Aflat timp de secole la intersecția celor mai mari drumuri comerciale ale Moldovei și fiind un municipiu și apoi un județ ridicat în glorie de români, armeni și evrei, Botoșaniul ar putea avea în cel mai scurt timp pe băncile elevilor de gimnaziu un opțional de istorie locală.
Trecut prin foc și spadă, ars din temelii și reconstruit în totalitate, Botoșaniul a fost de mai mute ori în istorie cel mai puternic centru comercial al Moldovei și are incredibil de multe genii și locuri uimitoare, pe care însă, tinerii de astăzi, aproape că nu le cunosc.
Inspectorul Școlar General al ISJ Botoșani, profesorul Bogdan Suruciuc, a solicitat profesorilor de istorie din școlile din județ analiza și realizarea unui manual, iar apoi cuprinderea în oferta de opţionale, a unui nou obiect, de istorie locală, numit “Istoria locului, istoria Botoșaniului”.
Prima întâlnire a profesorilor de istorie din școlile din județ a avut loc deja astăzi la Săveni iar profesorii încearcă să găsească cele mai elocvente materiale pentru a fi introduse într-un manual despre istoria județului Botoșani.
Atestat documentar la începuturi de armeni, așezați în această zonă în jurul anilor 1300, Botoșaniul a fost locuit rând pe rând, alături de români, de evrei, armeni, lipoveni, polonezi, italieni, dar și numeroase alte minorități etnice, și avea să dea lumii printre cele mai mari genii ale României, printre care “titanii” Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, Antipa, Elie Radu, Onicescu, dar și Ion Pillat, Dimitrie Pompeiu, Băncilă sau Leon Dănăilă. Exista chiar și o teorie a varietății genetice, viu dezbătută în mediile academice din România, care încearcă să explice numărul incredibil de mare de personalități născute în nordul ţării, la Botoșani.
Totodată, istoricii spun că Botoșaniul a fost o parte deosebită de importantă a Culturii Cucuteni, datând din perioada 5200−3200 înainte de Hristos, iar mai târziu municipiul Botoșani avea să fie numit, în perioada medievală, “Orașul Domnițelor” sau ”Târgul Doamnei”, fiind apanajul tuturor doamnelor Moldovei.
„Astăzi am avut o întâlnire cu o parte din profesorii de istorie care predau în instituțiile de învățământ din județul Botoșani în care printre multe teme de interes, am analizat ideea introducerii în programa școlară pentru ciclul gimnazial, a unui opțional de istorie locală. „Istoria locului, istoria Botoșaniului” ar fi pentru copii un bun prilej de a se înrădăcina și spiritual de locul în care s-au născut, prin a cunoaște toate lucrurile importante care s-au petrecut în imediata vecinătate, o istorie a locului care așteaptă să fie descoperită și valorificată. Anticipez un opțional interesant în care copiii se vor pune la curent cu vechimea localității în care s-au născut, oamenii locului și faptele lor marcante cu care poate se vor putea identifica. Elevii vor putea afla detalii amănunțite despre tradițiile și obiceiurile locale sau evenimente istorice importante care au avut loc în comunitatea lor dar și în imediata vecinătate, respectiv în județul Botoșani”, a explicat Inspectorul Școlar General al ISJ Botoșani, profesor Bogdan Suruciuc.
Deși la Botoșani există mai multe monografii ale localităților din județ, ar fi pentru prima dată când autoritățile din domeniul învățământului încearcă la modul cel mai serios crearea unui manual general de istorie locală, cu și despre cele mai semnificative elemente de istorie din cel mai nordic județ al României.
Chiar dacă realizarea acestui manual și introducerea unui opțional de istorie locală în școli este încă în stadiu incipient, reprezentanții minorităților, care au contribuit la dezvoltarea județului alături de populația majoritară, au salutat deja această inițiativă.
“Dacă se concretizează o astfel de idee e foarte bine. Au mai fost astfel de inițiative, dar din păcate nu s-au concretizat. În ceea ce ne privește, deja avem o “Istorie a Armenilor” de la Botoșani publicată, cu elemente care amintesc faptul că armenii sunt aici de la 1350, și ne oferim cu drag să o punem la dispoziția autorităților, dacă este nevoie. Istoria locala este o “sămânță” pe care o sădești în sufletul copiilor. Să fie mândri că sunt produsul acestor locuri și apoi, este acel lucru care îi face să spună la Botoșani că pentru ei este acasă”, ne-a spus și Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor Botoșani.
Decizia finală pentru introducerea unui astfel de obiect opțional ar urma să fie luată de specialiști, în cadrul Consiliului Consultativ al disciplinei istorie din Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News