Connect with us

Actualitate

Bullying-ul, fenomen prezent încă de la grădiniţă. Patru din cinci educatori trebuie să gestioneze astfel de situaţii

Publicat

Publicitate

Un studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii România, cercetare la care au participat 300 de educatori, consilieri, directori şi 2315 părinţi, arată că bullyingul este un fenomen care se observă încă de la grădiniţă, peste o treime dintre educatori afirmând că au în grupă copii care ocazional nu au cu cine să se joace, excluderea din grup fiind una dintre manifestările bullyingului, potrivit news.ro.

În acest context, organizaţia anunţă că desfăşoară un program de prevenire a acestui fenomen, care se derulează în 60 de grădiniţe din Capitală şi din alte localităţi şi care are la bază o metodologie pusă în aplicare şi în Danemarca.

„Cercetările recente arată că şi copiii preşcolari se pot angaja în forme de bullying, direct şi indirect, iar copiii vorbesc despre tachinare ca despre ceva ce îi supără, îi determină să nu se mai joace cu colegii şi le dă dureri psihosomatice. Studiul preliminar derulat de Salvaţi Copiii România în rândul specialiştilor incluşi în program arată modurile în care copiii din grădiniţe se supun de obicei unii pe alţii comportamentului de bullying: excluderea de la jocuri şi activităţi, neacceptarea în grup, etichetare şi exprimare neadecvată: 35% dintre educatori menţionează că au în grupă copii care ocazional nu au cu cine să se joace; 10% dintre educatori menţionează că în mod constant se confruntă cu situaţii în care anumiţi copii sunt excluşi din grup de către ceilalţi; 60% dintre cadrele didactice consideră că tachinarea între copii este o problemă a copiilor şi în afara programului de grădiniţă; 40% dintre respondenţi consideră că pot îmbunătăţi modul în care gestionează conflictul şi hărţuirea între copii şi au identificat ca principale domenii în care ar avea nevoie de sprijin: îmbunătăţirea colaborării dintre cadre didactice şi părinţi şi formarea cadrelor didactice pentru aplicarea metodelor educaţionale care vizează creşterea coeziunii de grup”, sunt concluziile unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România în cadrul căreia au fost chestionaţi 300 de specialişti – educatori, consilieri, directori – şi 2315 părinţi.
În acest context, organizaţia anunţă derularea proiectului antibullying „Să fim prieteni – Fără Bullying” – program care se desfăşoară în 60 de grădiniţe, din Bucureşti şi din ţară. Programul are la bază o metodologie dezvoltată de Mary Foundation şi Salvaţi Copiii Danemarca
„600 de specialişti din grădiniţe – educatori, directori şi consilieri – au fost deja formaţi să utilizeze metodologia programului şi, pe parcursul anului şcolar 2023 – 2024, vor lucra cu 8.800 de copii preşcolari şi cu părinţii acestora pentru a crea comunităţi educaţionale incluzive şi sigure şi a-i ajuta pe copii să aibă relaţii pozitive. Studiul preliminar efectuat în cadrul programului arată că 78% dintre educatori trebuie să gestioneze situaţii de bullying la grupă şi 35% dintre educatori au în grupă copii care ocazional nu au cu cine să se joace.  Programul Să fim prieteni – Fără Bullying are la bazã cercetãri de ultimã orã si este fundamentat pe patru valori – toleranţã, respect, grijã şi curaj. Pentru implementarea programului, cele 60 de grădiniţe beneficiază de formarea specialiştilor şi primesc o valiză cu resurse ce conţine instrumente educaţionale specifice: ursuleţul prietenos, ghiduri pentru specialişti, cărţi cu activităţi, cartonaşe de conversaţie, fişe cu exemple care stau la baza conversaţiilor cu copiii”, transmite Salvaţi Copiii într-un comunicat dat publicităţii joi.
Copiii incluşi în acest program învaţă să-şi exprime emoţiile, dezvoltă o înţelegere mai profundă a propriului rol în interacţiunile cu prietenii, iar grupul de copii ca întreg este întărit. Programul conţine instrumente de lucru şi pentru modelele celor mici, cadrele didactice şi părinţii.
„Periodic vor fi organizate întâlniri pentru crearea unui mediu social pozitiv în cadrul grupului de părinţi. Activităţile desfăşurate cu aceştia urmăresc dezvoltarea abilităţilor parentale cu scopul reducerii riscului de abuz şi neglijare, precum şi stimularea cooptării părinţilor în dezvoltarea de strategii de prevenire şi combatere a bullying-ului împreună cu specialiştii din grădiniţe”, precizează comunicatul Salvaţi Copiii.
Bullying-ul este un fenomen care apare la nivelul grupurilor de copii şi se referă la comportamente variate care umilesc şi exclud prin natura lor, sunt repetate sau fac parte dintr-un tipar care se manifestă pentru o perioadă de timp.
Bullying-ul poate lua forma poreclitului sau a violenţei fizice, dar se poate manifesta şi mai subtil, prin ignorare, excludere, bârfă, zvonuri despre o persoană şi, prin urmare, poate fi dificil de identificat.
Un studiu realizat de Salvaţi Copiii încă din 2016 aducea în atenţia specialiştilor datele colectate cu privire la acest fenomen:  în ciclurile primar şi gimnazial, 3 din 10 copii erau excluşi în mod constant din grupul de colegi;  trei din 10 copii erau ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi şi unu din 4 copii fusese umilit în faţa colegilor.
În iunie 2022, Salvaţi Copiii a realizat o consultare în rândul copiilor, iar rezultatele arată că incidenţa fenomenului a crescut faţă de 2016: 4 din 5 elevi afirmă că au fost martori ai situaţiilor de bullying în şcoala unde învaţă, procentul elevilor care spun că au fost victime ale bullying-ului a crescut de la 29% în 2016 la 49% în 2022.
„Datele statistice prezentate sunt întărite de concluziile referitoare la România din cadrul Programului pentru evaluarea internaţională a elevilor (PISA), care indicau că 35% dintre elevii de 15 ani au fost afectaţi de fenomenul de bullying cel puţin de câteva ori pe lună  (39% în cazul copiilor din mediile defavorizate), performanţa lor în procesul de învăţare fiind cu 40% mai scăzută echivalentului efortului de învăţare dintr-un an şcolar. Toate analizele ştiinţifice cu privire la formarea de atitudini şi comportamente prosociale bazate pe prietenie, acceptarea diversităţii şi onestitate faţă de semeni subliniază importanţa prevenţiei şi educaţiei timpurii”, precizează oficialii Salvaţi Copiii România.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Ministrul Finanțelor: Noi nu calculăm nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025

Publicat

Publicitate

Guvernul României a alocat 2 miliarde de lei pentru acordarea unui ajutor financiar one-off (plată unică) destinat pensionarilor cu venituri mici.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, explică faptul că Guvernul a alocat deja un buget de 2 miliarde de lei pentru un ajutor one-off (adică o plată unică) destinat pensionarilor cu pensii mici. Totuși, deocamdată nu s-a stabilit clar:

  • Cine va beneficia – Nu s-a decis până la ce nivel al pensiei se va acorda acest sprijin.
  • Cum va fi distribuit – Nu se știe dacă banii vor fi plătiți într-o singură tranșă sau în mai multe (ex. două sau trei tranșe).
  • Metoda exactă de alocare – Nu există încă un plan detaliat despre modul în care se va împărți suma alocată.

Detaliile specifice, precum pragul maxim al pensiei pentru eligibilitate și modalitatea de plată, urmează să fie stabilite de către Ministerul Muncii după aprobarea bugetului.

 

Măsurile care urmează să fie luate

  • Ministerul Muncii trebuie să facă o analiză și să vină cu propuneri concrete.
  • După această analiză, se va decide în cadrul Coaliției de guvernare care sunt criteriile exacte și modalitatea de plată.
  • Se estimează că aceste detalii vor fi clarificate în una-două săptămâni după aprobarea bugetului.

Declarația ministrului Finanțelor

Până în momentul de față, avem o anvelopă aprobată (2 miliarde de lei, n.r.). Din câte știu, nu a existat nicio discuție concretă cu privire la modul de alocare, modul de împărțire și la nivelul pensiei până la care se va aloca un sprijin anual one-off pentru cei cu pensii mici.

Trebuie să așteptăm ca Ministerul Muncii să înceapă această analiză și să putem analiza variantele. Eu nu am văzut nici măcar un material de lucru. Cu siguranță, după aprobarea bugetului, în cel mai scurt timp, Ministerul Muncii va pregăti pentru Coaliție câteva alternative și se vor lua decizii acolo” a precizat ministrul Finanțelor.

Publicitate

El a explicat, de asemenea, că nu există nicio discuție concretă nici cu privire la modalitatea de plată, respectiv dacă se va plăti o dată sau se va plăti în două sau trei tranșe, și nici cu privire la pensia maximă până la care se va acorda acest ajutor.

”Rugămintea mea este să așteptăm o săptămână, două săptămâni. În această perioadă, după aprobarea bugetului, cu siguranță Ministerul Muncii va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret pentru Coaliție”, a mai spus Tanczos Barna.

Conform unor surse guvernamentale citate de economedia.ro, se ia în considerare ca acest ajutor să fie acordat pensionarilor cu pensii de până la 3.000 de lei. Totuși, aceste detalii nu au fost încă finalizate și vor fi clarificate în perioada următoare

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutorul financiar pentru pensionarii cu venituri mici a fost aprobat. Până la ce nivel al pensiei se va acorda

Publicat

Publicitate

Guvernul României a alocat 2 miliarde de lei pentru acordarea unui ajutor financiar one-off (plată unică) destinat pensionarilor cu venituri mici, scrie alba24.ro.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, explică faptul că Guvernul a alocat deja un buget de 2 miliarde de lei pentru un ajutor one-off (adică o plată unică) destinat pensionarilor cu pensii mici. Totuși, deocamdată nu s-a stabilit clar:

Cine va beneficia – Nu s-a decis până la ce nivel al pensiei se va acorda acest sprijin.

Cum va fi distribuit

Nu se știe dacă banii vor fi plătiți într-o singură tranșă sau în mai multe (ex. două sau trei tranșe).

Metoda exactă de alocare – Nu există încă un plan detaliat despre modul în care se va împărți suma alocată.
Detaliile specifice, precum pragul maxim al pensiei pentru eligibilitate și modalitatea de plată, urmează să fie stabilite de către Ministerul Muncii după aprobarea bugetului.

Publicitate

Astfel, ajutorul financiar pentru pensionari este aprobat în principiu, dar încă nu s-a decis clar cine îl primește, cât primește și cum va fi plătit. Ministerul Muncii trebuie să finalizeze aceste detalii în perioada următoare.

Citeste mai mult

Cultura

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Liviu Șoptelea. Despre Bienala de pictură și grafică „Ștefan Luchian” 2025

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Liviu Șoptelea, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, filiala Iași, și inițiatorul Bienalei de pictură și grafică „Ștefan Luchian” Botoșani, care în acest an a ajuns la a II-a ediție.
Liviu Șoptelea a vorbit despre această manifestare care a adunat în acest an peste 100 de lucrări din pictură și grafică, de la artiști din România dar și din străinătate, și care, pentru prima dată, a reușit să ofere și câte un premiu în bani la fiecare categorie.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Educație

Gramatica, studiată și la liceu. Clase cu profil intensiv și la alte discipline. Noutăți pentru elevi, pregătite de minister

Publicat

Publicitate

Noutăți pentru elevii de liceu. Gramatica va fi introdusă la clasele a IX-a și a X-a „în unități de învățare”, la limba română. Pe lângă clasele intensive limbă modernă sau informatică, vor apărea și cele cu studiu intensiv la alte discipline, scrie alba24.ro.

Modificările au fost anunțate în contextul punerii în dezbatere publică a noilor planuri-cadru, de către ministerul Educației și Cercetării (MEC).

„Limba și literatura română: Va include explicit și unități de învățare pentru gramatică, în principal în clasele a IX-a și a X-a, pentru a asigura continuitatea și completarea studiului prin programele școlare de gimnaziu”, se arată în planurile-cadru.

Ideea ca gramatica să fie reintrodusă la liceu era lansată chiar în iulie 2022 de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Clase cu studiu intensive pe diferite discipline

Alte planuri la minister privesc posibilitatea de a studia intensiv la liceu și alte discipline, în afara de informatică sau limba modernă.

Publicitate

„Dacă până acum aveam doar clase de intensiv limbă modernă sau informatică, prin flexibilizarea curriculumului de specialitate pot apărea clase cu studiu intensiv pe diferite discipline. Ne referim aici la cele patru specializări din filiera teoretică”, a declarat Gabriel Vrînceanu, șeful serviciului de Dezvoltare Curriculum, potrivit edupedu.ro.

„Flexibilizarea CS-ului, a curriculumului de specialitate, presupune o zonă în care o parte a bugetului de ore să fie la dispoziția școlii. Aceasta ce înseamnă? Dacă până acum aveam doar clase de intensiv limbă modernă sau informatică, prin această flexibilizare pot apărea clase care să sugereze un studiu intensiv pe diferite discipline, ne referim aici la filiera teoretică, la cele patru specializări din filiera teoretică”, a precizat Vrînceanu.

Acesta spune că la filiera teoretică profil umanist, ”disciplinele se vor duce către cele 2 arii care sunt caracteristice acestui profil umanism, adică limbă și comunicare, respectiv om și societate, față de curriculum diferențiat care ducea orele și către alte discipline”.

Elevii care au început clasa a VIII-a în 2024 ar ar fi trebuit să învețe la liceu după programe școlare noi și să dea un Bacalaureat cu cel puțin 5 examene scrise și 4 de competențe. Lansarea noilor planuri-cadru a fost amânată în mod repetat pe parcursul ultimului an.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending