Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Apostol Andronic şi soţia sa, Iunia; Sfinții Cuvioși Nectarie şi Teofan (Dezlegare la peşte)

Publicat

Publicitate

Sfinţii Andronic şi Iunia (sec. I) erau rude cu Sfântul Apostol Pavel şi au crezut în Hristos înaintea Apostolului Neamurilor, precum însuşi mărturiseşte el în Epistola sa către Romani, când zice: „Îmbrăţişaţi pe Andronic şi pe Iunia, cei de un neam cu mine şi împreună închişi cu mine, care sunt vestiţi între apostoli şi care înaintea mea au fost în Hristos” (Romani 16, 7). Sfântul Andronic şi Sfânta Iunia au propovăduit pe Hristos în diverse locuri, aducând pe mulţi la credinţa creştină. Aceşti sfinţi sunt cunoscuţi mai ales ca luminători ai Panoniei. Au întemeiat pretutindeni biserici, au izgonit duhurile necurate din oameni, i-au tămăduit pe bolnavi şi au adus alinare şi speranţă în sufletele celor neputincioşi.

Astăzi, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte şi pe Sfinţii Cuvioşi Nectarie şi Teofan. Aceşti sfinţi erau frați şi făceau parte din familia nobiliară Apsaradon din Ioanina, familie ce a avut un rol deosebit de important în viața orașului. Au avut parte de o educație aleasă în Mănăstirea Filantropinon în timpul egumenului Macarie. Deşi erau foarte înstăriţi şi se bucurau de multă cinste, simţeau în sufletul lor dorul de a îmbrăţişa viaţa monahală, de aceea, de la o vârstă tânără s-au făcut monahi în orașul lor, Ioanina, care a primit pe bună dreptate supranumele de „orașul călugărilor”. Au primit schima monahală în 1495 de la stareţul Sava. Sfinţii Nectarie şi Teofan au fost ucenicii bătrânului Sava timp de 10 ani, iar după moartea stareţului lor au plecat în Sfântul Munte Athos. Acolo, au fost primiţi de Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ce se nevoia la Mănăstirea Dionisiu. În timpul vieţii, sfinţii au ctitorit mai multe mănăstiri şi au vieţuit un timp şi la Meteora, pe stânca Varlaamului.

Sursa: Ziarul Lumina

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Elevii care în timpul liceului au obţinut premii individuale la olimpiade internaționale pot echivala cu bacalaureatul

Publicat

Publicitate

Elevii care în timpul liceului au obţinut premii individuale la concursurile sau olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei pot echivala probele scrise ale examenului de bacalaureat la disciplinele la care au obţinut distincţia, a afirmat luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca, potrivit unei postări pe pagina de Facebook.

Elevii care, în una din clasele a IX-a şi a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de către Ministerul Educaţiei au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut premiul.

Potrivit sursei citate, echivalarea se face cu nota maximă, în baza unei solicitări a candidatului adresate unităţii de învăţământ odată cu înscrierea la examenul de bacalaureat.

Publicitate

Recunoaşterea/echivalarea probelor se face de către directorul unităţii respective. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Urmărit internațional pentru trafic de droguri, depistat de polițiștii de frontieră la Racovăț

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț au depistat şi reţinut un bărbat cu cetăţenie R. Ucraina, căutat internațional pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic de droguri.

În data de 30 aprilie 2024, în jurul orei 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, pasager într-un autovehicul înmatriculat în Ucraina, un cetățean ucrainean, în vârstă de 36 de ani.
La controlul de frontieră, colegii noştri au constatat că pe numele bărbatului este emisă o alertă INTERPOL de punere în aplicare a unui mandat de arestare din anul 2019, acesta fiind cercetat pentru săvârşirea de infracțiuni de trafic de droguri.
Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Deputat Alexandra Huțu: Masă sănătoasă pentru încă 1.503 elevi din Botoșani

Publicat

Publicitate

Guvernul condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, a decis extinderea numărului de școli din județul Botoșani care vor asigura zilnic copiilor câte o masă. Astfel va crește numărul școlilor în care se implementează Programul „Masă sănătoasă” de la 24 la 28, iar cu cei 1.503 elevi ai școlilor nou introduse în programul guvernamental, numărul copiilor botoșăneni beneficiari ajunge la 12.289, adică aproximativ 20% din totalul elevilor din județ.

„Echipa PSD Botoșani, condusă de Doina Federovici, a militat pentru extinderea Programului «Masa sănătoasă» în cât mai multe școli, pentru că acesta vine în ajutorul comunităților, în special al celor mai nevoiașe. Astfel, copiii au acces la școală și totodată beneficiază și de o masă, pe care, din păcate, de multe ori, familiile din care provin nu le-o pot asigura. Vom continua demersurile pentru ca acest program guvernamental să includă cât mai multe școli din județ”, a declarat deputatul social-democrat Alexandra Huțu.

Cele patru noi școli incluse în program sunt: Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla, Școala nr. 1 Săveni, Școala Lunca și Școala „Dimitrie Brândză” Viișoara.

Publicitate

În județ, beneficiare ale programului mai sunt următoarele unități de învățământ: Liceul cu Program Sportiv, Liceul Plopenii Mari – Ungureni, Liceul Tehnologic Bucecea, Liceul Tehnologic Coțușca și școlile din Hudești, Curtești, Ungureni, Tudora, Mileanca, „Spiru Haret” Dorohoi, Școala 12 Botoșani, „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Cristești, Cordăreni, Albești, Drăgușeni, Leorda, Mihălășeni, Cristinești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Ibănești, Ripiceni, „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi.

„Grija pentru copii a fost și este în centrul preocupărilor noastre, ale echipei social-democrate, și niciun efort pe care-l facem pentru ei nu este prea mare. De aceea creăm condițiile pentru ca toți copiii, indiferent de clasa socială sau de zona județului din care provin, să aibă șanse de a crește frumos, de a se dezvolta, pentru că ei reprezintă viitorul nostru”, a mai spus deputatul PSD Alexandra Huțu.

        

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii îi sfătuiesc pe botoșăneni: Supravegheaţi plitele și aragazele atunci când gătiți. Reguli de prevenire a incendiilor

Publicat

Publicitate

Respectarea regulilor de prevenire a incendiilor

Sărbătorile se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care să asigure curățenia în case și pregătirea produselor tradiționale de Paște. Pentru prevenirea incendiilor, ISU Botoșani reco

0

Publicitate

mandă respectarea următoarelor măsuri:

–  menţineţi permanent curăţenia şi ordinea în bucătării sau în spaţiile de preparare a hranei;

–  supravegheaţi plitele și aragazele atunci când gătiți;

Publicitate

– 20 depozitaţi produsele alimentare / culinare, precum ulei, grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, la distanţă de siguranţă faţă de sursele de aprindere;

§ utilizaţi aparatele electrocasnice de tipul friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice etc. conform instrucţiunilor producătorilor şi nu le lăsați în priză dacă nu sunt folosite;

§ pe timpul curățeniei, nu suprasolicitați instalaţia electrică;

Publicitate

§ folosiţi focul deschis la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;

§ depozitaţi cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire într-un loc amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce stingeți complet resturile de jar;

§ păstraţi sursele de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemănătoare, în locuri în care nu au acces copiii;

Publicitate

§ nu amplasați lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

§ supravegheaţi copiii în permanenţă şi nu îi lăsaţi singuri în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending