Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Ierarh Fotie cel Mare

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Fotie cel Mare s-a născut în jurul anului 820 în Constantinopol într-o familie de vază. Evlavioasa sa mamă se numea Irina, iar tatăl, Serghie, era înalt dregător la curtea imperială. Unchiul Sfântului Fotie, fratele tatălui său, a fost Sfântul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, iar celălalt unchi, fratele mamei a fost căsătorit cu sora Sfintei Împărătese Teodora.

Fiind cinstitori ai sfintelor icoane, membrii familiei Sfântului au avut cu toţii de suferit în timpul împăratului iconoclast Teofil, fiindu-le confiscată averea şi trimişi în surghiun. De altfel ambii părinţi ai Sfântului Fotie au şi murit exilaţi. Nu este cunoscut unde a dobândit Sfântul o educaţie atât de aleasă, însă vestita sa bibliotecă confirma erudiţia sa. Unii consideră că el ar fi fost un autodidact, alţii că ar fi studiat în Tesalonic, iar alţii că, deşi părinţii fuseseră exilaţi, el ar fi rămas în continuare în Constantinopol. Cert este că încă din tinereţe înţelepciunea şi profunzimea cunoştinţelor sale teologice erau preţuite chiar şi de duşmanii săi. Deşi iubea liniştea şi curăţia şi, aşa cum chiar el mărturisea, tânjea după viaţa monahală, Sfântul Fotie nu a făcut acest pas, ci întâi a predat mai multe discipline la şcoala împărătească superioară din Constantinopol, iar apoi s-a supus hotărârilor curţii primind mai întâi rangul de căpitan al gărzii şi apoi de prim secretar imperial.

În anul 858, după nedreapta exilare a patriarhului Ignatie, Sfântul Fotie, pe atunci mirean, dar având deja reputaţia celui mai mare învăţat al vremii, a fost ales patriarh, hirotonit şi instalat, în ciuda opoziţiei sale. Un mare merit al Sfântul Fotie a constituit trimiterea fraţilor Chiril şi Metodie să propovăduiască ortodoxia în ţinuturile slave în limba slavonă. Pe fondul conflictului între Roma şi Constantinopol, dar şi a complicatei situaţii politice interne, în luna septembrie 867, Sfântul Fotie a fost înlăturat din scaunul patriarhal şi exilat, iar Ignatie a fost repus în tron.

Publicitate

Vremea petrecută în surghiun nu a fost pentru Sfântul Fotie mai puţin roditoare, el alcătuind acum mai multe cărţi de o deosebită însemnătate teologică, epistole, cuvântări şi cântări bisericeşti. În 876 Sfântul Fotie a fost în sfârşit rechemat la Constantinopol, încredinţându-i-se educaţia fiilor împăratului, iar patriarhul Igantie l-a recomandat ca şi succesor al lui. În 877, la moartea lui Ignatie, Sfântul Fotie îşi va relua demnitatea patriarhală.

Repunerea sa pe tronul Constantinopolului se va face şi cu acceptul Romei, ceea ce nu l-a determinat însă să devină mai flexibil în problema introducerii eresului „Filioque” în Crez de către apuseni. Odată cu venirea pe tron a împăratului Leon al VI-lea, în anul 886, bătrânul Fotie, fostul profesor al noului împărat, a fost exilat pentru a doua oară, de data aceasta în Armenia.

Data mutării sale la Domnul nu este cunoscută cu precizie, dar este în general considerată a fi 6 februarie 891 sau 893, după alţii chiar 897. Sfintele sale moaşte au fost aduse la Mânăstirea Sfântul Prooroc Ieremia din Constantinopol, ctitoria Sfântului, iar apoi strămutate la Mânăstirea Sfânta Treime din insula Halki unde funcţiona marea şcoală teologică a Patriarhiei Ecumenice.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Igor Cuciuc, după moartea fiicei: „Am pierdut tot ce aveam mai scump”

Publicat

Publicitate

„Am pierdut tot ce aveam mai scump”. Asta a scris într-o postare pe rețele interpretul Igor Cuciuc, la scurt timp după moartea fiicei sale. Acesta a mai menționat că prima ambulanță ar fi venit neechipată, iar a doua a sosit peste 20 de minute, scrie agora.md.

Igor Cuciuc spune că fiicei lui i s-a făcut rău la data de 15 noiembrie, la ora 21:30, în timp ce se afla într-un local de la Botanica, bulevardul Dacia, după balul bobocilor. Părinții au fost anunțați că Andreea și-a pierdut cunoștința.

Din spusele tatălui, salvarea ar fi venit peste șapte minute, însă ar fi fost neechipată. Peste 20 de minute ar fi venit a doua ambulanță, cu aparat respirator, însă nu s-a mai reușit resuscitarea fetei.

Publicitate

„Au încercat 45 de minute să o resusciteze cu oxigen și nu au putut să o aducă la viață. Nu știu ce să zic. Cauza o vom afla astăzi. Nu era cu ce respira în acel local plin de fum, kalian (n.r. narghilea), țigări electronice și fără aerisire corespunzătoare! Suntem distruși de durere! Doamne, de ce ai luat-o la tine așa devreme pe Andreea, fiica mea iubită?”, a scris pe pagina sa de facebook Igor Cuciuc.

Sursa agora.md

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: „V-am cerut demisia! Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă”

Publicat

Publicitate

Am încheiat a treia săptămână la Consiliul Județean cerând demisii pentru modul dezastruos în care a fost gestionată problema apei din județ. Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!

Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstrat o lipsă gravă de management și viziune, ca să nu mai vorbesc de implicare și capacitate pentru a gestiona situații de criză.

Avem nevoie mai mult ca oricând de o echipă nouă, una care să aibă cu adevărat capacitatea și motivația de a oferi botoșănenilor serviciile la care au tot dreptul.

Publicitate

Dacă cineva mai are dubii că această decizie este imperativă, situația de ieri nu mai lasă loc de amânare. Ieri am decis să merg în regim de urgență la o avarie majoră – o conductă mare de apă a cedat, s-a lucrat toată noaptea pentru remediere și am fost acolo, alături de echipă, pentru a urmări îndeaproape soluționarea. Lucrurile vor intra în normal, însă șubrezimea sistemului nu reprezintă altceva decât o consecință directă a tuturor investițiilor ratate de cei care au fost responsabili până acum.

Pentru mine acest subiect este prioritar!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Veste tragică! Andreea, unicul copil al interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață la Balul Bobocilor

Publicat

Publicitate

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe, scrie unica.md.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

 

Publicitate
Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

 

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi a demonstrat că PSD a crescut de fiecare dată pensiile cu cel puțin 41%, în timp ce PNL le-a înghețat de mai multe ori

Publicat

Publicitate

Fostul Ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi a prezentat un grafic al creșterii punctului de pensie în perioadele în care Ministerul Muncii a fost condus de miniștrii PSD, respectiv miniștrii PNL. Social-democratul demonstrează că PNL a mințit când s-a lăudat că a majorat pensiile cu 40%. În realitate, spune Budăi, PNL a înghețat pensiile în 2021, iar fostul premier Florin Vasile Cîțu spunea atunci că „mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. La fel, fostul PDL, azi PNL, a înghețat pensiile timp de 3 ani, în perioada 2010-2012. 

Am vrut să vedeți adevărul, pentru că i-am auzit pe cei de la PNL cum se lăudau, sau mai degrabă mințeau, că au majorat pensiile cu 40%, lăudându-se de fapt cu deciziile noastre. Adevărul e că PNL a înghețat pensiile în 2021, iar premierul de atunci, Florin Vasile Cîțu, declara senin că nu contează ce a promis PNL în „programul electoral” – contează doar ce au trecut după alegeri în „programul de guvernare!”, a declarat Marius Budăi.

Social-democratul susține că dacă se ia în calcul și recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, în ultimii trei ani, miniștrii muncii de la PSD au reușit să majoreze pensia medie cu peste 70%.

Publicitate

Am prezentat distinct recalcularea pensiilor, pentru că de la 1 septembrie nu mai vorbim de „punctul de pensie”, ci de un alt indicator „valoarea punctului de referință”. Dacă însă comparăm pensia medie de la finalul anului 2021 (1.608 lei) cu cea din prezent (2.735 lei), creșterea este de peste 70%!”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Pentru următorii 4 ani, PSD și-a propus să majoreze pensia medie cu 48%, până la 4.050 de lei față de 2.735 de lei cât e în prezent.

https://www.facebook.com/share/1DB4WdQkpK/

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending