Connect with us
Publicitate

Actualitate

Calcule și socoteli: Cât vor primi profesorii în plus la salariu, de luna viitoare

Publicat

Publicitate

Proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere recent de Guvern prevede majorări salariale pentru mai multe categorii de personal plătit din fonduri publice, inclusiv cadrele didactice.

Prin actul normativ se introduce practice o nouă excepție de la Legea salarizării 153/2017, lege neaplicată în ultimii 3 ani pentru personalul din învățământ, excepție prin care în loc să fie acordată creșterea salarială conform grilei prevăzute, pentru anul 2022, este acordat un procent de 25% din diferența între salariul prevăzut în grilă și cel din decembrie 2021, potrivit edupedu.ro.

Creșterea este de circa 4% din salariul de bază, fiind similară cu cea din ianuarie 2022. 4% înseamnă aproximativ 40-50 de lei, potrivit calculelor sindicatelor.

Publicitate

Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească încă din 2020 o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022. Cu creșterea primită în ianuarie 2022, de 4 puncte procentuale, ar mai fi 12% creștere până la grilă, spunea ministrul Educației în ianuarie 2022, când lăsa să se înțeleagă că acești bani ar putea fi acordați la această rectificare bugetară, condiționând asta de încasările la buget.

Ce prevede proiectul de OUG

  • „(41) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) și prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu ¼ din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
  • (42) Prin derogare de la prevederile art.38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.”

Cum este motivată majorarea salarială

Măsura este motivată prin faptul că actuala criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide, de creșterea prețurilor la utilități și bunuri de consum.

Publicitate

De asemenea, se amintește că drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr.II „Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Sănătate şi asistenţă socială»” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a personalului didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ care au beneficiat de la începutul anului 2022 de o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Prima variantă a proiectului, publicată în transparenţă în 6 august, prevedea şi că personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică beneficiază, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Totodată, varianta iniţială a proiectului de act normativ acorda o majorare a salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, personalul din cadrul instituţiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi al serviciilor publice deconcentrate ale acestor ministere, şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.

Publicitate

Proiectul mai propunea ca personalul prevăzut la art.5 alin.(1) din O.U.G. nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare, să beneficieze de majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare cu până la 50%.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Atelierul de Muzică Psaltică, ediția a II-a, a debutat cu Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” Botoșani

Publicat

Publicitate

Joi dimineață a debutat la Botoșani un eveniment de o aleasă trăire spirituală, încununat de prezența lect. univ. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul Corului psaltic „Byzantion”. Îndrăgitul profesor a oferit șansa celor prezenți, prin audiții și exemplificări, să aprofundeze câteva noțiuni legate de tehnica vocală psaltică, în cadrul Atelierului de Muzică Psaltică, ediția a II-a.

Evenimentul care s-a desfășurat joi, 14 noiembrie, este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”, și cu Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Manifestările au debutat joi dimineață, la ora 8.00, cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor, din care au făcut parte preoții Constantin Irinel Puiu și Andrei Anușcă. Ulterior s-a alăturat la slujba de pomenire și părintele protopop Pentru Fercal. La strană, răspunsurile liturgice au fost oferite de cântăreți al două strane. Pe de o parte, psalți consacrați din Botoșani, coordonați de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, iar de cealaltă corul seminariștilor botoșăneni, coordonați de profesorul de psaltică GHeorghe Bulboacă, acestora din urmă alăturându-li-se și studenți la Facultatea de Teologie, veniți special pentru a onora evenimentul. Tabloul divin a fost completat de corul de maici de la Mănăstirea Vorona, vocile lor împletindu-se armonios cu tehnica impecabilă a profesorului care a fondat Corul psaltic „Byzantion”.

După slujba de pomenire, părintele protopop a salutat prezența în mijlocul credincioșilor botoșăneni a profesorului universitar Adrian Sârbu. „Biserica, așa cum știm, este o oază de lumină, de credință, de cultură, de asistență socială, de toarte cele care izvorăsc dintr-0 iubire jertfelnică față de Dumnezeu și față de semeni. Cu adevărat noi comunicăm cu Dumnezeu prin rugăciune și prin cântare”, a spus în cuvântul său părintele protopop ( VIDEO în articol).

Publicitate

Publicitate

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

Elena Amorțitu, din Corni, un nou TEZAUR UMAN VIU al județului Botoșani, în domeniul prelucrării fibrelor și firelor textile

Publicat

Publicitate
De astăzi, Elena Amorțitu este al cincilea TEZAUR UMAN VIU al județului Botoșani, în domeniul prelucrării fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână, păr.
Născută, crescută și măritată în Corni, Elena Amorțitu a moștenit meșteșugul țesutului de la mama dumneaei, Elena Luchian, care la rândul său a învățat meșteșugul țesutului tot de la mamă.
Țesutul, meșteșug cu îndelungată tradiție care s-a dezvoltat continuu pe măsura trecerii timpului în zona Botoșaniului ca și în restul Moldovei, și a țării, a fost preocuparea de bază a femeilor, și în special a mamelor. Așa se explică faptul că tanti Elena, ceea ce a învățat din casa părintească a făcut o viață.
A țesut mult cu migală, atenție și pricepere, a țesut în mod special pentru împodobirea interiorului țărănesc.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Depistat în trafic, deși avea permisul de conducere retras de către autorități

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Cuza Vodă, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 44 de ani, din județul Iași.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are permisul de conducere retras, ca urmare a unor afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Alexandra Huțu, deputat PSD și candidat pentru Senat despre soluțiile deja identificate din 2022 pentru reluarea investiției Barajului Vârfu Câmpului

Publicat

Publicitate

Mă bucur că PNL Botoșani a reacționat la ultima mea interpelare și i-a dat undă verde colegului lor, ministrul Mediului, să implementeze soluția la problema apei din Botoșani, pe care i-am indicat-o încă din 2022 împreună cu specialiștii din minister. Nu trebuie decât ca ministrul Fechet să inițieze o hotărâre de guvern care va debloca instant investiția de la Barajul Vârfu Câmpului. Numai să vrea să o aplice! Dacă PNL vrea neapărat să adauge și termenul ”major” în denumirea statutului juridic al barajului, să o facă. Însă, asta nu înseamnă că-l declară ei de interes național, pentru că, așa cum am demonstrat deja, este declarat de interes național de 27 de ani din 1997”, a precizat Alexandra Huțu.

Candidatul PSD pentru Senat a primit mai multe mesaje de susținere din partea botoșănenilor care s-au arătat deranjați de atacurile la persoană din partea candidaților PNL la alegerile parlamentare, care în lipsă de soluții au proliferat jiniri și denigrări. „Sunt în asentimentul tuturor celor dintre dumneavoastră care mi-ați transmis mesaje de încurajare și condamn cu vehemență atacurile josnice pe care PNL le îndreaptă împotriva noastră,  a social-democraților. Neputându-și controla reacțiile, mânați de nervi și lipsiți de argumente, folosesc fără rușine jigniri, ironii și minciuni. Faptul că mă jignesc pe mine sau pe alt coleg de-al meu nu este relevant pentru botoșăneni. Pe botoșăneni îi interesează ce program de Guvernare au. Dar oare îl au?”, a subliniat social-democrata.

Soluțiile pe care reprezentanții PSD Botoșani, atât parlamentarii, cât și primarii și fostul președinte al Consiliului Județean le-au indicat ministrului PNL, sunt întârziate de 2 ani. „Practic, soluțiile sunt aceleași ca în 2023. Ministrul este același și partidul din care provine este același. Evident că ministrul le-a ținut la sertar, ca să poată da vina pe PSD. Și iată că acum, după ce PNL a câștigat conducerea Consiliului Județean, ca prin minune, soluțiile cerute de noi în urmă cu doi ani se găsesc și se scot de la naftalină. Indiferent de felul în care PNL Botoșani mă atacă și ne atacă pe noi, cei din PSD, doar pentru că suntem în campanie electorală, un lucru rămâne cert: datorită insistențelor mele și ale PSD Botoșani, ministrul liberal este forțat să facă ceva pentru Barajul de la Vârfu Câmpului”, a arătat Alexandra Huțu.

Publicitate

CMF1124001

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending