Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul

Publicat

Publicitate

,,Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a născut la 23 iulie, 1913, în satul Crăiniceni – Botoșani, fiind singur la părinți. Din botez a primit numele Ilie. După 6 luni de la naștere mama sa a plecat la Domnul, apoi și tatăl său a murit în primul război mondial. Rămânând orfan, copilul a fost crescut de bunica sa Maria. După zece ani a decedat și ea, iar copilul Ilie a fost luat de un frate de-al tătălui său. El l-a dat la școală și la liceu.

În anul 1933 tânărul Ilie a intrat în viața monahală la Mă­năstirea Neamț, fiind ales de Duhul Sfânt să slujească lui Hristos. Aici s-a călugărit la 8 aprilie, 1936, primind numele de Ioan, iar în toamna acelui an s-a dus să se închine la Mormântul Domnului și a rămas în Țara Sfântă până la sfârșitul vieții.

Întrând în obștea Mănăstirii Sfântul Sava, s-a nevoit acolo zece ani ca paraclisier și infirmier, apoi a fost hirotonit preot la Mormântul Domnului și a fost cinci ani stareț la mănăstirea româ­nească de la Iordan, cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul, având ucenic pe monahul Ioanichie.

Din anul 1952 Cuviosul Ioan lacob se retrage, împreună cu ucenicul său, la peștera Sfânta Ana de lângă Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul. Aici se nevoiește în neîncetată rugăciune, în post și în cugetare la cele cerești, pana la 5 august, 1960, cand iși dă sufletul în mâinile lui Dumnezeu, fiind în vârstă de 47 de ani.
Aceasta este, pe scurt, viața Sfântului Ioan Iacob, numit și „Hozevitul”, după numele locului acela pustiu, care se cheamă Hozeva.

Fiind îngropat în peștera Sfânta Ana, unde s-a nevoit în ul­timii opt ani, trupul Sfântului Ioan a stat acolo timp de 20 de ani până la 8 august, 1980, căci, prin minune, s-a desfăcut mormântul și i s-a aflat trupul întreg, neputred, raspândind bună mireasmă. Apoi, cu binecuvântarea Patriarhului Benedict de la Ierusalim, a fost dus la Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul, așezându-i sfin­tele moaște în racla frumos împodobită, în care se află până astăzi în biserica Sfântului Ștefan, unde vin mulți pelerini și îi sărută racla lui și icoana.

Iar în anul 1992, la 20 iunie, Sfântul Sinod al Bisericii Or­todoxe Române l-a canonizat, trecându-l în rândul sfinților, sub numele de „Sfântul Ioan de la Neamț”.
Iată pe cine face Dumnezeu sfinți! Iată pe cine preamărește Dumnezeu pe pământ și în cer! Nu pe cei bogați, nu pe cei lăudați de oameni, nu pe cei învățați! Ci, pe cei smeriți, pe cei blânzi, pe cei care se roagă neîncetat și au inima curată. Pe aceia îi laudă Dumnezeu, întru aceia se preamarește Hristos și pe aceia îi face sfinți și îi numără în ceata Cuvioșilor Părinți din Rai.(…)

Publicitate

Să urmăm și noi viața sfântă și curată a Sfântului Ioan de la Nemț. Să avem și noi smerenia și râvna lui pentru sfânta rugăciune, pentru post, pentru tăcere, pentru toată fapta bună. Să iubim liniștea și tăcerea precum le-a iubit și el. Să cugetăm la moarte și la înfricoșata judecată, așa cum cugeta și el. Să citim cu evlavie cărțile sfinte și, mai ales, Sfânta Scriptură, Viețile Sfinților și Învățăturile Sfinților Părinți, cum le citea și Sfântul Ioan. Să ne păzim mintea și simțurile curate, așa cum făcea și el. Apoi să nu uitam că de tot cuvântul rău vom da socoteală în ziua judecății, atât mirenii, cât, mai ales, noi calugării.

Acestea de le vom face și de vom ajuta și noi la mântuirea altora, prin sfaturi, prin cărți sfinte și prin exemplul vieții noastre, avem nădejde că Bunul Dumnezeu ne va face parte de cereasca Sa împărație, cu rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, cu ale Sfântului Ioan de la Neamț și cu ale tuturor sfinților Lui. Amin.”

Cuviosul Părinte Cleopa Ilie

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Părohia Dămideni, Săveni, care l-a pierdut de timpuriu pe părintele Andrei Berbeci, la doar 37 de ani, are un nou paroh

Publicat

Publicitate

În sâmbăta moșilor de iarnă, la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La eveniment au participat numeroși credincioși, veniți să-și pomenească înaintașii și să se roage pentru odihna sufletelor celor adormiți.

Slujba a început in dimineața zilei de sâmbătă̆, cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată̆ de parastasul pentru cei adormiți.

În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Să a subliniat importanța pregătirii sufletești pentru Sfintele Paști și a comuniunii veșnice dintre cei vii și cei adormiți:

Începând cu această sâmbătă̆, intram într-o perioadă de pregătire pentru întâmpinarea sărbătorilor Sfintelor Paști. Este o perioadă de pregătire în care toți cei ce suntem uniți în Biserica Domnului, prin post și rugăciune, ne rugăm deopotrivă pentru noi înșine, pentru a înțelege și a primi puterea de a face voia lui Dumnezeu, dar și pentru cei ce au adormit întru Domnul.

Postul Mare începe, iată, cu această slujbă de pomenire a celor adormiți, înțelegând că suntem uniți și rămânem uniți în veșnicie cu cei pe care i-am iubit, cu cei ce ne-au făcut bine, dar și cu cei ce, poate, ne-au rănit în această lume. Rămânem uniți și avem datoria de a duce mai departe această comuniune, spre a o curați și spre a o face deplină înaintea Domnului. Rămânem uniți pentru ca, împreună, să ne putem bucura de slava lui Dumnezeu.

În cadrul slujbei, ierarhul a săvârșit și două hirotonii, subliniind astfel importanța continuității slujirii preoțești în viața Bisericii. După Vohodul Mare, diaconul Sebastian Constantin Chifan a primit Taina Preoției pe seama Parohiei Damideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, iar după cântarea Axionului, teologul Ștefan Popescu a fost hirotonit întru diacon, urmând ca, în perioada următoare, să fie hirotonit preot și numit paroh pe seama Parohiei Iacobeni, Vlădeni, județul Iași.

Publicitate

La finalul Sfintei Liturghii, părintele asist. dr. Gheorghe Mihalache, cadru didactic la catedra de Misiologie Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a primit hirotesia întru duhovnic.

sursa: Doxologia

Citeste mai mult

Eveniment

Se anunță încă o noapte geroasă. Pompierii botoșăneni avertizează din nou: Verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare

Publicat

Publicitate
Se anunță încă o noapte cu temperaturi negative, iar mijloacele de încălzire vor fi utilizate la capacitate maximă în toate gospodăriile.
❗Grija față de modul în care acestea sunt exploatate este foarte importantă ❗️
Pentru a preveni incendiile, respectați următoarele recomandări:
✔verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului;
✔nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
✔ nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
✔ stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
✔ nu adormiţi cu soba aprinsă;
✔ verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice;
✔ decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
✔ nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025: A fost constituit Biroul Electoral Central pentru alegerea președintelui

Publicat

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025: Biroul Electoral Central pentru alegerea președintelui României a fost constituit, scrie alba24.ro. Din componența sa fac parte cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele și vicepreședinții Autorități Electorale Permanente și câte un reprezentant al partidelor parlamentare PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, POT și UDMR.

Potrivit redactorului nostru Alexandra Cristea, pe 27 februarie CNA va stabili regulile de desfășurare a campaniei electorale prin intermediul serviciilor de programe audio-vizuale.

Până pe 15 martie, partidele, alianțele politice sau electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți își vor putea depune candidaturile, după care, în termen de 48 de ore, Biroul Electoral Central va decide în privința valabilității acestora.

Campania electorală va începe cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, respectiv la 04 aprilie 2025 și se va încheia în data de 03 mai 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Îndrăgitul profesor Tiberiu HETRIUC a trecut la cele veșnice. Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona este în doliu

Publicat

Publicitate
Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona este în doliu, după ce profesorul Tiberiu Hetriuc a trecut în veșnicie.
Era un apreciat cadru didactic, foarte iubit de copiii care au deprins de la el secretele unui domeniu greu, ARTELE. I-a învățat pe elevii săi ce înseamnă să fii creativ și cum să scormonească în adâncul sufletelor fragede pentru a scoate la lumină lucruri minunate, așezate în culori pe foaia de desen.

„Cu profundă tristețe anunțăm decesul fostului nostru coleg TIBERIU HETRIUC.
Prin pasiunea , creativitatea și devotamentul său față de artă, a reușit să inspire și să modeleze generații întregi de elevi, lăsând o amprentă de neșters în inimile tuturor celor care l- au cunoscut.
Îl vom păstra mereu în amintirea noastră!
Colectivul de cadre didactice al Liceului Tehnologic ,Ștefan cel Mare și Sfânt”Vorona”, au transmis profesorii de la Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona” .

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending