Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni

Publicat

Publicitate

Sfântul Spiridon s-a născut la anul 270, în Askia, Cipru, şi a prins zilele împăratului Constantin cel Mare, trăind până pe la jumătatea secolului IV. În tinereţe, a fost păstor de oi şi a avut şi o soţie, care i-a murit însă de timpuriu. Acest trist eveniment l-a făcut să îmbrace schima monahală, devenind ulterior şi păstor de suflete, ca episcop al Trimitundei, fără a abandona, însă, nici oile necuvântătoare, pe care a continuat să le ducă la păscut.

În timpul persecuţiilor sub împăratul Maximian (295), sfântul a fost arestat şi exilat. În anul 325, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea unde a uimit pe mulţi cu simplitatea cu care a explicat credinţa ortodoxă.

Fără prea multă carte, sfântul a reuşit să convertească un mare filozof al vremii de la arianism la Ortodoxie, uimind pe toţi cei prezenţi la Sinodul de la Niceea. El a explicat unitatea şi diversitatea Sfintei Treimi ţinînd în mână o cărămidă şi spunînd simplu că este formată din trei elemente esenţiale, şi anume foc, pământ şi apă.

Publicitate

În timp ce vorbea, s-a aprins focul în partea de sus a cărămizii şi a început să curgă apa din partea de jos. Tot acolo, la Niceea, l-a cunoscut pe Sf. Ierarh Nicolae; între cei doi ierarhi s-a format o prietenie trainică. Majoritatea minunilor savarsite de Sf. Spiridon vorbesc de la sine despre puterea discernământului, despre dreapta socoteală şi despre cumpătare.

În privinţa minunii de la Niceea, când, luând în mână celebra lui cărămidă, a scos în evidenţă cele trei elemente care o compun (pământul, apa şi focul), această minune era destinată înţelegerii consubstanţialităţii celor Trei Persoane Treimice – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Sf. Spiridon şi-a trăit mare parte din viaţă în Cipru, unde s-a şi săvârşit în anul 348 fiind îngropat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. Când saracinii au cotropit insula, ciprioţii au deschis mormântul sfântului pentru a muta sfintele moaşte la Constantinopol.

Atunci au descoperit că trupul sfântului era întreg iar din mormânt venea un miros de busuioc, semn al sfinţiei vieţii sale. Când a căzut Constantinopolul în 1453, sfintele moaşte au fost mutate în Serbia, după care un Părinte din Insula Corfu, Georgios Kalohairetis, l-a adus în insula din Grecia, unde este şi acum înmormântat. Până în ziua de azi, sfintele moaşte întregi ale Sf. Spiridon din altarul din Corfu continuă să lucreze cu puterea lui Dumnezeu, Care este minunat întru sfinţii Lui.

Publicitate

El este cunoscut ca “sfântul călător” deoarece papucii de mătase de pe tălpile sale se uzează în fiecare an şi sunt înlocuite de praznicul său. Sf. Spiridon este cinstit de biserică în ziua de 12 decembrie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Lucian Trufin: Hubul agroalimentar va aduce produse proaspete, calitative și accesibile pe masa botoșănenilor

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, spune că proiectul său de a realiza un hub alimentar în Botoșani va sprijini producția agroalimentară locală și va aduce hrană sănătoasă și gustoasă pentru cetățeni.

Pe lângă avantajele economice și crearea de noi locuri de muncă, cel mai important este că botoșănenii vor avea acces la legume și fructe proaspete, vândute la prețuri accesibile. În prezent, o mare parte din producția locală fie pleacă spre alte zone, fie este insuficient valorificată. Avem o varietate de produse de înaltă calitate, iar inițiativa urmărește să le aducă pe mesele botoșănenilor, ceea ce reprezintă un câștig atât pentru producătorii locali, cât și pentru consumatori”, a explicat Lucian Trufin.

Hubul alimentar presupune înființarea unor centre locale pentru colectarea și sortarea cerealelor, legumelor și fructelor obținute pe plan local de fermierii botoșăneni. De aici, produsele agroalimentare vor fi vândute direct și în mod prioritar către piețele și magazinele din județul Botoșani. Scurtarea lanțului de distribuție și a distanțelor de transport înseamnă acces facil la produse proaspete și la prețuri avantajoase pentru cumpărători.

Publicitate

Există deja premise pentru realizarea unui hub alimentar în județul Botoșani. Secretarul de stat Adrian Pintea a anunțat că unul dintre cele 16 centre de colectare a produselor agroalimentare prevăzute în programul Ministerului Agriculturii va fi amplasat chiar la Botoșani.

La nivelul întregii țări se vor face 16 centre de colectare și depozitare de legume. La solicitarea domnului senator Lucian Trufin și prin analiza domnului ministru Barbu, unul dintre cele 16 centre se va afla în județul Botoșani”, a declarat Adrian Pintea, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

De asemenea, prin acest proiect se vor crea locuri de muncă în centrele de colectare și sortare. Crearea unei oportunități sigure de valorificare a produselor va stimula producția agroalimentară locală și va oferi o perspectivă sigură pentru tinerii fermieri.

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Citeste mai mult

Eveniment

Sfaturi de securitate pentru dispozitivele mobile de la DNSC. Cum poți să îți protejezi gadgeturile

Publicat

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis recent câteva sfaturi pentru securitatea dispozitivelor mobile, informează alba24.ro. „Săptămâna a fost lungă, dar securitatea dispozitivelor mobile nu are zi liberă! Ia-ți un moment să-ți protejezi gadgeturile pentru a te bucura de weekend fără griji și cu toată încrederea. La sfârșit de săptămână, tehnologia ta merită și ea un moment sporit de atenție”, au scris reprezentanții DNSC, pe pagina de Facebook.

DNSC, sfaturi de securitate pentru dispozitivele mobile

  • Păstrați mereu software-ul de pe dispozitiv actualizat (și aplicațiile).
  • Evitați operarea cu date sensibile pe rețele Wi-Fi publice, gratuite. Folosiți o soluție VPN în acest caz.
  • Activați un cod PIN, o parolă complexă sau securitatea biometrică pentru a folosi dispozitivul.
  • Folosiți funcția de localizare și blocare de la distanță a dispozitivului.
  • Instalați aplicații numai din magazinele oficiale și evitați piratarea.
  • Fiți precauți când primiți linkuri și atașamente pe telefon. Scanați-le cu un antivirus înainte de a le accesa.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: Un tânăr a murit, iar un altul a fost rănit grav într-un accident de motocicletă la Dumbrăveni

Publicat

Publicitate

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, a anunțat că duminică seara s-a produs un accident de motocicletă cu două victime.

El a spus că o motocicletă a ieșit în afara părții carosabile, pe raza satului Sălăgeni, din comuna Dumbrăveni.

Echipajele de salvare au identificat două victime, una dintre ele fiind în stare de inconștiență.

Publicitate

În accident au fost implicați doi tineri. Unul dintre ei este conștient și cooperant, dar cu multiple traumatisme, fiind preluat de către echipajele medicale. Rănitul a fost stabilizat și transportat către Unitatea de Primiri Urgențe Suceava.

Din nefericire, victima inconștientă are leziuni incompatibile cu viața.

La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare, o ambulanță SMURD B2 și o ambulanță SMURD TIM.

Publicitate

Sursa: newsbucovina.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani: Ultimele zile de înscriere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă

Publicat

Publicitate

14 mai este ultima zi în care mai pot fi depuse cererile de înscriere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești. Acestea trebuie completate de către candidați în mod lizibil, semnate și transmise exclusiv în format electronic la adresa de e-mail resurse_umane@isubotosani.ro.

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor care își doresc să urmeze cursurile acestei școli, în sesiunea aprilie – iulie 2024. 275 dintre acestea sunt de subofițer de pompieri și protecție civilă, iar 25 de subofițer administrativ.

Calendarul concursului de admitere este următorul:
– până la data de 21 mai 2024: depunerea documentelor pentru dosarul de recrutare, la sediul ISU Botoșani din strada Calea Națională nr. 28 A, municipiul Botoșani;
– până la data de 21 mai 2024: evaluarea psihologică a candidaților, conform planificării întocmite de Centrul de Psihosociologie al MAI împreună cu unitățile de recrutare;
– 25-31 mai 2024: evaluarea performanțelor fizice, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”, conform planificării;
– 15 iunie 2024: susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”;
– 19 iunie – 12 iulie 2024: examinare medicală (doar candidații care se încadrează în numărul locurilor scoase la concurs în ordinea descrescătoare a notelor finale);
– 19 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale, pe site-ul oficial al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”.
Durata de școlarizare va fi de un an, pentru ambele specializări.
Condițiile legale și criteriile specifice de recrutare, calendarul concursului de admitere, precum și alte informații de interes pot fi consultate accesând pagina www.isubotosani.ro, secțiunea “carieră”.
Mai multe informații aici: www.scoaladepompieri.ro

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending