Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Duminica a 31-a după Rusalii – Minunea vindecării orbului din Ierihon

Publicat

Publicitate

Pericopa evanghelică a acestei zile ne pune înainte minunea vindecării orbului din Ierihon. Minunea aceasta este prezentată şi de ceilalţi doi evanghelişti sinoptici, Marcu şi Matei, cu deosebirea că: Marcu prezintă vindecarea orbului la ieşirea din Ierihon (Marcu 10, 46-52), Matei prezintă vindecarea a doi orbi, la ieşirea din Ierihon, iar Luca prezintă vindecarea unui orb, mai înainte de intrarea Mântuitorului în Ierihon.

Probabil că evangheliştii Marcu şi Luca prezintă vindecarea numai a unui orb, pentru că numai unul dintre ei s-a făcut remarcat prin mărturisirea de credinţă că Iisus Hristos este Fiul lui David sau Mesia, aşa cum vom putea observa mai departe.

Mântuitorul se îndrepta către Ierusalim în ultimul Său drum spre patimile, moartea şi Învierea Sa. Ocolise Samaria, străbătând valea Iordanului până la Ierihon, de unde avea să urce spre Ierusalim. Mântuitorul era înconjurat nu numai de ucenicii Săi, ci şi de mulţi pelerini, care se ataşaseră grupului din curiozitatea de a-L vedea şi a-L auzi pe proorocul din Nazaretul Galileii.

Şi iată că, mai înainte de intrarea Mântuitorului în Ierihon, este întâmpinat de strigătul unui orb, care stătea pe marginea drumului şi cerşea. Zgomotul mulţimii care înainta spre Ierihon a fost auzit şi de acest orb. Orbul aude mulţimea trecând. Întrebă apoi ce se întâmplă. Şi răspunzându-i-se că trece Iisus Nazarineanul, începe a striga:

,,Iisuse, Fiul lui David, fie-Ţi milă de mine!”(Luca 18, 38). Nevăzând, nu putea aprecia distanţa dintre el şi Iisus, motiv pentru care striga din ce în ce mai tare, ca să fi e auzit. Cei care-L însoţeau pe Mântuitorul pe cale, ,,îl certau ca să tacă, iar el cu mult mai mult striga: Fiule al lui David, fi e-Ţi milă de mine!”(Luca 18, 39). Mesia, sau Hristos, era prevestit în Vechiul Testament prin expresia ,,Fiul (Urmaşul) lui David”.

Expresie care desemna nu numai că Mesia va fi descendent din seminţia lui David, ci şi că va avea ,,tronul lui David, părintele Său” (Luca 1, 32), după cum fusese prezentat de Arhanghelul Gavriil încă de la Buna Vestire. Aclamaţia de acum, ,,Fiul lui David”, pregătea scena intrării triumfale a Mântuitorului în Ierusalim, când copiii vor striga: ,,Osana, Fiul lui David, binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului” (Matei 21, 9). Mântuitorul aude strigătul şi chemarea orbului.

Publicitate

Evanghelistul Marcu ne dă şi numele orbului, acesta fiind numit Bartimeu, adică fi ul lui Timeu. Şi că, atunci când unii din mulţime i-au spus: ,,îndrăzneşte, scoală-te. Te cheamă” (Marcu 10, 49), ,,orbul, lepădând haina de pe el, a sărit în picioare şi a venit la Iisus”. ,,Ce voieşti să-ţi fac”, l-a întrebat Mântuitorul, pentru că putea să ceară bani sau ceva de mâncare. Cu siguranţă avea nevoie de toate acestea. Dar orbul I-a răspuns: ,,Doamne, să văd!” (Luca 18, 41), având credinţa că Proorocul Iisus îi poate dărui vederea. În ,,Diatesaronul” lui Taţian, care este o compilaţie a celor patru evanghelii din secolul al II-lea, în cererea orbului Bartimeu adresată Mântuitorului Hristos, apare pronumele personal ,,Te”, sau ,,Doamne, să Te văd”, ceea ce înseamnă că voia nu numai să primească vederea, ci şi să-L vadă pe Cel ce este ,,Lumina lumii”.

Şi ce poate fi mai frumos şi de dorit în viaţa unui om, decât să-L vadă pe Hristos, pe Cel care este Lumina cea adevărată. Dorinţă pe care vameşul Zaheu o va avea şi el, şi pe care, deşi păcătos fiind, Mântuitorul o va răsplăti cu vederea şi apoi schimbarea vieţii sale în bine. Mântuitorul îi răspunde acum orbului: ,,Vezi! Credinţa ta te-a mântuit!” (Luca 18, 42).

Moment în care i s-au deschis ochii; prima vedere fiind chiar Chipul Mântuitorului Hristos. După această minune săvârşită de Mântuitorul, Bartimeu devine şi el ucenic al lui Hristos, evanghelistul Marcu precizând că: ,,îndată a văzut şi urma lui Iisus pe cale” (Marcu 10, 52). Iubiţi fraţi în Hristos, am fost înzestraţi de Dumnezeu cu trei feluri de vederi: o vedere fi zică, cu ochii trupeşti – cu care să vedem ceea ce se întâmplă în jurul nostru; o vedere intelectuală, luminată de raţiune sau gândire – cu care să putem vedea în trecut sau să ne imaginăm în viitor; şi, în fine, o vedere duhovnicească, luminată de credinţă, sau luminată de Dumnezeu, ca urmare a credinţei.

Cât de grea este orbirea fizică, dar cu cât mai mult cea spirituală, a inimii, întunecată de necredinţă. Şi acum, gândiţi-vă că fiecare dintre noi avem şansa nespus de mare de-L întâlni sau reîntâlni pe Hristos în lungul drum al vieţii noastre. Îl putem descoperi mai întâi în semenii noştri, care ne cer ajutorul în momentele grele sau ,,împrejurările concrete ale vieţii” – cum spune Sfântul Maxim Mărturisitorul. Dar trebuie să ne punem întrebarea: Îl recunoaştem sau nu?!
Cu siguranţă că şi astăzi la Sfânta Liturghie, Hristos ne-a vorbit şi nouă. Se repetă, ca şi atunci, dialogul Mântuitorului cu cel orb. Noi, cerem să vedem. Şi într-adevăr, Dumnezeu ne dă puterea să vedem sau să ne vedem pe noi înşine mai bine – aşa cum suntem şi aşa cum ar trebui să fi m; aşa cum Zaheu se vede mai întâi pe sine păcătos, şi în această stare de smerenie reuşeşte să-L vadă şi pe Hristos; iar din momentul vederii lui Hristos, îşi ia angajamentul să repare orice nedreptate făcută în viaţă.

Şi aşa putem înţelege că vederea lui Hristos înseamnă o totală schimbare a vieţii în bine, o stare de permanentă pocăinţă, pe care Hristos ne-o cere fiecăruia dintre noi. Şi acum, făcându-ne un examen de conştiinţă, trebuie să ne punem întrebarea: în întâlnirea noastră cu Hristos ni se vor deschide ochii şi-L vom putea vedea, sau ni se vor închide de tot datorită îndărătniciei noastre, pentru că n-am înţeles să ne vedem pe noi înşine mai întâi?!

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Incendiu violent într-o gospodărie din orașul Săveni

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, seara trecută, într-o gospodărie din orașul Săveni. O anexă a fost cuprins de flăcări. Nu au fost persoane rănite, însă pagubele sunt însemnate.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săveni. Aceștia au constatat faptul că ardeau anexa și bunurile depozitate în interior și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casă.

Au ars construcția, care avea o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, două ATV-uri, trei biciclete, o masă din lemn, două uși și un geam, mai multe anvelope și unelte. Un autoturism, nouă geamuri și o ușă au fost afectate de căldura degajată. Pompierii au salvat casa de locuit.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Apostoli din cei șaptezeci, Aristarh, Pus și Trofim

Publicat

Publicitate

Aceştia au fost din cei şaptezeci de ucenici şi urmau marelui apostol Pavel, propovăduind şi rău pătimind împreună cu dascălul lor toate prigoanele lui; iar după moartea lui li s-au tăiat şi acestora capetele de Neron. Acestea le-a lăsat scrise în limba latinească fericitul Dorotei, mergând la Roma.

Sfantul Apostol Aristarh a fost episcop al Apameei din Siria. Sfantul Apostol Apostol Pavel il aminteste in Epistola catre Coloseni precum si in cea catre Filimon. Sfantul Aristarh a fost arestat in Efes, impreuna cu Gaius, de multimea care se ridicase impotriva lui Pavel. Sfantul Apostol Pavel le scrie colosenilor: “Va imbratiseaza Aristarh, cel intemnitat impreuna cu mine” (Coloseni 4: 10). In Epistola catre Filimon, Pavel il numeste pe Aristarh impreuna-lucrator cu mine, asa cum ii numeste si pe Marcu, Dimas si Luca.

Sfantul Apostol Pud era din Roma. Sfantul Apostol Pavel il pomeneste o data in Epistola catre Timotei ( II Timotei 4: 21). La inceput, casa lui Pud a fost un liman al celor mai de frunte apostoli, iar mai tarziu ea a devenit un locas de inchinare, numita Biserica Pastorilor.

Sfantul Apostol Trofim, potrivit Faptelor Apostolilor (Fapte 20:4), era originar din Asia. Acesta l-a insotit pe Apostol in calatoriile lui. In Epistola a doua catre Timotei Sfantul Apostol Pavel afirma: “Pe Trofim l-am lasat in Milet, fiind bolnav “(II Timotei 4: 20). Sfintii Aristarh, Pud si Trofim au murit prin decapitare, impreuna cu Sfantul Apostol Pavel, in timpul persecutiei lui Nero.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului mucenic Crescent cel din Mira Lichiei;

Publicitate

– Sfintelor mucenite Vasilisa si Anastasia;

– Preacuviosului Leonid episcopul Atenei;

– Sfintilor mucenici Teodor preotul si Pavsolipic;

Maine, 16 aprilie, facem pomenirea Sfintelor Mucenite Agapia, Irina si Hionia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Citeste mai mult

Eveniment

România ia măsuri de urgență pentru a preveni răspândirea febrei aftoase. ANSVSA: Situația este îngrijorătoare

Publicat

Publicitate

România ia măsuri de urgență pentru a preveni răspândirea febrei aftoase, informează alba24.ro. România a activat mecanismele de urgență pentru a împiedica pătrunderea virusului febrei aftoase pe teritoriul național și pentru a proteja sănătatea animalelor, în contextul apariției unor focare în Ungaria și Slovacia.

Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care a convocat luni o întâlnire de urgență cu reprezentanți ai principalelor asociații de crescători de animale – bovine, porcine, ovine și caprine.

Discuțiile au vizat evaluarea riscurilor și stabilirea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului, cunoscut pentru impactul major asupra sectorului zootehnic. Autoritățile subliniază importanța colaborării cu fermierii și a respectării stricte a normelor sanitar-veterinare.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre interzicerea transporturilor de animale vii și produse de origine animală din zonele afectate din Ungaria și Slovacia, despre verificările din fermele care au importat animale după 1 februarie, dar și despre intensificarea controalelor, dezinfecției și biosecurității în ferme și pe mijloacele de transport.

Potrivit autorității, România are pregătită o unitate de înaltă biosecuritate – singurul laborator autorizat din țară pentru diagnosticarea febrei aftoase, parte dintr-o rețea restrânsă de 15 laboratoare la nivel UE.

De asemenea, ANSVSA a actualizat manualul operațional pentru intervenții rapide, iar strategia prevede și achiziția de vaccinuri prin Hotărâre de Guvern pentru a avea rezerve disponibile în caz de urgență.

Publicitate

ANSVSA. Măsuri stricte și imediate, aplicabile la nivel național

Actualizarea zonelor de restricție conform Deciziei Comisiei Europene nr. 2025/672 privind focarele din Ungaria și Slovacia.

Instituirea de restricții:

  • Interzicerea transporturilor dinspre Ungaria în România de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd;
  • Blocarea importurilor din zonele afectate de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și subproduse de origine animală provenite de la biungulate.
  • Puncte de control sanitar-veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, cu participarea medicilor veterinari ANSVSA și structurilor MAI.
  • Inspecții în fermele românești care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, inclusiv prelevarea de probe și verificarea stării epidemiologice.
  • Intensificarea măsurilor de dezinfecție și biosecuritate în ferme și pe mijloacele de transport al animalelor.
  • Distribuirea clară a responsabilităților între instituțiile competente: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția Locală.

A fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în țară. Totodată, pentru un diagnostic cât mai precoce al unei eventuale incursiuni virale pe teritoriul național, s-au demarat acțiuni de testare randomizată în centrele de colectare.

În cadrul acestei campanii preventive, în mai puțin de o lună, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a efectuat un număr semnificativ de teste pe probe provenite din aproape toată țara.

La toate loturile de animale susceptibile (bovine, ovine, caprine și porcine) provenite din comerț intracomunitar sunt prelevate probe în vederea testării PCR. Au fost testate 1.419 probe de sânge bovine, în sprijinul fermierilor români care desfășoară activități comerciale cu țări terțe, potrivit ANSVSA.

Capacitate de reacție rapidă – laborator național de referință

Pentru a asigura intervenția promptă în situații de suspiciune clinică, ANSVSA, prin Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), menține în funcțiune Unitatea de Înaltă Biosecuritate Nivel 3 – singurul laborator autorizat din România pentru manipularea virusului febrei aftoase în scop diagnostic, unul dintre cele 15 astfel de laboratoare din Uniunea Europeană.

Laboratorul național de referință are implementată întreaga metodologie de diagnostic a febrei aftoase, în conformitate cu standardele internaționale, toate metodele fiind acreditate conform SR EN ISO 17025.

Starea de alertă a ANSVSA este menținută la cel mai înalt nivel, atât din cauza riscului de introducere a virusului febrei aftoase, cât și în contextul specific al responsabilităților din perioada prepascală.

În paralel, eforturile de gestionare a pestei rumegătoarelor mici (PMR) au dus la stingerea focarului activ din județul Bihor, astfel că în prezent România nu înregistrează niciun focar activ de boală.

Recomandări pentru operatorii economici

  • Evitați achiziționarea de animale vii sau produse de origine animală din zone aflate sub restricții.
  • Colaborați activ cu autoritățile sanitar-veterinare și respectați toate instrucțiunile transmise de ANSVSA și DSVSA județene.
  • Notificați de urgență orice suspiciune de boală la animale către medicul veterinar sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Citeste mai mult

Eveniment

O fetița de trei ani și un băiețel de un an și opt luni, din municipiul Dorohoi, au rămas blocați într-un apartament

Publicat

Publicitate

Într-o clipă de neatenție, o fetița de trei ani și un băiețel de un an și opt luni, din municipiul Dorohoi, au rămas blocați într-un apartament, situat la parterul unui bloc. Mama lor a ieșit pe casa scării. În urma ei, copila a încuiat ușa și nu a mai știut să o deschidă. Îngrijorată, femeia a cerut ajutor de la pompieri.

La caz a ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare. Salvatorii au intrat în apartament pe un geam și au deschis ușa de la intrare. Copii nu au avut de suferit în urma acestei întâmplări.

Evenimentul a avut loc în această după-amiază.

Recomandăm părinților sau bunicilor să își supravegheze copiii în permanență.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending