Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Mucenic Trifon

Publicat

Sfântul Trifon s-a născut în anul 232 în localitatea Lampsac din Frigia, o provincie romană din Asia Mică. Încă din tinereţe, Domnul l-a învrednicit cu puterea izgonirii demonilor şi a vindecării diferitelor boli. Odată, Sf. Trifon a salvat întreaga comunitate din Lampsac de la înfometare, oprind cu puterea rugăciunii invazia lăcustelor care devorau lanurile de grânele ale oamenilor de acolo.

Pe când avea doar 17 ani, Sfântul Trifon a izgonit un demon din fiica împăratului roman Gordian (238-244). După șase zile de post și rugăciune, el le-a descoperit păgânilor existența diavolului. La porunca sa, diavolul s-a arătat tuturor, în chip de câine negru, având ochii ca de foc. Prin această minune i-a făcut pe mulți păgâni să treacă la creștinism. Sfântul Trifon a devenit vestit şi datorită faptului că îi ajuta pe cei neputincioşi nu le cerea altceva decât credinţă în Mântuitorul Iisus Hristos cu a Cărui putere îi vindeca. Odată cu ascensiunea la tronul imperial a împăratului Decius (249-251), a reînceput o persecuţie cumplită asupra creştinilor.

Cineva l-a pârât prefectului Aquilinus (guvernatorul provinciei romane Bitinia) pe Sf. Trifon, spunând că acesta propovăduia cu mare evlavie credinţa în Iisus Hristos şi că i-a botezat pe mulţi în această credinţă. Din acest motiv, Sfântul Trifon a fost arestat și aruncat în temnița din cetatea Niceea. După ce a fost arestat, Sf. Trifon a fost dus în fața guvernatorului Aquilinus, care i-a cerut să se lepede de credinţa sa și să aducă jertfă zeilor Romei (idolilor). Sf. Trifon a refuzat însă cu tărie și a mărturisit credința sa în Iisus Hristos.

Pentru mărturisirea sa, sfântul a fost supus unor torturi îngrozitoare: a fost lovit cu bâtele, trupul i-a fost scrijelit cu gheare de fier, a fost ars și i s-au bătut cuie în tălpi; toate acestea sfântul le-a îndurat însă cu bărbăție și răbdare. În cele din urmă a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. Sfântul mucenic s-a rugat înainte de execuţie, mulţumind lui Dumnezeu pentru că l-a întărit în încercările sale. El s-a mai rugat Domnului să-i miluiască pe cei care-l vor chema în ajutor. De asemenea, s-a mai rugat lui Dumnezeu să moară înainte de a fi decapitat. Astfel, atunci când călăul a ridicat sabia pentru a-i tăia capul, Sf. Trifon își dăduse deja sufletul în mâinile Domnului. Toate acestea s-au petrecut la Niceea (azi orașul Iznik din Turcia), în anul 250.

Creştinii au înfăşurat trupul sfântului mucenic într-un giulgiu, cu intenţia de a-l îngropa în Niceea, acolo unde a pătimit, dar sfântul li s-a arătat şi le-a cerut să-i ducă trupul în satul său natal, Lampsac. Mai târziu, moaştele Sf. Trifon au fost mutate la Constantinopol, iar după cucerirea cetății de către cruciaţii apuseni, în anul 1204, au ajuns la Roma. În

Biserica „Sfântul Sava” din Iași se păstrează părticele din moaştele sfântului Trifon şi a sfintei Marina într-o raclă  de  argint  datând  din anul 1781.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

NASTY, documentarul despre viața și cariera legendarului ILIE NĂSTASE, la Cinema Unirea

Publicat

Sâmbătă 𝟐𝟎 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗲 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟎𝟎 urmărește în prezența echipei filmului documentarul despre viața și cariera legendarului ILIE NĂSTASE, primul 𝗿𝗼𝗰𝗸𝘀𝘁𝗮𝗿 𝗴𝗹𝗼𝗯𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝘁𝗲𝗻𝗶𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶:  𝗡𝗔𝗦𝗧𝗬 (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu & Tudor D Popescu) la Cinema Unirea.

 

𝗡𝗔𝗦𝗧𝗬

În 1972, Ilie Năstase a câștigat primul său US Open și a ajuns în finala Cupei Davis și a Wimbledonului. O combinație irezistibilă de talent, excentricitate și umor au făcut din Nasty (porecla pe care i-a dat-o presa) un veritabil showman admirat de fani, comentatori, dar și de alți sportivi. După Năstase, tenisul nu a mai fost la fel.

Prin imagini de arhivă fascinante și interviuri exclusive cu nume mari din lumea sportivă, documentarul explorează personalitatea sa complexă, momentele de glorie, controversele care i-au marcat cariera și impactul avut asupra tenisului. Fermecător și generos, dar în egală măsură provocator și excentric, Mr. Nice’n’Nasty a scurtcircuitat standardele rigide după care funcționa sportul alb în anii ’70, devenind primul său rockstar autentic.

***

Producători: Tudor Giurgiu & Cosmin Hodor.

Co-producător: Hanka Kastelicová (Vice President & Executive Producers Documentaries HBO.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Hănești. De unde a pornit focul. Patru incendii în 24 de ore în județul Botoșani

Publicat

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.

În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a patru incendii, în următoarele localități:

– în comuna Frumușica, unde ardea stuful de pe o suprafață de aproximativ 3000 metri pătrați. A acționat un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi;

– în localitatea Ghireni, comuna Coțușca, unde s-a aprins stuful de pe aproximativ 1000 de metri pătrați. Pericolul de propagare a flăcărilor la gospodării a fost înlăturat de pompierii de la Punctul de Lucru Coțușca;

– în orașul Flămânzi, unde ardea o cantitate mare de deșeuri. La caz au intervenit pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi.

Incendiile de la Frumușica, Ghireni și Flămânzi au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

– în localitatea Hănești, unde ardea acoperișul unei bucătării de vară. Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se extinde la întreaga construcție, dar și la casă. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un scurtcircuit.

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur, luni dimineață, în România. Activitate seismică intensă în Vrancea, în ultimele zile

Publicat

Un cutremur de 2,5 grade s-a produs, luni dimineața, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la ora 2:58. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime de 138,4 km, în apropierea următoarelor orașe: 51 km NV de Buzău, 56 km V de Focșani, 65 km SE de Sfântu-Gheorghe, 70 km E de Brașov, 76 km NE de Ploiești, informează realitatea.net.

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Citeste mai mult

Eveniment

15 aprilie – Ziua mondială a artei

Publicat

Ziua mondială a artei este marcată în fiecare an la 15 aprilie, pentru a celebra contribuţia artei şi artiştilor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian, Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452, considerat un vizionar în lumea artelor şi un simbol al liberei exprimări, dar şi autorul celebrului adagiu “În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.

Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de-a XVII-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending