Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfânta Muceniță Ariadna

Publicat

Această sfântă muceniţă, Ariadna, a pătimit pentru Hristos pe vremea împărăţiei lui Adrian (117-138), fiind roabă la oarecare Tertill, mai mare al cetăţii Promisia, din ţara Frigiei. Acel Tertill a făcut praznic în capiştea idolească la naşterea unui prunc al său, jertfind şi închinându-se zeilor şi dănţuind cu toţi casnicii şi cu prietenii săi. Sfânta Ariadna a rămas acasă şi n-a vrut să intre în capiştea idolească şi să prăznuiască împreună cu stăpânul său.

Deci mâniindu-se stăpânul ei, a bătut-o fără milă, apoi, spânzurând-o, a strujit-o cu unghii de fier, după aceasta a aruncat-o în temniţă şi a chinuit-o cu foamea multă vreme, ca să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor neînsufleţiţi. Apoi, i-a dat drumul din temniţă şi ea s-a dus din cetate. Dar stăpânul ei, căindu-se că a liberat-o, a alergat după dânsa cu slujitorii săi, iar ea uitându-se înapoi şi văzând pe urmăritorii săi, a fugit şi, apropiindu-se de o oarecare piatră, s-a rugat lui Dumnezeu ca să o izbăvească pe ea din mâinile vrăjmaşilor.

Şi îndată, cu dumnezeiască putere, s-a desfăcut piatra şi a intrat sfânta înlăuntru, iar piatra s-a strâns la loc cum a fost, pentru că îngerul Domnului, arătându-se acolo, a făcut această minune. Deci, prigonitorii s-au tulburat de frică şi, hărţuindu-se cu suliţele lor, singuri s-au împuns pe ei şi au pierit.

Aşa a izbăvit Domnul pe roaba sa din mâinile lor, ca pe o pasăre din cursa vânătorilor. Cu ale cărei rugăciuni să ne izbăvească Domnul şi pe noi de vrăjmaşii noştri şi cu aceeaşi sfântă să ne învrednicească şi pe noi a dănţui în bucuria cea cerească în veci. Amin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi. Zeci de mașini controlate, amenzi pe capete

Publicat

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere în zona de competență.

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 176 de persoane și au fost controlate 163 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 47 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei. Totodată, polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un permis de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Mileanca, bănuit de furt calificat, reținut de polițiști

Publicat

Miercuri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 56 de ani, din comuna Mileanca, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în noaptea de 19 spre 20 septembrie a.c. ar fi sustras o bovină, de pe un teren din extravilanul localității Mileanca, pe care, ulterior,  ar fi sacrificat-o în curtea locuinței sale.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Zilele Siguranței ROADPOL, la Botoșani

Publicat

În perioada 16 – 22 septembrie 2023, Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere– ROADPOL va realiza Proiectul ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora.

De asemenea, proiectul își propune ca ziua de 20 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa.

În această perioadă polițiștii rutieri desfășoară activități informativ – preventive, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun, în situația în care nu respectă normele rutiere.

 

Citeste mai mult

Cultura

FITO: Festivalul Internațional ,George Enescu”, la casa natală a marelui compozitor

Publicat

Cel mai mare eveniment cultural al României – Festivalul Internaţional „George Enescu”, ediţia a XXVI-a, programează mâine seară, de la ora 17:30, un spectacol eveniment la casa memorială a marelui compozitor de la Liveni. Concertul va fi susținut de Filarmonica „George Enescu” Botoșani, care va performa sub bagheta tânărului dirijor Alexandru Ilie, cel care a pus bazele Corului Regal. Solist va fi unul dintre laureații ediției de anul trecut a Concursului Internațional „George Enescu”, violonistul Ștefan Aprodu, care va interpreta Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră al lui Max Bruch. Din program nu vor lipsi nemuritoarele lucrări ale lui George Enescu: Rapsodia I și Rapsodia a II-a.
„Județul Botoșani a intrat din acest an pe harta Festivalului Internațional «George Enescu», una dintre manifestările culturale europene de înaltă ținută. Este o reușită la care au colaborat Consiliul Județean, Primăria Botoșani și Primăria George Enescu pe partea administrativă, respectiv Filarmonica Botoșani și Muzeul Județean pe partea culturală. Atunci când toată lumea își unește forțele ies lucruri frumoase, care repoziționează Botoșaniul la loc de cinste pe harta culturală a României”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Evenimentul va avea loc în curtea casei natale a marelui compozitor, care este în plin proces de restaurare prin intermediul proiectului cu finanțare europeană transfrontalieră, „Music and History – Values that Bring Us Together”, în valoare de aproximativ 650 de mii de euro, la care se adaugă cofinanțare asigurată de Consiliul Județean de peste 126 de mii de euro. De asemenea, Consiliul Județean a asigurat cheltuielile de amenajare exterioară a curții, care nu au făcut obiectul proiectului transfrontalier. „Constructorul a lucrat susținut pentru a readuce la viață casa «mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare» – așa cum și-o amintea marele compozitor în memoriile sale. Casa de la Liveni este o moștenire de neprețuit, pe care o repunem în valoare”, a declarat Doina Federovici, care i-a invitat pe toți iubitorii muzicii clasice să participe la acest prim eveniment cultural ce se va desfășura în această toamnă la Liveni. Intrarea la spectacolul din cadrul Festivalul Internaţional „George Enescu” este liberă.
Pentru botoșănenii care vor să participe la spectacol se va asigura transport gratuit. Trei microbuze vor pleca la ora 16.00 din Botoșani, din fața Consiliului Județean

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending