Connect with us
Publicitate

Actualitate

Bucurie: Șezătorile iernii la George Enescu au strâns zeci de săteni în costume tradiționale, muzică bună și bucate delicioase

Publicat

Publicitate

Comuna George Enescu a fost astăzi gazda unui eveniment de tradiție – ”Șezătorile iernii”, organizat în fiecare an, cu multă măiestrie, de către Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și care strânge laolaltă toată comunitatea și pe toți cei ce cu adevărat doresc păstrarea tradițiilor românești, a identității naționale românești.

Evenimentul la care au participat zeci se săteni din comună, dar și oficialitățile locale și județene, a avut menirea de a aduce în prim plan patrimoniul tradițional local, cu costumele tradiționale, muzica populară bună și bucatele delicioase.

Prezentă la această manifestare, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a transmis că fost o întâlnire pe cinste, iar cei prezenți au putut admira mulțimea de participanți îmbrăcați în port tradițional într-o atmosferă incredibile.

Tradițiile ne conferă unicitate, identitate şi valori. De-a lungul timpului obiceiurile strămoșești au reuşit să ne țină uniți, să ne dea putere să depăşim greutățile, să ne învețe să fim solidari, să ne respectăm între noi şi să ne păstrăm vie speranța de mai bine. Mulțumim domnului primar Bogdan-Tony Murariu pentru modul în care ne-au primit! Felicitări pentru organizarea impecabilă domnule primar!

Şezătoarea a adus în aceeaşi poveste copii, tineri, părinţi şi bunici din George Enescu arătând ce înseamnă cultura manifestată ca o moştenire transmisă din generaţie în generaţie. Felicitări Centrului Creației Botoșani instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, felicitări cadrelor didactice din localitate! Mulțumim echipei 10 pentru folclor pentru prezență și pentru implicarea în implementarea acestui proiect și la Botoșani! Mulțumim tuturor celor care au fost file din povestea șezătorii de la George Enescu”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Publicitate

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Omagiu unuia dintre cei mai mari acuareliști români, Ion Murariu, la 102 ani de la naștere

Publicat

Publicitate

Unul dintre cei mai mari acuareliști români, Ion Murariu, s-a născut la Dorohoi, pe 12 septembrie 1922.

După cursurile primare din orașul natal, a urmat studii la Academia de Arte Frumoase din Iași (1941-1946), unde i-a avut ca profesori pe Otto Briese, Jean Cosmovici, Nicolae Popa. În primii ani de studiu la Academie, a participat la concursul Premio cittá Firenze, obținând o mențiune.
După absolvirea Academiei din Iași, s-a stabilit în București. În 1950 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.A obținut Premiul Fundației România Mare și Premiul Național Ștefan Luchian. A fost cetățean de onoare al municipiul Botoșani și al municipiului Dorohoi.
Lucrările sale – apreciau criticii de artă chiar de la primele expoziții ale acuarelistului de 23 de ani – sunt „în cea mai mare parte peisaje din diferite regiuni ale ţării, poartă semnul unor frământări creatoare ale căror rezultate (…) vădesc preocupări mai variate, mai adânci”. Apreciat, în mod deosebit, era suflul „de sinceritate, de onestitate”, Ion Murariu fiind „un pictor pentru care primordială este lecţia naturii şi care porneşte să-l reconstituie frumuseţea pe pânze, cu mijloace proprii, câştigate prin experiența și sensibilitatea lui”. Din ciclul de peisaje, critica evidenția lucrările: Vara la Babadag, Inserare la Liveni, Toamna pe dealuri, iar dintre portrete – Mama.
În 1961, la a treia expoziție personală, în Galeriile de Artă din București, de pe Calea Victoriei 132, Ion Murariu prezenta câteva acuarele inspirate din peisajul Moldovei, de locurile natale ale lui Eminescu, Enescu și Sadoveanu (Pe râul Suceava, Spre Ipotești, Toamnă peste păduri). Iar critica de artă menționa, în acest sens, „o interesantă interferenţă a sensibilităţii sale de plastician cu o discretă sugestie livrescă (de bună calitate) venită din înţelegerea creatorilor amintiţi în legătura lor intimă cu locurile de unde au plecat” (D. Russu).
Ion Murariu a realizat sute de tablouri, parte dintre ele plasându-se în „galeria” celor mai de valoare lucrări de artă din secolul al XX –lea.
Muzeul Județean Botoșani, deținător al peste 50 de lucrări de pictură și grafică (acuarelă) semnate de Ion Murariu, a organizat, de-a lungul timpului, numeroase expoziții tematice în care au fost expuse lucrări ale artistului, cele mai recente fiind: expoziția permanentă ,,Artiști pentru Luchianˮ deschisă la Muzeul ,,Ștefan Luchianˮ din Ștefănești și expoziția deschisă în actualul sediu al Muzeului Județean Botoșani, din Piața Revoluției nr. 7.
Între 18 – 30 mai 2022 lucrări ale artistului au fost prezente pe simeze în cadrul expoziției ,,Galeria de maeștriˮ, curator fiind Maria-Laura Tocariu
În perioada 2 septembrie – 10 octombrie 2022, pe simezele de la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ Botoșani a fost prezentată cea mai amplă și importantă expoziție dedicată artistului, respectiv expoziția intitulată „100 de ani… Ion Murariu, restituiri în culoare”, cu 55 de lucrări de pictură și acuarelă, majoritatea expuse în premieră. Evenimentul a fost curatoriat de Maria-Laura Tocariu, șef Secție Artă Plastică și Etnografie.
De asemenea, în perioada 3 – 18 iulie 2023, lucrări ale artistului au fost expuse în cadrul expoziției ,,Vara Galeriilorˮ – curator Ana Coșereanu.
Începând cu data de 14 decembrie 2023 și până la finalul lunii ianuarie 2024, Muzeul de Etnografie Botoșani a organizat expoziția ,,Sărbătorile de iarnă între imagine și narațiuneˮ – curator Maria-Laura Tocariu, șef Secție Artă Plastică și Etnografie, eveniment care a inclus în prezentare și lucrări semnate de Ion Murariu.
Lucrări ale artistului Ion Murariu au fost prezentate și în anul 2024, în expozițiile ,,Timp după timp. Restituiri cromaticeˮ, deschisă publicului în perioada 9 – 29 februarie 2024 – curatori Ana Coșereanu și Liviu Șoptelea și ,,Suprapuneri estetice – Cămașa româneascăˮ (21 iunie – 5 iulie 2024) – prezentare Maria-Laura Tocariu.

Comunicat
Muzeul Județean Botoșani
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune amplă a polițiștilor din Dorohoi. Zeci de persoane verificate

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla, a Biroului Rutier și jandarmilor au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 

Astfel, activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 09:00-12:00, prilej cu care  au fost legitimate peste 40 de persoane,  controlate 23 de autovehicule și 4 localuri publice.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 7.000 de lei, pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Copălău, reținut pentru tâlhărie. Prejudiciu recuperat de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au reținut un tânăr, de 30 de ani, din comuna Copălău, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că la data de 24 august a.c., în jurul orei 21:30, în timp ce se afla pe drumul public din localitate, prin intrebuințarea violenței, ar fi sustras victimei, o femeie de 53 de ani, un telefon mobil.

 

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat de polițiști și restituit victimei.

 

Publicitate

Tânărul bănuit de comiterea faptei a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, 12 septembrie, să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Citeste mai mult

Eveniment

Casa unui bărbat de 46 de ani, din Botoșani, a fost răscolită de polițiști, într-un dosar privind racolarea minorilor în scopuri sexuale și șantaj

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 46 de ani, bănuit de comiterea infracțiunilor de racolarea minorilor în scopuri sexuale și șantaj.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în perioada iunie – august a.c., ar fi trimis mai multe mesaje prin intermediul unei aplicații de mesagerie, unei minore și i-ar fi propus să se întâlnească. Mai mult decât atât, în urma refuzului primit din partea victimei, acesta ar fi șantajat-o cu darea în vileag a unor fapte compromițătoare pentru minoră și familia ei.

 

La data de 11 septembrie a.c., cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la locuința bărbatului bănuit de comiterea faptei, prilej cu care au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor, mai multe mijloace de probă, constând în telefoane mobile  și medii de stocare.

 

Publicitate

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending