Un studiu recent publicat în Proceedings of the Royal Society B arată că valurile de căldură afectează semnificativ simţul mirosului la bondari, o funcţie esenţială pentru a găsi flori şi hrană, relatează Smithsonian Magazine, citat de mediafax.ro.
Cercetătorii de la Universitatea din Würzburg, Germania, au expus bondarii la temperaturi de până la 40°C timp de aproape trei ore, simulând condiţii extreme de vară. Rezultatele au arătat că antenele acestora, responsabile de detectarea mirosurilor florale, şi-au pierdut până la 80% din capacitatea de a funcţiona la femelele lucrătoare şi 50% la masculi.
Această reducere a capacităţii de detectare a mirosurilor a persistat chiar şi după 24 de ore de recuperare în condiţii mai răcoroase. Studiul a mai constatat că albinele sălbatice s-au adaptat mai greu la căldură decât cele crescute comercial. Având în vedere că bondarii sunt polenizatori esenţiali, iar aproximativ o treime din culturile alimentare globale depind de ei, aceste rezultate evidenţiază riscurile potenţiale pentru agricultură şi ecosisteme.
Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, cu valuri de căldură din ce în ce mai frecvente şi severe, impactul asupra populaţiilor de albine ar putea fi şi mai grav. Studiile viitoare ar putea analiza modul în care această scădere a simţului mirosului afectează comportamentul de căutare a hranei şi dacă alte specii de albine sunt la fel de vulnerabile la expunerea la căldură. Aceste constatări subliniază urgenţa de a aborda schimbările climatice pentru a proteja albinele şi culturile care depind de ”serviciile” lor de polenizare.