Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: „Vacanță de schi” la coarnele plugului. Soarta tristă a mii de școlari de la țară. „Munca în gospodărie este baza”

Publicat

Publicitate

Copiii din satele sărace din nordul Moldovei și-au petrecut vacanța de schi la muncă. Cei mai mulți nu au fost în viața lor într-o vacanță la munte sau la mare, nici măcar într-o banală excursie. În schimb, își petrec zilele libere lucrând mai mult ca oricând în gospodărie, scrie ADEVĂRUL.

De luni 19 februarie elevii din București și 25 de județe ale țării au intrat în vacanța dintre modulele trei și patru, din calendarul anului școlar. Această vacanță, instituită încă de anul trecut, poartă numele de „vacanța de schi” fiindcă a fost dată la presiunea hotelierilor și a agenților economici din zonele montane, unde se practică schi, mai ales în luna februarie.

De altfel, o bună parte a elevilor din familii cu o situație financiară bună au optat pentru o vacanță la munte, inclusiv pentru a face schi. În satele din nordul Moldovei, „vacanța de schi” este de fapt o perioadă de muncă sau de bătut ulițele în cel mai bun caz.

Publicitate

Mulți dintre copiii din mediul rural mărturisesc că nu au fost niciodată la munte. De fapt, marea majoritatea nu a beneficiat vreodată de un sejur la vreo stațiune montană. Ba chiar, sunt destui care nu au avut parte de măcar o excursie.

„Aici sunt copii care nu au fost niciodată într-o excursie. Nici măcar până la Suceava sau Neamț. Unii abia dacă au ajuns în orașele mai mare ale județului. Și acolo cu treabă”, spune un localnic din satul Mănăstireni.

„Nu sunt bani domnule de vacanțe. Aici la țară se pune întrebarea «de unde facem rost să mâncăm, să dăm de mâncare la animale?» nu «unde mergem la plimbare». Este cam sărăcie. Nici nu se gândesc oamenii la excursii și vacanțe. Nu le trece prin cap”, spune un fost profesor din mediul rural.

Publicitate

Alții sunt de părere că mulți copii nici măcar nu suferă. Și asta fiindcă sunt prea obișnuiți cu stilul lor de viață.

„Așa s-au născut. Așa trăiesc. De unde să știe ce înseamnă o vacanță dacă nu au fost plecați niciodată. Un om dacă nu știe gustul unui fel de mâncare, de exemplu, nu-i este poftă de acel fel. Așa și în cazul ăsta”, adaugă fostul profesor, relatează ADEVĂRUL.

Această realitate este confirmată și de Daniel Câșlariu, președintele uneia dintre cele mai cunoscute asociații umanitare din nordul Moldovei. „Cu siguranță mulți dintre ei nu au ieșit niciodată din sat sau comună. Cu indulgență pot spune că sunt 10% dintre copiii din mediul rural care au o situație bună acasă. Restul au o situație foarte precară. Grija lor este să aibă ce pune pe masă, cu ce se îmbrăca. Sunt multe cazuri în care se îmbracă cu hainele fraților mai mari, sau le folosesc încălțămintea”, spune Daniel Câșlariu, președintele Asociației „Grup Civic”.

Publicitate

„Munca în gospodărie este baza. În vacanță mai multă, că au timp liber”
Pentru majoritatea copiilor din mediul rural, vacanța înseamnă mai multă muncă în gospodărie. „Muncă în gospodărie este baza. În vacanță mai multă, că au timp liber. Oamenii gospodari mai au văcuțe, oi, păsări. Ajutoare se găsesc greu, sunt scumpe. Toată baza este pe copii. Chiar și cei mai amărâți tot au câteva animale acolo, ca să aibă ce mânca”, spune un sătean din Mănăstireni.

„Începând de la șapte ani, intră la munca în gospodărie. Nu fac altceva decât să ajute la treburile casnice”, adaugă Daniel Câșlariu.

De multe ori, copiii de la țară ajung mai obosiți la școală, decât înainte de vacanță. Și nu fiindcă s-au distrat prea mult, ci din cauza muncii susținute.  Specialiștii în psihiatrie pediatrică spun că munca face bine atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Dar să fie pe măsura copilului și să nu se abuzeze. Adică să aibă și momente suficiente de relaxare, timp liber.

Publicitate

„Micile treburi gospodărești fac bine. Responsabilizează și îi țin, pe copii, măcar o perioadă, departe de ecrane. Dar sarcinile trebuie să fie pe măsura puterii și vârstei copilului. Evident, nu trebuie abuzat și neglijat jocul sau alte preocupări ale copilăriei. Atunci se poate instala oboseala excesivă, stresul”, spune Laura Jijie, medic primar, psihiatrie pediatrică.

Totodată, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, recomandă părinților să-i lase pe copii să se bucure de vacanță, chiar dacă nu pot să le ofere excursii sau vacanțe la munte.

„Oricine are nevoie și de repaus. Vacanțele sunt în așa fel calculate încât copilul să nu se mai trezească chiar în fiecare zi atât de devreme, mai ales în cazul copiilor care fac naveta. Să se odihnească mai mult. Evident nu este vorba doar de somn ci și de lecturarea unei cărți, plimbare sau joc”, spune Cristina Bălăucă, inspector școlar general adjunct.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O adolescentă de 14 de ani din Vlăsinești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care, astăzi, în jurul orei 16:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

SOLOMONESCU DENISA PETRONELA are următoarele semnalmente: 1,72 m înălțime, 76 de kg, ochi albaștri, păr șaten.

Vestimentația: geacă de culoare neagră, pantaloni albaștri, încălțăminte sport de culoare neagră.

Publicitate

*Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!*

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending