Connect with us
Publicitate

Actualitate

Călătorii gratuite cu trenul în Europa. 36 000 de tineri, născuți în 2005, vor primi un permis gratuit de călătorie

Publicat

Publicitate

Comisia Europeană a lansat miercuri runda de înscrieri de toamnă din cadrul inițiativei DiscoverEU, în urma căreia 36 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie pentru a explora Europa.

Înscrierile încep astăzi, 4 octombrie, la ora 12:00 CEST și se vor încheia miercuri, 18 octombrie, la ora 12:00 CEST.

Ce trebuie să facă tinerii care doresc să se înscrie în programul DiscoverEu
Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din cinci întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în cazul scorurilor egale).

Publicitate

Candidații selectați născuți în perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2005 vor putea călători în Europa timp de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 1 martie 2024 și 31 mai 2025.

Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, și anume Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

36.000 de permise de călătorie gratuite cu trenul pentru tineri

Publicitate

„Tinerii reprezintă prezentul și viitorul Uniunii Europene. Tocmai de aceea, oportunitatea de a descoperi Europa gratuit, cu trenul, este o șansă unică pentru tinerii români de a explora diversitatea noastră europeană bogată.

Astăzi, se lansează o nouă rundă de înscrieri în programul DiscoverEU, unul dintre cele mai atractive programe ale UE pentru tineri.

Sunt oferite 36.000 de permise de călătorie gratuite cu trenul. După ce peste 9.700 de tineri români au beneficiat, în cadrul edițiilor anterioare, de un astfel de permis, chiar ei ne-au transmis cât de importantă a fost această experiență pentru dezvoltarea lor personală.

Publicitate

Așadar, îndemn toți tinerii născuți în 2005 să profite de această oportunitate și să aplice pentru șansa de a câștiga un bilet în aventura DiscoverEU!”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Participanții vor putea descoperi itinerariul noului Bauhaus european, lansat în ianuarie 2023.

Scopul său este de a-i inspira pe tineri atunci când își aleg destinațiile și de a sensibiliza opinia publică cu privire la cât este de important să facem din Uniunea Europeană un loc „frumos, sustenabil, pentru toți”.

Participanții vor continua, de asemenea, să beneficieze de inițiativele lansate în 2022 în cadrul Anului European al Tineretului, precum „Tineretul descoperă cultura datorită DiscoverEU în 2022” și Itinerarul cultural DiscoverEU.

Acesta din urmă combină destinații și sectoare culturale diverse, incluzând arhitectura, muzica, artele frumoase, teatrul, moda, designul și altele.

Călătorii DiscoverEU pot vizita Capitalele Europene ale Culturii, destinații adăugate pe prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO sau locuri care dețin marca patrimoniului european. Ei se pot opri și în orașe cărora li s-a acordat eticheta Access City Award.

Acestea sunt orașe care au depus toate eforturile pentru a deveni mai accesibile pentru toți, indiferent de vârstă, mobilitate sau abilități.

Beneficiarii se vor bucura în continuare de avantajele unui card de reduceri cuprinzând peste 40 000 de posibilități de reduceri pentru transport public, activități culturale, cazare, alimente, sporturi și alte servicii disponibile în țările eligibile.

Agențiile naționale Erasmus+ îi sprijină pe tineri prin organizarea unor reuniuni informative înainte de plecare, care îi pregătesc pentru călătorie.

Agențiile naționale organizează frecvent întâlnirile DiscoverEU, care propun un program cultural interesant cu o durată cuprinsă între una și trei zile, în toate țările Erasmus+. Până acum au avut loc peste 100 de astfel de întâlniri; ele vor continua și în anii următori.

Incluziunea socială fiind una dintre prioritățile de vârf ale programului Erasmus+, participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate vor fi sprijiniți în călătorie.

În plus, în octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au lansat Acțiunea pentru incluziune din cadrul Inițiativei DiscoverEU; aceasta le permite organizațiilor care lucrează cu tineri cu mai puține oportunități, precum și grupurilor informale de tineri, să solicite un grant.

Participanții la Acțiunea pentru incluziune DiscoverEU vor primi sprijin suplimentar, cum ar fi posibilitatea de a călători împreună cu însoțitori. În 2023 au loc două runde de înscrieri în cadrul Acțiunii pentru incluziune.

În cursul primei runde de înscrieri care a avut loc în octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au acordat 108 proiecte. Primii beneficiari ai acestei acțiuni specifice și-au început călătoria în martie 2023.

Comisia încurajează transportul feroviar sustenabil. Cu toate acestea, sunt disponibile și opțiuni de călătorie speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, din departamentele și teritoriile de peste mări, din regiunile îndepărtate și din insule.

Discover EU: Context
Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. Această inițiativă a fost integrată în programul Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, peste 1 milion de candidați au depus cereri pentru 248 000 de permise de călătorie disponibile. Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate după călătorie, 72 % dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință.

Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.

Sondajul arată că experiența DiscoverEU le-a oferit tinerilor posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei și de a-și îmbunătăți competențele în materie de limbi străine.

Peste două treimi dintre participanți au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU.

Participanții sunt invitați să devină ambasadori DiscoverEU pentru a promova inițiativa. De asemenea, ei sunt încurajați să contacteze alți călători participanți la inițiativă prin intermediul grupului online #DiscoverEU Official, pentru a face schimb de experiență și de sfaturi, în special cu privire la experiențele culturale sau la modul de a călători digital și sustenabil.

Pentru a se înscrie, candidații eligibili trebuie să completeze un chestionar cu variante multiple de răspuns care testează cunoștințele generale despre Uniunea Europeană și alte inițiative ale UE destinate tinerilor.

Există, de asemenea, o întrebare suplimentară, drept criteriu de departajare în cazul scorurilor egale. Cu cât estimarea este mai apropiată de răspunsul corect, cu atât mai multe puncte primesc participanții. Acest lucru va permite Comisiei să realizeze un clasament al candidaților.

Comisia le va oferi candidaților permise de călătorie în funcție de clasament, până la epuizarea biletelor disponibile.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Angajament și Speranță pentru Viitorul României

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă de solidaritate și energie pozitivă, Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Senat, și Ariadna Cîrligeanu, candidată pentru Camera Deputaților, au petrecut o zi plină de întâlniri și discuții cu cetățenii din județul Botoșani. Aceștia au confirmat că vizitele lor au fost nu doar necesare, ci și revigorante, oferindu-le oportunitatea de a se conecta direct cu nevoile și aspirațiile comunităților locale.

Ziua a debutat cu o vizită la Săveni, unde cei doi candidați au fost întâmpinați de localnici dornici să își exprime opiniile și preocupările. „Astăzi, am trăit din nou bucuria de a fi alături de oameni, așa cum este firesc într-o comunitate unită și plină de viață”, a declarat Silegeanu, subliniind importanța dialogului direct cu cetățenii.

După Săveni, membrii AUR s-a îndreptat spre piața din Ungureni, un loc vibrant, unde Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu au discutat cu oamenii despre provocările și speranțele lor pentru viitor. „Am întâlnit oameni harnici și plini de energie, care ne-au împărtășit dorința lor de schimbare și de un trai mai bun”, a adăugat Cîrligeanu.

Publicitate

Spre seară, candidații s-au deplasat în municipiul Botoșani, vizitând zone precum ANL Bucovina și strada Pacea, continuând cu pietonalul Unirii. În toate aceste locuri, au simțit susținerea puternică a comunității față de președintele George Simion și candidații AUR la Parlament. „Am avut oportunitatea de a prezenta #PlanulSimion și viziunea noastră pentru viitorul României, construind pe valori de unitate și acțiuni concrete”, a subliniat Silegeanu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Românii vor avea cărți de identitate digitale. Cum vor fi utilizate

Publicat

Publicitate

Românii vor avea cărți de identitate digitale. Guvernul a aprobat joi un proiect prin care se promovează digitalizarea cărților de identitate. Aceste acte vor putea fi stocate pe telefoanele mobile, scrie alba24.ro

Este vorba despre proiectul de investiţii ,,D4eID -Digitalizare pentru promovarea cărţii de identitate electronice”. Investiția este de 380 de milioane de lei, bani din PNRR.

Proiectul are ca obiectiv general sprijinirea tranziției și adoptării cărții de identitate electronice de către cetățenii români.

Publicitate

Vor fi dezvoltate și lansate în mediul online 11 servicii publice electronice.

Se va organiza și campanie de încurajare a utilizării la scară largă a cărții de identitate electronice.

Cele 11 servicii publice online vor fi accesibile prin utilizarea cărții de identitate electronice, cu un nivel de sofisticare de cel puțin „3”. Aceste servicii publice online vor include:

Publicitate
  • infrastructură IT&C pentru dezvoltarea, furnizarea și continuitatea sporită a serviciilor accesate prin intermediul unei cărți de identitate electronice
  • soluții de virtualizare pentru îmbunătățirea disponibilității infrastructurii în vederea asigurării accesului la serviciile electronice
  • extinderea actualei „copii de rezervă și recuperare în caz de dezastru” cu soluții modulare

Cărțile de identitate electronice. Cum vor putea fi folosite

Cu cărțile de identitate electronice, românii se vor putea autentifica în sistemele informatice ale administrației publice, inclusiv cel al Casei de sănătate.

Printre serviciile oferite se vor număra, potrivit hotnews.ro:

  • înregistrarea reşedinţei
  • eliberarea automată a certificatului de domiciliu în România
  • eliberarea automată a certificatului de domicilii anterioare în România
  • schimbarea adresei de domiciliu
  • primirea cererilor pentru modificarca/corectarea datelor personale
  • transmiterea și primirea acordurilor specifice (ex, acordul de consimțământ pentru luarea in spațiu)
  • verificarea valabilități documentelor de identitate
  • verificarea datelor personale inclusiv istoricul datelor stocate in Registrul național de evidență a persoanelor
  • programarea online (pentru consumarea diverselor servicii)
  • reînnoirea certificatului digital de autentificare/semnătură electronică avansată
  • dematerializarea cărții electronice de identitate (crearea unui act digital care să poată fi prezentat cu un dispozitiv mobil).

Primele servicii electronice ar urma să fie disponibile la începutul anului 2025.

Publicitate

Deocamdată, implementarea cărților de identitate electronice este în teste. În țară, se derulează proiectul pilot la Cluj-Napoca.

Beneficii ale cărților de identitate electronice

  • acces rapid, facil și îmbunătățit la serviciile publice: cetățenii vor putea accesa serviciile publice administrative de oriunde și oricând, adaptate nevoilor proprii
  • securitate și confidențialitate: cartea de identitate electronic oferă un nivel ridicat de securitate și protecție a datelor personale, reducând riscul de fraudă și acces neautorizat la datele cetățenilor
  • incluziune digitală: promovarea utilizării tehnologiilor digitale va încuraja alfabetizarea digitală și va facilita integrarea tuturor categoriilor sociale în societatea digitală modernă

 

Citeste mai mult

Eveniment

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Vor putea fi observate circa 10-15 „stele căzătoare” pe oră

Publicat

Publicitate

Fenomen astronomic pe cerul României, în acest weekend. Se produce maximul curentului de meteori Leonidele. Vor putea fi observate circa 10-15 ”stele căzătoare” pe oră.

Evenimentul se produce în noaptea de sâmbătă spre duminică (16/17 noiembrie).

Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001.

Publicitate

Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024 şi ajunge la maximum de manifestare în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2024, când se pot vedea 10-15 meteori pe oră.

În această noapte, luna va fi plină 98%, potrivit Agerpres. Acest fenomen ar putea influența observarea meteorrilor.

Ce sunt Leonidele

Publicitate

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră.

Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră. Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori densi de resturi până în 2099.

Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.

Publicitate

În 2032, cometa va trece foarte aproape de Terra.

Leonidele. Cum pot fi observate

Micile particule de praf întră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h). Prin frecarea cu aerul, fac ca acesta să emită lumină.
Vedem astfel dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Astronomii le numesc „meteori”, iar publicul „stele căzătoare”, potrivit astro-urseanu.ro

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini artificiale. Un loc bun este și la marginea orașelor mari. În zonele cu cer curat, se pot vedea maxim 15 de meteori pe oră. Din orașe se vor vedea foarte puține stele căzătoare.

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)
14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de percheziții în Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Publicitate

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au efectuat, vineri, 25 de percheziţii pe raza judeţelor Suceava, Neamţ, Botoşani şi Bacău într-un dosar de contrabandă, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al IPJ, Ionuţ Epureanu.

Potrivit sursei citate, 18 percheziţii au fost făcute pe raza judeţului Suceava, cinci pe raza judeţului Neamţ şi câte una în Bacău şi Botoşani.

„Percheziţiile au fost desfăşurate în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, fiind documentată activitatea infracţională a mai multor persoane în perioada aprilie 2024 – până în prezent, persoanele fiind bănuite de săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi infracţiuni asimilate la codul fiscal, faptele vizând introducerea ilegală în ţară, depozitarea, transportul şi comercializarea ilicită a produselor accizabile, respectiv alcool şi ţigarete. Percheziţiile domiciliare au urmărit identificarea şi ridicarea de bunuri interzise la deţinere,
înscrisuri, valori şi sisteme informatice sau de stocare a datelor, utilizate sau rezultate în urma săvârşirii infracţiunilor, în vederea coroborării probelor şi mijloacelor de probă şi întăririi probatoriului în cauză”, a precizat oficialul IPJ Suceava.

Publicitate

Acesta a subliniat că în cursul dimineţii de vineri a avut loc şi capturarea în trafic a unui autoturism în interiorul căruia a fost identificată o cantitate mare de ţigarete de provenienţă extracomunitară. Şoferul maşinii, un bărbat de 54 de ani, din Fălticeni, a fost reţinut sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „contrabandă” şi „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

Totodată, în urma punerii în executare a celor 25 de mandate de percheziţie domiciliară, poliţiştii au ridicat 109.820 bucăţi ţigarete de contrabandă, în valoare de aproximativ 95.000 lei, şi aproximativ o tonă de alcool.

De asemenea, au fost ridicate la percheziţii aproape 100 de articole pirotehnice, cantităţi de detergenţi cu suspiciune de contrafacere şi alte bunuri, dispozitive informatice şi electronice şi
înscrisuri care interesează cauza.

Publicitate

Totodată, poliţiştii au dispus indisponibilizarea unui autoturism în valoare de 20.000 lei. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending