Connect with us

Actualitate

CALENDAR ADMITERE 2022 la școli militare și SRI. Data limită pentru înscriere

Publicat

Publicitate

În această perioadă se fac înscrieri la academiile militare, la Academia de Informații și la școlile militare. Cei care doresc o carieră militară pot alege programele de studii universitare de licenţă pentru formarea ofiţerilor în activitate sau cele din învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari, informează alba24.ro.

AICI, se pot face înscrieri online.

În cadrul instituțiilor de învățământ MApN sunt și 195 de locuri alocate MAI.

Locuri alocate MAI la academii militare

Aproximativ 200 de locuri alocate Ministerului Afacerilor Interne au fost scoase la concurs la instituțiile de învățământ din structura Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, pentru sesiunea iulie-august 2022.

Persoanele interesate de o carieră de ofițer în Ministerul Afacerilor Interne pot opta pentru cele 130 de locuri scoase la concurs în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” din București, precum și în cadrul a șapte instituții de învățământ superior ale Ministerului Apărării Naționale: Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” București, Institutul Medico-Militar – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov și Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Publicitate

Printre specializările unităților de învățământ ale MApN se numără: logistică, echipamente și sisteme electronice militare, comunicații pentru apărare și securitate, echipamente și sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviație, medicină generală, management aeronautic, managementul traficului aerian- meteorologie, studii de securitate și informații.

Locuri alocate MAI la școli postliceale MApN

Totodată, 65 de locuri alocate MAI au fost scoase la concurs în cadrul a cinci instituții de învățământ postliceal ale MApN: Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc, Școala Militară de Maiștri Militari ai Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța și Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr” Chitila.

Cei care doresc să aplice pentru locurile MAI din cadrul școlilor postliceale ale MApN, pot opta pentru mai multe specializări, printre care: echipament de apărare chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară (CBRN), tehnică de informații, administrare sisteme/rețele de comunicații/informatică, operare și mentenanță echipamente informatice, administrare securitate sisteme/rețele de comunicații/informatică, electromecanică și automatizare de bord aviație, comunicații navale și observare semnalizare, motoare și instalații electrice navale.

Recrutarea candidaților pe locuri MAI

Recrutarea candidaților se realizează de structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare, aflate în unitățile din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și de structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare din aparatul central al inspectoratelor generale, potrivit organizării administrativ-teritoriale, în raport de oferta educațională prevăzută la instituțiile de învățământ care școlarizează personal în beneficiul MAI și de domiciliul/reședința înscrise în cartea de identitate al candidatului.

Recrutarea candidaților pentru locurile MAI la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale se realizează de toate unitățile cu sarcini de recrutare, precum și de către Inspectoratul General de Aviație al MAI.

De asemenea, pentru Institutul Medico-Militar, recrutările se efectuează de toate instituțiile menționate anterior, dar și de către structura de resurse umane a Direcției Medicale din MAI.

Recrutarea candidaților pentru admiterea la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” se realizează de structura de resurse umane a Inspectoratului General de Aviație al MAI și de unitățile teritoriale ale Inspectoratului General al Jandarmeriei Române cu sarcini de recrutare, iar pentru Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” se realizează de unitățile teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției Române cu sarcini de recrutare.

Admitere pe locuri MAI – înscrieri până în 20 mai

Până la data de 20 mai 2022, candidații care întrunesc condițiile și criteriile prevăzute de legislația în vigoare vor completa cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pe care o pot descărca de pe site-ul MAI, și pe care o pot depune la unitățile MAI de recrutare din județul de domiciliu.

Evaluarea psihologică a candidaților se realizează de specialiști din cadrul unităților de recrutare, potrivit planificării întocmite de către structurile cu atribuții de recrutare.

Examinarea medicală a candidaților se realizează potrivit prevederilor OMAI  nr.105/2020 privind examinarea medicală a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum și la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare.

Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, în perioada 1-6 iulie 2022, potrivit unei planificări care va fi adusă la cunoștință candidaților în timp util, prin postarea acesteia pe site-ul MAI la secțiunea Carieră/Instituții de învățământ/Formare profesională. În vederea susținerii acestei probe, candidații vor avea asupra lor cartea de identitate/pașaportul.

Ulterior promovării probei de evaluare a performanței fizice, candidații MAI la instituțiile de învățământ ale MApN și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” din București se înscriu la instituțiile pentru care au optat și pentru care au întocmit dosar de recrutare, prezentând documentele solicitate de organizatori și continuă procedura de admitere conform graficelor/ calendarelor stabilite de acestea prin metodologiile/regulamentele proprii.

Tematica și bibliografia de concurs, etapele de înscriere a candidaților și planificarea probelor de concurs se regăsesc pe site-ul oficial al fiecărei instituții de învățământ.

Candidații pot opta pentru mai multe instituții de învățământ în funcție de data stabilită pentru susținerea probelor de cunoștințe/ graficele de admitere, situație în care se întocmesc dosare distincte de recrutare.

Admitere la Academia Militară 2022: Programele de studii universitare de licenţă pentru formarea ofiţerilor în activitate

Locuri disponibile pentru toți candidații:

  • Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” Bucureşti – 15 locuri
  • Academia Tehnică Militară Bucureşti – 42 locuri
  • Academia Forţelor Terestre Sibiu – 33 locuri
  • Academia Forţelor Aeriene Braşov – 27 locuri
  • Academia Navală Constanţa – 28 locuri
  • Institutul Medico-Militar Bucureşti / Târgu Mureş – 89 locuri
  • Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti – 10 locuri(absolvenţii vor fi ofiţeri în cadrul M.Ap.N.), specializarea Drept

Condiții: se pot înscrie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 26 ani – 24 ani pentru aviaţie naviganţi, împliniţi în cursul acestui an.

Termen limită de înscriere a candidaţilor: 3 iunie 2022.

Admitere la academia militară 2022: Învăţământul universitar militar de formare a ofiţerilor (154 de locuri, dintre care 10 la Academia de Poliţie) şi învăţământul universitar civil (medicină, 89 de locuri)

Calendar:

  • 1 februarie – 3 iunie 2022: înscrierea candidaților
  • 7 martie – 17 iunie 2022: selecția candidaților
  • 14 martie – 10 iunie 2022: examinarea medicală – candidații pentru învăţământul universitar civil (medicină) și pentru Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”
  • 24 iunie 2022: finalizarea dosarelor de candidat

Admiterea în instituţiile de învăţământ universitar din subordinea MApN constă într-o probă de evaluare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică, Informatică şi Limba engleză.

Admiterea în instituţiile de învăţământ universitar din afara MApN (domeniile de licenţă Drept şi Sănătate) se desfăşoară conform regulamentelor acestor instituţii.

Se pot înscrie elevii aflaţi în ultimul an de liceu şi absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat şi vârsta de cel mult 26 de ani (24 pentru aviaţie-naviganţi) împliniţi în cursul anului 2022.

Pentru ÎNSCRIERE în vederea parcurgerii procesului de selecție și admitere, trebuie să contactați biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțineți cu domiciliul.

Vă puteți înscrie și online. Întrebați personalul recrutor cum trebuie să procedați, ce documente trebuie să trimiteți și la ce adresă de e-mail.

Admitere 2022: Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” București

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență)

Facultatea de Comandă și Stat Major – Științe militare, informații și ordine publică

  • Logistică: 21 locuri (finanțate, MApN; 5 pentru absolvenți colegii militare, 15 concurs admitere) și 24 pentru alte instituții (apărare, ordine publică etc; finanțate buget stat)

Admitere 2022: Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență) – 333 locuri, din care 33 pentru concurs admitere, 273 pentru absolvenți colegii militare, 27 pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Științe Militare – Științe militare, informații și ordine publică – Leadership militar

  • Infanterie: 64 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 3 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională; din total locuri, 10 absolvenți vor fi repartizați pentru specialitatea Vânători de munte
  • Cercetare: 16 locuri pentru absolvenți colegii militare, 6 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Management Militar – Științe militare, informații și ordine publică – Managementul organizației

  • Geniu: 20 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere
  • Apărare CBRN: 18 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere
  • Tancuri: 8 locuri pentru absolvenți colegii militare
  • Auto: 13 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Management Militar – Managementul sistemelor tehnice de artilerie

  • Artilerie și rachete: 15 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

(în proces de acreditare – 4 ani; dacă nu va fi acreditat până la începutul anului de învățământ 2022-2023, specializarea Artilerie și rachete va fi organizată în cadrul programului Managementul organizației – 3 ani)

Facultatea de Management Militar – Inginerie și management – Inginerie și management în domeniul comunicațiilor militare (acreditat 4 ani)

  • Comunicații și informatică: 45 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 10 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Științe Economice și Administrative

  • Contabilitate – Contabilitate și informatică de gestiune – Finanțe-contabilitate: 16 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Științe militare, informații și ordine publică – Management economico-financiar – Intendență: 25 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere
  • Științe administrative – Administrație publică – Poliție militară: 20 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere

Admitere 2022: Academia Forțelor Ariene ”Henri Coandă” Brașov

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență) – 144 locuri, din care 26 pentru concurs admitere, 100 pentru absolvenți colegii militare, 17 pentru pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Management Aeronautic – Științe militare, informații și ordine publică

– Management aeronautic (4 ani, validat și autorizat ARACIS) – Aviație piloți: 11 locuri pentru absolvenți colegii militare, 4 locuri concurs admitere (din cele 16 locuri MApN, 10 sunt pentru poloți avioane cu motoare reactive, 5 pentru piloți elicoptere, 1 pilot elicoptere/ R. Moldova; 2 locuri prin concurs – aeronare/elicoptere); 9 locuri alte instituții (7 MAI – 2 piloți aeronave/5 piloți elicoptere, 2 SRI piloți elicoptere)

– Managementul traficului aerian

  • Aviație nenaviganți: 15 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Meteorologie: 3 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 6 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Controlor trafic aerian: 9 locuri pentru absolvenți colegii militare, 2 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Sisteme de Securitate Aeriană – Științe militare, informații și ordine publică

  • Managementul sistemelor de rachete și artilerie – Rachete și artilerie antiaeriană: 43 locuri pentru absolvenți colegii militare, 4 locuri concurs admitere (la începutul primului an de studii, candidații optează pentru pregătire specific forțe aeriene – 12 locuri sau pregătire specific forțe terestre – 35 locuri)
  • Managementul sistemelor de supraveghere aeriană – Radiolocație: 10 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere
  • Managementul sistemelor de supraveghere aeriană – Război electronic: 18 locuri pentru absolvenți colegii militare, 7 locuri concurs admitere (16 locuri specializare Război electronic în comunicații – 12 pt absolvenți colegii, 4 concurs; 9 locuri specializarea Război electronic în aviație și apărare antiaeriană (6 absolvenți colegii militare, 3 concurs)

Admitere 2022: Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” Constanța

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență) – 92 locuri, din care 13 pentru concurs admitere, 28 pentru absolvenți colegii militare, 13 pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Inginerie Marină – Inginerie marină și de navigație

  • Navigație, hidrografie și echipamente navale: 22 locuri pentru absolvenți colegii militare, 13 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Navigation, Hydrography and Naval Equipment (în limba engleză, autorizat ARACIS): 15 locuri absolvenți colegii militare
  • Electromecanică navală: 8 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Inginerie Marină – Inginerie electrică – Electromecanică: 4 locuri pentru absolvenți colegii militare, 4 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Navigație și Management Naval – Inginerie și management – Inginerie și managmement naval și portuar: 2 locuri pentru absolvenți colegii militare, 6 locuri concurs admitere

Admitere 2022: Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” București

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență) – 265 locuri, din care 42 pentru concurs admitere, 140 pentru absolvenți colegii militare, 83 pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Comunicații și Sisteme Electronice pentru Apărare și Securitate – Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale:

  • Echipamente și sisteme electronice militare: 15 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 10 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Comunicații pentru apărare și securitate: 25 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 14 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Echipamente și sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviație: 2 locuri pentru absolvenți colegii militare, 2 locuri concurs admitere, 8 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Sisteme Informatice și Securitate Cibernetică – Calculatoare și tehnologia informației – Calculatoare și sisteme informatice pentru apărare și securitate națională: 48 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 27 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu și Mecatronică – Inginerie civilă

  • Construcții și fortificații: 6 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 9 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Drumuri, poduri și infrastructuri militare: 8 locuri pentru absolvenți colegii militare, 7 locuri concurs admitere

Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu și Mecatronică – Inginerie de armament, rachete și muniții

  • Armament, aparatură artileristică și sisteme de conducere a focului: 6 locuri pentru absolvenți colegii militare, 2 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Muniții, rachete, explozivi și pulberi: 3 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Aeronave și Autovehicule Militare

  • Inginerie aerospațială – Echipamente și instalații de aviație: 11 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Ingineria autovehiculelor – Blindate, autovehicule și tractoare: 16 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Admitere 2022: Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București

  • Specializarea Drept (studii universitare militare de licență / învățământ cu frecvență): 10 locuri MApN pentru concurs admitere (absolvenții vor fi ofițeri în cadrul MApN)

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti – prin Institutul Medico-Militar: 67 de locuri (53 la medicină general din care 45 la concurs admitere; 7 la medicină dentară, 7 la farmacie)

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş – prin Institutul Medico-Militar: 30 locuri (medicină generală)

Admitere la școli militare 2022: Programele de studii postliceale militare pentru formarea maiştrilor militari în activitate (şcoală postliceală – 2 ani)

Locuri disponibile

  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre ”Basarab I” Piteşti – 88 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică Sibiu – 105 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ”Traian Vuia” Boboc (BZ) – 110 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ”Amiral I. Murgescu” Constanţa – 101 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică”Gheorghe Lazăr” Bucureşti – 45 locuri

Condiții: se pot înscrie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 28 ani, împliniţi în cursul acestui an.

Termen limită de înscriere a candidaţilor: 10 iunie 2022.

Învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari (449 de locuri).

Calendar:

  • 1 februarie – 10 iunie 2022: înscrierea candidaților
  • 7 martie – 30 iunie 2022: selecția candidaților
  • 8 iulie 2022: finalizarea dosarelor de candidat
  • 8 august 2022: proba de evaluare a cunoştinţelor (maiştri militari); probă de evaluare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică şi Limba engleză

Programele de studii postliceale militare pentru formarea subofiţerilor în activitate (şcoală postliceală – 1 an)

Locuri disponibile:

  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre ”Basarab I” Piteşti – 417 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică Sibiu –158 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ”Traian Vuia” Boboc (BZ) – 60 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică ”Gheorghe Lazăr” Bucureşti – 96 locuri

Condiții: se pot înscrie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 28 ani, împliniţi în cursul acestui an.

Termen limită de înscriere a candidaţilor: 10 iunie 2022.

Admitere 2022: Şcoala militară de maiştri militari şi subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti

Subofițeri: 430 locuri

  • Vânători de munte: 15 locuri concurs admitere, 10 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Poliție militară: 90 locuri concurs admitere
  • Comandant și mecanic conductor tancuri și autotunuri: 20 locuri concurs admitere
  • Auto și mecanic conductor TAB: 80 locuri concurs admitere
  • Artilerie și rachete: 100 locuri concurs admitere
  • Geniu: 62 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Apărare CBRN: 50 locuri concurs admitere, 1 loc pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Maiştri militari: 110 locuri

  • Armament și instalații de lansare/ Aparatură artileristică, sisteme de conducere a focului, stabilizatoare: 25 locuri MApN, 9 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Tancuri: 10 locuri concurs admitere
  • Geniu: 8 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Auto: 30 locuri concurs admitere, 6 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Echipament de apărare chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară – CRBN: 15 locuri concurs admitere, 5 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Admitere 2022: Şcoala militară de maiştri militari şi subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc

Subofițeri: 60 locuri

  • Rachete și artilerie antiaeriană: 30 locuri concurs admitere
  • Radiolocație: 10 locuri concurs admitere
  • Operator (controlor) trafic aerian: 20 locuri concurs admitere

Maiștri militari (130 locuri)

  • Aeronave și motoare de aviație: 33 locuri concurs admitere, 7 alte structuri
  • Armament, rachete, muniții de aviație și sisteme de lansare: 15 locuri concurs admitere
  • Electromecanică și automatizare de bord de aviație: 13 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Radioelectronică de bord de aviație: 11 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Radiolocație: 23 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Rachete și artilerie antiaeriană: 15 locuri concurs admitere

Admitere 2022: Şcoala militară de maiştri militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa

Maiștri militari: 120 locuri

  • Artilerie navală și antiaeriană: 20 locuri concurs admitere, 5 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Timonier și tehnică de navigație navală – 20 locuri concurs admitere
  • Arme sub apă: 10 locuri concurs admitere
  • Comunicații navale și observare semnalizare: 16 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Motoare și mașini navale: 20 locuri concurs admitere, 3 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Motoare și instalații electrice navale: 15 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Admitere 2022: Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică

Subofițeri – comunicații: 168 locuri din care 158 locuri concurs admitere și 10 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Maiștri militari: 118 locuri

  • Tehnică și comunicații: 35 locuri concurs admitere, 1 loc pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Administrare sisteme / rețele de comunicații / informatică: 25 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Operare și mentenanță echipamente informatice: 18 locuri concurs admitere, 3 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Administrare securitate sisteme/ rețele de comunicații/ informatică: 27 locuri concurs admitere, 5 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Admitere 2022:  Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică

Subofițeri: 100 locuri

  • Intendență: 37 locuri concurs admitere, 3 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Administrație: 49 locuri concurs admitere, 1 loc pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Construcții și administrare cazărmi: 10 locuri

Maiștri militari: 60 locuri

  • Construcții: 8 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Intendență/bucătari: 37 locuri concurs admitere, 8 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Subofițer în Armata României

  • 4 școli militare
  • 14 specializări
  • 731 de locuri

Până în 10 iunie, se pot înscrie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 28 ani, împliniţi în cursul acestui an. Candidații pentru armele „auto“, „geniu“ și „tancuri“ trebuie să posede permis de conducere auto valabil, categoria B și C, eliberat de către autoritățile române

Selecţia se desfăşoară în perioada 7 martie – 30 iunie 2022 şi constă în:

  • evaluare psihologică: test de aptitudini și de personalitate
  • evaluarea capacității motrice (probe fizice): traseu utilitar-aplicativ, cu baremul 1 min și 45 sec. și alergare pe distanța de 2000 m, cu baremul de 9 min. și 45 sec.
  • interviu de evaluare finală (pentru orientarea vocațională a candidaților)

Selecția are loc în centrele zonale de selecţie şi orientare (CZSO), care se află la Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

În vederea susţinerii selecţiei, candidaţii trebuie să prezinte o adeverinţă medicală eliberată de către medicul de familie, valabilă 90 de zile de la data eliberării, care să ateste că la momentul examinării este „clinic sănătos şi nu se află în evidenţă sau sub observaţie cu boli cronice, psihice/neuropsihice sau infectocontagioase” şi care să cuprindă sintagma „eliberată pentru susţinerea probelor sportive, evaluării psihologice şi examinării medicale la intrarea în sistemul militar”.

Examinarea medicală va avea loc după admitere, în unităţile sanitare ale Ministerului Apărării Naţionale.

Pentru anumite arme și specialități militare, candidații declarați ”Admis” la selecția din CZSO și la examinarea medicală vor parcurge examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, astfel:

  • candidații pentru locurile care presupun desfășurarea activităților aeronautice militare – la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială din București
  • candidații care optează pentru arme sau servicii și specialități militare pentru care este necesară deținerea/obținerea permisului/brevetului de conducere auto efectuează evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale prin grija secțiilor psihologie operațională Bacău, București și Sibiu, la instituțiile militare de învățământ/centrele zonale de selecție și orientare, după caz

Termenul limită pentru întocmirea/finalizarea dosarelor de candidat este 8 iulie 2022.

Admiterea are loc 3 august 2022 şi constă într-o probă de evaluare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică şi Limba engleză, aplicată sub forma unui test grilă cu 36 de itemi elaboraţi în concordanţă cu programa şcolară valabilă pentru examenul de bacalaureat, filiera tehnologică.

Regulamentele de admitere (toate informațiile legate de concurs) se publică pe site-urile unităților de învățământ, după aprobarea lor, și pot fi consultate la birourile informare-recrutare.

Pentru mai multe informații, consiliere și ÎNSCRIERE, adresați-vă la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar județean/ de sector de care aparțineți cu domiciliul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Publicat

Publicitate

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF), scrie alba24.ro.

Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (plus 2.690 angajaţi, comparativ cu decembrie 2024), arată datele consultate de Agerpres.

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educației, respectiv 308.442 (plus 898 comparativ cu decembrie 2024), Ministerul Afacerilor Interne – 125.001 (plus 484), Ministerul Apărării Naționale – 80.746 (plus 1.902), Ministerul Finanțelor – 24.558 (plus 16) și Ministerul Sănătății -18.386 (plus 66).

Potrivit sursei citate, în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.980 de posturi (minus 234 comparativ cu decembrie 2024), în cele subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj un număr de 43.594 (minus 745), în timp ce în instituțiile finanțate integral din venituri proprii erau 166.876 de posturi ocupate (plus 1.225).

Câți bugetari sunt în România, în administrația locală

În administrația publică locală lucrau, în februarie 2025, 470.192 de persoane (plus 1.622 comparativ cu ultima lună din 2024), dintre care 287.790 în instituții finanțate integral din bugetele locale (plus 768) și 182.402 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii (plus 854).

Publicitate

Ordonanța de urgență nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 prevede că, anul acesta, numărul maxim de posturi care se finanțează din fonduri publice, pentru instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, se stabilește de către ordonatorii de credite astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Totodată, conform ordonanței, începând cu 1 ianuarie 2025 a fost suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii. De la această prevedere sunt exceptate posturile unice vacante.

De asemenea, prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a OUG, concursului de admitere în rezidențiat, celor necesare a fi ocupate de medici care au încheiat rezidențiatul, medici rezidenți care au promovat examenul de specialitate în anul 2024, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene și posturilor aferente proiectelor naționale de cercetare plătite din fonduri publice.

”Prin excepție de la prevederile alin. (1), ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanțare în parte”, se menționează în OUG.

Încadrarea în procentul de 15% nu se aplică în situația în care ocuparea posturilor vacante nu duce la majorarea numărului total de posturi ocupate, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivelul ordonatorului principal de credite, în cazul ocupării posturilor vacante corespunzătoare: categoriei înalților funcționari publici; funcțiilor publice de conducere, funcțiilor publice de conducere cu statut special și posturilor militare de conducere.

Citeste mai mult

Educație

Calendarul celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a s-a modificat

Publicat

Publicitate

În vederea evitării suprapunerii cu perioada de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Informatică pentru Gimnaziu, care va avea loc la Botoșani, vă comunicăm calendarul modificat al celei de a doua simulări județene a examenului de Evaluare Națională pentru elevii cl. a VIII-a, în anul școlar 2024-2025, după cum urmează:

  • Limba și literatura română – miercuri, 16 aprilie 2025;
  • Matematică – joi, 17 aprilie 2025.

Menționăm că, în calendarul inițial, probele erau planificate a se desfășura în zilele de 14 și 15 aprilie 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

Publicat

Publicitate

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei ‘Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române. Potrivit documentului, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărțea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte șase ținuturi (județe). Fiecărui ținut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei (Iași). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 de jandarmi călări și pedeștri.

Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga țară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independență), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) și la Primul Război Mondial (1916-1918). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război. Astfel, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne și complete de organizare a Jandarmeriei rurale și, în același an, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuții și alte indemnizații, gradații, pensii, condiții de căsătorie, recompense. Un moment important l-a reprezentat și promulgarea Legii nr. 116 din 18 iunie 1998 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, act care a marcat stabilizarea României pe coordonatele statului de drept, mai arată www.jandarmeriaromana.ro.

Activitatea Jandarmeriei Române este reglementată, în prezent, de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004, care stabilește statutul, atribuțiile și competențele instituției, organizarea și conducerea, drepturile și obligațiile personalului instituției. Potrivit legii, ”Jandarmeria Română este instituția specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administrației și Internelor, care exercită, în condițiile legii, atribuțiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism”.

De asemenea, Jandarmeria Română, prin Punctul Național de Informare în Fotbal înființat în martie 2003, are atribuții privind coordonarea și facilitarea schimbului de informații între serviciile de poliție cu ocazia meciurilor de fotbal cu caracter internațional. Punctul Național de Informare în Fotbal a fost înființat în baza Deciziei Consiliului Europei nr. 384 din 25.04.2002 privind securitatea cu ocazia meciurilor de fotbal care au caracter internațional și în acord cu prevederile din aquis-ul comunitar, cap. 24 ‘Justiție și afaceri internaționale’.

Publicitate

Din decembrie 2008, România a devenit, prin intermediul Jandarmeriei Române, membru cu drepturi depline în cadrul Forței de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR).

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani convoacă Adunarea Generală a Asociațiilor

Publicat

Publicitate

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani (FJTB), prin Consiliul de Conducere, convoacă Adunarea Generală a Asociațiilor, în conformitate cu art. 9 alin. (1) din Regulamentul Intern de Organizare și Funcționare al FJTB. Ședința ordinară va avea loc joi, 17 aprilie 2025, la ora 18:00, la Casa Tineretului din Municipiul Botoșani, Bd. M. Eminescu nr. 48.

Ordinea de zi:

  1. Aprobarea situațiilor financiar-contabile pentru anul 2024, în vederea depunerii acestora la ANAF.
  2. Diverse.

În cazul în care nu se întrunește cvorumul necesar, Adunarea Generală va fi reconvocată în aceeași zi, la ora 18:30, în conformitate cu art. 9 alin. (3) din Regulamentul Intern de Organizare și Funcționare al FJTB.

Despre Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani (FJTB)

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani (FJTB) este o organizație de și pentru tineret, care are ca scop principal susținerea, dezvoltarea și promovarea inițiativelor tinerilor din județul Botoșani. Activitatea FJTB se desfășoară în conformitate cu Legea nr. 146/2002 privind fundațiile județene pentru tineret și a municipiului București și are ca obiective principale:

-Crearea și susținerea unor programe educaționale, culturale și de voluntariat pentru tineri;
-Sprijinirea și dezvoltarea organizațiilor de tineret din județul Botoșani;
-Administrarea și valorificarea patrimoniului destinat activităților de tineret, inclusiv Casa Tineretului din Botoșani;
-Promovarea participării active a tinerilor în viața comunității locale și în procesele de luare a deciziilor.

Publicitate

Prin proiectele și inițiativele sale, FJTB contribuie la dezvoltarea unui mediu favorabil pentru implicarea tinerilor și creșterea impactului acestora asupra societății.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending