Connect with us
Publicitate

Administratie

Bugetul municipiului Botoşani va fi anul acesta cu 64,8% mai mare faţă de 2021

Publicat

Cea mai importantă sursă de venit a municipiului Botoşani o reprezintă în continuare cotele defalcate din impozitul pe venit.

Bugetul municipiului Botoşani va fi, în 2022, cu 64,8% mai mare faţă de anul precedent, potrivit proiectului prezentat, luni, de primarul Cosmin Andrei, informează AGERPRES.

Potrivit acestuia, municipalitatea are prevăzute pentru anul în curs venituri de 338,3 milioane de lei, faţă de 219,2 milioane cât a avut în 2021.

Cea mai mare parte din venituri, 62,97%, însemnând 213 milioane de lei, va fi direcţionată spre acoperirea cheltuielilor de funcţionare a administraţiei locale, în timp ce 37,03%, adică 125,2 de milioane de lei, vor fi alocaţi pentru dezvoltare.

Creşterea bugetului este generată şi de atragerea unor sume mai mari din fonduri europene, dar şi ca urmare a majorării veniturile proprii, care vor creşte de la 51,1 milioane de lei, la 58 de milioane de lei.

“Avem o creştere şi pe venituri proprii, motivat de faptul că au fost indexate unele taxe şi impozite locale, motivat de faptul că aceste venituri proprii sunt în creştere de la an la an, pentru că avem o corecţie cu indicele de inflaţie şi un grad de încasare a celor de la Impozite şi Taxe. Cea mai importantă sursă de venit a municipiului Botoşani o reprezintă în continuare cotele defalcate din impozitul pe venit, aici unde am primit o sumă de la Direcţia de Finanţe (n.r. – 100,3 milioane de lei) pe care am inclus-o în buget”, a afirmat Cosmin Andrei.

Bugetul municipiului urmează să fie supus dezbaterii şi votului Consiliului Local în cadrul şedinţei extraordinare programate a avea loc marţi.

AGERPRES

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Administratie

„Autostrada Pașcani-Suceava”, care cuprinde județele Botoșani, Suceava și Iași, un vis care prinde contur

Publicat

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, va participat, astăzi și mâine, la dezbaterile publice a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată pentru .

Dezbaterile publice vor avea loc după următorul program:

  • Marți – 26 septembrie 2023 – Primăria Municipiului Suceava – Bulevardul 1 Mai – începând cu ora 16:30
  • Miercuri – 27 septembrie 2023 – Primăria comunei Tudora – Strada Tiberiu Crudu – începând cu ora 11:00
  • Miercuri – 27 septembrie 2023 – Comuna Tătăruși – Județul Iași – Bulevardul Alexandru Vasiliu Nr. 104 – începând cu ora 15:00.

Autostrada Pașcani-Suceava: Obiectivul de investiții „Autostrada Pașcani – Suceava” este prevăzută în Master Planul General de Transport al României (MPGT). Această autostradă face parte din coridorul de conectivitate 2 (Moldova), coridor care asigură legătura pe axa nord – sud între Moldova și Muntenia dar și între Ucraina/Moldova și Bulgaria, la nivel de tranzit continental.

Mobilitatea rutieră națională și transfrontalieră se realizează de-a lungul coridorului TEN-T Core.

Acest obiectiv de investiții face parte și din Programul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2021 – 2030.

 

Activități realizate până în prezent:

Analiza multicriteriala a variantelor de traseu – finalizat

Studiul topografic – finalizat (435 ha ml)

Studiul arheologic  – finalizat (485 secțiuni de sondaj)

Investigații geotehnice – finalizat (12300 ml)

Studiul privind ocuparea terenurilor – 70%

Avize si acorduri – 80%, din care:

  • Botoșani (19 avize/acorduri obținute din 15)
  • Iași (16 avize/acorduri obținute din 25)
  • Suceava (25 avize/acorduri obținute din 35)

Acordul de Mediu – 70% (a fost emisă decizia etapei de încadrare)

– Estimat obținere Acord de mediu – octombrie 2023

 

DATE TEHNICE

Lungime – 62,971 km

Profil transversal – 26.00 m

Noduri rutiere – 5 buc

Poduri și pasaje – 72 buc

Centru de coordonare și întreținere – 2 buc

Spațiu de servicii – 2 buc

Parcari de scurta durata – 2 buc

LOT I – km 0+000 (Pașcani) – km 33+000 (Roșcani)

Lungime – 33,00 km

Noduri rutiere – 2 buc

  • Nod Heci – km 9+700
  • Nod Dolhasca – km 23+700

Poduri și pasaje – 28 buc

LOT II – km 33+000 (Roșcani) – km 61+971 (Suceava)

Lungime – 29,971 km

Noduri rutiere– 2 buc + 1 buc

  • Nod Roscani – km 34+200
  • Dumbrăveni – km 51+200
  • Nod rutier Aeroport Suceava + Drum de legătură DN29

Poduri și pasaje – 44 buc

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Rulotă în flăcări pe o stradă din municipiul Botoșani. Cauza probabilă: o lumânare nesupravegheată

Publicat

Pompierii botoșăneni au fost la datorie în ultimele 24 de ore pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel local.
Aceștia au avut 31 de misiuni.
Pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu, acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de 25 de persoane cu probleme medicale, salvarea unei perosane cazută într-un beci unde exista miros puternic de fermentație, dar și în alte 4 situații de urgență (asigurare măsuri de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul aterizării/decolării elicopterului SMURD, asigurare masuri de prevenire a unor situații de urgență în cazul a două accidente rutiere).

Aseară, în jurul orei 20:00, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au fost solicitați să intervină pe strada Ion Creangă din municipiu pentru a stinge un incendiu la o rulota. Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că flăcările au cuprins întreg ansamblul, existând riscul că acestea să se extindă la arborii din imediata vecinătate. Incendiul a fost stins în limitele găsite, nefiind înregistrate victime. Cauza probabilă a fost stabilită că fiind o lumânare lăsată nesupravegheată.
Pentru a preveni astfel de evenimente, pompierii botoșăneni vă recomandă:
▪️asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;
▪️nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;
▪️amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;
▪️nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;
▪️stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;
nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Citeste mai mult

Administratie

Un nou sector de drum județean de piatră, Oroftiana; Baranca-Bajura, va fi modernizat

Publicat

Un nou sector de drum județean de piatră va fi modernizat prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba de 10 kilometri din DJ 291D, Oroftiana; Baranca-Bajura.

Consiliul Județean Botoșani, prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, a scos la licitație execuția lucrărilor de modernizare. Valoarea totală a investiției este de peste 40 de milioane de lei (8 milioane de euro), din care 10 milioane de lei o reprezintă finanțarea guvernamentală, iar 30 de milioane de lei (peste 6 milioane de euro) cea asigurată de Consiliul Județean Botoșani.

„Județul are nevoie de investiții în infrastructură, iar Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» reprezintă o soluție pentru realizarea acestora. Am promis că vom moderniza acest drum și ne ținem de cuvânt. Este un drum important, paralel cu Prutul, care unește unele dintre cele mai nordice localități ale țării și sper ca modernizarea lui să aducă noi oportunități de dezvoltarea zonei”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Firmele interesate de licitația demarată prin intermediul Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani vor putea depune oferte până pe data de 30 octombrie. „Ne dorim ca și la această licitație să avem cât mai multe oferte, la fel ca și în cazul primelor drumuri pe care Consiliul Județean le modernizează prin PNI «Anghel Saligny». Am demonstrat că suntem un partener serios”, a afirmat Dorin Birta, vicepreședintele CJ Botoșani.

Alte patru proiecte de modernizare a drumurilor județene se află în diferite stadii de implementare. Este vorba de:

  • DJ293A, Coțușca – Viișoara Mică – Viișoara (6 kilometri)
  • DJ 294A, Avrămeni – Panaitoaia – D. Cantemir – DN 24C (7,8 kilometri)
  • DJ 294B, Ștefănești – Murguța – Dobârceni (10,6 kilometri)
  • DJ 291K, Lozna (DJ291B) – Călinești – DN 29C – Talpa (7,22 kilometri)

„Continuăm să investim și să atragem fonduri pentru toate sectoarele de activitate și toate zonele județului, pentru că doar așa putem să recuperăm decalajele față de celelalte regiuni ale țării. În ultimii trei ani s-au făcut pași importanți în acest sens și vom continua să facem toate eforturile pentru a ne atinge obiectivele. Doar prin intermediul Programului «Anghel Saligny» modernizăm 40 de kilometri de drumuri județene care, în acest moment, sunt de piatră. Vrem să avem o infrastructură rutieră cât mai bună, adaptată la vremurile pe care le trăim. Împreună vom reuși, pentru că suntem oamenii faptelor bune și punem botoșănenii pe primul loc”, a conchis Doina Federovici.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul voievod Neagoe Basarab

Publicat

Binecredinciosul voievod Neagoe Basarab s-a născut în anul 1481. Tatăl său era din neamul Basarabilor, iar mama sa era din familia Craioveştilor. Neagoe a fost unul dintre cei patru copii ai părinţilor săi. Influențat de credinţa mamei sale, el a deprins din fragedă vârstă învăţăturile mântuitoare și virtuţile creştine. Mănăstirea Bistriţa din Oltenia, ctitorie a străbunicilor săi, a devenit şcoală duhovnicească pentru evlaviosul Neagoe.

Voia lui Dumnezeu a făcut ca în acele vremuri la Mănăstirea Bistriţa să fie retras marele între patriarhi, Nifon al Constantinopolului, chemat în Ţara Românească la anul 1502, de voievodul Radu cel Mare pentru a reorganiza şi întări viaţa bisericească. De la Sfântul Ierarh Nifon, Neagoe a deprins taina rugăciunii isihaste, evlavia şi trezvia sufletului, învăţătura şi înţelepciunea lui Hristos, dobândind înalt spor duhovnicesc.

Înzestrat cu daruri intelectuale deosebite, el şi-a agonisit mai toată ştiinţa şi cultura teologică a vremii sale. De aceea, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, iubitorul de Hristos, Neagoe, în anul 1512, a fost chemat la demnitatea de Domnitor şi Voievod al Ţării Româneşti. În această calitate a încurajat dezvoltarea comerţului şi a meşteşugurilor, iar pe plan diplomatic a încercat să menţină relaţii de prietenie cu Ungaria. A încercat să stabilească relaţii diplomatice cu Veneţia și Roma și chiar să medieze conflictul dintre creștinii ortodocși şi catolici. Continuând viziunea şi obiectivele politice iniţiate de Ştefan cel Mare, a încercat să realizeze o coaliţie a statelor răsăritene împotriva expansiunii turceşti. În 1517 cere şi obţine de la Patriarhia ecumenică canonizarea fostului său învăţător, patriarhul Nifon.

Pe racla în care au fost aşezate moaştele şi care se păstrează la Dionisiu, domnul român este reprezentat închinându-se sfântului. În anul 1519, Neagoe Basarab împreună cu Ştefan al IV-lea al Moldovei (Ştefăniţă Vodă) au trimis un ambasador la Vatican prin intermediul căruia „Basarab și aleşii săi fii Teodosie și Petru și urmaşii săi și Ştefan și fiii săi” promiteau că vor participa alături de ceilalţi principi creştini și de papă la „sfânta expediţie împotriva lui Selim, tiranul turcilor”. Totuşi, Ţara Românească rămâne pe perioada domniei lui vasală Imperiului Otoman.

Neagoe Basarab a făcut donaţii generoase mănăstirilor ortodoxe din Ţara Românească şi din toate ţările din Balcani. În timpul domniei sale a fost construită Mănăstirea Curtea de Argeş, unde se odihnesc şi sfintele moaşte ale voievodului. Sfântul Voievod Neagoe Basarab a rămas în memoria poporului român şi a tradiţiei ortodoxe prin opera sa intitulată „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, prima creaţie de valoare universală a literaturii române, un adevărat testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic şi enciclopedic. Proclamarea oficială a canonizării a avut loc la 26 octombrie 2008, la Catedrala Patriarhală.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending