Connect with us

Actualitate

CALENDAR ADMITERE 2022 la școli militare și SRI. Data limită pentru înscriere

Publicat

Publicitate

În această perioadă se fac înscrieri la academiile militare, la Academia de Informații și la școlile militare. Cei care doresc o carieră militară pot alege programele de studii universitare de licenţă pentru formarea ofiţerilor în activitate sau cele din învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari, informează alba24.ro.

AICI, se pot face înscrieri online.

În cadrul instituțiilor de învățământ MApN sunt și 195 de locuri alocate MAI.

Locuri alocate MAI la academii militare

Aproximativ 200 de locuri alocate Ministerului Afacerilor Interne au fost scoase la concurs la instituțiile de învățământ din structura Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, pentru sesiunea iulie-august 2022.

Persoanele interesate de o carieră de ofițer în Ministerul Afacerilor Interne pot opta pentru cele 130 de locuri scoase la concurs în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” din București, precum și în cadrul a șapte instituții de învățământ superior ale Ministerului Apărării Naționale: Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” București, Institutul Medico-Militar – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov și Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Publicitate

Printre specializările unităților de învățământ ale MApN se numără: logistică, echipamente și sisteme electronice militare, comunicații pentru apărare și securitate, echipamente și sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviație, medicină generală, management aeronautic, managementul traficului aerian- meteorologie, studii de securitate și informații.

Locuri alocate MAI la școli postliceale MApN

Totodată, 65 de locuri alocate MAI au fost scoase la concurs în cadrul a cinci instituții de învățământ postliceal ale MApN: Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc, Școala Militară de Maiștri Militari ai Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța și Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr” Chitila.

Cei care doresc să aplice pentru locurile MAI din cadrul școlilor postliceale ale MApN, pot opta pentru mai multe specializări, printre care: echipament de apărare chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară (CBRN), tehnică de informații, administrare sisteme/rețele de comunicații/informatică, operare și mentenanță echipamente informatice, administrare securitate sisteme/rețele de comunicații/informatică, electromecanică și automatizare de bord aviație, comunicații navale și observare semnalizare, motoare și instalații electrice navale.

Recrutarea candidaților pe locuri MAI

Recrutarea candidaților se realizează de structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare, aflate în unitățile din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și de structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare din aparatul central al inspectoratelor generale, potrivit organizării administrativ-teritoriale, în raport de oferta educațională prevăzută la instituțiile de învățământ care școlarizează personal în beneficiul MAI și de domiciliul/reședința înscrise în cartea de identitate al candidatului.

Recrutarea candidaților pentru locurile MAI la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale se realizează de toate unitățile cu sarcini de recrutare, precum și de către Inspectoratul General de Aviație al MAI.

De asemenea, pentru Institutul Medico-Militar, recrutările se efectuează de toate instituțiile menționate anterior, dar și de către structura de resurse umane a Direcției Medicale din MAI.

Recrutarea candidaților pentru admiterea la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” se realizează de structura de resurse umane a Inspectoratului General de Aviație al MAI și de unitățile teritoriale ale Inspectoratului General al Jandarmeriei Române cu sarcini de recrutare, iar pentru Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” se realizează de unitățile teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției Române cu sarcini de recrutare.

Admitere pe locuri MAI – înscrieri până în 20 mai

Până la data de 20 mai 2022, candidații care întrunesc condițiile și criteriile prevăzute de legislația în vigoare vor completa cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pe care o pot descărca de pe site-ul MAI, și pe care o pot depune la unitățile MAI de recrutare din județul de domiciliu.

Evaluarea psihologică a candidaților se realizează de specialiști din cadrul unităților de recrutare, potrivit planificării întocmite de către structurile cu atribuții de recrutare.

Examinarea medicală a candidaților se realizează potrivit prevederilor OMAI  nr.105/2020 privind examinarea medicală a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum și la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare.

Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, în perioada 1-6 iulie 2022, potrivit unei planificări care va fi adusă la cunoștință candidaților în timp util, prin postarea acesteia pe site-ul MAI la secțiunea Carieră/Instituții de învățământ/Formare profesională. În vederea susținerii acestei probe, candidații vor avea asupra lor cartea de identitate/pașaportul.

Ulterior promovării probei de evaluare a performanței fizice, candidații MAI la instituțiile de învățământ ale MApN și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” din București se înscriu la instituțiile pentru care au optat și pentru care au întocmit dosar de recrutare, prezentând documentele solicitate de organizatori și continuă procedura de admitere conform graficelor/ calendarelor stabilite de acestea prin metodologiile/regulamentele proprii.

Tematica și bibliografia de concurs, etapele de înscriere a candidaților și planificarea probelor de concurs se regăsesc pe site-ul oficial al fiecărei instituții de învățământ.

Candidații pot opta pentru mai multe instituții de învățământ în funcție de data stabilită pentru susținerea probelor de cunoștințe/ graficele de admitere, situație în care se întocmesc dosare distincte de recrutare.

Admitere la Academia Militară 2022: Programele de studii universitare de licenţă pentru formarea ofiţerilor în activitate

Locuri disponibile pentru toți candidații:

  • Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” Bucureşti – 15 locuri
  • Academia Tehnică Militară Bucureşti – 42 locuri
  • Academia Forţelor Terestre Sibiu – 33 locuri
  • Academia Forţelor Aeriene Braşov – 27 locuri
  • Academia Navală Constanţa – 28 locuri
  • Institutul Medico-Militar Bucureşti / Târgu Mureş – 89 locuri
  • Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti – 10 locuri(absolvenţii vor fi ofiţeri în cadrul M.Ap.N.), specializarea Drept

Condiții: se pot înscrie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 26 ani – 24 ani pentru aviaţie naviganţi, împliniţi în cursul acestui an.

Termen limită de înscriere a candidaţilor: 3 iunie 2022.

Admitere la academia militară 2022: Învăţământul universitar militar de formare a ofiţerilor (154 de locuri, dintre care 10 la Academia de Poliţie) şi învăţământul universitar civil (medicină, 89 de locuri)

Calendar:

  • 1 februarie – 3 iunie 2022: înscrierea candidaților
  • 7 martie – 17 iunie 2022: selecția candidaților
  • 14 martie – 10 iunie 2022: examinarea medicală – candidații pentru învăţământul universitar civil (medicină) și pentru Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”
  • 24 iunie 2022: finalizarea dosarelor de candidat

Admiterea în instituţiile de învăţământ universitar din subordinea MApN constă într-o probă de evaluare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică, Informatică şi Limba engleză.

Admiterea în instituţiile de învăţământ universitar din afara MApN (domeniile de licenţă Drept şi Sănătate) se desfăşoară conform regulamentelor acestor instituţii.

Se pot înscrie elevii aflaţi în ultimul an de liceu şi absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat şi vârsta de cel mult 26 de ani (24 pentru aviaţie-naviganţi) împliniţi în cursul anului 2022.

Pentru ÎNSCRIERE în vederea parcurgerii procesului de selecție și admitere, trebuie să contactați biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparțineți cu domiciliul.

Vă puteți înscrie și online. Întrebați personalul recrutor cum trebuie să procedați, ce documente trebuie să trimiteți și la ce adresă de e-mail.

Admitere 2022: Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” București

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență)

Facultatea de Comandă și Stat Major – Științe militare, informații și ordine publică

  • Logistică: 21 locuri (finanțate, MApN; 5 pentru absolvenți colegii militare, 15 concurs admitere) și 24 pentru alte instituții (apărare, ordine publică etc; finanțate buget stat)

Admitere 2022: Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență) – 333 locuri, din care 33 pentru concurs admitere, 273 pentru absolvenți colegii militare, 27 pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Științe Militare – Științe militare, informații și ordine publică – Leadership militar

  • Infanterie: 64 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 3 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională; din total locuri, 10 absolvenți vor fi repartizați pentru specialitatea Vânători de munte
  • Cercetare: 16 locuri pentru absolvenți colegii militare, 6 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Management Militar – Științe militare, informații și ordine publică – Managementul organizației

  • Geniu: 20 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere
  • Apărare CBRN: 18 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere
  • Tancuri: 8 locuri pentru absolvenți colegii militare
  • Auto: 13 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Management Militar – Managementul sistemelor tehnice de artilerie

  • Artilerie și rachete: 15 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

(în proces de acreditare – 4 ani; dacă nu va fi acreditat până la începutul anului de învățământ 2022-2023, specializarea Artilerie și rachete va fi organizată în cadrul programului Managementul organizației – 3 ani)

Facultatea de Management Militar – Inginerie și management – Inginerie și management în domeniul comunicațiilor militare (acreditat 4 ani)

  • Comunicații și informatică: 45 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 10 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Științe Economice și Administrative

  • Contabilitate – Contabilitate și informatică de gestiune – Finanțe-contabilitate: 16 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Științe militare, informații și ordine publică – Management economico-financiar – Intendență: 25 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere
  • Științe administrative – Administrație publică – Poliție militară: 20 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere

Admitere 2022: Academia Forțelor Ariene ”Henri Coandă” Brașov

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență) – 144 locuri, din care 26 pentru concurs admitere, 100 pentru absolvenți colegii militare, 17 pentru pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Management Aeronautic – Științe militare, informații și ordine publică

– Management aeronautic (4 ani, validat și autorizat ARACIS) – Aviație piloți: 11 locuri pentru absolvenți colegii militare, 4 locuri concurs admitere (din cele 16 locuri MApN, 10 sunt pentru poloți avioane cu motoare reactive, 5 pentru piloți elicoptere, 1 pilot elicoptere/ R. Moldova; 2 locuri prin concurs – aeronare/elicoptere); 9 locuri alte instituții (7 MAI – 2 piloți aeronave/5 piloți elicoptere, 2 SRI piloți elicoptere)

– Managementul traficului aerian

  • Aviație nenaviganți: 15 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Meteorologie: 3 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 6 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Controlor trafic aerian: 9 locuri pentru absolvenți colegii militare, 2 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Sisteme de Securitate Aeriană – Științe militare, informații și ordine publică

  • Managementul sistemelor de rachete și artilerie – Rachete și artilerie antiaeriană: 43 locuri pentru absolvenți colegii militare, 4 locuri concurs admitere (la începutul primului an de studii, candidații optează pentru pregătire specific forțe aeriene – 12 locuri sau pregătire specific forțe terestre – 35 locuri)
  • Managementul sistemelor de supraveghere aeriană – Radiolocație: 10 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere
  • Managementul sistemelor de supraveghere aeriană – Război electronic: 18 locuri pentru absolvenți colegii militare, 7 locuri concurs admitere (16 locuri specializare Război electronic în comunicații – 12 pt absolvenți colegii, 4 concurs; 9 locuri specializarea Război electronic în aviație și apărare antiaeriană (6 absolvenți colegii militare, 3 concurs)

Admitere 2022: Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” Constanța

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență) – 92 locuri, din care 13 pentru concurs admitere, 28 pentru absolvenți colegii militare, 13 pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Inginerie Marină – Inginerie marină și de navigație

  • Navigație, hidrografie și echipamente navale: 22 locuri pentru absolvenți colegii militare, 13 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Navigation, Hydrography and Naval Equipment (în limba engleză, autorizat ARACIS): 15 locuri absolvenți colegii militare
  • Electromecanică navală: 8 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Inginerie Marină – Inginerie electrică – Electromecanică: 4 locuri pentru absolvenți colegii militare, 4 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Navigație și Management Naval – Inginerie și management – Inginerie și managmement naval și portuar: 2 locuri pentru absolvenți colegii militare, 6 locuri concurs admitere

Admitere 2022: Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I” București

Studii universitare militare de licență (învățământ cu frecvență) – 265 locuri, din care 42 pentru concurs admitere, 140 pentru absolvenți colegii militare, 83 pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Comunicații și Sisteme Electronice pentru Apărare și Securitate – Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale:

  • Echipamente și sisteme electronice militare: 15 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 10 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Comunicații pentru apărare și securitate: 25 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 14 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Echipamente și sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviație: 2 locuri pentru absolvenți colegii militare, 2 locuri concurs admitere, 8 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Sisteme Informatice și Securitate Cibernetică – Calculatoare și tehnologia informației – Calculatoare și sisteme informatice pentru apărare și securitate națională: 48 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 27 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu și Mecatronică – Inginerie civilă

  • Construcții și fortificații: 6 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 9 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Drumuri, poduri și infrastructuri militare: 8 locuri pentru absolvenți colegii militare, 7 locuri concurs admitere

Facultatea de Sisteme Integrate de Armament, Geniu și Mecatronică – Inginerie de armament, rachete și muniții

  • Armament, aparatură artileristică și sisteme de conducere a focului: 6 locuri pentru absolvenți colegii militare, 2 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Muniții, rachete, explozivi și pulberi: 3 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Facultatea de Aeronave și Autovehicule Militare

  • Inginerie aerospațială – Echipamente și instalații de aviație: 11 locuri pentru absolvenți colegii militare, 3 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Ingineria autovehiculelor – Blindate, autovehicule și tractoare: 16 locuri pentru absolvenți colegii militare, 5 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri sistem de apărare, ordine publică și securitate națională

Admitere 2022: Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București

  • Specializarea Drept (studii universitare militare de licență / învățământ cu frecvență): 10 locuri MApN pentru concurs admitere (absolvenții vor fi ofițeri în cadrul MApN)

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti – prin Institutul Medico-Militar: 67 de locuri (53 la medicină general din care 45 la concurs admitere; 7 la medicină dentară, 7 la farmacie)

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş – prin Institutul Medico-Militar: 30 locuri (medicină generală)

Admitere la școli militare 2022: Programele de studii postliceale militare pentru formarea maiştrilor militari în activitate (şcoală postliceală – 2 ani)

Locuri disponibile

  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre ”Basarab I” Piteşti – 88 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică Sibiu – 105 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ”Traian Vuia” Boboc (BZ) – 110 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ”Amiral I. Murgescu” Constanţa – 101 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică”Gheorghe Lazăr” Bucureşti – 45 locuri

Condiții: se pot înscrie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 28 ani, împliniţi în cursul acestui an.

Termen limită de înscriere a candidaţilor: 10 iunie 2022.

Învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari (449 de locuri).

Calendar:

  • 1 februarie – 10 iunie 2022: înscrierea candidaților
  • 7 martie – 30 iunie 2022: selecția candidaților
  • 8 iulie 2022: finalizarea dosarelor de candidat
  • 8 august 2022: proba de evaluare a cunoştinţelor (maiştri militari); probă de evaluare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică şi Limba engleză

Programele de studii postliceale militare pentru formarea subofiţerilor în activitate (şcoală postliceală – 1 an)

Locuri disponibile:

  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre ”Basarab I” Piteşti – 417 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică Sibiu –158 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ”Traian Vuia” Boboc (BZ) – 60 locuri
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică ”Gheorghe Lazăr” Bucureşti – 96 locuri

Condiții: se pot înscrie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 28 ani, împliniţi în cursul acestui an.

Termen limită de înscriere a candidaţilor: 10 iunie 2022.

Admitere 2022: Şcoala militară de maiştri militari şi subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti

Subofițeri: 430 locuri

  • Vânători de munte: 15 locuri concurs admitere, 10 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Poliție militară: 90 locuri concurs admitere
  • Comandant și mecanic conductor tancuri și autotunuri: 20 locuri concurs admitere
  • Auto și mecanic conductor TAB: 80 locuri concurs admitere
  • Artilerie și rachete: 100 locuri concurs admitere
  • Geniu: 62 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Apărare CBRN: 50 locuri concurs admitere, 1 loc pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Maiştri militari: 110 locuri

  • Armament și instalații de lansare/ Aparatură artileristică, sisteme de conducere a focului, stabilizatoare: 25 locuri MApN, 9 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Tancuri: 10 locuri concurs admitere
  • Geniu: 8 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Auto: 30 locuri concurs admitere, 6 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Echipament de apărare chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară – CRBN: 15 locuri concurs admitere, 5 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Admitere 2022: Şcoala militară de maiştri militari şi subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc

Subofițeri: 60 locuri

  • Rachete și artilerie antiaeriană: 30 locuri concurs admitere
  • Radiolocație: 10 locuri concurs admitere
  • Operator (controlor) trafic aerian: 20 locuri concurs admitere

Maiștri militari (130 locuri)

  • Aeronave și motoare de aviație: 33 locuri concurs admitere, 7 alte structuri
  • Armament, rachete, muniții de aviație și sisteme de lansare: 15 locuri concurs admitere
  • Electromecanică și automatizare de bord de aviație: 13 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Radioelectronică de bord de aviație: 11 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Radiolocație: 23 locuri concurs admitere, 2 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Rachete și artilerie antiaeriană: 15 locuri concurs admitere

Admitere 2022: Şcoala militară de maiştri militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa

Maiștri militari: 120 locuri

  • Artilerie navală și antiaeriană: 20 locuri concurs admitere, 5 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Timonier și tehnică de navigație navală – 20 locuri concurs admitere
  • Arme sub apă: 10 locuri concurs admitere
  • Comunicații navale și observare semnalizare: 16 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Motoare și mașini navale: 20 locuri concurs admitere, 3 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Motoare și instalații electrice navale: 15 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Admitere 2022: Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică

Subofițeri – comunicații: 168 locuri din care 158 locuri concurs admitere și 10 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Maiștri militari: 118 locuri

  • Tehnică și comunicații: 35 locuri concurs admitere, 1 loc pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Administrare sisteme / rețele de comunicații / informatică: 25 locuri concurs admitere, 4 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Operare și mentenanță echipamente informatice: 18 locuri concurs admitere, 3 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Administrare securitate sisteme/ rețele de comunicații/ informatică: 27 locuri concurs admitere, 5 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Admitere 2022:  Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică

Subofițeri: 100 locuri

  • Intendență: 37 locuri concurs admitere, 3 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Administrație: 49 locuri concurs admitere, 1 loc pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Construcții și administrare cazărmi: 10 locuri

Maiștri militari: 60 locuri

  • Construcții: 8 locuri concurs admitere, 7 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională
  • Intendență/bucătari: 37 locuri concurs admitere, 8 locuri pentru structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

Subofițer în Armata României

  • 4 școli militare
  • 14 specializări
  • 731 de locuri

Până în 10 iunie, se pot înscrie absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 28 ani, împliniţi în cursul acestui an. Candidații pentru armele „auto“, „geniu“ și „tancuri“ trebuie să posede permis de conducere auto valabil, categoria B și C, eliberat de către autoritățile române

Selecţia se desfăşoară în perioada 7 martie – 30 iunie 2022 şi constă în:

  • evaluare psihologică: test de aptitudini și de personalitate
  • evaluarea capacității motrice (probe fizice): traseu utilitar-aplicativ, cu baremul 1 min și 45 sec. și alergare pe distanța de 2000 m, cu baremul de 9 min. și 45 sec.
  • interviu de evaluare finală (pentru orientarea vocațională a candidaților)

Selecția are loc în centrele zonale de selecţie şi orientare (CZSO), care se află la Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

În vederea susţinerii selecţiei, candidaţii trebuie să prezinte o adeverinţă medicală eliberată de către medicul de familie, valabilă 90 de zile de la data eliberării, care să ateste că la momentul examinării este „clinic sănătos şi nu se află în evidenţă sau sub observaţie cu boli cronice, psihice/neuropsihice sau infectocontagioase” şi care să cuprindă sintagma „eliberată pentru susţinerea probelor sportive, evaluării psihologice şi examinării medicale la intrarea în sistemul militar”.

Examinarea medicală va avea loc după admitere, în unităţile sanitare ale Ministerului Apărării Naţionale.

Pentru anumite arme și specialități militare, candidații declarați ”Admis” la selecția din CZSO și la examinarea medicală vor parcurge examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, astfel:

  • candidații pentru locurile care presupun desfășurarea activităților aeronautice militare – la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială din București
  • candidații care optează pentru arme sau servicii și specialități militare pentru care este necesară deținerea/obținerea permisului/brevetului de conducere auto efectuează evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale prin grija secțiilor psihologie operațională Bacău, București și Sibiu, la instituțiile militare de învățământ/centrele zonale de selecție și orientare, după caz

Termenul limită pentru întocmirea/finalizarea dosarelor de candidat este 8 iulie 2022.

Admiterea are loc 3 august 2022 şi constă într-o probă de evaluare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică şi Limba engleză, aplicată sub forma unui test grilă cu 36 de itemi elaboraţi în concordanţă cu programa şcolară valabilă pentru examenul de bacalaureat, filiera tehnologică.

Regulamentele de admitere (toate informațiile legate de concurs) se publică pe site-urile unităților de învățământ, după aprobarea lor, și pot fi consultate la birourile informare-recrutare.

Pentru mai multe informații, consiliere și ÎNSCRIERE, adresați-vă la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar județean/ de sector de care aparțineți cu domiciliul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Solstițiul de iarnă 2024. Sâmbătă, 21 decembrie, este cea mai scurtă zi din an. Fenomenul marchează începutul iernii astronomice

Publicat

Publicitate

Solstițiul de iarnă 2024. Solstițiul de iarnă este evenimentul cunoscut și drept cea mai scurtă zi din an ori începutul iernii din punct de vedere astronomic. În acest an, solstițiul de iarnă are loc sâmbătă, 21 decembrie, la ora 11:21. Începând de la această dată și până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea, scrie alba24.ro.

Evenimentul astronomic este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui. În unele zone ale țării, solstițiu de iarnă mai este denumit și „solstițiul hibernal” sau „mijlocul iernii”.

În 2024, solstiţiul de iarnă are loc la 21 decembrie, la 11 h 21 m, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

Cea mai lungă noapte din an, la solstițiul de iarnă

Potrivit reprezentanților Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximație) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinată cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′.

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii, Soarele  “urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont.

Astfel, sâmbătă, 21 decembrie, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București).

Publicitate

„Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice”, au mai transmis reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Solstițiul de iarnă 2024: credințe populare

Potrivit credinţei populare, în nopţile în care se produce solstiţiul ar înflori feriga. Cel care veghează şi surprinde acest moment va avea noroc în casă şi în dragoste. În realitate, feriga este o plantă inferioară care nu înfloreşte şi se înmulţeşte prin spori.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.

Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii.

În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din anul 2050 î.Hr. Se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anume fel.

Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul luminii, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult

Eveniment

„Florăria cu luminile aprinse” din Botoșani, locul binecuvântat de părintele Ionică Alupoaiei înainte să plece în veșnicie

Publicat

Publicitate

Plecarea părintelui Ionică Alupoaiei la cele veșnice a fost regretată de un județ întreg, iar acum, la trei luni de la tragicul eveniment, durerea încă persistă dublată de un dor fără margini resimțit de fiii săi duhovnicești, dar mai ales de preoteasa sa, Eusebia și fiica sa Teofana, sprijnită necontenit de soțul Ovidiu.

Poate puțini dintre noi ne întrebăm ce cale alege o preoteasă care după ce soțul rânduit de Dumnezeu pleacă la Domnul și se trezește brusc fără misiune, fără venituri, fără prieteni. Preoteasa puternică, care a jertfit tot pentru slujirea preotului care trebuie să-și împartă dragostea pentru ea cu dragostea pentru Hristos, Biserică, oameni, cum poate merge înainte? La această întrebare poate răspunde cu certitudine preoteasa Eusebia Alupoaiei, care s-a jertfit cu adâncă smerenie, cu timp și fără timp, mai mult Marta decât Maria, abandonând cu mult timp în urmă chiar și meseria de asistent medical.

Florăria „Sofia” și comoara din suflet

La câțiva pași de Biserica „Izvorul Tămăduirii”, se află Florăria „Sofia”, un loc în care florile spun o poveste despre sentimente și emoții într-un mod unic și inconfundabil. Acest loc este ultimul binecuvântat de părintele Ionică Alupoaiei înainte ca boala să îl răpună. Poate că, în chip negrăit, cu harismele despre care se spune că le primise de la Bunul Dumnezeu pentru jertfa sa pentru cele sfinte și pentru semeni, părintele Ionică a vrut să asigure viitorul financiar al soției și fiicei sale Teofana și a amenajat această locație în care micuța florărie se luptă să reziste în hățișul legislativ, dar și în contextul neloial al economiei de piață.

„Florăria Sofia s-a născut din ideea lui Ionică care a văzut-o pe fiica noastră că făcea aranjamente florale în casa noastră. Într-un an, a făcut ornamente pentru Crăciun de a umplut sufrageria. Când a văzut că sunt frumoase, Ionică a propus să-și deschidă o florărie. Tot el a găsit și acest loc în care suntem acum. Era bucuros că Teofana are un loc acum unde să arate lumii talentul său ”, a povestit preoteasa Eusebia. Spiritul său de sacrificiu a îndemnat-o să se dăruiască visului Teofanei și a devenit sufletul Florăriei SOFIA și cine a intrat măcar o dată în locul cochet de pe strada Grivița poate da mărturie despre blândețea și căldura cu care sfătuiește și oferă florile sau cadoul dorit și, mai ales, potrivit.

O mulțime de de cadouri pentru toate vârstele și preferințele sunt așezate pe rafturi într-o strategie a bunului simț, selectate după colorit și după … poveste”.

Publicitate

Pentru a intra în tainele acestei frumoase meserii, preoteasa Eusebia și fiica sa, Teofana, au urmat cursurile unui cunoscut trust de profil din București, unde au descoperit secretele aranjamentelor florale care pot descuia orice inimă împietrită, folosind doar puterea și frumusețea lor.

Preoteasa Eusebia Alupoaiei, un chip blând și o inimă smerită, iubește orhideele, un secret smuls cu greu din sufletul ei. Dar nu vrea nimic pentru sine. Își dorește să poată bucura semenii în continuare. Își primește clienții cu vorbă domoală și răspândește o lumină care nu poate veni decât din suflet.

Pentru botoșănenii care vor să ajute Florăria „Sofia” să rămână „cu luminile aprinse”, fiica părintelui Ionică Alupoaiei are un mesaj care a adunat în el tot dorul și toată nădejdea că de acolo de sus părintele ei veghează și nijlocește la Dumnezeu să trimită binecuvântări peste cei care pășesc pragul spațiului care pare să spună o poveste.

O poveste despre un preot și familia lui care au renunțat la propria viață pentru binele semenilor. Este vremea să le răsplătim dragostea și jertfa. Să trecem pragul Florăriei SOFIA, convinși că interesul nostru arată preotesei Eusebia și fiicei sale că nu sunt singure. Și trebuie să meargă mai departe!

„Dragul nostru client,

Oprește-te puțin din călătoria ta, vino pe la noi și primește sărbătoarea în suflet! Am împachetat cu drag cadouri pentru sufletul tău, am împodobit brazi peste care a nins, am lucrat cele mai frumoase aranjamente pentru tine! Suntem tineri și vrem să împodobim drumurile pe care trecem cu flori!Te așteptăm cu surprize la Florăria Sofia Decor, de pe strada Grivița nr. 13, vis a vis de Școala 8, Florăria cu luminile aprinse!”, transmite tuturor Teofana, fiica părintelui Alupoaiei.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ordonanța „trenuleț” aduce MĂSURI DRASTICE: Înghețarea pensiilor, salariilor, burselor și interzicerea angajărilor. Proiect

Publicat

Publicitate

Ordonanța „trenuleț” aduce MĂSURI DRASTICE: înghețări de pensii și salarii, blocarea angajărilor, blocarea achizițiilor la stat, tăierea voucherelor de vacanță și austeritate pentru elevi sunt doar câteva dintre măsuri. Este vorba despre un proiect publicat de presa centrală, care ar putea suferi modificări, scrie alba24.ro

Ordonanța „trenuleț” aduce o serie de măsuri nepopulare și prevede că pensiile de stat, pensiile speciale și salariile bugetarilor vor fi înghețate, temporar. Totodată, ordonanța taie voucherele de vacanță și alte premii, suspendă angajările în sectorul public și plafonează anumite indemnizații.

Majorările de pensii și salarii în sectorul bugetar ar fi urmat să genereze cheltuieli suplimentare de 28 de miliarde de lei anul viitor, în contextul în care anul acesta deficitul bugetar al României se va duce către 9% din Produsul Intern Brut (PIB).

Ordonanța „trenuleț” aduce MĂSURI DRASTICE:

  • Îngheață temporar pensiile la valoarea din 2024. Până la intrarea în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei.
  • Îngheață temporar salariile bugetarilor. Cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare lunară pentru și cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024.
  • Nu se mai acordă anumite beneficiicum ar fi vouchere de vacanță sau premii.
  • Indemnizații plafonate la nivelul din 2024. Anul viitor, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Pentru concediul de odihnă aferent anului 2025, personalul militar, polițiștii, inclusiv cei din penitenciare nu vor beneficia de decontarea serviciilor turistice.
  • Alocația pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de achipare și valoarea drepturilor de echipament se mențin în plată la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Se suspendă angajările la stat. Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii. Dacă au fost demarate concursurile sau vorbim despre posturi unice vacante, această măsură nu va fi aplicată.
  • Interzicerea achiziției de mașini și mobilier.
  • Se suspendă acordarea de miere pentru preșcolari și elevi din învățământul primar
  • Îngheață fondul pentru burse.
  • Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești definitive care au ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială pentru bugetari va fi eșalonată.
  • Instituțiile și autoritățile publice nu vor mai putea acorda indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
  • Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână pentru 2026.

Citeste mai mult

Eveniment

Sfârșit cumplit pentru un bărbat din Tudora! Pompierii au intrat în flăcări ca să îl salveze din casa care ardea ca o torță

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 64 de ani, și-a pierdut viața în urma unui incendiu care a izbucnit în anexa unde locuia, din localitatea Tudora.Tragedia s-a produs noaptea trecută, iar flăcările au fost observate de vecini.

Când au ajuns pompierii, construcția ardea în totalitate. Întrucât existau informații că proprietarul ar putea să fie în interior, echipajele au început imediat căutarea acestuia, concomitent cu actiunea de stingere a incendiului.

Din păcate, bărbatul a fost găsit decedat.

La caz au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tudora.
Incendiul a fost observat și anunțat cu întârziere.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

Publicitate

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării.
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului.
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă.
▪️nu supraîncălziți soba.
✔️ Montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri.
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere.
✔️Stingeți focul pe timpul nopții.
▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending