Connect with us

Eveniment

Branșare la gaz și curent: Cine nu mai beneficiază de gratuitate

Publicat

Publicitate

Potrivit unei Ordonanțe de urgență a Guvernului, emisă în ultima zi a anului 2021a, consumatorii casnici vor beneficia de racordare gratuită dacă costurile se încadrează într-o valoare medie a unui branșament, care va fi stabilită de ANRE, anunță alba24.ro. Dacă vor depăși această valoare, vor plăti diferența.

Branșare la gaz și curent: gratuitățile prevăzute de lege

În varianta veche a legii, racordarea la rețelele de gaz și electricitate era gratuită pentru consumatorii casnici, chiar dacă erau departe de rețea, iar firmele de distribuție preluau costul lucrărilor și obligația de a nu refuza nici o solicitare.

”Solicitanții pot asigura finanțarea lucrărilor de extindere a rețelei electrice de distribuție, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, operatorul de distribuție să returneze suma cuvenită.

În cazul clienților casnici care se racordează rețeaua de joasă operatorul de distribuție va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, până la o valoare medie a unui branșament” se arată în noua ordonanță de urgență.

Branșare la gaz și curent: Cine nu mai beneficiază de gratuitate

În cazul clienților non-casnici, dispare gratuitatea.

De asemenea, de menționat că activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuție.

Publicitate

Branșare la gaz și curent: Beneficiarii cu contracte semnate vor beneficia de vechea lege

Directorul SDEE Transilvania Sud SDEE Alba, Marius Ceteraș, spune că beneficiarii care au deja contracte semnate pentru branșare, cel mai probabil vor beneficia de vechile prevederi ale legii.

Pentru ceilalți, care au spre exemplu doar aprobări, se așteaptă precizări suplimentare în următoarea perioadă.

Branșare la gaz și curent: noile prevederi privind racordarea la gaz și energie electrică – 2022

”79. La articolul 51, alineatele (3^2)-(3^5) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(3^2) Operatorul de distribuție are obligația să asigure, în limita planurilor anuale de investiții, finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în perimetrul concesionat, în condiții de eficiență economică.

Operatorii de distribuție întocmesc planurile anuale de investiții luând în considerare și solicitările UAT privind planurile de dezvoltare regională sau locală și de urbanism.

(3^3) Prin excepție de la prevederile alin.

(3^2) și în conformitate cu prevederile reglementărilor ANRE, solicitanții pot asigura finanțarea lucrărilor de extindere a rețelei electrice de distribuție, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, operatorul de distribuție să returneze suma cuvenită, într-o perioadă de timp stabilită, conform reglementărilor ANRE, luând în considerare prevederile alin. (3^1) și (3^2).

(3^4) Pentru cererile de racordare și branșare ale solicitanților, operatorul de distribuție are obligația ca, în conformitate cu reglementările ANRE, să elibereze solicitantului un aviz tehnic de racordare cuprinzând soluția tehnică de racordare.

Branșare la gaz și curent: Solicitantul poate să-și aleagă operatorul care să facă racordarea

Solicitantul are dreptul de a alege liber orice operator economic autorizat de către ANRE pentru proiectarea și execuția racordării și/sau branșamentului.

Pentru asigurarea calității lucrărilor de execuție și punerea în funcțiune a racordului/branșamentului, solicitantul sau operatorul economic desemnat de solicitant pentru proiectare/execuție are obligația încheierii unui contract de racordare cu operatorul de distribuție.

Punerea în funcțiune a racordului/branșamentului și montarea aparatelor/ echipamentelor de măsură se va realiza în termenele și condițiile prevăzute de reglementările ANRE.

(3^5) În cazul clienților casnici care se racordează rețeaua de joasă operatorul de distribuție va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, până la o valoare medie a unui branșament, stabilită conform unei metodologii aprobate de ANRE.

Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuție de la momentul punerii în funcțiune, prin efectul prezentei legi, la valoarea rambursată clientului casnic.

Aceste active sunt recunoscute de către ANRE ca parte din baza de active reglementate în cazul în care data rambursării integrale coincide cu data punerii în funcțiune a instalației de racordare.

În valoarea medie a branșamentului nu se includ costurile cu refacerea infrastructurii edilitare”.

Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 31 decembrie 2021.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Măsuri de prevenire a incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase

Publicat

Publicitate

Campania de recoltare a cerealelor păioase este în plină desfășurare și de aceea este foarte important ca pe timpul acestei activități să fie respectate toate măsurile de prevenire a incendiilor. Fumatul în apropierea culturilor agricole, focul în aer liber lăsat nesupravegheat sau chiar defecțiunile tehnice la mașinile și utilajele folosite la recoltat pot provoca incendii.

 

Acestea se extind într-un timp foarte scurt și, pe lângă pagubele materiale, pot pune în pericol locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

 

Pentru a preveni incendiile, proprietarii de terenuri și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:

 

Publicitate

§ respecte interdicțiile privind fumatul şi utilizarea focului deschis;

 

§ verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, recipiente cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

 

§ remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

 

§ alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

 

§ asigure prezența tractoarelor cu plug sau disc și a cisternelor cu apă în punctele de recoltare;

 

§ asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri, păduri sau căi ferate adiacente;

 

§ strângă paiele rezultate în urma recoltării.

 

Respectarea acestor măsuri contribuie la desfășurarea în siguranță a campaniei agricole și la protejarea mediului înconjurător.

 

Reamintim faptul că, potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

 

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

 

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

 

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

 

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Citeste mai mult

Eveniment

Publicitatea în stomatologie, sub lupă: Interzise informațiile false și care induc în eroare

Publicat

Publicitate

Materialele publicitare din domeniul stomatologic nu trebuie să conțină informații false, înșelătoare sau susceptibile să inducă pacienții în eroare, prevede Ghidul de bune practici privind publicitatea medicilor stomatologi intrat în vigoare pe 1 iulie, scrie alba24.ro.

Potrivit ghidului, scopul publicității activității stomatologice este, printre altele, de a informa și educa publicul cu privire la serviciile și tratamentele disponibile, promovând astfel sănătatea orală și prevenirea afecțiunilor dentare, precum și de a promova activitatea stomatologică desfășurată de profesioniștii din domeniul stomatologic.

Documentul citat de Agerpres prevede că prin intermediul publicității, medicii stomatologi pot comunica eficient beneficiile și inovațiile din domeniul stomatologic, contribuind la creșterea gradului de conștientizare și accesibilitate a serviciilor de calitate.

„Publicitatea realizată nu trebuie să conțină informații false, înșelătoare sau susceptibile să inducă pacienții în eroare. În situațiile în care se face publicitate prin trimiteri la acte terapeutice specifice care nu sunt de aplicabilitate generală (i.e. nu se aplică tuturor pacienților), acestea vor fi însoțite de explicații suplimentare referitoare la condițiile în care se pot aplica sau vor fi însoțite de o mențiune cu privire la faptul că acele acte terapeutice se aplică doar cazurilor în care sunt întrunite criteriile medicale de compatibilitate. De asemenea, nu trebuie să includă comparații defăimătoare cu alți profesioniști din domeniu sau să facă promisiuni nerealiste privind rezultatele tratamentelor realizate”, se arată în document.

Miercuri, Colegiul Medicilor Stomatologi a transmis că, potrivit modificărilor introduse, orice tip de publicitate va fi permisă, atât timp cât conținutul respectă noile reglementări.

„Începând cu 1 iulie au intrat în vigoare noi reguli privind publicitatea în stomatologie. Odată cu actualizarea Codului deontologic, se aplică și o serie de documente menite să sprijine comunitatea stomatologică în aplicarea corectă și uniformă a noilor norme.

Publicitate

Noile prevederi din Cod urmăresc un model european privind publicitatea etică și au fost adaptate la condițiile de piață din România. Potrivit modificărilor introduse, orice tip de publicitate va fi permisă, atâta timp cât conținutul respectă noile reglementări”, a informat CMSR într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, ghidul privind publicitatea facilitează înțelegerea și aplicarea corectă a normelor de comunicare profesională.

Totodată, ghidul a fost creat cu scopul de a stabili norme directoare clare, detaliate și exemplificative referitoare la modalitatea de realizare a publicității în stomatologie.

Codul deontologic, în forma sa consolidată, valabilă de la 1 iulie 2025, reflectă modificările și completările adoptate prin Decizia Adunării Generale a CMSR nr. 1/1AGN din 21 martie 2025, publicată în Monitorul Oficial nr. 287 din 2 aprilie 2025.

sursa: agerpres

Citeste mai mult

Educație

Rezultatele la Evaluarea Națională 2025 au fost publicate. Model de cerere contestație și vizualizarea lucrărilor

Publicat

Publicitate

Evaluare Națională 2025: Ministerul Educației publică joi, 3 iulie, rezultatele inițiale la examen. Tot începând de joi, elevii nemulțumiți de note pot depune contestații, iar, anterior, au opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate.

Potrivit calendarului publicat de minister cererile de vizualizare a lucrărilor pot fi depuse în intervalul orar 14.00-17.00.

Rezultate la Evaluarea Națională 2025

Candidatul care cere să-și vadă lucrarea corectată nu este obligat și să depună contestație, dar are acest drept.

Iar depunerea contestației nu este condiționată de vizualizarea lucrării, potrivit procedurii stabilite de minister și citată de edupedu.ro.

Atât cererile de vizualizare lucrări, cât și contestațiile se depun/transmit prin e-mail, la centrul de examen.

Evaluare Națională 2025: Calendar vizualizare lucrări și contestații

  • joi, 3 iulie 2025 (14.00-18.00) – Depunerea cererilor de vizualizare a lucrărilor, vizualizarea lucrărilor scrise descărcate din platforma de evaluare digitalizată și depunerea contestațiilor la unitatea de învățământ care a fost centru de examen:
    • 14.00 -17.00: depunerea cererilor de vizualizare
    • 17.00 -18.00: vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor.
  • vineri și sâmbătă, 4-5 iulie 2025 – Vizualizarea lucrărilor scrise descărcate din platforma de evaluare digitalizată și depunerea contestațiilor la unitatea de învățământ care a fost centru de examen (în intervalul orar 9.00 – 17.00, conform graficului afișat)

Model cerere vizualizare lucrari EN 2025

Publicitate

Model declaratie tip vizualizare lucrări EN 2025

Model cerere-contestatie-EN 2025

Evaluare Națională 2025: procedura pentru vizualizare lucrări și depunere contestații

La vizualizarea lucrărilor, candidatul minor este însoțit de un părinte sau reprezentant legal. Candidatul poate vedea doar lucrarea sa, individual, în prezența unei persoane nominalizate de președintele comisiei din centrul de examen.

Lucrările sunt descărcate din platforma digitalizată. Vizualizarea lucrărilor are caracter strict informativ.

Candidații care aleg să depună contestații semnează o declarație-tip în care menționează că au luat la cunoștinșă că nota acordată prin recorectare poate fi mai mare sau mai mică față de cea inițială.

Pentru contestațiile transmise electronic sunt necesare cererea-tip completată, declarația-tip completată, copia actului de identitate al candidatului.

Evaluare Națională 2025: procedura de recorectare a lucrărilor

La soluționarea contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.

În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori.

Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.

Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO DIICOT: Peste 30 de percheziții într-un dosar de contrabandă cu detergent din Ucraina

Publicat

Publicitate

Procurorii DIICOT efectuează, joi, peste 30 de percheziții în municipiul București și alte șapte județe, printre care și BOtOȘANI, într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectate de comercializarea de detergent, introdus pe teritoriul țării prin sustragere de la controlul vamal.


Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, joi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, împreună cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, pun în aplicare 32 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Suceava, Ilfov, Ialomița, Iași, Botoșani, Vaslui, Galați și a municipiului București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă.

”Din probatoriul administrat a reieșit faptul că, începând cu luna noiembrie 2024, pe raza județului Suceava, cinci suspecți au construit o grupare de criminalitate organizată, la care au aderat și alți suspecți, în scopul obținerii unor importante beneficii materiale din comercializarea de detergent, introdus pe teritoriul țării prin sustragere de la controlul vamal. Astfel, până în luna iulie 2025, liderul, implicat activ pe linia aprovizionării cu mari cantități de detergent, produs preponderent în spațiul extracomunitar (Ucraina), a găsit și pus la dispoziția membrilor, locații care să întrunească condițiile de conspirativitate pentru preluarea și depozitarea detergentului și a identificat clienți care să achiziționeze cantitățile introduse în mod fraudulos pe teritoriul României”, se precizează în comunicat.

Procurorii spun că, în acest context, liderul a stabilit membrilor sarcini și modalități de lucru precise, precum predarea către clienți sau vânzarea directă, colectarea sumelor de bani rezultate în urma comercializării produselor de contrabandă și efectuarea plăților către furnizori.

Detergentul procurat de grupul infracțional organizat a fost vândut inclusiv în mai multe centre comerciale, fiind ambalat în recipiente de plastic sau cutii inscripționate cu numele unor mărci cunoscute, arată DIICOT. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending