Connect with us
Publicitate

Educație

Botoșani, TĂRÂMUL GENIILOR, va avea în școală un opțional de ISTORIE LOCALĂ. Inspectorul general ISJ a cerut profesorilor crearea unui manual

Publicat

Publicitate

Aflat timp de secole la intersecția celor mai mari drumuri comerciale ale Moldovei și fiind un municipiu și apoi un județ ridicat în glorie de români, armeni și evrei, Botoșaniul ar putea avea în cel mai scurt timp pe băncile elevilor de gimnaziu un opțional de istorie locală.

Trecut prin foc și spadă, ars din temelii și reconstruit în totalitate, Botoșaniul a fost de mai mute ori în istorie cel mai puternic centru comercial al Moldovei și are incredibil de multe genii și locuri uimitoare, pe care însă, tinerii de astăzi, aproape că nu le cunosc.

Inspectorul Școlar General al ISJ Botoșani, profesorul Bogdan Suruciuc, a solicitat profesorilor de istorie din școlile din județ analiza și realizarea unui manual, iar apoi cuprinderea în oferta de opţionale, a unui nou obiect, de istorie locală, numit “Istoria locului, istoria Botoșaniului”.

Publicitate

Prima întâlnire a profesorilor de istorie din școlile din județ a avut loc deja astăzi la Săveni iar profesorii încearcă să găsească cele mai elocvente materiale pentru a fi introduse într-un manual despre istoria județului Botoșani.

Atestat documentar la începuturi de armeni, așezați în această zonă în jurul anilor 1300, Botoșaniul a fost locuit rând pe rând, alături de români, de evrei, armeni, lipoveni, polonezi, italieni, dar și numeroase alte minorități etnice, și avea să dea lumii printre cele mai mari genii ale României, printre care “titanii” Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, Antipa, Elie Radu, Onicescu, dar și Ion Pillat, Dimitrie Pompeiu, Băncilă sau Leon Dănăilă. Exista chiar și o teorie a varietății genetice, viu dezbătută în mediile academice din România, care încearcă să explice numărul incredibil de mare de personalități născute în nordul ţării, la Botoșani.

Totodată, istoricii spun că Botoșaniul a fost o parte deosebită de importantă a Culturii Cucuteni, datând din perioada 5200−3200 înainte de Hristos, iar mai târziu municipiul Botoșani avea să fie numit, în perioada medievală, “Orașul Domnițelor” sau ”Târgul Doamnei”, fiind  apanajul tuturor doamnelor Moldovei.

Publicitate

Astăzi am avut o întâlnire cu o parte din profesorii de istorie care predau în instituțiile de învățământ din județul Botoșani în care printre multe teme de interes, am analizat ideea introducerii în programa școlară pentru ciclul gimnazial, a unui opțional de istorie locală. „Istoria locului, istoria Botoșaniului” ar fi pentru copii un bun prilej de a se înrădăcina și spiritual de locul în care s-au născut, prin a cunoaște toate lucrurile importante care s-au petrecut în imediata vecinătate, o istorie a locului care așteaptă să fie descoperită și valorificată. Anticipez un opțional interesant în care copiii se vor pune la curent cu vechimea localității în care s-au născut, oamenii locului și faptele lor marcante cu care poate se vor putea identifica. Elevii vor putea afla detalii amănunțite despre tradițiile și obiceiurile locale sau evenimente istorice importante care au avut loc în comunitatea lor dar și în imediata vecinătate, respectiv în județul Botoșani”, a explicat Inspectorul Școlar General al ISJ Botoșani, profesor Bogdan Suruciuc.

Deși la Botoșani există mai multe monografii ale localităților din județ, ar fi pentru prima dată când autoritățile din domeniul învățământului încearcă la modul cel mai serios crearea unui manual general de istorie locală, cu și despre cele mai semnificative elemente de istorie din cel mai nordic județ al României.

Chiar dacă realizarea acestui manual și introducerea unui opțional de istorie locală în școli este încă în stadiu incipient, reprezentanții minorităților, care au contribuit la dezvoltarea județului alături de populația majoritară, au salutat deja această inițiativă.

Publicitate

“Dacă se concretizează o astfel de idee e foarte bine. Au mai fost astfel de inițiative, dar din păcate nu s-au concretizat. În ceea ce ne privește, deja avem o “Istorie a Armenilor” de la Botoșani publicată, cu elemente care amintesc faptul că armenii sunt aici de la 1350, și ne oferim cu drag să o punem la dispoziția autorităților, dacă este nevoie. Istoria locala este o “sămânță” pe care o sădești în sufletul copiilor. Să fie mândri că sunt produsul acestor locuri și apoi, este acel lucru care îi face să spună la Botoșani că pentru ei este acasă”, ne-a spus și Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor Botoșani.

Decizia finală pentru introducerea unui astfel de obiect opțional ar urma să fie luată de specialiști, în cadrul Consiliului Consultativ al disciplinei istorie din Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se dau 2.000 de lei de la stat pentru cei care cresc această rasă de animal. Cererea se depune până la data de 30 iunie 2024

Publicat

Publicitate

Guvernul României a anunțat, recent, o măsură de sprijin pentru agricultura locală, oferind o subvenție substanțială de 2.000 de lei pentru fiecare animal din gospodărie pentru crescătorii acestui tip de animal. Această inițiativă are ca scop promovarea și conservarea raselor autohtone, recunoscute pentru calitatea lor superioară.

Într-un efort de a susține agricultura locală și de a promova rasele autohtone, Guvernul României a lansat recent o inițiativă prin care acordă o subvenție consistentă crescătorilor de porci Mangalița și Bazna.

Această subvenție se ridică la suma de 2.000 de lei pentru fiecare animal din gospodărie și este destinată să sprijine fermierii în creșterea și întreținerea acestor rase speciale de porci.

Publicitate

Comparativ cu anul precedent, când subvenția era de numai 1.200 de lei, această măsură reprezintă o creștere semnificativă, de peste 60%, potrivit specialiștilor. Termenul limită pentru solicitarea subvenției este până la finalul lunii iunie, iar procedura este simplă și accesibilă, fermierii trebuie doar să completeze o cerere standard.

Cât a ajuns să coste carnea de miel în piețe și magazine. Puțini români și-o mai permit

Dar ce anume face carnea de porc Mangalița și Bazna atât de specială? Ei bine, în primul rând, acești porci sunt crescuți în condiții naturale, în fermele din România, fără a fi supuși unui tratament intensiv sau hrăniți cu aditivi chimici. Acest lucru contribuie la dezvoltarea unei carne sănătoase și gustoase, fără a compromite calitatea și autenticitatea produsului final.

Publicitate

Desigur, calitatea superioară vine la un preț, iar prețurile produselor din carne de Mangalița și Bazna pot fi considerate mai ridicate în comparație cu alte tipuri de carne de porc.

Un kilogram de cârnați din carne de Mangalița poate ajunge până la 120 de lei, în timp ce un kilogram de șuncă se poate achiziționa în jurul sumei de 80 până la 90 de lei. Totuși, mulți consumatori consideră că această investiție merită din plin, având în vedere calitatea și beneficiile produsului.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

FOTO: Provocarea Pedagogic & ISJ BT: „Lasă Pământul să respire! Lasă-ți mașina acasă de Ziua Pământului!”  

Publicat

Publicitate

Astăzi, 22 aprilie 2024, provocarea lansată de Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a fost primită cu entuziasm de elevii și profesorii din Municipiul Botoșani.

La primele ore ale dimineții elevii, părinții, profesorii și inspectorii școlari s-au îndreptat spre unitățile de învățământ pe jos sau cu mijloace de transport nepoluante, demonstrând că, prin implicarea tuturor, o problemă globală poate fi soluționată, oferind o lume locuibilă generațiilor viitoare.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Peste 500 de elevi din Vorona au învățat cum să se protejeze în caz de cutremur

Publicat

Publicitate

Peste 500 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar s-au evacuat, astăzi, pe timpul unor exerciții organizate la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona și Școala Gimnazială „Raluca Iurașcu” din Joldești.

Conform scenariului, în timpul orelor de curs s-a produs un cutremur. Cu acest prilej, cadrele didactice și elevii au simulat toți pașii ce trebuie urmați în cazul producerii unor astfel de evenimente, pentru a fi în siguranță. Însoțiți de învățători sau profesori, elevii au ieșit din sălile de clasă în momentul în care au auzit alarma și au mers la locurile de adunare. Acolo, îi așteptau pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu o autospecială de stingere. Elevii au avut ocazia să vadă mijloacele tehnice și echipamentele folosite de salvatori în misiuni.

Pe timpul activității, pompierii le-au transmis următoarele sfaturi:

Publicitate

În caz de cutremur:

– adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;

– protejaţi-vă capul şi faţa;

Publicitate

– nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;

– cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;

– veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

Publicitate

Persoanele responsabile la nivelul unităților de învățământ au fost instruite cu privire la măsurile ce trebuie adoptate în cazul unei situații de urgență reale, astfel încât elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.

Activitățile s-au desfășurat în baza protocoalelor de colaborare încheiate între ISU Botoșani și unițățile de învățământ, în cadrul „Săptămânii Verde” și ”Școlii Altfel”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Amendă de 3000 de lei pentru proprietarul unui câine dintr-o rasă periculoasă. L-a lăsat liber și fără botniță la Coțușca

Publicat

Publicitate

În misiunile desfășurate de către echipajele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani în acest weekend, cu scopul de a preveni faptele antisociale, atât independent, cât și în colaborare cu polițiștii botoșăneni, au fost impuse sancțiuni contravenționale în sumă totală de peste 12.000 de lei, cu precădere pentru încălcări ale ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă, în sumă de 3000 de lei, a fost aplicată unui bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice, care sâmbătă seară a lăsat liber și fără botniță un câine din rasa Cane Corso în incinta spațiului de joacă pentru copii de lângă Primăria comunei Coțușca, fără să îi pese de posibilele consecințele ale atacului canin asupra unei persoane.

Rasa de câini Cane Corso face parte din categoria a II-a de câini periculoși, așa cum este definită de Ordonanța de Urgență nr.55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Publicitate

“Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor din rasele periculoase trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

De asemenea, accesul câinilor periculoși din categoria a II-a (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de o persoană care îndeplinește condițiile legale, iar nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1500 de lei la 3000 de lei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending