Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2022: Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nichifor, patriarhul Constantinopolului

Publicat

Publicitate

Sfântul Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului, s-a născut în preajma anului 758, la Constantinopol. A primit o educație aleasă, tatăl său, Theodor, fiind secretar al împăratului Constantin al V-lea Copronimul.

Deși la curtea imperială predomina erezia iconoclastă, împăratul persecutându-i pe creștinii drept-credincioși care se închinau la icoane, Theodor era totuși iconodul. Aflându-se acest lucru, el a fost înlăturat din funcție, biciuit, torturat și apoi surghiunit. Astfel, Sfântul Nichifor a crescut având ca exemplu tăria tatălui său de a apăra cinstirea icoanelor cu orice risc.

După moartea tatălui său, Nichifor s-a călugărit și a dus o viața ascetica pregătindu-se pentru duioasa mărturie pe care o va aduce peste ani Bisericii Mame. Atunci când pe tronul imperial a ajuns Constantin al VI-lea Orbul, mama acestuia, drept-credincioasă Împărăteasă Irina a restaurat cultul icoanelor în biserici. Sfântului Nichifor Mărturisitorul a obținut în curând favoarea lor și a dobândit poziția inițială a tatălui său la curtea imperială.

El a fost trimisul împăratului la Sinodul VII Ecumenic (al doilea sinod de la Niceea) din anul 787, unde a fost condamnat iconoclasmul ca fiind o erezie și s-a restabilit cultul sfintelor icoane; Nichifor a fost secretarul acestui sfânt sinod, având sarcina de a nota discuțiile purtate acolo și hotărârile finale ale sinodului. După moartea patriarhului Tarasie al Constantinopolului (25 februarie 806), nu a fost găsit nimeni mai demn să îi succeadă decât Sfântul Nichifor Mărturisitorul. Pentru a sublinia dreapta sa credință, în timpul consacrării sale, el a ținut în mână o lucrare scrisă de el întru apărarea cultului icoanelor, iar după încheierea ceremoniei a pus acea lucrare în spatele altarului ca legământ pe care l-a făcut pentru a menține întotdeauna Sfânta Tradiție a Bisericii.

În următorii ani o succesiune de evenimente au influențat profund viața politică și religioasă a Imperiului Roman de Răsărit: împăratul Constantin al VI-lea a fost orbit (797), apoi împărăteasa Irina a fost exilată (802), succesorul ei, împăratul Nichifor I Genikos a fost ucis în timpul luptelor cu bulgarii conduși de Hanul Krum (811), iar după scurta domnie a lui Mihail I Rangabe (811-813) pe tronul Imperiului Bizantin a ajuns Leon al V-lea Armeanul, în anul 813. Acesta din urmă era un adversar al cultului sfintelor icoane, începând astfel o a doua perioadă iconoclastă. Împăratul Leon al V-lea Armeanul a început o campanie pentru a suprima cinstirea icoanelor și pentru a-l convinge pe Sfântul Nichifor Mărturisitorul să aprobe îndepărtarea icoanelor din biserici. Dar Sfântul Nichifor nu s-a aplecat în fața pretențiilor imperiale; prevăzând însă represaliile ce aveau să urmeze, împreună mai mulți episcopi și egumeni, își petreceau cea mai mare parte a timpului în rugăciune.

La scurt timp, împăratul Leon, sprijinit de o parte din episcopii iconoclaști, l-a convocat pe Sfântului Nichifor Mărturisitorul la palat și i-a cerut în mod imperios să renege cultul icoanelor. Deoarece Sfântul a refuzat acest lucru, împăratul i-a cerut să se retragă de la conducerea Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului, dar patriarhul a refuzat și această solicitare, spunând că nu își poate abandona credincioșii pe care îi păstorește. Episcopii iconoclaști, la instigarea împăratului Leon al V-lea, au adoptat o hotărâre de depunere a patriarhului. După mai multe încercări făcute în secret de a i se lua viața, Sfântul Nichifor Mărturisitorul a fost trimis de împărat în exil. Urmașul lui Leon al V-lea, Mihail al II-lea „Bâlbâitul” (820-829), a favorizat, de asemenea, facțiunea iconoclastă, și a continuat să îl hărțuiască pe Sfântul Nichifor, care a murit în exil, la 2 iunie 828 și a fost îngropat în mănăstirea Sfântul Teodor, din acea insulă, al cărei ctitor era.

Publicitate

După moartea împăraților iconoclaști, împărăteasa Teodora, soția împăratului Teofil (829-842), și patriarhul Constantinopolului Metodie au readus cinstirea Sfintelor Icoane. Sfânta Teodora împărăteasa și fiul său Mihail, după sfatul patriarhului, au hotărât să aducă la Constantinopol moaștele Sfântului Nichifor. Drept aceea patriarhul Metodie și un mare sobor de preoți și monahi au mers în insula Prokonnis, unde se aflau moaștele Sfântului Nichifor, Patriarhul Constantinopolului, al cărui trup, după nouăsprezece ani, era întreg cu totul, neavând nici urmă de stricăciune și dând bună mireasmă. Sfânta raclă a fost dusă, mai întâi, în catedrala Sfânta Sofia, apoi, a doua zi a fost dusă în biserica Sfinților Apostoli, unde a fost depusă, stabilindu-se în această zi de 13 martie prăznuirea sărbătorii în Sinaxar.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O mamă văduvă din Botoșani, cu doi copii minori, își dorește să trăiască

Publicat

Publicitate
O MAMA VADUVA, din Botosani, cu doi copii minori, ISI DORESTE SA TRAIASCA! Isi doreste sa-si poata creste copiii, ca acestia sa nu creasca fara mama, asa cum a crescut si ea la casa de copii!
Are TUMORA ABDOMINALA ( dupa cum obserbati in poza, burta este foarte mare, din cauza tumorii) si ne roaga disperata, sa o ajutam financiar sa poata plati o masina, care sa o duca la Spital la Iasi ( la IRO), Joi dimineata ( 19 septembrie) si dupa investigatiile medicale si programarea pentru operatie, sa o aduca inapoi la Botosani. Trebuie sa plateasca transportul 350 lei si se streseaza ca nu are bani.
Are un venit lunar de aproximativ 800 lei ( ajutor social si complementara) plus alocatiile celor 2 copii. Pentru ajutorul social a prestat servicii in folosul comunitatii, asa cum a putut, chiar si atunci cand era foarte frig ( oamenii o compatimeau ca statea in frig, vazandu-i burta mare, credeau ca este insarcinata). Acum este scutita dpdv medical. Spera sa fie operata in curand si sa scape de tumoarea mare din ea.
Inca de cand a vazut lumina zilei a avut o viata tare chinuita…
Tatal ei a murit inainte ca ea sa se nasca si imediat dupa nasterea ei, mama a abandonat-o la casa de copii. Si-a vazut mama doar de doua ori in viata, o data cand avea vreo 10 ani si apoi peste cativa ani cand a aflat ca mama ei a murit, fiind calcata de un tren, in Suceava si a mers la inmormantarea ei si a vazut-o pentru ultima oara…
Neavand o casa, neavand familie, neavand cine sa o sprijine sau sa o indrume in viata, a trait foarte multi ani pe strazi, in frig si deseori se culca flamanda. O perioada, a vandut ziare pe strada, apoi incet, incet a reusit sa-si plateasca o chirie modesta ( castiga foarte putin la ziare), iar in urma cu 5 ani s-a bucurat nespus de mult c-a primit o locuinta de la stat, unde plateste o chirie mica. Bucuria n-a tinut mult, pentru ca peste 1 an, i-a murit fiul ( in accident de masina) si peste 2 ani, i-a murit sotul, de inima si intre timp s-a instalat si boala ei.
Recent, l-am cunoscut pe baiatul de 11 ani, cand i-am oferit, la biserica Pacea, un ghiozdan cu rechizite. Este tare placut. Cand il vezi n-ai crede ce poveste trista are in spate…
Are nevoie de bani si pebtru alimente, pentru a-si cumpara anumite medicamente, pentru a plati chiria si a-si plati cheltuielile de zi cu zi.
Cu ce puteti S-O mai AJUTATI, cei care doriti, pe langa partea financiara?
– ALIMENTE
– PRODUSE DE IGIENA
– HAINE: Baiat 11 ani ( marimea S)
Fata marimea M
Mama marimea L
– INCALTAMINTE: baiat nr 37, fata nr 38, mama nr 39
– au mare nevoie de UN FRIGIDER BUN. Cel pe care-l au, este foarte vechi si deseori nu functioneaza.
Cei care doriti s-o ajutati o puteti contacta la NR. DE TELEFON: 0749937940 si va puteti intalni personal cu dansa ( locuieste pe langa Scoala nr 13 ) sau ii puteti trimite bani in NR DE CONT RO19BACX0000001805250000 deschis la UniCredit Bank pe numele Feclistov Carmen.
Daca nu reusiti sa va intalniti personal, le puteti lasa la Casa Sf Irina , din spatele bisericii Pacea, cu rugamintea sa scrieti pe pachet/ plic ” IRO Iasi” . La casa Sf Irina este un voluntar ( +40722179366) intervalul orar 9:00-17:30
Si-o DISTRIBUIRE, posibil s-o ajute foarte mult !
Va multumim mult!

Citeste mai mult

Eveniment

TAROM: Tarife de la 70 de euro către Praga şi Paris şi vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site în 18 septembrie

Publicat

Publicitate

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând cu 70 euro pentru Praga şi Paris, cu ocazia celebrării a 70 de ani de activitate.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis marţi AGERPRES, în data de 18 septembrie 2024, toate biletele achiziţionate pe site-ul TAROM, în intervalul orar 00:00 – 23:59, vor intra automat într-o tombolă specială. Astfel, 70 de pasageri vor câştiga câte un voucher în valoare de 70 de euro, pe care îl vor putea folosi ulterior pentru cumpărarea unui alt bilet pentru zborurile operate de companie. Câştigătorii vor fi anunţaţi în data de 23 septembrie 2024, în urma tragerii la sorţi realizate cu ajutorul platformei www.random.org, iar voucherele vor fi valabile până la 31 martie 2025.

Tot în data de 18 septembrie, pentru a sărbători primul zbor realizat în anul 1954 la Praga, pot fi achiziţionate bilete către această destinaţie pentru un zbor dus, cu bagaj de cală şi toate taxele incluse, la tarife începând cu 70 euro. Oferta este valabilă doar în data de 18 septembrie 2024 pentru călătorii efectuate în perioada 1 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025.

Potrivit sursei citate, în data de 19 septembrie 2024, TAROM va pune în vânzare 10.000 de bilete către/dinspre Paris la un tarif special de 70 de euro, valabil timp de 7 zile, pentru a sărbători inaugurarea uneia dintre primele curse regulate de la nivel european, pe relaţia Bucureşti – Paris, lansată în anii 1920 de compania franco – română CFRNA, precursor al TAROM şi prima companie aeriană continentală din istoria aviaţiei.

Biletele vor fi disponibile pentru achiziţionare în perioada 19-25 septembrie 2024, iar călătoriile pot fi efectuate în intervalul 1 ianuarie 2025 – 31 august 2025.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM a fost înfiinţată în anul 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010.

Publicitate

Transportatorul Naţional al României deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA). AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniță Ariadna

Publicat

Publicitate

Această sfântă muceniţă, Ariadna, a pătimit pentru Hristos pe vremea împărăţiei lui Adrian (117-138), fiind roabă la oarecare Tertill, mai mare al cetăţii Promisia, din ţara Frigiei. Acel Tertill a făcut praznic în capiştea idolească la naşterea unui prunc al său, jertfind şi închinându-se zeilor şi dănţuind cu toţi casnicii şi cu prietenii săi. Sfânta Ariadna a rămas acasă şi n-a vrut să intre în capiştea idolească şi să prăznuiască împreună cu stăpânul său.

Deci mâniindu-se stăpânul ei, a bătut-o fără milă, apoi, spânzurând-o, a strujit-o cu unghii de fier, după aceasta a aruncat-o în temniţă şi a chinuit-o cu foamea multă vreme, ca să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor neînsufleţiţi. Apoi, i-a dat drumul din temniţă şi ea s-a dus din cetate. Dar stăpânul ei, căindu-se că a liberat-o, a alergat după dânsa cu slujitorii săi, iar ea uitându-se înapoi şi văzând pe urmăritorii săi, a fugit şi, apropiindu-se de o oarecare piatră, s-a rugat lui Dumnezeu ca să o izbăvească pe ea din mâinile vrăjmaşilor.

Şi îndată, cu dumnezeiască putere, s-a desfăcut piatra şi a intrat sfânta înlăuntru, iar piatra s-a strâns la loc cum a fost, pentru că îngerul Domnului, arătându-se acolo, a făcut această minune. Deci, prigonitorii s-au tulburat de frică şi, hărţuindu-se cu suliţele lor, singuri s-au împuns pe ei şi au pierit.

Aşa a izbăvit Domnul pe roaba sa din mâinile lor, ca pe o pasăre din cursa vânătorilor. Cu ale cărei rugăciuni să ne izbăvească Domnul şi pe noi de vrăjmaşii noştri şi cu aceeaşi sfântă să ne învrednicească şi pe noi a dănţui în bucuria cea cerească în veci. Amin.

Citeste mai mult

Actualitate

BANI de la Guvern pentru ELEVII care au obţinut 10 la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Ce sume vor primi

Publicat

Publicitate

Fiecare elev care a a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024 va primi câte 2.000 de lei, iar cei care au primit media 10 la Bacalaureat vor primi câte 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Executivului, relatează mediafax.ro.

„Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024”, potrivit proiectului Guvernul.

Conform sursei citate, fiecare absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, va primi câte 5.000 de lei.

Sumele necesare acordării stimulentelor financiare sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei, iar lista beneficiarilor stimulentelor financiare şi modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending