Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Proroc Iona; Sfântul Apostol Codrat

Publicat

Sfântul proroc Iona este cinstit pe 21 septembrie. Sfântul Iona era fiul lui Amatie. Mama acestui proroc Iona, fiind văduvă, petrecea în Sarepta Sidonului. Această văduvă a hrănit pe Ilie prorocul în vreme de foamete; mai ales ea a fost hrănită de dânsul, că vadră de făînă n-a scăzut şi urciorul cu untdelemn nu s-a împuţinat în casă ei prin venirea prorocului. Atunci Iona, fiind prunc mic, s-a îmbolnăvit şi a murit.

Sfântul Apostol Codrat a făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. A viețuit în secolul al ÎI lea și a vestit Evanghelia în Atena și Magnesia. Prin predică să, a stins focul jertfelor păgânești și a zdrobit idolii. Dar, după cum întunericul urăște lumina, tot astfel și păgânii l-au urat pe Sfântul Codrat. L-au bătut cu pietre, l-au aruncat în temniță și l-au înfometat până ce și-a dat sufletul în mâinile Domnului. A trecut la cele veșnice în timpul împăratului Adrian (117-138).

Sfântul Codrat a scris o Apologie a creștinismului și i-a dat-o împăratului Adrian. Această carte l-a atins atât de mult pe Adrian, încât a dat ordin încetării oricăror persecuții împotriva creștinilor, afară de situația vinovăției lor din cauza unei crime civile.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Cuvios Iona Savaitul;

– Sfântului Mucenic Eusebie;

– Sfinților Mucenici și frați Eusebie, Nestavu și Zinon;

– Sfinților Meletie și Isachie, episcopii Ciprului;

– Sfântului Mucenic Prisc și a sfinților șase mucenici, paznicii împăratului Maximian.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Sondaj INSCOP: PSD ar câștiga alegerile dacă duminică ar fi vot pentru parlamentare. AUR se luptă cu PNL pentru locul secund

Publicat

PSD ar fi primul partid în intenția de vot a românilor, dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare. Pe locul doi se află PNL, într-o lupta puternică cu AUR. 

USR este pe locul trei, iar după restul partidelor cu un procent mic. 

Datele de mai sus sunt rezultatul unui sondaj INSCOP realizat pe 1550 de persoane. Informațiile au fost culese prin apeluri telefonice, în perioada 15 – 22 septembrie 2023.

Respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă si declară că merg sigur la vot (37.8% din total eșantion)

Raportat la cei care au exprimat o preferință concretă pentru un partid din listă (nu au fost luați în considerare nehotărâții și non-răspunsurile) și acordă nota 10 la întrebarea privind prezența la vot (37.8% din total eșantion):

31% dintre alegători ar vota cu PSD,

20.4% cu PNL,

19.7% cu AUR

USR ar obține 12% 

UDMR ar obține 4.6%

Pentru SOS ar vota 3.1% dintre alegători, iar 2,7% pentru Partidul Verde. 1.7% dintre cei intervievați ar opta pentru PMP, 1.5% pentru Pro România,  1% pentru Forța Dreptei, 0.7% pentru REPER. 1.6% dintre voturi ar merge către alt partid.

Respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă (63.8% din total eșantion)

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (63.8% din total eșantion), 29.1% dintre români ar vota cu PSD, 22.4% cu AUR, iar 19% cu PNL.

Pentru USR ar vota 11.6% dintre români, în timp ce UDMR ar obține 4.1% dintre opțiunile de vot.

Pentru SOS ar vota 3.1% dintre cei care și-au exprimat o opțiune de vot, iar 2,5% pentru PMP.

2.5% dintre cei intervievați își exprimă opțiunea de vot pentru Partidul Verde, 2.2% pentru Pro România, 1% pentru Forța Dreptei, 0.5% pentru REPER, 1.8% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 28 septembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 28 septembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 28 septembrie 2023:

Loto 6/49: 1, 41, 13, 45, 17, 24

Loto 5/40: 16, 10, 38, 8, 2, 37

Joker: 11, 33, 9, 20, 35 + 16

Noroc: 1 9 7 9 1 9 9

Noroc Plus: 0 5 1 9 3 0

Super Noroc: 4 0 9 0 5 8

Citeste mai mult

Economie

Din 2024 românii vor primi VOUCHERE pentru renovarea caselor: 72.500 de lei pentru izolație, termopane noi și acoperiș

Publicat

Statul Român va acorda vouchere pentru renovarea exterioară a locuințelor. Mai exact, este vorba despre izolație termică la exterior, montări sau înlocuire de termopane și izolare a acoperișului, relatează alba24.ro

Pentru toate lucrările de acest fel, cei interesați ar putea primi un voucher de 72.500 de lei.

Banii ar urma să vină dintr-un proiect promovat la nivel european, de unde România ar urma să primească 1,4 miliarde de euro. Este vorba despre proiectul RePowerEU.

Cum ar urma să primească românii banii pentru izolație și schimbări de uși și ferestre din termopan

Cei care ar putea să beneficieze de banii de la stat trebuie să facă dovada că au o casă încadrată în clasa energetică G, F, D sau E. Încadrarea trebuie făcută în urma unui audit energetic.

Apoi, când va fi depusă documentația, cei care vor să primească voucherul de 72.500 de lei vor fi nevoiți să prezinte un contract cu o firmă de construcții. Ulterior, vor avea nevoie de un proiect din care să reiasă că lucrările vor crește eficiența energetică a locuinței cu minim 30%.

Clădirile catalogate în clasa I și II de risc seismic nu vor fi admise în proiect.

Înscrierea se va realiza pe principiul ”primul venit, primul servit”, pe o platformă ce va fi creată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

La ce va putea fi folosit voucherul în valoare de 72.500 de lei

– montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net

– lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși

– izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei

– izolarea termică a acoperișului/planșeului

Când ar putea fi derulat programul

Potrivit documentului care a fost trimis de România către Comisia Europeană, termenul pentru a fi format ghidul solicitantului, publicarea măsurii și pregătirea apelului este trimestrul al patrulea al anului 2023. Asta înseamnă lunile octombrie, noiembrie, decembrie.

Apoi, pentru derularea apelului de proiecte și contractarea proiectelor, termenul este al treiea trimestru al anului 2024: iulie, august și septembrie.

Cei care vor primi voucherul vor fi obligați să își renoveze casele până în anul 2026.

Citeste mai mult

Administratie

Administrația locală a început montarea TOTEMURILOR cu chipul marelui poet român în comuna Mihai Eminescu

Publicat

Administrația publică a comunei Mihai Eminescu din județul Botoșani a început în aceste zile montarea unor totemuri cu chipul marelui poet român Eminescu la intrările în comună și la intrările în toate satele din această comună din nordul României.

Gestul administrație publice locale vine ca un gest firesc de a marca zona administrativă care poartă numele marelui poet născut la Botoșani, Mihai Eminescu, care a copilărit la Ipotești, în zona care avea să preia mai târziu numele marelui poet român.

“Imaginea comunei Mihai Eminescu ne reprezintă pe noi, ca și comunitate, ca locuitori ai acesteia,  de aceea este important ca aceasta sa fie una remarcabilă.

Execuția lucrărilor pentru realizarea totemurilor emblematice, amplasate la intrările în fiecare localitate a comunei Mihai Eminescu, este în derulare!”, a transmis primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending