Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

Publicat

Publicitate

Cuvioasa Teodora s-a născut în anul 812, în cetatea Eghina din Grecia. Mama ei a murit la puțin timp după naștere, fapt pentru care tatăl ei, fiind bătrân, a încredințat-o nașei sale pentru a o crește, iar el s-a călugărit. Astfel, Teodora a crescut în duhul înțelepciunii și al fricii de Dumnezeu. Încă de la o vârstă fragedă, a fost logodită cu unul din cei mai de vază tineri de pe insulă.

Cu ocazia invaziei piraților sarazini, fratele ei a fost omorât, iar Teodora, dimpreună cu familia sa, s-a refugiat în Tesalonic. Odată ajunsă la vârsta majoratului, s-a căsătorit cu logodnicul ei, apoi a născut o fată pe care au numit-o Theopisti. Câțiva ani mai târziu, a mai adus pe lume încă doi copii, care însă au murit la scurt timp după naștere.

Cu toate acestea, Teodora a găsit puterea de a trece peste acest mare necaz, mângâindu-l în același timp și pe soțul ei, căruia i-a propus s-o închine Domnului pe fiica Theopísti – care avea deja șase ani – la Mănăstirea Sfântului Luca. După moartea soțului ei, a luat hotărârea de a părăsi cele lumești, cerând să fie închinoviată la mănăstirea Sfântul Ștefan.

Stareța acestei mănăstiri era o rudă de-a sa, Ana, care suferise de pe urma apărării sfintelor icoane. Temându-se că nu cumva tânăra văduvă să cedeze ușor și să se întoarcă în lume încă de la primele încercări mai grele, stareța Ana a ezitat s-o primească, dar până la urmă, însă, s-a înduplecat. Încă de la început, a supus-o la cele mai grele încercări, pentru a vedea dacă va rămâne neclintită în decizia sa. Teodora s-a dovedit a fi nu numai fermă în decizia luată, ci și foarte disciplinată și harnică, nevoindu-se din greu să dobândească virtuțile monahale. Se distingea mai ales datorită ascultării totale și ferme față de stareță, dar și față de celelalte surori, cărora le slujea fără să cârtească, asumându-și cele mai grele și înjositoare munci.

Cu ajutorul desei spovedanii, alunga orice gând vrăjmaș care o îndemna să se întoarcă în lume și, gândindu-se la chinurile iadului, se considera pe sine cea mai netrebnică dintre toate surorile mănăstirii. După ce a adormit stareța mănăstirii Sfântul Luca, cea care o primise în comunitate, Theopísti s-a mutat la mănăstirea Sfântul Ștefan, unde împărțea aceeași chilie cu mama sa după trup. Atunci vrăjmașul a profitat de ocazie și a reaprins în inima Teodorei sentimentele de mamă. Stareța Ana și-a dat seama că e vorba despre o ispită care putea să le amăgească pe cele două călugărițe, îndepărtându-le de chemarea monahală.

De aceea, într-o zi, pe când Teodora strângea hainele fiicei sale, stareța i-a zis pe un ton aspru: „Teodora, de ce te îngrijești atât de mult de fiica ta?”. Și, amintindu-i de cuvintele Mântuitorului, Care a zis: „cel care își iubește tatăl sau mama mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Iar cel care își iubește fiul sau fiica mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 37), le-a interzis să mai vorbească una cu cealaltă. Astfel, vreme de cincisprezece ani, Teodora și fiica ei nu și-au mai vorbit, păstrând cu sfințenie porunca stareței, deși continuau să trăiască în aceeași chilie, să lucreze și să mănânce împreună.

Publicitate

Mai târziu, atunci când Teodora s-a îmbolnăvit grav, stareța, cedând rugăminților celorlalte monahii, a ridicat această interdicție și astfel, Teodora putea să vorbească liber cu fiica ei. Atunci mama și fiica au constatat că nu mai simțeau vreo afecțiune deosebită una față de cealaltă, în sensul apropierii pe care le-o conferea rudenia de sânge, ci se considerau una pe alta surori în Hristos, fără vreo altă implicație sentimentală, la fel ca toate surorile din comunitatea monahală. Când Teodora a împlinit vârsta de cincizeci și șase de ani, fiica sa, Theopísti, a fost desemnată de către arhiepiscopul Tesalonicului să-i urmeze la conducerea mănăstirii stareței Ana, care era foarte în vârstă și suferindă. Teodora, ajunsă fiică duhovnicească a fiicei sale de sânge, a dat dovadă de aceeași ascultare și devotament față de noua stareță. Mai mult decât atât: și-a asumat greaua ascultare de a o îngriji pe Ana, pe care boala o făcuse foarte dificilă. Împlinind vârsta de șaptezeci și cinci de ani, Teodora a fost scutită de orice slujire. Cu toate acestea, continua să slujească, cărând pe furiș ulcioare de apă pe sub mantie sau împletind funii din franjurile de lână rămase de la celelalte surori. Avea mereu în minte cuvântul apostolului Pavel: „cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce” (2 Tesaloniceni 3, 10).

Atunci când a adormit în pace (anul 892), în prezența întregii obști monahale, fața sa îmbătrânită și plină de riduri a strălucit, umplându-se de prospețime tinerească, iar o mireasmă cerească a umplut chilia sa. Mai târziu, uleiul din candela de la mormântul său a început să dea pe dinafară și să curgă din belșug, făcând minuni credincioșilor care se ungeau cu el.

La fel și icoana ei, a izvorât mir frumos mirositor, motiv pentru care Cuvioasa Teodora a fost numită „Izvorâtoare de mir”, la fel ca Sfântul Dimitrie, ocrotitorul Tesalonicului. În vremea cuceririi Tesalonicului (anul 1430), otomanii i-au spart sarcofagul și i-au sfâșiat sfintele moaște, care rămăseseră neputrezite.

Niște creștini evlavioși, însă, i-au adunat moaștele, care sunt cinstite cum se cuvine până în zilele noastre la mănăstirea unde a trăit sfânta, mănăstire care a primit numele ei – „Sfânta Teodora din Tesalonic”. În curtea mănăstirii se găseşte şi izvorul Sfintei Teodora, a cărui apă este cunoscută ca tămăduitoare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Publicat

Publicitate

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României.

El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie.

Klaus Iohannis a precizat că decizia vine în contextul în care în Parlamentul României s-a pus în mișcare, la 10 februarie 2025, procedura de suspendare a sa din funcție.

‘Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!’, a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Procedura de suspendare este un demers ‘inutil’, ‘nefondat’ și ‘păgubos’, a mai spus Iohannis.

***

Publicitate

Conform Constituției României, vacanța funcției de președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces (art. 97).

Constituția mai prevede că, în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces, în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, guvernul va organiza alegeri pentru un nou președinte.

Dacă funcția de președinte devine vacantă ori dacă președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților. (art. 98 din Constituție)

Constituția detaliază, totodată, atribuțiile care nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcției prezidențiale: nu se pot adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii (prerogativă atribuită de art. 88 din Constituție), nu se poate declanșa procedura de suspendare a Parlamentului (prerogativă atribuită de art. 89 din Constituție), nu se poate convoca un referendum național (prerogativă atribuită de art. 90 din Constituție).

Conform volumului ‘Constituția României revizuită. Comentarii și explicații’ (Mihai Constantinescu, Simina Tănăsescu, Ioan Moraru, Elena Simina Tănăsescu, 2003), vacanța funcției are semnificația că președintele, deși nu este demis, nu-și poate exercita atribuțiile. De aceea, se declanșează interimatul, conform art. 98 din Constituție. Acesta, însă, prin natura lui, nu poate fi decât provizoriu, întrucât președintele interimar nu se bucură de legitimitatea celui ales. De aceea, guvernul trebuie să organizeze scrutinul pentru alegerea noului președinte, în maximum trei luni de la data începerii interimatului. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

150 de zile fără permis! O șoferiță vitezomană de 19 ani a rămas câteva luni pieton și a primit și o amendă usturătoare

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițiștilor pentru reducerea accidentelor rutiere

În zilele de  8 și 9 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu polițișiii Serviciului Rutier au acționat, în intervalul orar 18:00-21:00 pe drumul județean D.J. 208H,  în comuna Prăjeni, DE 58 Flămânzi, DE 58 Copălău și DJ 208 H Cerbu/Coșula pentru prevenirea accidentelor rutiere și impunerea unui climat de siguranță rutieră în rândul participanților la trafic.

 

Astfel, au fost legitimate 78 de persoane și au fost controlate 70 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 37 sancțiuni contravenționale, în valoare de  peste 36.000 de lei.

 

Exemplu:

Publicitate

Amendă și 150 de zile fără permis

La data de 9 februarie 2025, pe drumul european DE 58, în localitatea Copălău, a fost depistat un autoturism, al cărui conducător auto a depășit limata legală de viteză și a efectuat depășirea mai multor autoturisme în zona de acțiune a indicatorului ”depășirea interzisă”.

 

Conducătorul auto, o tânără de 19 ani, a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de peste 3.200 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autoturisme pentru 150 de zile.

Citeste mai mult

Eveniment

Razie a polițișilor din Botoșani în Piața Centrală. Amenzi uriașe pentru comercializarea țigaretelor fără timbru de acciză

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu polițiștii de investigații criminale și cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și nr. 3 Hlipiceni au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani.

 

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 09:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate 128 de persoane, dintre care 6 au fost conduse la sediul poliției unde, față de acestea a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, cu amendă în valoare totală de 700 de lei.

 

În același context au fost depistate trei persoane care ofereau spere vânzare țigarete de proveniență Republica Moldova, asupra lor fiind identificat aproximativ 200 de pachete cu țigarete. Acestea au fost confiscate, iar cele două persoane au fost sancționate contarvențional cu amendă în valoare totală de 60.000 de lei, pentru nerespectarea Codului fiscal.

De asemenena, au fost vizate arterele rutiere din proximitatea Pieței Centrale, fiind aplicate 15 sancțiuni contravenționale pentru abateri la regimul rutier.

Publicitate

FOTO cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Știubieni, arestat preventiv pentru infracțiuni la regimul rutier

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 24 de ani, din comuna Știubieni, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție și conducere sub influența alcoolului.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 7 februarie a.c., în timp ce se deplasa cu autoturismul pe drumul comunal din localitatea Știubieni,  ar fi surprins și accidentat un tânăr, de 22 de ani, care se deplasa pe marginea părții carosabile, provocându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale. În urma producerii accidentului, conducătorul și-a continuat deplasarea.

 

Polițiștii l-au identificat în scurt timp de la producerea accidentului. Acesta a parcat autoturismul în curtea locuinței, încecând să se sustragă cercetărilor. În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior, a fost condus la o unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, iar valoarea alcoolemiei a fost de 2,45 mg/l.

 

Publicitate

La data de 8 februarie, la propunerea organelor judiciare, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, fiind introudus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending