Connect with us
Publicitate

Eveniment

Branșare la gaz și curent: Cine nu mai beneficiază de gratuitate

Publicat

Potrivit unei Ordonanțe de urgență a Guvernului, emisă în ultima zi a anului 2021a, consumatorii casnici vor beneficia de racordare gratuită dacă costurile se încadrează într-o valoare medie a unui branșament, care va fi stabilită de ANRE, anunță alba24.ro. Dacă vor depăși această valoare, vor plăti diferența.

Branșare la gaz și curent: gratuitățile prevăzute de lege

În varianta veche a legii, racordarea la rețelele de gaz și electricitate era gratuită pentru consumatorii casnici, chiar dacă erau departe de rețea, iar firmele de distribuție preluau costul lucrărilor și obligația de a nu refuza nici o solicitare.

”Solicitanții pot asigura finanțarea lucrărilor de extindere a rețelei electrice de distribuție, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, operatorul de distribuție să returneze suma cuvenită.

În cazul clienților casnici care se racordează rețeaua de joasă operatorul de distribuție va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, până la o valoare medie a unui branșament” se arată în noua ordonanță de urgență.

Branșare la gaz și curent: Cine nu mai beneficiază de gratuitate

În cazul clienților non-casnici, dispare gratuitatea.

De asemenea, de menționat că activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuție.

Branșare la gaz și curent: Beneficiarii cu contracte semnate vor beneficia de vechea lege

Directorul SDEE Transilvania Sud SDEE Alba, Marius Ceteraș, spune că beneficiarii care au deja contracte semnate pentru branșare, cel mai probabil vor beneficia de vechile prevederi ale legii.

Pentru ceilalți, care au spre exemplu doar aprobări, se așteaptă precizări suplimentare în următoarea perioadă.

Branșare la gaz și curent: noile prevederi privind racordarea la gaz și energie electrică – 2022

”79. La articolul 51, alineatele (3^2)-(3^5) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(3^2) Operatorul de distribuție are obligația să asigure, în limita planurilor anuale de investiții, finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în perimetrul concesionat, în condiții de eficiență economică.

Operatorii de distribuție întocmesc planurile anuale de investiții luând în considerare și solicitările UAT privind planurile de dezvoltare regională sau locală și de urbanism.

(3^3) Prin excepție de la prevederile alin.

(3^2) și în conformitate cu prevederile reglementărilor ANRE, solicitanții pot asigura finanțarea lucrărilor de extindere a rețelei electrice de distribuție, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, operatorul de distribuție să returneze suma cuvenită, într-o perioadă de timp stabilită, conform reglementărilor ANRE, luând în considerare prevederile alin. (3^1) și (3^2).

(3^4) Pentru cererile de racordare și branșare ale solicitanților, operatorul de distribuție are obligația ca, în conformitate cu reglementările ANRE, să elibereze solicitantului un aviz tehnic de racordare cuprinzând soluția tehnică de racordare.

Branșare la gaz și curent: Solicitantul poate să-și aleagă operatorul care să facă racordarea

Solicitantul are dreptul de a alege liber orice operator economic autorizat de către ANRE pentru proiectarea și execuția racordării și/sau branșamentului.

Pentru asigurarea calității lucrărilor de execuție și punerea în funcțiune a racordului/branșamentului, solicitantul sau operatorul economic desemnat de solicitant pentru proiectare/execuție are obligația încheierii unui contract de racordare cu operatorul de distribuție.

Punerea în funcțiune a racordului/branșamentului și montarea aparatelor/ echipamentelor de măsură se va realiza în termenele și condițiile prevăzute de reglementările ANRE.

(3^5) În cazul clienților casnici care se racordează rețeaua de joasă operatorul de distribuție va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, până la o valoare medie a unui branșament, stabilită conform unei metodologii aprobate de ANRE.

Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului de distribuție de la momentul punerii în funcțiune, prin efectul prezentei legi, la valoarea rambursată clientului casnic.

Aceste active sunt recunoscute de către ANRE ca parte din baza de active reglementate în cazul în care data rambursării integrale coincide cu data punerii în funcțiune a instalației de racordare.

În valoarea medie a branșamentului nu se includ costurile cu refacerea infrastructurii edilitare”.

Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 31 decembrie 2021.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Ziua înfăptuirii Marii Uniri, sărbătorită autorități și de elevii Liceului “Demostene Botez” Trușești

Publicat

Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la înfăptuirea Marii Uniri, Primăria Trușești, Liceul “Demostene Botez”, Parohia “Sf. Nicolae” și Ansamblul Folcloric “Flori de Busuioc” și-au dat mâna pentru a spune într-un singur glas “Orice ar fi, Românie te iubim!”.

Au fost  organizate  o serie de activități specifice, pentru a onora cum se cuvine sărbătoarea tuturor românilor. Acestea au demarat cu intonarea Imnului Național al României, urmată de oficierea serviciului religios și depunerea de coroane. Nu puteau lipsi din program poeziile și cântecele patriotice  intonate de glasurile cristaline ale micilor români, precum și tradiționala horă inițiată de către Ansamblul “Flori de Busuioc” Trușești.

„Emoţia bucuriei sărbătoririi sufletului românesc, trebuie să ne adune pe toţi, oriunde ne-am afla pe acest pământ, pentru că suntem ROMÂNI. Ziua Națională a României, aniversată în data de 1 Decembrie,  este un moment de readucere în memoria colectivă a luptei de veacuri a românilor pentru unitatea și integritatea națională.  În Unire există o forță spirituală care străbate peste veacuri, mărturisind ceea ce are mai de preț neamul românesc: credința, tradiția și verticalitatea înaintașilor noștri. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne pagina cea mai frumoasă din istoria României, o lecție despre perseverență și coeziune deosebit de utilă și necesară în prezent, dar totodată nu trebuie să uităm sacrificiile înaintașilor noștri pe care trebuie să-i cinstim cu mult respect. Sacrificiul  lor trebuie să fie pentru noi, motivul suprem pentru a ne iubi țara”, au transmis organizatorii acțiunii.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Publicat

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a născut în anul 1730, într-o familie din Salistea Sibiului. La vârstă de 19 ani ajunge în Țară Românească și întră în slujba mitropolitului grec Roșcă, arhiereu aflat în Bucureșți. În anul 1750 ajunge împreună cu acest arhiereu la Athos. Primește treaptă diaconiei în Mănăstirea Vatoped. După moartea mitropolitului, ajunge ucenic al renumitului părinte cărturar Paisie Velicicovschi, stareț pe atunci al Mănăstirii Vatoped. În anul 1763 îl însoțește pe marele stareț în Moldova, la Mănăstirea Dragomirna, iar din anul 1775 – din pricina ocupației austriece instaurată asupra Bucovinei – se mută împreună cu părintele sau duhovnicesc și cu alți monahi la Mănăstirea Secu. După o altă perioada de 4 ani petrecută la Sfântul Munte, ieromonahul Gheorghe revine în Moldova, la Secu și la Neamț (aici fiind stareț Paisie Velicicovschi), apoi trece în Țară Românească, cu gândul de a se întoarce la Athos. Este convins de Mitropolitul Țării Românești, Grigorie al ÎI-lea, să primească a revigora viață în schitul Cernica, aflat în totală părăsire de vreo trei decenii, astfel că oranduieste aici o mănăstire cu aleasă viață de obște după tipicul Muntelui Athos și al obștilor paisiene din Moldova. A refăcut vatra monahală în doar cinci ani, adunând în jurul lui 103 ucenici.

Roadele carmuirii sale la Cernica au făcut că, în 1793, Mitropolitul Filaret al ÎI-lea să-i dea în seama și mănăstirea Căldărușani, conducându-le efectiv pe amandoua din aprilie 1794 și până la moartea să, în decembrie 1806, locuind, pe rând, în fiecare dintre ele și așezând egumeni (stareti) care să le poarte de grijă, mai ales când el era plecat dintr-o mănăstire într-altă. În ambele mănăstiri a randuit viață monahală după tradiția athonito-paisiana. A trecut la cele veșnice la 3 decembrie 1806 și a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 20 – 21 octombrie 2005, a aprobat propunerile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei privind canonizarea Cuviosului Stareț Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica și Căldărușani (având ziua de sărbătorire 3 decembrie).

Sfântul proroc Sofonie era din muntele Savarata, din semintia lui Simeon; strămoșii săi au fost Amoria și Ezechia. El a prorocit despre dărâmarea și pustiirea Ierusalimului, despre împrăștierea iudeilor, despre venirea lui Hristos și despre întoarcerea neamurilor către Hristos.

Sfântul prooroc Sofonie era din muntele Savarata, din seminţia lui Simeon; tatăl său se chema Husia, unchiul său Godolia, iar strămoşii săi au fost Amoria şi Ezechia. El a fost, după numele lui, văzător şi cunoscător al tainelor lui Dumnezeu (precum numele lui se tâlcuieşte); pentru că, având mintea să totdeauna curată şi îndeletnicindu-se cu gândire către Dumnezeu, s-a învrednicit dumnezeieştilor descoperiri, cunoscând multe taine ale lui Dumnezeu, care aveau să fie arătate în zilele cele mai de pe urmă, pentru care a grăit mai înainte împlinirea lor. El a proorocit despre dărâmarea şi pustiirea Ierusalimului, despre împrăştierea iudeilor şi despre venirea lui Hristos, iar după aceea, despre întoarcerea neamurilor către Hristos; apoi a murit şi a fost îngropat în casă să, aşteptând învierea cea de obşte a tuturor. El avea chipul asemenea cu al Sfântului Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu, având barbă mică şi era rotund la faţă.

Troparul Sfântului Prooroc Sofonie

Glasul 2

A proorocului Tău, Doamne, Sofonie pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Sofonie

Glasul 6

Uşa milostivirii…

Curăţindu-ţi mintea de întinăciune, înţelepte, ai făcut-o oglindă Dumnezeiască, primind în ea Razele Dumnezeiescului Duh şi acum ai aflat loc la Izvorul Strălucirilor, bucurându-te, Sfinte Proorocule Sofonie.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Sfințitului Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei;

– Sfântului Cuvios Teodul;

– Sfântului Cuvios Ioan Sihastrul, episcopul Coloniei;

– Sfinților Mucenici Agapie, Seleuc și Mamant;

– Sfântului Mucenic Gavriil, episcopul Ganului;

– Sfântului Mucenic Anghel.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Avertizarea de COD GALBEN a fost prelungită din nou

Publicat

Pe drumurile din județul Botoșani, din această cauză, se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, reprezentanții ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Codul galben de ceață a fost prelungit până la ora 23:00!

Citeste mai mult

Eveniment

EURO 2024: Grupa României. Cu ce echipe a picat naționala de fotbal, după tragerea de la Hamburg

Publicat

EURO 2024: Grupa României. Naționala de fotbal a aflat cu cine a căzut în grupele Campionatului European de Fotbal.

Momentul, așteptat cu sufletul la gură, s-a consumat la Hamburg, într-o atmosferă festivă.

România s-a aflat în urna 2 la tragerea la sorți a grupelor EURO 2024, după ce a câștigat grupa I din preliminarii.

EURO 2024: Grupa României:

România, Belgia, Slovacia, câștigătorul playoff-ului B

Group A Germany (A1), Scotland (A2) Hungary (A3), Switzerland (A4)

Group B: Spain (B1), Croatia (B2), Italy (B3) Albania (B4)

Group C: Slovenia (C1), Denmark (C2), Serbia (C3), England (C4)

Group D: Playoff winner A (D1), Netherlands (D2), Austria (D3), France (D4)

Group E: Belgium (E1), Slovakia (E2), Romania (E3), Playoff winner B (E4)

Group F: Turkey (F1), Playoff winner C (F2) Portugal (F3), Czech Republic (F4)

EURO 2024: Echipele care s-au aflat în urnele pentru tragerea la sorți de la Hamburg

Urna 1: Germania (țara gazdă), Portugalia, Franța, Spania, Belgia, Anglia.

Urna 2: Ungaria, Turcia, Danemarca, Albania, România, Austria.

Urna 3: Olanda, Scoția, Slovenia, Slovacia, Cehia, Croația.

Urna 4: Italia, Serbia, Elveția, Play-Off A, Play-Off B, Play-Off C.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending