Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Atanasie Todoran

Publicat

Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 12 noiembrie. Menționăm că în perioada 22-24 octombrie 2007, s-a hotărât canonizarea Sfinților Martiri și Mărturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Mănăstirea Salva. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât trecerea lor în rândul sfinților, cu ziua de pomenire, 12 noiembrie.

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, într-o familie de țărani liberi, înrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc.

Se pare că încă din tinerețe a făcut parte dintr-un regiment care era așezat undeva lângă Viena și, tot amânându-i-se eliberarea, a dezertat și s-a întors acasă. Urmărit de oamenii împărăției, s-a refugiat în Munțîi Tiblesului, în Maramureș și în Țară Chioarului.

Pentru vechea dezertare, a fost închis câțiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței. După ce a fost eliberat, s-a întors la Bichigiu. Neexistând preot ortodox în sat, s-a opus cu îndârjire împărtășirii fiului sau cu azimă, precum și spovedirii lui de către un preot unit. Menționăm că și-a îngropat băiatul în ritul credinței strămoșești.

În anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alături de alți fruntași, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei și Someșului Mare. El a cerut că prin înființarea regimentului de granița, românii să nu fie siliți să-și lepede credință, căci de decenii ortodocșii transilvăneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credinței unite.

Atanasie și-a dat seama că nu s-a ținut seama de dorința românilor și a început să se opună pe față procesului de militarizare. Năsăudenii vedeau limpede că sistemul grăniceresc urmarea să-i convertească la catolicism.

La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul numit “La mocirla”, era organizată sfințirea drapelelor de lupta și depunerea jurământului de către nouă companii ale Regimentului de granița nou înființat. Generalul Bukow, trimis de Curtea din Viena să urmărească și să impulsioneze în Ardeal trecerea la catolicism, a venit să primească jurământul grănicerilor năsăudeni și să le sfințească steagul.

Când militarii erau pregătiți pentru depunerea jurământului, în față a ieșit, călare, “moș Tănase Todoran”, în vârstă de 104 ani, și le-a rostit grănicerilor o cuvântare. Printre altele le spunea: “De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasa că suntem oameni liberi!… și apoi așa nu vom purta armele, că sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!”.

Soldații care urmau să depună jurământ de credință față de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos, în semn de protest și nesupunere.

La scurt timp după aceea, s-au făcut cercetări pentru că vinovații să fie pedepsiți.

La 12 noiembrie 1763, pe același platou din Salva a avut loc execuția celor găsiți vinovați de revoltă din luna mai. Atanasie Todoran a fost frânt cu roată de sus în jos, iar capul i-a fost legat de o roată, “pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…” – după cum se arată în sentința de condamnare.

Împreună cu Atanasie au fost martirizați prin spânzurare, “pentru aceeași vină”, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu, alte nouăsprezece persoane fiind supuse bătăilor cu vergi; mulți dintre cei bătuți au murit sub lovituri.

Tot astăzi facem pomenirea Sfântului Ioan cel Milostiv

Sfântul Ioan cel Milostiv a trăit în timpul împăratului bizantin Heraclie (610-641). S-a călugărit după moartea copiilor și a soției. Datorită virtuților sale, a fost ales patriarh al Alexandriei.

Sfântul Ioan era cunoscut pentru ajutorul dat săracilor, de unde și numele de Eleemon, “Milostivul”. Se spune că o dată, primind în dar o pătură cu cusături scumpe, n-a putut adormi până nu a vândut-o, iar suma primită a dat-o săracilor. Se află neîncetat la dispoziția oricărei persoane care avea o rugăminte, o plângere sau o cerere. Nu s-a îngrijit doar de turmă să din Alexandria, ci și-a extins ajutorul și către poporul din Palestina, când acesta suferea din cauza invaziei perșilor și a jefuirii Ierusalimului.

Potrivit tradiției, mergând Sfântul să cerceteze pe bolnavi, l-a întâmpinat un străin și i-a cerut milostenie. El a poruncit slugii sale să-i dea șase arginți. Străinul și-a schimbat hainele și l-a întâmpinat din nou pe Sfântul Ioan zicând: “Miluiește-mă, stăpâne, că sunt robit”. El a poruncit din nou slugii sale să-i dea șase arginți. Deși slugă i-a atras atenția că săracul s-a deghizat că să mai ceară, patriarhul nu a spus nimic. S-a comportat că și când nu a auzit cele spuse de slugă să. Străinul după ce a luat a două oară milostenie, s-a deghizat și l-a întâmpinat din nou pe patriarh cerând ajutorul. Din nou sluga îi atrage atenția că este aceeași persoană, însă, patriarhul a răspuns: “Da-i lui doi arginți, că nu cumva să fie Hristosul meu, Care mă ispitește pe mine!”

Sfântul Ioan cel Milostiv s-a împotrivit împăratului Heraclie, atunci când acesta a încercat să impună erezia monoenergismului (conform căreia în Hristos s-ar fi găsit două naturi, divină și umană, dar o singură “energie”).

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:

– Sfântului Cuvios Nil Pustnicul;

– Sfântului Cuvios Martin de Tours, făcătorul de minuni, episcopul Franței;

– Sfântului Prooroc Ahia;

– Sfântului Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;

– Sfinților Mucenici Antonie și cei împreună cu dansul Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato, fecioara; a Sfântului Mucenic Arsachie;

– Sfântului Leon, patriarhul Constantinopolului;

– Sfântului Mucenic Sava Nigdeli;

– Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Panică noaptea trecută la Joldești, unde o casă a fost la un pas să se facă scrum. Pompierii fac apeluri disperate

Publicat

O casă din localitatea Joldești a fost în pericol, seara trecută, după ce funinginea depusă pe pereții din interiorul coșului de fum s-a aprins.

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vorona au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se extinde la acoperișul casei.

Vă reamintim faptul că iarna cele mai multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Zămislirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Publicat

Domnul şi Dumnezeul nostru, vrând să-Şi gătească Luişi biserică însufleţită şi casă sfân¬tă pentru sălăşluirea Lui, a trimis pe îngerul Său la drepţii Ioachim şi Ana – căci din aceş¬tia avea să se nască Maica Sa după trup – şi a arătat mai dinainte că va zămisli cea stearpă şi cea care nu avea copii, pentru ca să adeve¬rească zămislirea Lui din Sfânta Fecioară. Astfel, Sfânta Fecioară Maria a fost zămislită din fă¬găduinţă, dar din unire şi din sămânţa bărbă¬teasca. Numai Domnul nostru Iisus Hristos a fost zămislit fără unire şi fără sămânţă bărbă¬tească şi S-a născut din Sfânta Fecioară Maria mai presus de înţelegere, aşa cum numai El ştie; fiind Dumnezeu desăvârşit a luat trup de¬săvârşit, aşa precum şi la început a făcut şi a plăsmuit firea omenească. Prăznuim această zi cu aducere aminte de cuvintele spuse drepţilor Ioachim şi Ana de îngerul care le-a binevestit sfânta zămislire a Preacuratei Născătoare de Dumnezeu. Dum¬nezeu, Cel ce a făcut lumea din nimic, a prefă¬cut în fapte aceste cuvinte; a trezit pântecele cel sterp spre rodire şi a făcut în chip minunat maică născătoare de copii pe aceea ce îmbă¬trânise fără să nască. Dumnezeu a dat acest rod vrednic de ruga drepţilor Ioachim şi Ana, din care avea să vină însuşi Dumnezeu în trup spre naşterea din nou a lumii. Dumnezeu a bine¬voit ca aceşti înţelepţi părinţi să nască pe Fe¬cioara, pe cea hotărâtă mai înainte de veac, pe cea aleasă din toate neamurile să fie Născătoa¬re de Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor

Citeste mai mult

Eveniment

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi ajutoare de stat de peste 56 milioane de euro

Publicat

Crescătorii din sectorul suin şi avicol ar putea primi ajutoare de stat de peste 56 milioane de euro pentru susţinerea activităţii desfăşurate în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil şi alte costuri în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui proiect de Ordonanţă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

“MADR a postat în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Valoarea totală maximă estimată a schemei de ajutor de stat este de 126.694.400 lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro pentru sectorul suin şi 151.934.300 lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane euro pentru sectorul avicol. Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 100 euro/UVM, echivalent în lei”, se arată într-un comunicat al MADR.

Coeficienţii de conversie sunt prevăzuţi în anexa nr. 1 la Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018, respectiv: 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru suine de reproducţie, respectiv scroafe şi scrofiţe, 0,007 UVM pentru pui de carne şi pui eclozionaţi, 0,03 pentru pui de curcă şi pui eclozionaţi de curcă, precum şi 0,014 UVM pentru tineret de înlocuire şi găini ouătoare, tineret de reproducţie şi găini rase grele.

Măsura are la bază prevederile pct. 62 din Comunicarea Comisiei Europene de modificare a Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precizează sursa citată.

Schema de ajutor de stat cu caracter temporar va fi valabilă până la data de 30 iunie 2024.

Beneficiari ai schemei pot fi crescători de suine şi de păsări, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum şi societăţi agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, care au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

Sunt estimaţi 250 beneficiari cu 260.000 UVM capacitate de producţie sector suine şi 310 beneficiari cu 310.000 UVM capacitate de producţie sector avicol.

Pentru fi eligibili aceştia trebuie să deţină exploataţie/exploataţii autorizată/e sanitar – veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat; să fi desfăşurat activitate de creştere şi/sau reproducţie a suinelor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploataţii autorizate sanitar – veterinar cu un număr minim de animale echivalent unui ciclu de producţie per capacitatea exploataţiei, pentru porc gras şi/sau cu un efectiv mediu de minimum 30% din capacitatea exploataţiei, pentru fermele de reproducţie; să fi desfăşurat activitate de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploataţii autorizate sanitar – veterinar, pentru cel puţin o serie de pui de carne/pui de curcă/pui eclozionaţi de găină/pui eclozionaţi de curcă şi /sau cu un efectiv mediu de minimum 30% din capacitatea exploataţiei, pentru fermele de găini ouătoare (tineret şi adulte) / pentru fermele de reproducţie (tineret şi adulte).

Valoarea totală a ajutorului de stat care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro.

Cursul de schimb valutar euro/lei este cel comunicat de Banca Naţională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.
Fondurile provin de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024. AGERPRES

Citeste mai mult

Actualitate

Sindicatul EUROPOL: Începem protestele în MAI! Polițiștii și militarii nu sunt un electorat bun

Publicat

Concluziile întâlnirii cu viceprim-ministrul Cătălin Predoiu sunt reprezentate de următoarele chestiuni pe care le-am extras din cele 2 ore de discuție:

–       Ministerul Afacerilor Interne a inclus în proiectul de buget toate restanțele salariale pe care le înregistrăm (Legea 153/2017, norma de hrană, norma de echipament, celelalte drepturi suspendate, înghețate, plafonate etc.);

–       Predoiu susține, la nivel declarativ, o modificare prin OUG pentru acoperirea decontării serviciilor turistice pentru noiembrie-decembrie 2023;

–       probleme punctuale ridicate de organizațiile sindicale reprezentative, scrie Sindicatul Europol.

Reprezentanții Sindicatului EUROPOL au perceput discuțiile ca fiind o descărcare de responsabilitate a viceprim- ministrului Cătălin Predoiu, prin care se va invoca eterna mișcare de scenă „eu am vrut, dar nu au vrut ceilalți”.  Simpla includere în proiectul de buget a restanțelor nu reprezintă nici pe departe o garanție a respectării promisiunilor. De altfel, e important să nu uităm că noi suntem mințiți de la instalarea noului Guvern. La momentul preluării mandatului, atât Predoiu, cât și Ciolacu au promis că vor onora promisiunea de a aplica integral Legea 153/2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice, lucru care nu s-a întâmplat.

În continuare, Predoiu a sugerat să mai organizeze o întâlnire săptămâna ce urmează, pentru a exista un dialog instituțional și la nivelul Guvernului, care însă, din perspectiva noastră înseamnă doar o metodă de a mai trage de timp, de a ne apropia mai mult de sfârșitul anului, pentru a ajunge în fața faptului împlinit, când va apărea Ordonanța de urgență „trenuleț”, care va menține înghețate salariile.

În consecință, luni, 11 dec 2023, după consultări aplicate cu colegii noștri din stradă, vom prezenta calendarul protestelor. În egală măsură, așteptăm ca polițiștii să fie conștienți că nu se va acorda niciun procent din restanțe fără o reacție adecvată. Nu avem cum să luptăm pentru drepturile noastre, dacă vom continua să facem compromisuri în favoarea instituției și dacă ne vom complace în situația în care suntem. De asemenea, având în vedere că anul 2024 este an electoral, nu mai există nicio premisă de intervenții legislative care să vizeze drepturi salariale.

Așadar, stimați colegi, a venit momentul să reacționăm, să fim vizibili și să arătăm ce se va întâmpla dacă vom refuza să mai ținem locul pentru alți 3-4 polițiști care lipsesc din organigramele unităților. Lă bătaia de joc a Guvernului, putem doar reacționa cu aceeași monedă.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending