii s-au înfricoșat de puterea și stăpânirea pe care i-a dat-o asupra lor Atotputernicul Dumnezeu. Aceste și alte minuni și mai slăvite a săvârșit Sfântul Leon, nu numai cât a trăit întocmai ca un înger, dar și după ducerea și sfânta lui mutare la Dumnezeu. După ce a adormit în Domnul, sfintele sale moaște au început să izvorască dumnezeiesc mir. Privind la exemplul său de evlavie, ortodoxie și dedicație spre nevoile oamenilor, creștinii din toate timpurile pot urma cu ajutorul Domnului buna sa pildă.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: ,,Șezătorile iernii”, ediția de anul acesta un real succes. Tradiția merge mai departe

Publicat

„Șezătorile iernii” – activitate aflată la cea de a XXXIII –a ediție, desfășurată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, au debutat cum nu se putea mai frumos, în comuna Gorbănești, într-un cadru de poveste, cu oameni gospodari, care au ținut să readucă în atenție cele mai vechi tradiții moștenite de la strămoșii noștri. Domnul Primar Ionuț Melinte cu sprijinul cadrelor didactice a reușit să mobilizeze locuitorii comunei pe care o conduce cu un deosebit simț al răspunderii, astfel încât să scoată la lumină îndeletnicirile de odinioară ale sătenilor. „Micii actori”, Trupa „Floare Albastră”, Fanfara Gorbănești, Ansamblul „Floare Albastră”, meșteri populari care continuă meștesugurile țesutului, cusutului, împletitului, torsului și depănatului, dansatori și soliști vocali, recitatori, dar și câțiva crescători de animale, ne-au transpus parcă într-o altă dimensiune a timpului. Invitații speciali ai Centrului: ,,10 pentru folclor” Suceava, scriitori – membri ai Uniunii Scriitorilor, soliști colaboratori, au adus un plus de valoare activității. Șezătoarea s-a bucurat de un număr destul de mare de spectatori care la final s-au prins în joc. La final gazdele au fost servit participanții de gazde cu plăcinte, colaci și mere.
„Șezătorile iernii” au continuat în aceeași notă de reînviere a tradițiilor de odinioară la Vorona. Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost gazda unor momente de excepție pregătite de cadrele didactice coordonate de Domnul Director Sergiu Dascălu.
Ansamblul folcloric ,,Codrulețul” a scris o poveste actuală a tinerilor care aleg să plece din sat, iar părinții luptă pe orice cale să-i aducă înapoi, argumentând cu motive bine întemeiate cum ar fi: mâncarea sănătoasă gătită după spusele bătrânilor, fetele frumoase și gospodine crescute cu principii sănătoase și frică de Dumnezeu, horile și jocurile satului unde lumea se adună și se bucură de muzică și voie bună, atmosfera trăită în armonie de săteni, pădurile și peisajul desprins din tablouri. Povestea a fost pusă în scenă de către membrii Ansamblului ,,Codrulețul”, la care s-au alăturat meșteri populari vestiți care au ținut să explice tinerilor și tuturor celor prezenți cum se lucrează produse din piei de oaie, coșuri de nuiele, cum se nividește, țese, coase. Un grup de elevi îndrumați de un cadru didactic au descris și demonstrat cum se fac plăcintele poale-n brâu și alivencile. Momentul a fost binecuvântat de un preot din sat care a sfințit icoanele pictate de către un alt grup de elevi din cadrul Liceului Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” și care au fost dăruite apoi reprezentanților de seamă ce și-au adus aportul la organizarea acestei activități. Un plus de experiență au adus și invitații Centrului: ,,10 pentru folclor” Suceava, care au ținut să sublinieze importanța păstrării tradițiilor și folclorului românesc.
Finalul poveștii a fost unul fericit, povestea încheindu-se cu întoarcerea fiului la vatră și căsătoria cu o fată din sat, prezentându-se astfel obiceiul de nuntă tradițională cu vornic, cu gătitul miresei, jucatul zestrei, închinatul darului și hora gospodarilor. Tradițiile merg mai departe.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending