Connect with us

Actualitate

Burse gratuite pentru elevii de liceu care vor să studieze în Statele Unite ale Americii. Înscrieri până în 13 octombrie

Publicat

Publicitate

Elevii de liceu au posibilitatea să studieze, timp de un an, în Statele Unite ale Americii, cu burse gratuite oferite de guvernul american.

Guvernul SUA acordă gratuit burse pentru elevii care au note bune şi vorbesc limba engleză. Copiii sunt aleși în urma unor teste de limba engleză şi vor locui în casele unor familii, selectate cu atenţie de autorităţile americane.

FLEX este un program de schimb de experienţă dedicat elevilor din primii 3 ani de liceu. Înscrierile se pot face AICI

Înscrierile se fac online pâna pe 13 octombrie. Cei selectaţi trec în etapa semifinală şi doar 30 din aceștia vor ajunge să cunoască sistemul american de învățământ.

Programul este deschis și pentru elevii ucraineni, care sunt în România şi care au locuri separate pentru bursele americane.

Burse pentru elevii de liceu în America: Cum și când să aplici?

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de eligibilitate sunt invitați în perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2022 să participe la procesul de selecție care va consta în 3 runde, astfel:

Publicitate
  • RUNDA 1: Această rundă va include o aplicație online preliminară și 3 întrebări de tip eseu care trebuie finalizate și trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicației. Aplicatia online este disponibilă la adresa:  https://ais.americancouncils.org/flex.
  • RUNDA 2: Dupa trimiterea aplicației online, elevii vor fi invitați să participe la un test online de limba engleză
  • RUNDA 3: Această etapă de semi-finală va începe în luna noiembrie și va include un interviu, încă 3 întrebări de tip eseu, un test complet de limba engleză și o aplicație ce va trebui completată personal de către fiecare elev.  Elevii care vor trece de această etapă vor fi ulterior notificați de biroul American Councils România.

Burse pentru elevii de liceu în America: Calendarul complet al programului FLEX

  • 1 Septembrie – 13 Octombrie 2022: Completarea și transmiterea aplicației online și a testului de limba engleză
  • Noiembrie  – Decembrie 2022: Notificarea semi–finaliștilor
  • Noiembrie 2022 – Februarie 2023: Interviul individual, testul de limba engleză, completarea aplicației individuale
  • Aprilie – Mai 2023: anunțarea rezultatelor finale (numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă)
  • August – Septembrie 2023: deplasarea bursierilor în SUA
  • Mai – Iunie 2024: întoarcerea bursierilor în România

Burse pentru elevii de liceu în America: Cine selectează bursierii?

Numărul de burse pentru 2023-2024 este de 30 de burse. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Burse pentru elevii de liceu în America: Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaște anul de liceu urmat în SUA. Programul FLEX nu garantează echivalarea anului de liceu, fiind un schimb cultural și nu academic.

Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier.

Testele de limba engleză FLEX nu pot fi echivalate prin niciun alt certificat de limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză.

Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX.

Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască

Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Rezultate simulare Evaluare Națională 2025: Peste 30% dintre elevi au luat note sub 5 la Română. Note mai bune la Matematică

Publicat

Publicitate

Rezultate simulare Evaluare Națională 2025: peste 30% dintre elevi au luat note sub 5 la Română. La Matematică, procentul este de 28,03%. Ministerul Educației a prezentat, luni, sinteza rezultatelor la simularea din martie, scrie alba24.ro

Rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a care au participat la simularea probelor scrise din cadrul EN VIII 2025 au fost centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării. Acestea nu se comunică individual, nu prin afișare. Lucrărila eu fost corectate digitalizat.

Rezultate Simulare Evaluare Națională 2025

Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, se înregistrează următoarea situație pe probe și tranșe de note:

Limba și literatura română

  • Număr lucrări evaluate: 161.883
  • Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 103.629
  • Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 64,01%.

Rezultate Simulare Evaluare Națională 2025. Matematică

  • Număr lucrări evaluate: 161.004
  • Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 115.879
  • Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 71,97%.

Este cel mai mare procent de note peste 5 la matematică în cadrul sesiunilor de simulare din ultimii 6 ani, notează edupedu.ro. Nota 5 nu reprezintă un criteriu de departajare la examen, însă este orientativ pentru nivelul de pregătire al elevilor.

Limba și literatura maternă

Publicitate
  • Număr lucrări evaluate: 9.607
  • Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 8.566
  • Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 89,16%.

Rezultate simulare Evaluare Națională 2025. Corectarea lucrărilor

Au fost implicați în procesul de evaluare 13.785 de profesori evaluatori, după cum urmează:

  • Limba română: 6.913;
  • Matematică: 6.367;
  • Limba maternă: 505.

La nivelul celor 3.581 de centre în care s-a desfășurat simularea, peste 12.000 de profesori asistenți au asigurat scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică. Platforma a funcționat în parametri optimi pe întreaga durată a simulării.

Evaluarea lucrărilor s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat. În acest context, lucrările au fost distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara, transmite ministerul.

Lucrări reevaluate

Conform metodologiei, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluatori, nota finală fiind obținută ca medie aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme (cea mai mare și cea mai mică).

Din acest punct de vedere, față de sesiunea similară a anului trecut, se remarcă o creștere semnificativă a acurateței evaluării:

  • 8,81% lucrări reevaluate la limba și literatura română anul acesta, față de 11,39% în 2024;
  • 0,1% lucrări reevaluate la matematică anul acesta, față de 0,25% în 2024
  • 4,8% lucrări reevaluate la limba și literatura maternă anul acesta, față de 8% în 2024.

Distribuția lucrărilor reevaluate la simularea din acest an este următoarea:

Analizarea rezultatelor

Rezultatele au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București și sunt în curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ atât sub forma cataloagelor cu notele finale, cât și sub forma borderourilor asociate fiecărei evaluări.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea evaluării naționale se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.

Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării (limba română, matematică, respectiv limba maternă) au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare, pentru a le discuta cu aceștia.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Un adăpost de animale și o tonă de furaje au fost cuprinse de flăcări s-au făcut scrum în localitatea Alba

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs astăzi într-o gospodărie din localitatea Alba. Un adăpost de animale și o tonă de furaje au fost cuprinse de flăcări.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești. Aceștia au constatat faptul că ardeau anexa și furajele și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casă.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Reamintim faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Publicitate

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Activități intensificate pentru prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, în Săptămâna Conștientizării

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu coordonatorul S.M.U.R.D. din cadrul I.S.U. Botoșani și Consiliul Județean al Elevilor Botoșani au organizat în săptămâna  24 – 28  martie activități de conștientizare în mai multe unități de învățământ din municipiul Botoșani.

 

Concentrarea activităților pe parcursul celor cinci zile a avut drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive.

 

La sesiunile de discuții au participat peste 400 de elevi ai claselor a-VIII a din cadrul a opt unități de învățământ.

Răspunderea penală asociată deținerii și traficului de substanțe psihoactive, efectele dăunătoare ale consumului de droguri sau a altor substanțe interzise asupra sănătății fizice și mentale sau perspectiva elevilor de vârstă mai mare asupra acestui flagel au constituit o parte dintre subiectele abordate.

Publicitate

 

Elevii au avut de asemenea posibilitatea de a observa stările induse de droguri, folosind ochelarii speciali care simulează efectele consumului acestor substanțe, respectiv dezorientarea în spațiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greșită a distanțelor, confuzia, etc.

 

Prevenirea consumului de substanțe psihoactive în rândul populației de vârstă școlară  constituie un obiectiv prioritar permanent pentru polițiști, iar activitățile similare vor continua  pe tot parcursul anului școlar, alături de diverși parteneri instituționali și respectiv cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Expoziția de artă plastică „LOGOS” a grupului Prolog

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani și Galeria Romană au bucuria de a vă invita la vernisajul expoziției de artă plastică a grupului Prolog, intitulată „LOGOS”, vineri, 4 aprilie 2025, începând cu ora 13.00. Expoziția, găzduită de Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, cuprinde pictură și grafică semnată de artiștii Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Christian Paraschiv, Ion Grigorescu, Valentin Scărlătescu, Matei Lăzărescu, Dan Mohanu și este curatoriată de Emil Ene (Galeria Romană) și de Maria-Laura Tocariu (Muzeul Județean Botoșani).

În deschidere, vor lua cuvântul Maria Bilașevschi, critic de artă, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași, Maria-Laura Tocariu, șef ale Secției de Artă Plastică – Etnografie a Muzeului Județean Botoșani și Emil Ene, coproprietar al Galeriei Romane din București.

Prilej de aducere-aminte, evenimentul expozițional marchează împlinirea a 40 de ani de la înființarea grupului Prolog și 100 de ani de la nașterea lui Paul Gherasim, artizanul grupării.

Paul Gherasim, artistul născut în 1925, la Botești – Suceava, a absolvit Academia de Arte Frumoase din București în 1948, beneficiind de îndrumarea pictorilor Nicolae Dărăscu și Jean Alexandru Steriadi. Angajat de timpuriu în sfera artei, Paul Gherasim, parcurgând itinerarul labirintic al anilor de formare intelectuală şi artistică, a ajuns către zonele eterate ale umanului, ale comunicării către ceilalţi a sinelui profund, marcate de o continuă smerenie și de momente ale veritabilei jubilaţii spirituale. A face pictură a fost un destin, a atinge treptele înalte ale valorii – o performanţă şi o dovadă a harului adevărat.

Plastica lui Paul Gherasim se caracterizează prin trecerea printr-un proces de esențializare, prin supunerea elementelor figurative ale reprezentării unui grad înalt de abstractizare, în care geometria, cu principiile ei clare și distincte, părea absentă. A trecut, de asemenea, la eliminarea tonurilor prea încărcate, deplasând și cromatica în aceeași zonă a reducției, ajungând să construiască spații larg deschise, ecrane albe sau gri, asupra cărora a operat inserții de tonuri mai vii și tușe spontane ce captează atenția privitorului. Între pictura etapelor inițiale și bolțile de lumină la care a ajuns nu există diferențe formale și de substanță. Putem vorbi de împlinirea unui program intuit odată, ajuns ulterior la pragul conceptual al realității.

Distincțiile și premiile primite de-a lungul carierei – dintre care amintim Premiul al II-lea la Salonul de primăvară (1946), Premiul pentru pictură al UAP (1961), Premiul Revistei „Arta” (1972), Marele Premiu al UAP (1979), Premiul „Ioan Andreescu” al Academiei Române (1995), Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor (2001), „Crucea Patriarhală”, Patriarhia Română (2002), Premiul Revistei „Cuvântul” (2006), „Crucea Nordului”, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord (2016) – departe de a da artistului motiv de mândrie deșartă, au reprezentat o recunoaștere, în diferite etape de creație, a rostului său împlinit.

Publicitate

A trecut la cele veșnice în 2016. Idealurile sale creștin-ortodoxe sunt duse mai departe; grupul Prolog și-a asumat responsabilităţi care transcend imediatul, clipa, făcând permanent racordul dintre cei care au fost şi cei care nu s-au născut încă. Tradiţia marchează bornele de hotar între viziuni şi stiluri, prezentul obligă la depăşirea lor. Ideea tradiției ca expresie a unei ordini superioare, afirmarea valorilor patrimoniale și o nouă dimensiune dată peisagismului sunt elemente identitare și de continuitate ale grupului. O cumințenie nealterată de trecerea celor patru decenii de „împreună-lucrare” continuă să răzbată din lucrările membrilor Prolog, dar și ale artiștilor cu care uneori au colaborat: Horia Bernea, Sorin Dumitrescu, Afane Teodoreanu, Vasile Varga sau Gheorghe Berindei.

Impresionanta serie de expoziții realizate de-a lungul anilor – „Flori de măr” (1985), București, „Filocalia” (1990), București, „Bisanzio dopo Bisanzio” (1993), Veneția, „Arte Fiera” (1994), Bologna, „Oriente – Occidente” (1994), Timișoara, „Experiment” (1996), București, „90 x 30 PROLOG” (2015), București, „Prolog – Peste ani” (2021), București sau „LOGOS” (2025), Botoșani – devine purtătoare a manifestului artiștilor despre smerenie, îngăduință, răbdare, iubire și nădejde, elemente ce au jalonat demersul lor creator.

Expoziția „LOGOS” este deschisă în perioada 4 aprilie – 19 mai 2025 și poate fi vizitată în fiecare zi (exceptând sărbătorile legale), în intervalul orar 9.00-16.30.

Sponsori și parteneri media: Sedia Digidoc SRL, Radio România Iași, Radio Trinitas, Monitorul de Botoșani, Știri Botoșani.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending