Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Sfântul Apostol Simon Zilotul

Publicat

Publicitate

Sfântul Simon Zilotul, cunoscut și sub numele de Natanael, a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Sfântul Evanghelist Matei îl numește „Simon Cananeul” în timp ce Sfântul Evanghelist Luca, „Simon Zilotul” (Matei 10, 4; Luca 6, 15).

Acestui Sfânt Apostol i s-a dat numele de „zilotul”, adică „zelosul” sau cel plin de râvnă, pentru a fi deosebit de Sfântul Simon Petru și de Sfântul Simon fratele și urmașul lui Iacov cel mic. De asemenea, i s-a mai dat acest nume și pentru râvna arătată în urmarea Domnului nostru Iisus Hristos.

Acest sfânt era mirele de la Cana Galileii. Cu prilejul nunții acestuia, Mântuitorul nostru Iisus Hristos a săvârșit prima lui minune, transformarea apei în vin. Sfântul Apostol Simon Zilotul, își va lăsa în urmă părinții, casa și mireasa pentru a-L urma pe Mirele cel din Ceruri. Simon se trăgea din Cana Galileei, fiind un cunoscut de-al lui Hristos și al Născătoarei de Dumnezeu, deoarece aceasta localitate era în apropiere de Nazaret.

Publicitate

După ce a primit cu ceilalți Sfinți Apostoli Sfântul Duh la Cincizecime, Cel ce S-a pogorât în chip de limbi de foc, a călătorit n multe locuri, în toate colțurile lumii, plecând din Israel până în Africa (Mauritania), apoi din Marea Britanie până în zona Marii Negre, propovăduind Evanghelia lui Hristos și răbdând pentru El cu râvnă înfocată. A fost martirizat de cei necredincioși și s-a sfârșit prin pătimirea cea de un chip cu a lui Hristos. Moaștele Sfântului Simon Zilotul se află în vestul Georgiei – Abhazia, în Mănăstirea ridicată în cinstea Sfântului.

Ea se mai numește și „Noul Athos” – Tkum și este construită chiar pe locul unde a avut loc martiriul Sfântul Apostol Simon Zilotul. Pe acel loc au venit, cu secole în urmă, câțiva călugări de la Muntele Athos și au ridicat prima biserică unde se aflau sfintele moaște, pe malul stâng al râului Psirtki, în perioada sec. XI-XIII. Biserica a fost reconstruită de mai multe ori din cauza distrugerilor și devastărilor de către musulmani și sovietici, devenind catedrala Eparhiei de Tkum. Lângă biserică se mai află și o peșteră unde a trăit și s-a rugat în ultimii ani Sfântul Apostol Simon Zilotul (în jurul anului 50 după Hristos).

Este vorba despre o peșteră naturală, „Cheile Psirtki”, împodobită astăzi cu icoane, mozaicuri, cruci, inscripții, candele. Noul Athos se afla în regiunea Gudauta din Abhazia (vestul Georgiei), la 22 km de Sukumi, cunoscut anterior cu numele de Nicopole, Anakopia, Absara, Psirtki. Abhazienii îl consideră pe Sfântul Apostol Simon Zilotul drept primul Apostol care le-a adus vestea Învierii Domnului și îl cinstesc în mod deosebit, alături de Sfântul Apostol Andrei. Ce mai mare parte din Sfinte moaște ale Sfântului Apostol Simon Zilotul se află în Toulouse – Franța și în Basilica Sfântului Petru din Roma – Italia. În România, părticele din moaștele Sfântului se găsesc la Biserica Podeanu, București.

Publicitate

Foarte mulți credincioși vin la moaște pentru a cere ajutorul în căsătorie. Sfintele Moaște ale Sfântului Apostol au fost aduse din Creta, în anul 1958, de către vrednicul de pomenire episcop al Oradiei, Valerian Zaharia.

După trecerea ierarhului la cele veșnice, în martie 1996, moaștele Sfântului Apostol Simon Zilotul au intrat în patrimoniul Bisericii „Podeanu” din București.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Marius Budăi (PSD): România a devenit primul stat din lume cu o lege pentru participarea copiilor în procesul decizional (P)

Publicat

Publicitate

Deputatul Marius Budăi, care a promovat în calitate de ministru al Muncii participarea copiilor la procesul de luare a deciziilor și elaborare a politicilor europene pentru drepturile copilului, a votat, marți în Parlament, alături de colegii de la PSD Botoșani proiectul de lege prin care toate autoritățile publice locale și centrale au obligația de a organiza consultări cu tinerii de peste 14 ani pentru stabilirea și actualizarea normelor legislative protecția și promovarea dreptului minorilor.

Prin adoptarea acestui proiect de lege, România face un pas important orientat spre viitor. În 2019, când România deținea președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, țara noastră a fost primul stat membru UE care a implicat copiii în dezbateri. În calitatea de ministru al Muncii am militat si m-am implicat activ pentru ca această inițiativa să devină lege. Acum prin votul nostru din Parlament, demonstrăm că nu a fost doar excepția, ci o politică publică națională”, a declarat Marius Budăi, candidat PSD Botoșani pentru un Camera Deputaților.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea condiţiilor necesare participării copiilor în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Potrivit proiectului, anual, începând cu anul 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, vor organiza anual, cel puţin o serie de consultări cu copiii.

Publicitate

O dată cu această lege toți copiii trebuie să știe că au dreptul de a participa la deciziile care le afectează direct dezvoltarea educațională, problemele, interesele și formarea lor ca viitori adulți. Este esențial să se facă auzită vocea copiilor și tinerilor în toate instituțiile din România. De aceea este importantă această lege pe care am susținut-o și am votat-o la începutul săptămânii. De anul viitor vom avea un mecanism dedicat de consultări cu copiii la toate nivelurile administrației publice. Vor fi stabilite obiective concrete privind activitățile dedicate copiilor și oportunităţilor de implicare a acestora și va fi adaptat copiilor conținutul comunicărilor de la fiecare instituție publică”, a subliniat deputatul PSD.

Această inițiativă a început în ianuarie 2019, când a fost creat Boardul Copiilor din România, format din 20 de copii de vârste diferite, din mediu urban și rural, care au crescut în familii sau în sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diverse. Tot procesul a fost susținut de Ministerul Muncii și Justiției Sociale din România, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie și UNICEF în România, în contextul Președinției rotative a Consiliului UE.

https://www.facebook.com/share/15dFwV6Y4d/

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Ce declarații a făcut președintele PNL și candidatul la președinția României, Nicolae Ciucă, la Botoșani (P)

Publicat

Publicitate

Președintele PNL și candidat la președinția României, Nicolae Ciucă, a vizitat astăzi județul Botoșani. Aflat în campanie electorală, președintele PNL a început vizita în județul nostru printr-un popas la mănăstirea Vorona.

El a fost însoțit de președintele CJ Botoșani, Valeriu Iftime, și de alte oficialități locale, precum și de candidații PNL la Parlamentul țării. Nicolae Ciucă s-a întreținut minute bune cu maica stareță a mănăstirii, timp în care a aflat atât istoria locurilor, cât și problemele cu care se confruntă comunitatea din zonă.

Vizita a continuat cu o altă oprire la Căminul Cultural din Joldești, unde o sală arhiplină l-a așteptat pe președintele PNL. Întâmpinat cu pâine și sare, Nicolae Ciucă s-a adresat celor adunați, explicând motivele care l-au determinat să candideze la președinția țării, dar și planurile sale în cazul în care va câștiga aceste alegeri.

Publicitate

După vizita în comuna Vorona, Nicolae Ciucă a ajuns în Botoșani, unde, la Stațiunea de Cercetare Popăuți, a avut o întâlnire cu peste 200 de fermieri din județ. Aceștia au fost asigurați atât de Nicolae Ciucă, cât și de Valeriu Iftime, de toată deschiderea și că există soluții pentru problemele ridicate de ei.

Iată declarațiile făcute de președintele PNL și candidat la președinția României, Nicolae Ciucă, la Botoșani:

Publicitate

Vizita în Botoșani s-a încheiat cu participarea lui Nicolae Ciucă la hramul bisericii Sf. Mina din Tulbureni, unde președintele PNL a avut ocazia să socializeze și să facă poze cu localnicii.

(CMF: 11240002)

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (298)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„România literară”  nr. 46 din  1 noiembrie 2024  publică la  „Ochiul magic”  un punct de vedere cu titlul „Un accent”  semnat G. C. (probabil GabrielChifu).  Reţin: „Circulă viral pe internet comentarea întâmplării de care a avut parte o profesoară de Limba română atunci când a vrut să afle ce ştiu elevii din clasa a VIII-a despre Mihai Eminescu. La întrebarea simplă dictată de profesoară, „CE ŞTIŢI DESPRE POETUL MIHAI EMINESCU?”, unul dintre elevi, notat cu nota 2, a transcris greşit întrebarea scriind „Ce ştiţi despre poetu Mihail Eminescu?”  şi a lăsat foaia albă, nefiind în stare să spună vreun cuvânt despre poetul naţional. Iar altul a  răspuns stupid şi insolent: „Da el ce ştie despre mine?”    E o pagină din lunga, ruşinoasa istorie a dezastrului prin care trece astăzi învăţământul românesc. Analfabetismul funcţional este în floare, şcoala pare să nu mai fie un loc al învăţării, ci al dezvăţării, al inculturii, al neştiinţei. Minţile tinere sunt lăsate pradă ignoranţei şi de aceea nu e de mirare că adolescenţii devin victime sigure ale diverselor forme de adicţie, droguri şi nu numai”.

Punctul de vedere este real, dar am şi eu unul, un accent: E normal ca „România literară” să ajungă la numărul 46 şi să nu publice aproape  nimic despre Eminescu?

Publicitate

„România literară”nr. 46 din 1 noiembrie  2024.  Reţin din interstiţiile lui Alexandru Călinescu cu titlul „Cum ne răsplăteşte literatura?”: „Ceea ce nu înseamnă că trebuie să eludăm întrebarea cheie: la ce serveşte literatura?  La nimic, este răspunsul care vine multora pe buze. De ce nu, în definitiv:  avem nevoie în epoca noastră mercantilă şi pragmatică, şi de lucruri gratuite. De aici, teoria artei pentru artă şi, mai departe, ideea inutilităţii artei.  Compagnon crede însă că literatura şi arta în general fac parte din acele preocupări de care omul are nevoie în chip obiectiv. „Arta este o reacţie a corpului faţă de plictis” – iată o defniţie minunată. Proust  (invocat în repetate rânduri, ca şi Baudelaire, doi autori cărora Compagnon le-a consacrat studii fundamentale) vede în literatură „adevărata viaţă” („la vraie vie”), spre deosebire de viaţa mondenă, superficială. Compagnon contrazice această opoziţie şi propune o altă interpretare: nu trebuie să considerăm (= să trăim) literatura ca  şi cum ar fi adevărata viaţă, ci să trăim viaţa ca şi când ar fi literatură, ca şi cum am scrie un roman”; 

„România literară”nr. 46 din 1 noiembrie  2024. Vasile Spiridon, la rubrica sa de istorie literară, publică un articol despre George Călinescu intitulat „Scăparea numelui de sub arest.  Reţin: „O declaraţie fermă din partea lui G. Călinescu, aceea că „Există o biografie a numelui meu şi o biografie a mea.  Într-o zi va trebui să arestez acest nume şi să-l vindec de vagabondaj”, a fost întărit de refuzul recunoaşterii oricărei similitudini între biografia sa  şi aceea a personajelor întruchipate în scrierile de ficţiune.  Acest lucru nu l-a împiedicat pe marele critic şi istoric literar să se aplece în manieră detectivistică asupra vieţii scriitorilor analizaţi, o astfel de sursologie constituindu-se într-o fidelă metodologie de lucru mereu aplicată. Romanele călinesciene au ca punct de plecare un mănunchi de secvenţe autobiografice trăite afectiv/efectiv şi „arestate” din punct de vedere documentar de către autor, dar integrate unei lumi imaginare, coerente şi rafinate.  Romanul „Cartea nunţii” îşi are un nisus formativus în experienţa propriei căsătorii, iar „Enigma Otiliei” se constituie într-o neobalzaciană cronică a familiei Căpitănescu, unde  viitorul romancier şi-a trăit prima perioadă a vieţii.  Cum este şi firesc, datele biografice ale lui Felix Sima nu coincid cu acelea ale romancierului, dar ambii sunt mânaţi de aceleaşi gânduri şi idealuri tinereşti. În această privinţă, romanul care ar fi trebuit să se intituleze „Părinţii Otiliei” prezintă o tramă epică având rol compensatoriu pentru o tinereţe plină de frustrări şi pentru o vârstă a copilăriei plină de umilinţe”;

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ariadna Cîrligeanu ( AUR ) : Valeriu Iftime a promis botoșănenilor o altfel de politică. Acțiunile sale, însă, arată că are aceleași metehne politice ca predecesorii săi (P)

Publicat

Publicitate

Ariadna Cîrligeanu, președintele interimar AUR Botoșani, a reacționat vehement după repartizarea sumelor alocate pentru unitățile administrativ- teritoriale din județul Botoșani.

Potrivit acesteia sumele au fost alocate discreționar, pe simpatii politice, nicidecum pe criterii obiective. Aceasta subliniază faptul că actuala conducere a CJ Botoșani tratează în mod discriminatoriu botoșănenii, iar cetățenii care au votat primari AUR sau alți primari din opoziție nu beneficiază de aceleași drepturi precum restul locuitorilor din județ.

“Alocarea banilor publici de către Consiliul Județean nu ar trebui să aibă drept principal criteriu culoarea politică a primarilor, ci ar trebui să conteze locuitorii județului Botoșani. Valeriu Iftime ar trebui să fie președintele tuturor botoșănenilor și să fie preocupat de toți, indiferent de localitatea unde aceștia locuiesc, indiferent de culoarea politică a primarilor. Încă o dată se dovedește înțelegerea pe care liderii PNL o au cu liderii PSD în Consiliul Județean. Au împărțit sumele de bani între ei, pentru ei, fără un plan, fără o analiză, fără criterii obiective stabilite. Primăriilor AUR le-au fost atribuite fonduri de 5 ori mai mici în comparație cu celelalte primării. În aceeași situație este și comuna Sulița unde cetățenii au ales un primar de la USR.

Publicitate

În campanie ne vorbea despre grija pe care o poartă tuturor botoșănenilor. A cerut susținerea politică și cetățenilor din Trușești și celor din Adășeni și celor din Sulița. A pozat prin biserici și în fața icoanelor vorbindu-ne despre Dumnezeu, dar se pare că nu are conștiință și respect față de botoșăneni când, fără resentimente și în mod total arbitrar, decide ce comunități trebuie să se dezvolte și ce comunități trebuie să rămână la fel. Toți locuitorii acestui județ trebuie să aibă aceleași drepturi și merită respect în mod egal”, a spus Ariadna Cîrligeanu.

Aceasta a precizat că totul e un joc politic din partea PNL și PSD pentru mobilizarea membrilor de partid aleși în funcții publice și pentru descurajarea cetățenilor care susțin AUR.

“Din păcate, aceste alocări nu sunt realizate în funcție de interesele și nevoile botoșănenilor. Este totul un joc politic marca PNL-PSD. Vor să ne descurajeze, să ne intimideze. Au impresia că dacă nu vor aloca fonduri primarilor AUR ne vor putea opri. Au impresia că prin aceste acțiuni botoșănenii nu vor mai pune ștampila pe candidații AUR la următoarele alegeri. Știm ce urmează: să ne blocheze diferite proiecte, să nu primim nici sprijin și nici finanțare pentru ceea ce avem de făcut, iar comunitățile unde avem primari să nu se poată dezvolta. Suntem pregătiți pentru tot! Dacă Valeriu Iftime nu dorește să fie un președinte de Consiliu Județean al tuturor botoșănenilor, eu voi fi deputatul tuturor botoșănenilor: și al celor din Trușești, și al celor din Adășeni, și al celor din Sulița, și din toate celelalte localități botoșănene”, a conchis liderul AUR Botoșani.

Publicitate

CMF 1240014

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending