Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

Publicat

Publicitate

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla este prima sfântă de naționalitate română trecută în rândul sfinților. Ea a viețuit în zona Vrancei și în Munții Neamțului, la Sihla, în apropiere Mănăstirii Sihăstria. Peștera unde a trăit a devenit unul din cele mai căutate locuri de închinare din România. Este serbată în calendarul ortodox în data de 7 august.

Viața pe scurt – Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (sinaxar)

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla s-a născut în comuna Vânători-Neamț în jurul anului 1650. Tatăl sfintei Teodora era Ștefan Joldea, armaș al Cetății Neamțului. Teodora a mai avut o soră care a murit de tânără. Sfânta s-a căsătorit cu un tânăr din părțile Moldovei de Jos, posibil din Ismail, însă căsnicia lor a rămas fără bucuria darului copiilor. Cum părinții Teodorei muriseră deja, cei doi soți au decis să ia drumul mănăstirii. Sfânta Cuvioasă Teodora a ales Mănăstirea Vărzărești din Vrancea, iar soțul ei s-a dus la Poiana Mărului, unde s-a călugărit sub numele de Elefterie și unde a ajuns mai târziu ieromonah.

Când a intrat în mănăstire, Teodora avea aproape treizeci de ani. Cuvioasa a ajuns la Vărzărești ucenica egumenei mănăstirii, schimonahia Paisia. Din cauza atacurilor turcilor care au dat fost schitului, egumena s-a retras în Munții Buzăului împreună cu Sfânta Cuvioasă Teodora și cu alte câteva maici. După zece ani de nevoință, egumena a plecat la Domnul, iar sfânta, după o descoperire dumnezeiască, s-a retras în Munții Neamțului. În acel ținut, s-a întâlnit cu ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihăstriei, care a dus-o pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla în părțile Sihlei, unde se afla un bordei părăsit. A rămas acolo singură și a petrecut mulți ani în aspră nevoință pustnicească. Schitul Sihla nu exista încă, însă pădurile din împrejurimi adăposteau mulți pustnici.

După un timp, Sfânta Cuvioasă Teodora s-a mutat din chilia unde locuia în peștera de alături, unde rămas până la moarte și s-a ostenit în post și rugăciune pentru toată lumea. Mâncare îi erau fructele pădurii și un fel de iederă ce crește până azi pe stâncile Sihlei numită „iarbă dulce” sau „măcrișul Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”.

După moartea ieroschimonahului Pavel, vreme de câțiva ani, nu a mai știut nimeni de existența ei. Părinții din Mănăstirea Sihăstria observau la un moment dat cum păsările intrau pe geamul trapezei și culegeau firimituri de pâine de pe masă cu care zburau spre Munții Sihlei. Doi frați din Sihăstria s-au învrednicit să o vadă pe sfânta învăluită într-o lumină de foc. Sfânta Cuvioasă Teodora li s-a adresat pe nume și le-a mărturisit că îl rugase pe Dumnezeu timp de 40 de zile să îi trimită un preot care să o împărtășească căci simțea că trebuie să plece în curând la Hristos. Cei doi frați s-au grăbit să îi aducă pe ieromonahul Antonie și pe diaconul Lavrentie să o pregătească de plecarea la Domnul. După ce și-a mărturisit păcatele și s-a împărtășit cu Sfintele Taine, Sfânta Cuvioasă Teodora și-a ridicat privirile spre cer și, rostind cuvintele „Slavă Ție Doamne pentru toate”, și-a dat duhul.

Publicitate

Părinții de la Sihla i-au făcut toată rânduiala de înmormântare și i-au așezat sfântul ei trup în mijlocul peșterii, unde a rămas multă vreme. După câțiva ani, ieromonahul Elefterie a aflat veștile despre cea care îi fusese soție și povățuitoare duhovnicească. Cu binecuvântare, s-a retras și el mai întâi la Mănăstirea Secu și apoi la Sihla. A trăit tot sub stâncile Sihlei în rugăciune. Când a plecat la Domnul, a fost îngropat în poiana unde se află acum schitul.

Sursă: orthodoxwiki.

Unde se găsesc moaștele Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla
Trupul Sfintei Teodora a rămas tăinuit în peșteră până după anul 1830, când familia domnitorului moldovean Mihail Sturza care a reînnoit Schitul Sihla a așezat moaștele ei în raclă de preț și le-a depus în biserica schitului, spre închinare. Mai târziu, au dus moaștele sfintei la biserica de pe moșia familiei din satul Miclăuseni – Iași. În anul 1856, în timpul ocupației rusești, domnitorul a cedat moaștele Sfintei Teodora în schimbul unor veștminte preoțești și arhierești, iar sfintele ei moaște au ajuns în Lavra Pecerska din Kiev. Sfânta este venerată în Ucraina cu numele de Sfânta Teodora din Carpați / Sveti Teodora Carpatina.

Părticele din Moaștele Sfintei se află la Schitul Sihla, comuna Vânători Neamț, județul Neamț.

La Mănăstirea Sfântul Nicolae-Mihai Vodă, București a existat o partidă a sfintelor moaște, dar a fost furată. O pietricică din peștera Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla se află într-o casetă din Biserica „Sfântul Alexie” din București.

Pe 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut și proclamat în mod solemn sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind ca zi de prăznuire data de 7 august.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla este unul dintre locurile sfinte din zona Neamțului. Aflata la mica distanta de mănăstirile Neamț, Secu si Sihăstria, peștera sfintei Teodora atrage zilnici mulțime de credincioși aprinși de dorul rugăciunii si al vieții curate.

Schitul Sihla, schit ce tine de Mănăstirea Sihăstria, se află în codrii Neamțului, în comuna Vânători Neamț, județul Neamț. La schitul și peștera sfintei Teodora de la Sihla se poate ajunge pe doua cai. Prima cale pornește din Piatra Neamț, trece pe la Mănăstirea Văratec, apoi prin pădure, pe un drum forestier, urcă spre Schitul Sihla. Cea de-a doua cale pornește din Largu Neamț, pe canga Mănăstirea Neamț și Mănăstirea Secu, până în Mănăstirea Sihăstria, de unde un drum forestier și o poteca lăturalnică pornesc în sus, spre coama dealului, unde se afla Schitul Sihla.

Până la Mănăstirea Sihăstria, pelerinii pot veni cu mașina. De aici însă, fie se încumetă cu mașina pe drumul forestier, fie pornesc la pas, pe cărarea umbrită de crengile atâtor pomi seculari. Cei mai multi, luând binecuvântare pentru urcare, de la cate unul dintre părinții de la Sihăstria, pornesc lin pe poteca ce urca înspre Schitul Sihla, cale de vreo trei kilometri.

Aceasta poteca, bătuta de pașii abator sfinți și mari părinți ai locului, printre care Părintele Cleopa și Părintele Paisie Olaru, întâmpina sufletele celor ce pășesc pe ea cu o profundă stare de liniște și meditație la viața sufletească și la minunăția făpturii lui Dumnezeu. Schitul Sihla și potecile din jurul schitului, atât cele ce duc la Peștera sfintei, cât și cele ce duc spre Schitul Sfântul Daniil Sihastrul, sunt de o profunzime deosebita.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla si-a ales drept loc de sihăstrie codrii sălbatici ai Neamțului, pe locuri, încă și astăzi nebătuți de picior omenesc.

Prin rugăciunile ei neîncetate, sfânta Teodora de la Sihla a biruit trupul, sfințindu-se firea, sufletul și trupul. Ea a biruit și lumea, căci pururea avea gangul numai la cele cerești, nelipindu-se de nimic din cele pamântești. Diavolii au fugit si ei, rușinați, alungați fiind de smerenia și de puterea rugăciunii ei.

Peștera sfintei este locul în care ea își petrecea nopțile, mai mult în rugăciune, cedat în dormitare. Tot aici au fost găsite și sfintele ei Moaște. Se povestește ca odată, când turcii o descoperiseră în pădure si năvăliseră după ea în peștera, peretele din spatele peșterii s-a crăpat, iar sfânta a trecut prin acea despicătura, scăpând astfel din mâinile lor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Expoziția de artă plastică „Tranzit 3”, în spațiul Colecției de Artă

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 16-30 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică „Tranzit 3”. Evenimentul cultural, organizat de Asociația de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG), în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași, se află la cea de-a treia ediție.

Pe simeze sunt expuse lucrări de pictură și grafică (acuarelă și creion) cu tematică variată (peisaj, portret, natură statică, pictură abstractă) semnate de membri ai Asociației de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG): Loredana Axinte, Sorin Mihai Bârgăoan, Genoveva Maria Bogdan, Mihaela Crăciun, Lidia Dumitru, Cristina Iuliana Iacob, Alina Elena Lăzăreanu, Lila Lungulescu, Ana-Maria Ovadiuc Amo, Maria Ionela Pălimaru, Marina Pișta, Ioana Cezara Poiată, Claudia Maria Prelipcean și Mihai Varzari.

Proiectul este coordonat de dr. Ana-Maria Ovadiuc Amo – artist vizual.

Vernisajul va avea loc duminică, 20 iulie 2025, de la ora 12.00. Evenimentul va fi deschis de Ana-Elisabeta Coșereanu – muzeograf și Cristina Iuliana Iacob – membru TAG.

Intrarea la vernisaj și vizitarea expoziției sunt gratuite.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

Liceeni botoșăneni la Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis

Publicat

Publicitate

IDEO IDEIS – 20 de ani de teatru tânăr. Oamenii ne fac să continuăm

Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis celebrează 20 de ani de existență în 2025. Două decenii de teatru, dialog și întâlniri memorabile, purtate de energia și curajul adolescenților.

Între 31 iulie și 5 august, orașul Alexandria devine, ca în fiecare vară, scena vie a unei generații care se exprimă cu sinceritate și pasiune prin teatru.

Ideo Ideis 2025: Creștem comunități prin Artă

Ediția din 2025 își propune mai mult decât un simplu schimb de spectacole – își dorește să creeze contexte de învățare, dialog și conexiune între tinerii artiști și comunitățile din care provin, contribuind astfel la dezvoltarea unui ecosistem cultural sustenabil la nivel național.

Ideo Ideis își propune să ajungă în locuri care încă își caută vocea culturală, unde inițiativele independente nu sunt doar binevenite – ci sunt necesare. Acolo unde un spectacol, un atelier sau o întâlnire pot aprinde o scânteie care durează.

Publicitate

Urmând acest traseu, în urma unui proces de selecție foarte competitiv – cu peste 40 de trupe înscrise din toată țara – au fost alese opt trupe de teatru tânăr, din opt orașe.

* ACT – Bacău
* Amprente – Brașov
* Artwork – Iași
* Atelierul de Teatru – Botoșani
* Gong – Roman
* Les Dilettantes – Alexandria
* Protha – Panciu
* Mircea Albulescu – Câmpina

Fiecare trupă va fi însoțită de mentori din lumea teatrului profesionist, care îi vor ghida și susține în procesul de creație și autocunoaștere:Judith State, Paul Ipate, Andreea Grămoșteanu, Andrei Huțuleac, Maria Obretin, Gabriel Răuță, Corina Moise și Liviu Pintileasa.

Oamenii ne fac să continuăm – este sloganul care stă în centrul ediției aniversare, reflectând esența festivalului: comunitatea, prietenia și forța transformatoare a teatrului, după cum explică Liviu Romanescu, directorul festivalului.

‘Timp de 20 de ani, energia, întrebările și întâlnirile dintre adolescenții care vin la festival și artiștii invitați ne-au arătat că teatrul este o formă vie de libertate și descoperire. Că pentru orașele mici și medii din România, expresia artistică potențată de efervescența tinerilor poate reprezenta gura de aer necesară revitalizării comunitare.

Într-un context socio-economic tot mai apăsător, întâlnirile autentice, cu interogări, cu priviri curioase, cu iz creativ, pot rămâne un instrument care să ofere sens adolescenților, care să cimenteze acel simț de apartenență și să dea contur vocii viitorilor adulți. La Ideo Ideis, nu le cerem să devină actori, ci să devină mai curajoși, mai empatici, mai ei. Iar asta le dă încredere să meargă mai departe.

De aceea, de 20 de ani, vin aici generații întregi de artiști – nu doar ca să dea mai departe, ci ca să se reconecteze cu începutul. De multe ori poate chiar cu începutul lor. Cu acel spațiu, interior sau exterior, în care arta, adolescența și comunitatea se întâlnesc și aprind scânteia. Asta ne face să continuăm. Pentru cel puțin încă 20 de ani…’

Ediția aniversară a pregătit o săptămână de spectacole, ateliere de dezvoltare personală, întâlniri inspiraționale, dialoguri între generații, momente de conexiune autentică și multă emoție, într-un oraș care a crescut odată cu festivalul.

Weekend-ul de festival e marcat de Seara Povestitorilor, un eveniment emblematic Ideo Ideis, care aduce pe scenă oameni cu voci autentice și povești care inspiră. Publicul din Alexandria are întâlnire cu:

* Maia Morgenstern (Vineri, 1 August, 20:30)

* Alina Ceușan & Ada Galeș (Sâmbătă, 2 August, 20:30)

* Jurnaliștii Recorder Cristian Delcea & Mihai Voinea (Duminică, 3 August, 20:30)

Pentru programul complet al proiecțiilor și detalii suplimentare, vizitați site-ul oficial și urmăriți paginile noastre de social media: Facebook si Instagram

Accesul este gratuit.

Ne puteți urmări pe:

ideoideis.ro/festivalul / FB: ideoideis / Instagram: @ideoideis

Parteneri de tradiție: Primăria Municipiului Alexandria și Consiliul Județean Teleorman prin Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman

Proiect finanțat de Ministerul Culturii

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*

Parteneri: Centrul Multifuncțional Pentru Tineri Alexandria, In a Relationship, Teatrul Național București, Teatrul Excelsior, UNATC, UNITER.

Proiect realizat cu sprijinul Catena.

Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, IQAds, Like5, Liternet, Life.ro, HAPP.ro

Partener de monitorizare: Media Trust

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

20 de ani de teatru tânăr. 20 de ani de Alexandria. 20 de ani de IDEO IDEIS.

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt) la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025

Publicat

Publicitate

Rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025 (înainte de înregistrarea contestațiilor) au fost publicate astăzi, 15 iulie 2025, pe pagina https://definitivat.edu.ro/, la centrul de examen și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani:

https://isjbotosani.ro/management/dezvoltarea-resurselor-umane/definitivat/anul-scolar-2024-2025-2.html

La nivelul județului Botoșani, 103 candidați (69,6%) au promovat proba scrisă a examenului de definitivat, obținând medii peste 8 (opt), iar 45 de candidați sunt nepromovați.

Un număr de 148 de lucrări au fost încărcate în platforma destinată evaluării digitalizate, lucrările fiind evaluate în centre constituite la nivel național pe discipline.

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

Precizăm că pentru a putea participa la proba scrisă, candidații trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:

Publicitate
  • efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an;
  • să dețină pentru anul școlar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
  • minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

 

Contestațiile la proba scrisă se depun la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

  1. a) în data de 15 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 20:00;
  2. b) în data de 16 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 12:00.

Contestațiile la proba scrisă se depun la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

Transmiterea contestațiilor la centrul de examen se poate realiza și electronic (scanat), prin poștă electronică, în data de 15 iulie 2025 și în data de 16 iulie 2025 până la ora 12:00 la adresa de e-mail: contestatii.definitivat@isjbt.ro

Candidatul anexează la contestația depusă/transmisă la centrul de examen și o copie a buletinului de identitate/cărții de identitate. Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați.

 

Rezultatele finale vor fi afișate la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 21 iulie 2025 și vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 400 de cazuri de furt de energie în județele Moldovei în primele 6 luni din 2025

Publicat

Publicitate

Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică identificate în primele 6 luni din 2025, în zona de activitate a Delgaz Grid.

 

 Prejudiciul generat de aceste practici se ridică la aproape 8,5 milioane de lei;

 Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 mil. kWh;

 Intervențiile pentru evitarea înregistrării consumului pun în pericol siguranța consumatorilor și a bunurilor lor, dar și alimentarea cu energie;

 Suspiciunile de consum fraudulos pot fi anunțate la raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, apelând la 0371 700 157 sau la cea mai apropiată secție de poliție;

Publicitate

 

 

Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de energie au fost identificate în primele 6 luni ale acestui an în 18 dintre cele 20 de județe în care operează compania de distribuție Delgaz Grid, majoritatea vizând sustrageri de electricitate.

 

Astfel, 397 de cazuri reprezintă sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău). De asemenea, 265 de cazuri au fost înregistrate pe parte de gaz în 18 județe (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Bihor, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău).

 

Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 milioane kWh (circa 3,8 mil. kWh gaze naturale și 6,1 mil. kWh energie electrică), iar valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 8,5 milioane lei.

 

Cantitatea sustrasă ar putea acoperi consumul de gaze naturale pentru circa 4-5 ani și consumul de energie electrică pe durata a 30 de ani al unei instituții de învățământ cu 275 elevi și cadre didactice.

 

Reamintim consumatorilor care sunt racordați la rețelele de energie electrică și gaz că intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și instalațiile clandestine pot duce la incidente grave (explozii, intoxicații, incendii, electrocutări etc.) cu urmări devastatoare: pierderi de vieți omenești și/sau bunuri distruse.

 

Diminuarea valorii facturii la energie prin evitarea înregistrării consumului real nu este o soluție pentru consumatori deoarece consecințele unor explozii sau incendii depășesc cu mult sumele astfel „economisite”. Pentru menținerea siguranței este foarte importantă prevenirea sustragerilor de energie prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc.

 

Consumul fraudulos generează pierderi nu doar pentru operatorul de distribuție ci și pentru consumatorii corecți, care plătesc cu regularitate contravaloarea energiei consumate, intervențiile ilegale afectând deopotrivă și calitatea serviciului de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice.

 

Totodată, consumul fraudulos reprezintă o formă de furt și este sancționat conform prevederilor Codului Penal. În vederea identificării persoanelor responsabile și a recuperării prejudiciului, operatorul de distribuție formulează și transmite plângeri penale către instituțiile abilitate.

 

Pentru siguranța consumatorilor și pentru evitarea situațiile neplăcute care pot să apară în urma consumului necontorizat de energie, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenție:

 

 NU permiteți persoanelor neautorizate să intervină asupra echipamentelor de măsurare a consumului de energie (contoare);

 NU acceptați soluții improvizate de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru reducerea consumului;

 NU acceptați folosirea materialelor neadecvate pentru instalațiile de energie electrică sau gaz (de ex: bandă adezivă pentru izolarea cablurilor sau coliere metalice improvizate pentru instalațiile de gaz).

 

Cele peste 660 de cazuri de consum fraudulos identificate de la începutul anului până în prezent reprezintă tot atâtea situații cu potențial periculos care au fost prevenite. Contribuția cetățenilor care semnalează astfel de practici este esențială, toate sesizările fiind verificate cu respectarea confidențialității identității celor care le transmit.

 

Pentru o comunicare rapidă și eficientă, suspiciunile privind consumul fraudulos pot fi raportate la adresa de e-mail raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, prin apel gratuit la numărul 0371 700 157 sau direct la cea mai apropiată secție de poliție.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending