Connect with us
Publicitate

Eveniment

Burse pentru elevi 2022: Noi modificări în regulamentul de acordare, pregătite de minister

Publicat

Publicitate

Un proiect al ministerului prevede o nouă modificare a criteriilor pentru acordarea burselor pentru elevi.

Pentru acordarea anumitor tipuri de burse, nu vor mai fi luate în calcul rezultatele din ultimul semestru, așa cum prevedea precedentul ordin în cazul elevilor de clasa a V-a și a IX-a, ci rezultatele pentru întregul an anterior, potrivit edupedu.ro.

Pentru toți elevii, va fi luat în calcul numărul absențelor din întregul an anterior, nu cele înregistrate pe semestru. Noul ordin introduce și o definiție a familiei, luată în calcul pentru acordarea burselor de studiu și sociale. În plus, stabilește că de burse de performanță pot să beneficieze și elevii de la școlile private.

Publicitate

Prevederile ar urma să intre în vigoare începând cu anul școlar 2022-2023.

Luni, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că se vor acorda elevilor de clasa a V-a atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022-2023.

”În premieră, elevilor de clasa a V-a li se vor acorda atât burse sociale, cât și burse de studiu încă de la începutul anului școlar 2022-2023. Bursele sociale si de studiu se vor acorda în condițiile indeplinirii criteriilor pentru ambele categorii de burse (inclusiv criteriul privind numărul maxim de 20 absențe, iar în cazul burselor de studiu – pe baza calificativelor anuale și obținerii calificativului anual Foarte Bine în clasa a IV-a). Reamintim faptul că bugetul alocat burselor elevilor (1,032 miliarde lei) a fost suplimentat la ultima rectificare bugetară cu 300 milioane lei pentru anul 2022”, a scris ministrul, pe Facebook.

Publicitate

Burse pentru elevi 2022 – principalele modificări

1. Elevii de la școlile particulare pot primi burse de performanță (elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar particular)

2. Definirea termenului de familie – veniturile familiei sunt luate în calcul pentru două tipuri de burse (de studiu și de ajutor social)

”Termenul „familie” desemnează soțul şi soția sau soțul, soția și copiii lor necăsătoriți, care locuiesc împreună și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli

Publicitate
  • Este asimilată termenului „familie” și persoana necăsătorită care locuiește împreună cu copiii aflați în întreținerea sa.
  • Se asimilează termenului „familie” persoanele necăsătorite, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc împreună și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli”.

Bursa de studiu, acordată elevilor “care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții (…). La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii.

Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:

a) elevi proveniți din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația familială complementară și alocația pentru copii. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii (…)”

Publicitate

3. Schimbarea raportării de la semestru la an de studii

Bursele de merit se acordă elevilor cu rezultate deosebite la învățătură dacă:

  • în anul școlar anterior au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 absențe nemotivate/an, cu excepția clasei a V-a și a IX-a
  • pentru elevii din clasa a V-a – au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și au acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior
  • pentru elevii din clasa a IX-a – au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior

Bursele de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 absențe nemotivate în anul școlar anterior, cu excepția clasei a V-a și a IX-a
  • pentru elevii din clasa a V-a – au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „bine” sau „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și au acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior
  • pentru elevii din clasa a IX-a – au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și au acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior

Context

Cel mai recent, criteriile de acordare a burselor școlare au fost schimbate de către Ministerul Educației, potrivit unui ordin de ministru publicat în luna ianuarie 2022 în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, bursele de merit s-au acordat din semestrul II al anului școlar 2021-2022 pentru elevii cu medii peste 9.50, față de 8.50, iar bursele de studiu erau acordate celor cu media între 7.50 și 9.50, în loc de 7.00 – 8.50, cum era pragul în ordinul precedent.

De asemenea, anul trecut a fost dublat cuantumul cuantumul burselor de performanță. Noile cuantumuri minime ale burselor sunt:

  • 500 lei, pentru bursa de performanță;
  • 200 lei, pentru bursa de merit;
  • 150 lei, pentru bursa de studiu;
  • 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Lucian Trufin: „Așa cum am sprijinit ca senator producătorii locali, la fel voi susține toți fermierii botoșăneni în calitate de președinte al Consiliului Județean”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, senatorul Lucian Trufin a participat la finalul săptămânii trecute la Târgul Agro-Zoo de la Popăuți unde le-a adresat fermierilor și producătorilor locali din Botoșani un mesaj de susținere necondiționată pentru toată munca lor pe care o fac zi de zi.

Așa cum am reușit să sprijin ca senator cultivatorii locali prin proiectele de legi elaborate și prin programele guvernamentale adoptate, tot așa voi sprijini în calitate de președinte al Consiliului Județean toți fermierii botoșăneni, astfel încât hrana sănătoasă, de calitate să ajungă la toți locuitorii din județul Botoșani. Toți agricultorii din județul nostru vreau să știe că întotdeauna vor avea în mine un partener și un susținător al revigorării satului românesc și al produselor autohtone. Consiliul Județean va susține realizarea de centre locale pentru valorificarea produselor fermierilor botoșăneni pentru crearea de locuri de muncă și pentru susținerea produselor din Botoșani”, a declarat Lucian Trufin.

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani a făcut referire la faptul că împreună cu mulți dintre fermierii și producătorii locali a lucrat la mai multe proiecte legislative care astăzi sunt în vigoare: legea privind practicile comerciale neloiale, legea limitării adaosurilor comerciale la alimente, legea laptelui, legea vânătorii, legea privind vânzarea terenurilor agricole și multe altele.

Publicitate

Legea privind practicile comerciale neloiale: încetarea abuzurilor supermarketurilor asupra fermierilor și producătorilor români.

Legea plafonării adaosurilor comerciale la alimentele de bază prin limitarea adaosului comercial la principalele alimente de bază pentru protejarea consumatorilor și a producătorilor.

Legea laptelui pentru susținerea producătoriilor de lactate autentice și protejarea consumatorilor să cumpere lapte și nu înlocuitori.

Publicitate

Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic prin care fermierii sunt despăgubiți în urma pagubelor produse de animalele sălbatice.

Legea privind vânzarea terenurilor agricole unde au prioritate tinerii fermieri și vecinii proprietari. Terenurile agricole pot fi exploatate de cei cu experiență în activități agricole.

Există soluții pentru un trai mai bun!

Publicitate

Continuăm dezvoltarea județului!

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

A rămas doar amintirea! Evenimentul „Noaptea Muzeelor”, ediția 2024, la Muzeul Județean Botoșani, s-a ANULAT

Publicat

Publicitate

 În contextul protestelor de anvergură națională la care participă în această perioadă angajații din numeroase instituții muzeale din România, Muzeul Județean Botoșani se solidarizează cu revendicările legitime și firești ale miilor de profesioniști care își doresc condiții de muncă umane și remunerație decentă.

„Prin urmare, în așteptarea unor măsuri concrete din partea decidentului politic, a unor acțiuni palpabile care să indice interesul real pentru un domeniu subminat de prea mulți ani de o precaritate deplorabilă, instituția noastră anunță anularea activităților programate sub egida „Nopții Muzeelor” 2024. În locul tradiției anuale a deschiderii nocturne către public printr-un larg spectru de activități culturale, ziua de 18 mai 2024 va aduce, în schimb, un protest desfășurat în Piața Victoriei din București, unde din partea Muzeului Județean Botoșani vor lua parte mai mulți reprezentanți. În ziua respectivă, structurile aflate în componența muzeului vor funcționa după programul lor obișnuit.

„Cultura contează!”, au transmis reprezentanții Muzeului Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cum va arăta programul pentru combaterea violenței în școli, anunțat de primarul Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat programul pentru combaterea violenței în rândul elevilor prin organizarea de activități în toate școlile din oraș și prin implicarea directă a primăriei în prevenția și reducerea acestui fenomen.

Mulți părinți mi-au spus că sunt îngrijorați de creșterea fenomenului de bullying și că își doresc un sprijin din partea autorităților. Așa a apărut această inițiativă. Primăria va realiza activități regulate în școli, în coordonarea unor consilieri școlari și psihologi, care să le prezinte elevilor modalitățile non-violente de rezolvare a conflictelor și manifestarea respectului reciproc dintre copii. De asemenea, Primăria va finanța realizarea unei platforme online pe care să o pună la dispoziția unităților școlare și unde elevii să poată raporta anonim actele de violență sau de bullying, inclusiv pentru a semnala intervenția imediată din partea personalului școlar”, a explicat primarul.

Primarul Cosmin Andrei a precizat că acest program trebuie să se desfășoare în colaborare cu părinții elevilor, care vor primi de asemenea, informații utile despre cum îi pot proteja pe copii de acest fenomen.

Publicitate

Este foarte important ca în aceste activități de prevenție și combatere a violenței să implicăm direct profesorii, elevii și părinții acestora. De aceea prin comsilierii locali vom solicita în consiliile de administrație ale școlilor asigurarea prezenței permanente, prin rotație, a personalului școlar pe holurile sau în curtea școlii în timpul pauzelor dintre orele de curs, pentru a preveni actele de violență. La fel și atribuirea unor responsabilități elevilor din clasele superioare în prevenirea actelor de bullying din partea altor elevi. Totodată, Primăria va organiza periodic ateliere anti-violență în școli și analize pe baza unor chestionare anonime, aplicate în fiecare clasă, pe tema violenței, pentru evaluarea situației și pentru a propune intervenții în cazurile de risc”, a transmis primarul.

Cosmin Andrei a subliniat că este importantă o majoritate politică social-democrată și în Consiliul Local al Municipiului Botoșani în mandatul 2024-2028 pentru a putea pune în aplicare Programul „STOP VIOLENȚEI ÎN ȘCOLI”.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Nu ne jucăm cu focul!“, „Nu aprindem lumânări în casă și nici în curte!”. Sunt sfaturi de la pompieri pentru micuții din Ștefănești

Publicat

Publicitate

„Nu ne jucăm cu focul!“, „Nu aprindem lumânări în casă și nici în curte!”, „Dacă avem o problemă, cerem ajutorul părinților sau al doamnelor educatoare!“, – sunt lucruri pe care copiii le învață încă de la grădiniță. Pentru a înțelege mai bine aceste sfaturi, preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal nr. 1 Ștefănești au vizitat, în această dimineață, Garda de Intervenție Ștefănești.

La acțiune au participat peste 50 de copii. Pompierii le-au arătat autospecialele pe care le folosesc pentru stingerea incendiilor sau pentru salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente ce le pot pune viața în pericol. Copiii au urcat și în barcă și au probat vestele de salvare.

Salvatorii le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre comportamentul în cazul

Publicitate

producerii unui incendiu în incinta grădiniței, prezentându-le următorii pași:

– anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți;

– ieșiți din clădire sub supravegherea și îndrumarea educatoarelor;

Publicitate

– nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare;

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

Totodată, pompierii le-au oferit următoarele sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță:

Publicitate

– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări în casă;

– nu trageți de cablurile electrice sau de prize, deoarece există pericol de electrocutare;

– nu vă jucați în preajma aragazului și nu lăsați jucăriile în imediata apropiere a acestuia;

Publicitate

– nu așezați pe radiatoare sau plite, jucării, haine sau alte lucruri care pot lua foc;

– nu imitați lucrurile periculoase pe care le vedeți pe internet.

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment31 de minute ago

(P) Lucian Trufin: „Așa cum am sprijinit ca senator producătorii locali, la fel voi susține toți fermierii botoșăneni în calitate de președinte al Consiliului Județean”

Cultura39 de minute ago

A rămas doar amintirea! Evenimentul „Noaptea Muzeelor”, ediția 2024, la Muzeul Județean Botoșani, s-a ANULAT

Eveniment51 de minute ago

(P) Cum va arăta programul pentru combaterea violenței în școli, anunțat de primarul Cosmin Andrei

Eveniment2 ore ago

FOTO: „Nu ne jucăm cu focul!“, „Nu aprindem lumânări în casă și nici în curte!”. Sunt sfaturi de la pompieri pentru micuții din Ștefănești

Eveniment2 ore ago

Ce amenzi au dat polițiștii în 2024 la Botoșani pentru nesemnalizarea corespunzătoare a obstacolelor sau lucrărilor de pe partea carosabilă

Eveniment2 ore ago

BLOCADA la Botoșani: 8 permise și 5 certificate de înmatriculare REȚINUTE în ultimele 24 de ore

Eveniment2 ore ago

La pachet: Accident la Botoșani produs de un șofer cu alcoolemie de 1,34 mg/l la volan. A încercat să dea și MITĂ polițiștilor

Economie3 ore ago

Patru firme cu peste 100 de angajați străini au fost controlate de polițiști. La Botoșani lucrează 1.087 imigranți

Eveniment4 ore ago

FOTO: Atelier de formare a președinților de cercuri pastoral-misionare din cadrul Protopopiatelor Botoșani și Darabani

Eveniment5 ore ago

Dezastrul sanitar din Botoșani. Patru comune fără medici de familie și alte zeci cu doctori în prag de pensionare

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending