Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Apostol Timotei; Sfântul Anastasie Persul

Publicat

Sfântul Apostol Timotei s-a născut din tată păgân elin și din mama de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. În Listra erau cinstiți în mod deosebit zeii păgâni Zeus și Hermes, în ale căror temple erau prezenți foarte mulți preoți care aduceau jertfe neîncetat.

Din Faptele Apostolilor, aflăm că Sfântul Apostol Pavel ajunge împreună cu Barnaba în Listra, unde va tămădui un șchiop din pântecele maicii sale. În urmă acestei minuni, mama lui Timotei îl găzduiește în casă să, și-l dăruiește pe fiul ei lui Pavel, că dar pentru binecuvântarea adusă în cetatea ei.

Timotei este numit de Sfântul Apostol Pavel “adevărat fiu al credinței”. L-a însoțit pe acesta în călătoriile misionare din Frigia, Galatia și Misia, în orașele Troa, Filipi și Berea, la Atena.

Amintim că Pavel îl sfătuiește pe Timotei cum să păstorească credincioșii, îndemnuri care vor deveni reguli pentru slujitorii Bisericii: “Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credință, cu curăția. Până voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învățătură. Nu fi nepăsător față de harul care este întru ține, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților. Cugetă la acestea, ține-te de acestea, că propășirea ta să fie vădită tuturor. Ia aminte la ține însuți și la învățătură; stăruie în acestea, căci, făcând această, și pe ține te vei mântui și pe cei care te ascultă” (I Timotei 4, 11-16).

Dionisie din Furna mărturisește în “Erminia picturii bizantine” că Sfântul Timotei trebuie zugrăvit în chipul unui bătrân cu barbă creată, ținând în mâna un sul înfășurat, însemnul propovăduirii sale apostolice.

Mai târziu, după ce Sfântul Evanghelist Ioan va fi alungat de împăratul Domitian în insula Patmos, Sfântul Apostol Pavel îl va hirotoni episcop în locul acestuia. Pătimirea să este legată de o sărbătoare în cinstea zeilor. Există obiceiul în timpul anului, că închinătorii la idoli să poarte măști și să omoare persoanele pe care le întâlneau pe străzi. Socoteau că așa aduc jertfă zeilor. În timpul acestui obicei, Timotei iese cu îndrăzneala în față acestora și Îl mărturisește pe Hristos. Aceștia, neprimind cuvintele Sfântului Timotei, l-au bătut până când și-a dat duhul. Trupul sau a fost îngropat cu cinste în locul ce se numea Pion. Din porunca împăratului Constantiu (337-361), moaștele sale au fost duse în Constantinopol, de Sfântul Artemie mucenicul și au fost puse în biserica “Sfinții Apostoli”, alături de Apostolii Luca și Andrei.

Troparul Sfântului Apostol Timotei

Bunătatea învățându-te și întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu bună conștiința, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; și credință păzind, aceeași cale ai săvârșit, apostole Timotei: roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot în această zi, facem pomenirea

– Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul;

– Sfinților Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod și alți 377 de mucenici.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Prețuri mai MICI pentru clienți la Hidroelectrica. Oferta poate fi accesată până la 31 iulie 2024

Publicat

Hidroelectrica a anunțat o reducere a prețului la energia electrică destinată unor categorii de clienți. Compania a făcut publică oferta la începutul săptămânii curente, relatează alba24.ro. În cadrul programului Business Verde destinat clienților non-casnici, începând cu data de 15 aprilie, prețul energiei electrice active (fără TG, tariful de transport) pentru o perioadă contractuală de 12 luni este de 0,55 lei/kWh.

Prețul energiei electrice active cu TG este de 0,55382 lei/kWh.

Anterior, prețul este de 0,58 lei/kWh.

Prețul energiei electrice active este fix pe o perioadă de 1 an. Termenul de plată este 30 zile de la emiterea facturii.

Ce clienți pot beneficia de ofertă

Potrivit Hidroelectrica, oferta este pentru IMM-uri, companii de stat, ca Metrorex, aeroporturi, spitale, companii din subordinea autorităților locale, instituții publice, biserici, creșe.

Oferta se adresează acestor categorii de consumatori non-casnici cu un consum anual estimat sub 100.000 kWh. Poate fi accesată până la 31 iulie 2024.

”Prețul final facturat va fi determinat în conformitate cu prevederile OUG nr. 27/18.03.2022 în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, aprobată prin Legea nr. 206/2022 astfel cum a fost modificată și completată prin O.U.G 119/2022 și Legea 357/2022 de aprobare și completare a O.U.G 119/2022”, potrivit companiei.

Clientul va fi facturat la prețul plafonat, dacă prețul total va fi mai mare decât cel plafonat (1 leu/kWh, respectiv 1,3 kWh pentru unii clienți non-casnici).

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

De asemenea, compania deţine o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.

Citeste mai mult

Eveniment

Comunicat. Cătălin Flutur: Profesia de taximetrist va fi direct reprezentată în Consiliul Municipal

Publicat

Dragi prieteni,

Ne-am obișnuit ca atunci când ieșim în stradă să avem la îndemână un taxi, cât mai repede și cât mai ieftin cu putință.  Îmi permit să cred că puțini dintre noi și de puține ori ne întrebăm dacă nu cumva avem pretenții prea mari. Iată de ce afirm aceasta:

Zilele trecute, mergând prin oraș și dialogând cu oamenii, am fost oprit de câțiva taximetriști și am fost întrebat ce plan am eu, candidatul Flutur, pentru ei. Punctual, au vrut să știe și să audă din  gura mea  cum anume voi proceda din toamnă, când voi fi primar, ca să li se facă și lor dreptate, pentru că în acest moment primăria le ignoră problemele, nu puține și nu ușoare. Nefiind pe deplin avizat (cu subiectul incomplet cunoscut), i-am rugat să ne adunăm și să analizăm împreună problemele la care se referă.

Așa încât, ieri am stat de vorbă. Am rămas uimit să văd câtă lume a venit la întâlnire – o unitate de breaslă mai rar întâlnită în zilele noastre (au fost prezenți în sală peste 70 de șoferi de taxi). La fel de multe au fost și  cele semnalate: de la deszăpezirea greoaie a stațiilor de taxi și banii prea mulți dați în service-uri din cauza carosabilului găurit, prost întreținut, până la lipsa reglementărilor în plan local care să limiteze pirateria și concurența neloială. S-a vorbit foarte apăsat și argumentat despre tarifele actuale care nu sunt câtuși de puțin rentabile pentru cineva care își duce viața doar din taximetrie; pe de o parte, sunt prea mici ca să producă și beneficiul muncii, iar pe de altă parte, dacă ar fi mărite, nu ar mai fi practicabile, transportul altenativ fiind mai avantajos din acest punct de vedere pentru cetățeanul de rând.

Au fost discutate și propuse măsuri pe care primăria și primarul în funcție au refuzat și refuză să le ia în calcul, actuala administrație fiind catalogată ca lipsită de sens pentru viața adevărată a comunității. Din năduf, mai în glumă, mai în serios, din partea concetățenilor noștri a venit ideea înființării unei alte primării, una care să fie pentru oameni și nu pentru a satisface doar interese personale și de grup.

Momentan, având la îndemână pârghii mai mult politice decât administrative, prima mea reacție, venită ca o soluție imediată, a fost de a propune ca reprezentantul acestui domeniu special al transportului public să aibă un loc pe lista noastră de consilieri. Astfel, pe lângă deplina mea susținere care va veni odată cu preluarea noului mandat, profesia de taximetrist să fie direct reprezentată în Consiliul Municipal, încât problemele respective să fie expuse și tratate în cel mai transparent și eficient mod posibil.

Dragi taximetriști, cu respect pentru munca voastră cinstită și atât de necesară botoșănenilor, vă rog să aveți încrederea că cele vorbite vor fi puse în practică, de îndată ce va fi posibil.

Vă urez drum bun și curse îmbelșugate,

Cătălin Flutur

Citeste mai mult

Educație

Când începe Vacanța de Paște 2024. Zile libere pentru elevi și profesori și când se întorc la școală

Publicat

Vacanța de Paște din 2024 se apropie. Elevii se pregătesc să intre într-o binemeritată pauză de primăvară la finalul lunii aprilie. Se vor bucura de 11 zile libere, incluzând atât perioada de 1 Mai, cât și sărbătorile de Paște.

După această perioadă de relaxare, se vor întoarce la școală pentru ultimul modul de cursuri. Conform calendarului, vacanța de Paște pentru elevi este programată în intervalul 27 aprilie – 7 mai. Cursurile vor relua activitatea din 8 mai, urmând ca elevii să mai aibă șase săptămâni de școală până la încheierea anului școlar.

Până în 26 aprilie, mai pot fi organizate activități ”Școala altfel” sau ”Săptămâna verde”.

În luna mai, cei din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor avea testări de evaluare națională.

La clasa a II-a, vor fi testări de Limbă și comunicare (scris și citit), respectiv Matematică și Științe ale naturii. Fiecare probă va dura 30 de minute.

La clasele a IV-a și a VI-a, testările vor dura 60 de minute.

Cursurile se vor încheia, în anul școlar 2023-2024, în 21 iunie. Urmează vacanța de vară și perioada de examene pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a.

Elevii de clasa a VIII-a termină școala în 14 iunie. Elevii de liceu, din clasa a XII-a termină cursurile în 7 iunie.

Calendar an școlar

  • Vacanța de primăvară: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024
  • Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

Calendar examene

Examenul de Evaluare Națională se organizează în perioada 25-28 iunie. În 3 iulie, vor fi comunicate primele rezultate.

Calendar Evaluarea Națională clasa VIII-a 2024:

  • 11-14 iunie 2024: înscrierea la evaluarea națională
  • 14 iunie 2024: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor
  • 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

An școlar 2023-2024: examenul de Bacalaureat

Probele de Bacalaureat se desfășoară în perioada 17 iunie – 5 iulie. În 8 iulie vor fi afișate primele rezultate.

CALENDAR Bacalaureat 2024

Sesiunea iunie—iulie 2024

  • 3—7 iunie 2024 înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024 încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17—19 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 19—20 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 19—21 iunie 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 25—27 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 1 iulie 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 5 iulie 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 8 iulie 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august 2024

  • 15—22 iulie 2024: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8—9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 12 august 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13—14 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 19 august 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 21 august 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 22 august 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 26 august 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00—18.00)
  • 27—29 august 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024 Afișarea rezultatelor finale

Zile libere 2024. Alte minivacanțe în 2024

După cele șase zile libere de Paște, următoarea minivacanță pentru bugetari va fi de Rusalii. Aceasta va fi în perioada  22-24 iunie, trei zile libere.

În august, minivacanța de Sfânta Maria va fi de 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend.

Ziua Națională și Sfântul Andrei vor fi în weekend. Ziua de Crăciun va pica miercurea. Cu ziua-punte de la Guvern din 27 decembrie, vor fi cinci zile libere.

Zile libere 2024

  • luni, 1 ianuarie – Anul Nou
  • marți, 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou
  • sâmbătă, 6 ianuarie – Bobotează
  • duminică, 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
  • miercuri, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
  • miercuri, 1 mai – Ziua Muncii
  • joi, 2 mai – zi liberă decisă de Guvern
  • vineri, 3 mai – Vinerea Mare
  • duminică, 5 mai – Paștele ortodox
  • luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (minivacanță de 6 zile 1-6 mai)
  • sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
  • duminică, 23 iunie – Rusaliile
  • luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii
  • joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
  • vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
  • sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
  • miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
  • joi, 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
  • vineri, 27 decembrie – zi punte spre weekend

 

Citeste mai mult

Eveniment

Trei firme din Botoșani, anchetate de procurorii Parchetului European. Miza ar fi acordarea de subvenții

Publicat

AJOFM Botoșani a transmis astăzi într-un comunicat mai multe date despre ancheta desfășurată la sediul instituției de către procurorii Parchetului European.

AJOFM Botoșani a transmis că astăzi, 18 aprilie 2024, organele de cercetare sub coordonarea procurorilor Parchetului European în baza unui ordin de percheziţie domiciliară la sediul AJOFM Botoşani au ridicat  documente care au stat la baza finanțării locurilor de muncă vacante atât din fonduri europene cât și din bugetul asigurărilor pentru șomaj  din perioada 2018-2021.

Angajații instituției au dat curs solicitării și au pus la dispoziție cu promptitudine toate documentele cerute.

Se fac verificări cu privire la 3 agenți economici care au beneficiat de subvenții .

“Facem precizarea că, la acest moment, nu suntem abilitați să oferim mai multe informații din dosar pentru a nu împiedica buna desfășurare a activității organelor de cercetare”, a tramis AJOFM Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending