Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Atanasie Todoran

Publicat

Publicitate

Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 12 noiembrie. Menționăm că în perioada 22-24 octombrie 2007, s-a hotărât canonizarea Sfinților Martiri și Mărturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Proclamarea oficială a canonizării lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Mănăstirea Salva. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât trecerea lor în rândul sfinților, cu ziua de pomenire, 12 noiembrie.

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, într-o familie de țărani liberi, înrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc.

Se pare că încă din tinerețe a făcut parte dintr-un regiment care era așezat undeva lângă Viena și, tot amânându-i-se eliberarea, a dezertat și s-a întors acasă. Urmărit de oamenii împărăției, s-a refugiat în Munțîi Tiblesului, în Maramureș și în Țară Chioarului.

Pentru vechea dezertare, a fost închis câțiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței. După ce a fost eliberat, s-a întors la Bichigiu. Neexistând preot ortodox în sat, s-a opus cu îndârjire împărtășirii fiului sau cu azimă, precum și spovedirii lui de către un preot unit. Menționăm că și-a îngropat băiatul în ritul credinței strămoșești.

În anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alături de alți fruntași, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei și Someșului Mare. El a cerut că prin înființarea regimentului de granița, românii să nu fie siliți să-și lepede credință, căci de decenii ortodocșii transilvăneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credinței unite.

Atanasie și-a dat seama că nu s-a ținut seama de dorința românilor și a început să se opună pe față procesului de militarizare. Năsăudenii vedeau limpede că sistemul grăniceresc urmarea să-i convertească la catolicism.

Publicitate

La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul numit “La mocirla”, era organizată sfințirea drapelelor de lupta și depunerea jurământului de către nouă companii ale Regimentului de granița nou înființat. Generalul Bukow, trimis de Curtea din Viena să urmărească și să impulsioneze în Ardeal trecerea la catolicism, a venit să primească jurământul grănicerilor năsăudeni și să le sfințească steagul.

Când militarii erau pregătiți pentru depunerea jurământului, în față a ieșit, călare, “moș Tănase Todoran”, în vârstă de 104 ani, și le-a rostit grănicerilor o cuvântare. Printre altele le spunea: “De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasa că suntem oameni liberi!… și apoi așa nu vom purta armele, că sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!”.

Soldații care urmau să depună jurământ de credință față de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos, în semn de protest și nesupunere.

Publicitate

La scurt timp după aceea, s-au făcut cercetări pentru că vinovații să fie pedepsiți.

La 12 noiembrie 1763, pe același platou din Salva a avut loc execuția celor găsiți vinovați de revoltă din luna mai. Atanasie Todoran a fost frânt cu roată de sus în jos, iar capul i-a fost legat de o roată, “pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…” – după cum se arată în sentința de condamnare.

Împreună cu Atanasie au fost martirizați prin spânzurare, “pentru aceeași vină”, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu, alte nouăsprezece persoane fiind supuse bătăilor cu vergi; mulți dintre cei bătuți au murit sub lovituri.

Tot astăzi facem pomenirea Sfântului Ioan cel Milostiv

Sfântul Ioan cel Milostiv a trăit în timpul împăratului bizantin Heraclie (610-641). S-a călugărit după moartea copiilor și a soției. Datorită virtuților sale, a fost ales patriarh al Alexandriei.

Sfântul Ioan era cunoscut pentru ajutorul dat săracilor, de unde și numele de Eleemon, “Milostivul”. Se spune că o dată, primind în dar o pătură cu cusături scumpe, n-a putut adormi până nu a vândut-o, iar suma primită a dat-o săracilor. Se află neîncetat la dispoziția oricărei persoane care avea o rugăminte, o plângere sau o cerere. Nu s-a îngrijit doar de turmă să din Alexandria, ci și-a extins ajutorul și către poporul din Palestina, când acesta suferea din cauza invaziei perșilor și a jefuirii Ierusalimului.

Potrivit tradiției, mergând Sfântul să cerceteze pe bolnavi, l-a întâmpinat un străin și i-a cerut milostenie. El a poruncit slugii sale să-i dea șase arginți. Străinul și-a schimbat hainele și l-a întâmpinat din nou pe Sfântul Ioan zicând: “Miluiește-mă, stăpâne, că sunt robit”. El a poruncit din nou slugii sale să-i dea șase arginți. Deși slugă i-a atras atenția că săracul s-a deghizat că să mai ceară, patriarhul nu a spus nimic. S-a comportat că și când nu a auzit cele spuse de slugă să. Străinul după ce a luat a două oară milostenie, s-a deghizat și l-a întâmpinat din nou pe patriarh cerând ajutorul. Din nou sluga îi atrage atenția că este aceeași persoană, însă, patriarhul a răspuns: “Da-i lui doi arginți, că nu cumva să fie Hristosul meu, Care mă ispitește pe mine!”

Sfântul Ioan cel Milostiv s-a împotrivit împăratului Heraclie, atunci când acesta a încercat să impună erezia monoenergismului (conform căreia în Hristos s-ar fi găsit două naturi, divină și umană, dar o singură “energie”).

Tot astăzi, Biserica face pomenirea:

– Sfântului Cuvios Nil Pustnicul;

– Sfântului Cuvios Martin de Tours, făcătorul de minuni, episcopul Franței;

– Sfântului Prooroc Ahia;

– Sfântului Cuvios Martin, episcopul Tarachinului;

– Sfinților Mucenici Antonie și cei împreună cu dansul Zevina, Ghermanos, Nichifor și Marato, fecioara; a Sfântului Mucenic Arsachie;

– Sfântului Leon, patriarhul Constantinopolului;

– Sfântului Mucenic Sava Nigdeli;

– Sfântului Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Furnizarea apei este în continuare sistată către utilizatorii din oraşele Ştefăneşti și Săveni

Publicat

Publicitate

Urmare a noii solicitări trimisă astăzi 21 iunie 2024, de către Administrația Națională Apele Române – Exploatarea Complexă Stânca Costești, cu privire la lucrările programate în perioada 18-20 iunie 2024, se prelungește termenul de finalizare a lucrărilor până la data de 22.06.2024, ora 16.     

Astfel, furnizarea apei este în continuare sistată către utilizatorii din: oraşele Ştefăneşti și Săveni, respectiv comunele: Româneşti, Santa Mare, Călăraşi, Răuseni, Todireni, Albeşti, Truşeşti, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durneşti, Mihălăşeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari, Andrieşeni din judeţul Iaşi.

Citeste mai mult

Eveniment

Și-a băgat în sperieți soția și copiii, după ce a spart ușa casei. Bărbat din Dorohoi reținut pentru încălcarea ordinului de protecție      

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 45 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea ordinului de protecție și distrugere.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 16 iunie a.c., a venit la locuința concubinei sale și i-a distrus ușa de acces în locuință, deși exista un ordin de protecție emis de Judecătoria Dorohoi,pentru o perioadă de 12 luni,  prin care i se interzicea să se apropie la mai puțin de 50 de metri, de aceasta și copiii săi.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub supravegherea procurorurului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Încep înscrierile la ,, Școala de vară ” organizată la Biserica ,, Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 22 iunie, încep înscrierile pentru ,,Școala de vara” -2024 la Biserica ,, Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani.

Potrivit informațiilor oferite de unul dintre coordonatori proiectului, Elena Șoptea, anul acesta vor fi cinci grupe, cu vârste cuprinse între 5 si 12 ani, fiecare grupa cu un nr. max de 35 locuri.

,,Înscrierile se fac doar la biserică în perioada 22.06–30.06. Dosarele le găsiți zilnic între orele 8:00–20:00. Doamne ajută!”, a transmis Elena Șoptea.

Din echipa de coordonatori ai noii ediții a școlii de vară de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” fac parte și alături se parintele protopop și Dna inspector Schiopu Olguța.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de caniculă

Publicat

Publicitate

Mâine: cod galben de caniculă pentru județul Botoșani

 

 

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă, valabil mâine, în județul Botoșani. În intervalul menționat, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități.

 

Publicitate

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

 

efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

Publicitate

evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

 

nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending