Connect with us
Publicitate

Actualitate

Burse gratuite pentru elevii de liceu care vor să studieze în Statele Unite ale Americii. Înscrieri până în 13 octombrie

Publicat

Publicitate

Elevii de liceu au posibilitatea să studieze, timp de un an, în Statele Unite ale Americii, cu burse gratuite oferite de guvernul american.

Guvernul SUA acordă gratuit burse pentru elevii care au note bune şi vorbesc limba engleză. Copiii sunt aleși în urma unor teste de limba engleză şi vor locui în casele unor familii, selectate cu atenţie de autorităţile americane.

FLEX este un program de schimb de experienţă dedicat elevilor din primii 3 ani de liceu. Înscrierile se pot face AICI

Publicitate

Înscrierile se fac online pâna pe 13 octombrie. Cei selectaţi trec în etapa semifinală şi doar 30 din aceștia vor ajunge să cunoască sistemul american de învățământ.

Programul este deschis și pentru elevii ucraineni, care sunt în România şi care au locuri separate pentru bursele americane.

Burse pentru elevii de liceu în America: Cum și când să aplici?

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de eligibilitate sunt invitați în perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2022 să participe la procesul de selecție care va consta în 3 runde, astfel:

Publicitate
  • RUNDA 1: Această rundă va include o aplicație online preliminară și 3 întrebări de tip eseu care trebuie finalizate și trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicației. Aplicatia online este disponibilă la adresa:  https://ais.americancouncils.org/flex.
  • RUNDA 2: Dupa trimiterea aplicației online, elevii vor fi invitați să participe la un test online de limba engleză
  • RUNDA 3: Această etapă de semi-finală va începe în luna noiembrie și va include un interviu, încă 3 întrebări de tip eseu, un test complet de limba engleză și o aplicație ce va trebui completată personal de către fiecare elev.  Elevii care vor trece de această etapă vor fi ulterior notificați de biroul American Councils România.

Burse pentru elevii de liceu în America: Calendarul complet al programului FLEX

  • 1 Septembrie – 13 Octombrie 2022: Completarea și transmiterea aplicației online și a testului de limba engleză
  • Noiembrie  – Decembrie 2022: Notificarea semi–finaliștilor
  • Noiembrie 2022 – Februarie 2023: Interviul individual, testul de limba engleză, completarea aplicației individuale
  • Aprilie – Mai 2023: anunțarea rezultatelor finale (numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă)
  • August – Septembrie 2023: deplasarea bursierilor în SUA
  • Mai – Iunie 2024: întoarcerea bursierilor în România

Burse pentru elevii de liceu în America: Cine selectează bursierii?

Numărul de burse pentru 2023-2024 este de 30 de burse. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Burse pentru elevii de liceu în America: Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaște anul de liceu urmat în SUA. Programul FLEX nu garantează echivalarea anului de liceu, fiind un schimb cultural și nu academic.

Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier.

Publicitate

Testele de limba engleză FLEX nu pot fi echivalate prin niciun alt certificat de limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză.

Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX.

Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască

Publicitate

Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

26 aprilie: Ziua Proprietății Intelectuale. De ce sunt importante drepturile de autor

Publicat

Publicitate

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global. Această zi este sărbătorită la nivel mondial în fiecare an cu scopul de a crește conștientizarea publică cu privire la importanța drepturilor de proprietate intelectuală și de a promova înțelegerea și respectul acestora în întreaga lume, relatează alba24.ro.

Evenimentul este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), o agenție specializată a Națiunilor Unite care promovează protecția și utilizarea creativă a proprietății intelectuale la nivel global.

Ziua Proprietății Intelectuale oferă oportunitatea de a sublinia contribuția inovației și creativității la progresul societății și economiei, precum și de a evidenția importanța protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru promovarea inovației și a competiției corecte.

Publicitate

În timpul Zilei Proprietății Intelectuale, sunt organizate diverse evenimente, conferințe, seminarii și campanii educaționale pentru a evidenția rolul crucial al drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în promovarea inovației, a creativității și a dezvoltării economice și sociale durabile.

Aceste evenimente vizează, de asemenea, să ofere informații și resurse pentru a ajuta oamenii să înțeleagă mai bine importanța și modalitățile de protejare a proprietății lor intelectuale.

Prin sărbătorirea Zilei Proprietății Intelectuale, comunitatea globală își reiterează angajamentul față de promovarea și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, recunoscând contribuția vitală a acestora la inovare, creativitate și progresul societății.

Publicitate

Ziua Proprietății Intelectuale: lucruri mai puțin cunoscute

La 26 aprilie 1970, a intrat în vigoare Convenţia de înfiinţare a Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

În anul 2000, statele membre ale organizaţiei au stabilit marcarea Zilei mondiale a proprietăţii intelectuale pentru recunoaşterea eforturilor persoanelor care creează şi a inventatorilor.

Publicitate

Prin marcarea acestei zile se atrage atenţia asupra importanţei rolului creativităţii şi inovaţiei umane în slujba unei lumi mai bune.

Din 1970, România este membru fondator al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală.

Proprietatea intelectuală vizează recunoaşterea dreptului asupra unei anumite invenţii, creaţii sau idei şi în special privind drepturile legale rezultate în urma activităţii intelectuale depuse.

Publicitate

Drepturile de proprietate intelectuală se împart în: drepturi de autor, care protejează creaţii literare, artistice şi ştiinţifice, şi drepturi de proprietate industrială, care includ brevete, patente etc.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bătrânii de la Casa Maria, răsfățați ,,ca la salon” de elevii Școlii Profesionale de Cooperație din Botoșani

Publicat

Publicitate

Elevii Școlii Profesionale de Cooperație din Botoșani, calificarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, au vizitat Centrul de îngrijire pentru vârstnici – Casa Maria din Botoșani și au făcut o bucurie beneficiarilor. În pragul Sărbătorilor de Paști, sub supravegherea și îndrumarea doamnei Mihaela Molocea – maistru instructor, elevii au oferit în dar servicii de înfrumusețare persoanelor în vârstă din centru.
Seniorii au fost „răsfățati” cu o tunsoare și o coafură, fapt care a adus fericire pe chipul lor. Prezența tinerilor, serviciile oferite, respectul arătat, îmbrățișările și zâmbetele sincere au transformat o zi obișnuită în una specială, aducând un zâmbet pe chipurile vârstnicilor. Elevii au petrecut momente frumoase în prezența celor împovărați de ani. S-au ales cu sfaturi înțelepte și s-au convins că efortul lor poate face bătrânețea să devină mai ușoară, mai colorată si mai senină.
Doamna Horodnic Maricica – managerul Casei Maria, i-a primit pe tineri cu bucurie și recunoștință: „Vreau să mulțumesc din adâncul sufletului tuturor tinerilor voluntari care au venit astăzi la Casa Maria pentru a tunde și coafa bătrânii noștri. Gestul vostru de dragoste și generozitate a adus lumină în sufletele noastre și a făcut o diferență imensă în viața lor. Vă mulțumim pentru că ați dedicat timpul și efortul vostru pentru a-i îngriji pe cei mai vârstnici membri ai comunității noastre. Modul în care ați interacționat cu ei, cu grijă și respect, a fost pur și simplu minunat. Gestul vostru de a oferi timp și afecțiune celor în nevoie este un exemplu de compasiune și empatie pentru întreaga comunitate.” https://www.facebook.com/casamaria.camindebatrani.botosani

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune a elevilor din Trușești în spiritul păstrării valorilor creștine, în Săptămâna Verde

Publicat

Publicitate

″Verde înseamnă viață, iar viață înseamnă Hristos!″, activitate desfășurată de către elevii Liceului ″Demostene Botez″ Trușești, în parteneriat cu Parohia Guranda și Școala Gimnazială Nr. 2 Guranda, în cadrul Programului Săptămâna Verde. Activitatea a avut drept scop sensibilizarea copiilor în spiritul păstrării valorilor creştine, cultivarea conştiinţei binelui şi a răului, iubirea de aproapele și ajutorul reciproc. Preotul paroh Cristian Asmarandei a prezentat copiilor istoria bisericii satului Guranda și rolul pe care aceasta l-a avut de-a lungul timpului în viața comunității. Biserica veche a rămas pentru localnici, fărâma de rai ce i-a călăuzit în viață. Aşa cum Mântuitorul a fost Modelul desăvârşit de înţelepciune, bunătate şi iubire, la fel și, noi, oamenii creştini trebuie să urmăm acest Model, atât cât ne este cu putinţă fiecăruia dintre noi. Cu cât aceasta este începută la o vârstă mai fragedă, cu atât valoarea sa va fi mai mare. Frumusețea iubirii, rolul bunătații și importanța iertării au fost evidențiate prin urmărirea de către copii a filmulețului “Despre fapta milei și iubirea aproapelui!” O vieţuire creştină este determinată de dragostea ce a pus-o Dumnezeu în inimile noastre şi care se manifestă prin comportamentul nostru în relaţia cu Dumnezeu şi în relaţia cu semenii noştri, oameni ai societăţii în care trăim. Dragostea din inimă ne determină să urmărim şi să facem numai bine tuturor, iubirea umană fiind de fapt respectarea semenului. Cu toții trebuie să înțelegem că, dragostea față de aproapele, este o cale ce ne poartă spre iubirea de Dumnezeu. La finalul activității, ncopiii au primit cărți de rugăciuni, menite să pună început bun la temelia vieții creștinului de mâine.

Publicitate

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie

Publicat

Publicitate

Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie – 26 aprilie

Sfinţi români şi protoromâni Chiril, Chindeu şi Tasie, au fost trei martiri recrutaţi din rândul populaţiei autohtone daco-romane din Scythia Minor (Dobrogea), în anul 304, în cursul groaznicei persecuţii a împăratului Diocleţian. Ei au pătimit în cetatea Axiopolis, lângă Cernavoda de astăzi, unde mai târziu s-a ridicat şi o biserică în amintirea lor ale cărei ruine se mai văd şi în zilele noastre. Sfântul Chiril era cinstit în Axiopolis, având cinci zile de sărbătoare. El a suferit chinuri pentru Hristos într-o zi de 26 aprilie. Tot în aceeași zi a pătimit și Sfântul Chindeu. Martiriul Sfântului Tasie a fost la Axiopolis, iar moaştele i-au fost aşezate în Durostorum. Din actul său martiric aflăm că era soldat în armata romană, în vremea persecuţiilor lui Diocleţian. În cinstea zeului Cronos, numit de romani Saturn, era răspândită sărbătoarea „saturnaliilor”. Cu acest prilej se alegea un soldat care timp de 30 de zile putea să-şi permită fapte nelegiuite şi ruşinoase. După încheierea acestor zile, el urma să fie adus jertfă lui Cronos şi ucis cu săbii. S-a întâmplat să fie ales tocmai soldatul creştin Tasie. „Aprins de râvna sfântă”, după cum mărturiseşte actul său martiric, şi-a dat seama că după acele petreceri deşarte şi trecătoare, „va fi aruncat în focul cel veşnic”, încât Tasie şi-a zis: „Este mai bine pentru mine să sufăr puţinele chinuri şi munci, pentru numele Domnului Iisus Hristos, iar după moarte să moştenesc viaţa cea veşnică împreună cu toţi sfinţii”. În faţa prietenilor săi a mărturisit că este creştin şi preferă să fie adus jertfă lui Hristos. Închis fiind, neînfricatul Tasie a respins cinstirea împăraţilor de atunci, ceea ce i-a adus sfârşitul. A fost supus la multe chinuri şi în cele din urmă s-a ordonat să i se taie capul. Sfintele moaşte au fost duse cu cinste la Durostorum. Biserica Ortodoxă Română îi sărbătoreşte pe acești sfinți mucenici la data de 26 aprilie. Numele lor sunt pomenite într-o inscripţie descoperită în Dobrogea în anul 1947.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending