Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel

Publicat

Publicitate

Creștin ortodoxii îi elogiază astăzi pe Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel (jud.Tulcea) sunt praznuiti pe 4 iunie. Acești sfinți fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul țării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324, când domnea împăratul Liciniu.

Potrivit altor cercetători, Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel au pătimit fie în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), fie în jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric.

Trupurile acestor mucenici au fost depuse într-o cripta din Niculițel. Peste această cripta s-a zidit în timp o biserica din piatră. Din cauza războaielor, biserica a fost distrusă, iar cripta a fost acoperită de moloz.

Publicitate

În vara anului 1971, cu ocazia unor surpări de teren datorate unor ploi abundente, s-a descoperit cripta martirilor. În interiorul criptei s-a găsit un sicriu cu osemintele a patru bărbați. Deasupra sicriului, pe pereți, s-au descoperit două inscripții grecești.

Prima a fost tradusă prin: “Martirii lui Hristos“, iar a două “Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.

Pe 17 ianuarie 1973, arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica, a dat binecuvântare că aceste moaște să fie duse la Mănăstirea Cocoș, spre a fi venerate de credincioși. Ele au fost duse de arhiereul Gherasim Constănțeanul pe atunci, actualmente Arhiepiscopul Râmnicului, și preotul consilier Dumitru Capaciurea din Măcin.

Publicitate

Moaștele celor patru sfinți mucenici sunt prezente și astăzi în biserica mănăstirii Cocoș, din jud. Tulcea.

Troparul Sfinților Mucenici de la Niculițel

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Publicitate

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului;

– Sfintei Cuvioase Sofia;

– Sfântului Mucenic Ioan, egumenul Mănăstirii Monagria;

– Sfântului Cuvios Alonie;

– Sfintelor Maria și Marta, surorile lui Lazăr.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Mircea Magdalena, candidat PSD Botoșani la Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Mircea Magdalena, candidat PSD la Camera Deputaților, cel care de altfel este și administratorul public al Municipiului Botoșani, și care a venit în studioul Botosani24.ro însoțit de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Mircea Magdalena a vorbit despre candidatura sa la Camera Deputaților în timp ce Cosmin Andrei, primarul Municipiului Botoșani, a explicat cu exemple concrete cât este de important în dezvoltarea unei localități ca parlamentarii să fie de aceeași culoare politică ca liderii administrației publice locale.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Atelierul de Muzică Psaltică, ediția a II-a. Va fi prezent lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, fondatorul corului psaltic „Byzantion”

Publicat

Publicitate

Săptămâna aceasta va avea loc la Botoșani un eveniment de o aleasă trăire spirituală, încununat de prezența lect. univ. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion”. Îndrăgitul profesor va oferi șansa celor prezenți, prin audiții și exemplificări, să aprofundeze câteva noțiuni legate de tehnica vocală psaltică, în cadrul Atelierului de Muzică Psaltică, ediția a II-a.

Evenimentul care se va desfășura joi, 14 noiembrie, este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”, și cu Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Atelierul de psaltică va debuta joi dimineață, la ora 8.00, cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, după care vor urma mai multe cursuri sub îndrumarea îndrăgitului profesor Adrian Sârbu, după care, de la ora 18.00 va începe slujba privegherii în cinstea Sfântului Paisie de la Neamț, la care botoșănenii sunt așteptați numeroși.

Publicitate

Prima ediție a Atelierului de psaltică a avut loc la Biserica Vovidenia, anul trecut și a reprezentat o adevărată oază duhovnicească pentru comunitatea ortodoxă din Botoșani.

Îndrăgitul cadru universitar a cerut  credincioșilor ,la finalul cursului de anul trecut, să se apropie de strană, unde cu smerenie și cu iubire să cânte lui Dumnezeu, pentru că acel loc nu aparține unui profesionist care primește sarcina de a da răspunsurile la slujbe, ci este locul unde poți să ajungi mai aproape de divinitate prin duhul rugăciunii, pentru că muzica psaltică unește. Nu cu cântări, cu tropare și glasuri, ci cu rugăciunea cea cu inima zdrobită și cu post, prin care și frica lui Dumnezeu în inimă se face necontenit!

„Strana nu este pentru cei inițiați, care din egoism și plafonare refuză orice colaborare și ei acolo își execută niște triluri într-un mod elitist. Dumnezeu nu vrea să executăm perfect, pe nu știu care glas, ci vrea să ne unim și să îi cântăm din inimă LUI. Și aceasta trebuie să fie prima investiție în viața unei parohii. Dacă aveți copii, ai preotului, ai psaltului, ai enoriașilor, aduceți-i la strană. Faceți repetiții cu ei, atât cât se poate. Și atunci acești copii vor trece de perioada adolescenței la strană, lângă Împărtășanie, într-un duh de echilibru, în discuții cu ceilalți tineri. Și aceștia vor fi adulții de mâine care tot pe lângă parohie vor fi”, a mai adăugat profesorul ieșean, Adrian Sîrbu.

Publicitate

Muzica bisericească este de la cel care gângurește, de la ce cel care tace și se roagă la profesionistul care conduce corul unei parohii. Toți suntem un glas: Toată suflarea să laude pe Domnul. Și tot prin muzică se transmit învățăturile de credință.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Trupa CARGO va susține un concert gratuit la Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani

Publicat

Publicitate

Liberalii botoșăneni organizează evenimentul “Tinerii votează! Tinerii contează!”. Pe data de 17 noiembrie la orele 18.30 trupa CARGO va susține un concert la Casa de Cultură a Sindicatelor prin care va încerca să fie vocea celor tineri care-și doresc un viitor acasă.

Alături de Cargo, președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime va fi prezent pentru a ne conștientiza despre importanța implicării tinerilor pentru schimbarea în bine a meleagurilor noastre.

Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: Aproximativ 60 de permise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști, weekendul trecut

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat17 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la aproximativ 90 evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind legitimate aproximativ 750 de persoane și controlate 570 de autovehicule.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 546 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 300.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 44 de permise de conducere și 12 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending