Connect with us
Publicitate

Actualitate

Burse gratuite pentru elevii de liceu care vor să studieze în Statele Unite ale Americii. Înscrieri până în 13 octombrie

Publicat

Elevii de liceu au posibilitatea să studieze, timp de un an, în Statele Unite ale Americii, cu burse gratuite oferite de guvernul american.

Guvernul SUA acordă gratuit burse pentru elevii care au note bune şi vorbesc limba engleză. Copiii sunt aleși în urma unor teste de limba engleză şi vor locui în casele unor familii, selectate cu atenţie de autorităţile americane.

FLEX este un program de schimb de experienţă dedicat elevilor din primii 3 ani de liceu. Înscrierile se pot face AICI

Înscrierile se fac online pâna pe 13 octombrie. Cei selectaţi trec în etapa semifinală şi doar 30 din aceștia vor ajunge să cunoască sistemul american de învățământ.

Programul este deschis și pentru elevii ucraineni, care sunt în România şi care au locuri separate pentru bursele americane.

Burse pentru elevii de liceu în America: Cum și când să aplici?

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de eligibilitate sunt invitați în perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2022 să participe la procesul de selecție care va consta în 3 runde, astfel:

  • RUNDA 1: Această rundă va include o aplicație online preliminară și 3 întrebări de tip eseu care trebuie finalizate și trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicației. Aplicatia online este disponibilă la adresa:  https://ais.americancouncils.org/flex.
  • RUNDA 2: Dupa trimiterea aplicației online, elevii vor fi invitați să participe la un test online de limba engleză
  • RUNDA 3: Această etapă de semi-finală va începe în luna noiembrie și va include un interviu, încă 3 întrebări de tip eseu, un test complet de limba engleză și o aplicație ce va trebui completată personal de către fiecare elev.  Elevii care vor trece de această etapă vor fi ulterior notificați de biroul American Councils România.

Burse pentru elevii de liceu în America: Calendarul complet al programului FLEX

  • 1 Septembrie – 13 Octombrie 2022: Completarea și transmiterea aplicației online și a testului de limba engleză
  • Noiembrie  – Decembrie 2022: Notificarea semi–finaliștilor
  • Noiembrie 2022 – Februarie 2023: Interviul individual, testul de limba engleză, completarea aplicației individuale
  • Aprilie – Mai 2023: anunțarea rezultatelor finale (numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă)
  • August – Septembrie 2023: deplasarea bursierilor în SUA
  • Mai – Iunie 2024: întoarcerea bursierilor în România

Burse pentru elevii de liceu în America: Cine selectează bursierii?

Numărul de burse pentru 2023-2024 este de 30 de burse. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Burse pentru elevii de liceu în America: Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaște anul de liceu urmat în SUA. Programul FLEX nu garantează echivalarea anului de liceu, fiind un schimb cultural și nu academic.

Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier.

Testele de limba engleză FLEX nu pot fi echivalate prin niciun alt certificat de limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză.

Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX.

Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască

Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Șofer din Vorona, aproape de comă alcoolică. Avea 1,35 mg/l alcool

Publicat

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Vorona, un autoturism condus de bărbat, de 47 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,35 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În acest caz,șoferul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Vitezoman din Săveni, cu permisul suspendat, surprins de polițiști în trafic

Publicat

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 D, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 54 de ani, din orașul Săveni, care rula cu viteză peste limita legală.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta are suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Amenzi după o acțiune a polițiștilor în zona lacului de acumulare Stânca Costești și a râului Prut

Publicat

Polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi, împreună cu cei ai Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți-Prut și Stânca Costești au organizat sâmbătă și duminică o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în domeniul piscicol, navigației și protecției mediului, în zona lacului de acumulare Stânca Costești și a râului Prut.

 

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au legitimat peste 100 de persoane, au verificat 65 de pescari și au controlat 22 de autoturisme.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.700 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind pescuitul și acvacultura.

 

De asemenea, au fost constatate 3 infracțiuni și au fost confiscate 2 plase monofilament.

 

Citeste mai mult

Administratie

Botoșani: Zeci de nereguli, disfuncționalități sau deficiențe, descoperite la controalele efectuate la benzinării

Publicat

În această dimineața, la sediul Instituției Prefectului – Județul Botoșani, în Sala Ștefan Luchian, a avut loc o ședință de analiză a rezultatelor intermediare a controalelor pentru identificarea problemelor existente la nivelul instituțiilor publice şi operatorilor economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) de pe raza județului Botoșani, în perioada 18 – 24 septembrie 2023.

La ședința de lucru, convocată de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, au participat, Comisar șef Costîn Tudor – Împuternicit șef al IPJ Botoșani, colonel Pălimariu Petru – Prim Adjunct al Inspectorului Sef ISU Botoșani, Cristinel Poleucă – șef birou vamal – Biroul Vamal de Interior Botoşani, Daniela Lozneanu – inspector șef – Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, Mihalache Daniela – Șef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizaţii APM Botoșani, Cristina Kashyap – Comisar şef – Garda Naţională de Mediu–Comisariatul Judeţean Botoşani și Ovidiu Luca – Inspector coordonator judeţean – ISCTR.

Verificările sunt efectuate de către echipe constituite prin ordin de prefect, fiind compuse din reprezentanți ai 11 instituții, respectiv: Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratul de Poliţie Județean Botoşani, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Botoșani, Agenția Teritorială ARR Botoșani, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, CNCIR (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A), Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava, Biroul Vamal de Interior Botoșani, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat Iași și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Botoșani.

Operațiunile de control de la nivelul județului Botoșani se desfășoară în intervalul 01.09.2023-31.10.2023, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Botoșani.
Conform raportului intermediar, în perioada 18 – 24 septembrie 2023 au fost efectuate 74 de verificări separate, de către instituțiile cu atribuții de control, la operatori economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL. Verificările s-au făcut la puncte de lucru. Este vorba despre 6 activități de verificare la instituții publice, 52 la operatori economici și 16 la mijloace de transport. Au fost constatate 53 de nereguli, disfuncționalități sau deficiențe. Acțiunile de control au fost efectuate separat de către fiecare instituție cu rol de control, conform planurilor de control specifice.

Menționăm cele mai importante nereguli constatate:
– lipsă autorizații/avize/documente de funcționare/comercializare/transport
– instalații/rezervoare/recipiente depozitare/transport amplasate ilegal
– manipulare/utilizare necorespunzătoare/neconformă a instalațiilor/rezervoarelor/recipientelor de depozitare/transport
Au fost dispuse 15 de măsuri de remediere, iar 3 autorizații și-au pierdut valabilitatea.
Totodată, au fost aplicate 44 sancțiuni contravenționale, din care 33 de avertismente și 11 amenzi. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 217.000 lei.
Din totalul sancțiunilor contravenționale, 6 au fost aplicate de Garda Națională de Mediu, 30 de ISU Botoșani, 2 de IPJ Botoșani, 1 de ANAF și 5 de ISCTR.

”Procedurile de verificare se desfășoară în continuare, până la analizarea tuturor operatorilor economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) de pe raza județului Botoșani. Până acum s-au efectuat 264 de acțiuni separate de verificare, fiind constatate 255 de disfuncționalități, pentru care au fost dispuse 102 măsuri de remediere și aplicate 182 de sancțiuni contravenționale, dintre care 62 de amenzi în cuantum de 691.175 lei. Aceste verificări sunt necesare pentru a asigura sigurața cetățenilor, au scopul de a identifica potențiale riscuri la adresa siguranței publice a locuitorilor județului Botoșani.” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending