Connect with us

Actualitate

Botoșani: Secretul amar al sărăciei din comunele nevoiașe. Cum a dus vânzarea pământului la ruinarea țăranilor

Publicat

Publicitate

Vânzarea pământului a băgat în sapă de lemn comunități întregi. Este vorba în special despre satele sărace din nordul Moldovei acolo unde singura avere a oamenilor erau loturile primite prin legea 18. Fără orice sursă de subzistență mulți localnici fie au plecat în străinătate, fie îndură sărăcia, scrie ADEVĂRUL.

Pentru milioane de români pământul este cea mai importantă resursă. Este vorba despre majoritatea locuitorilor de la sat, acolo unde proprietatea funciară înseamnă totodată hrană dar și venit. Mai ales odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fermele agricole s-au înmulțit, au devenit mai bine organizate și cu producții mai bune. Mulți localnici, mai ales din nordul Moldovei trăiesc din vânzarea laptelui de vacă, iar suprafețele de pământ îi ajută la furajarea animalelor. Chiar și cei în vârstă care nu mai pot lucra pământul se întrețin din arendele primite de la marii fermieri, în schimbul cedării suprafeței agricole. Așa cum arată primarii, sătenii dar și mici fermieri, satele în care țăranii încă mai au pământ, sunt localități prospere. Acolo unde oamenii și-au vândut și singura sursă de subzistență bântuie sărăcia și se trăiește din ajutoare sociale și alocațiile copiilor. Acesta este secretul dramatic al sărăciei în multe localități rurale din România.

„Peste două treimi dintre localnici și-au vândut pământul. Cum să nu fie săraci?”

Unul dintre cele mai afectate de sărăcie este județul Botoșani, o zonă eminamente agricolă. Cu toate acestea în ultimele două decenii sunt sectoare rurale din județul Botoșani care cunosc o dezvoltare aparte, comune bogate. Iar principala sursă a bogăției este chiar agricultura, practicată acum cu mijloace ultra-moderne de către fermieri locali care au accesat fonduri europene sau efectiv s-au împrumutat la bănci pentru a se tehnologiza. Sunt însă și zone rurale în județ, care vin să confirme tristul renume al Botoșaniului. Printre acestea se află și comuna Dimăcheni, una dintre cele mai sărace din România.

Este o zonă unde aproape nu există agenți economici și se află printre cei mai mulți asistați social din județ. Locuri de muncă nu există decât în agricultură, și acelea limitate. Marinel Moruz, un mic fermier, care a ajuns și primar al localității spune că de vină pentru sărăcia lucie în care trăiesc oamenii din comună, este vânzarea pământurilor.

Sărăcia este o consecință a vânzăriii terenurilor FOTO Cosmin Zamfirache
Sărăcia este o consecință a vânzăriii terenurilor FOTO Cosmin Zamfirache

„O localitatea care-și pierde proprietatea îi clară treaba că atunci lumea este foarte săracă. Localitatea Dimăcheni are 2/3 din suprafața agricolă vândută. Cred că ăsta este cel mai important lucru care a o dus la sărăcirea acestei comune. Vă dau un exemplu: în comunele unde nu au înstrăinat terenurile, populația trăiește foarte bine. Eu sunt un mic fermier din comuna asta. Ca mine puteau să mai fie încă minim 40 de familii. Cu acestă afaceri poți să faci ceva și în comunitatea ta. Poți să-ți ridici o locuință frumoasă, un gard, să-ți duci copii la școală. Noi am fost supuși la sărăcie dintodeauna din acest motiv, că am vândut pământul.”, spune Daniel Moruz, mic fermier dar și primar al comunei Dimăcheni.

Publicitate

În condițiile în care agricultura este singura sursă de venit la Dimăcheni, iar majoritatea oamenilor au rămas fără pământ, oricine își poate închipui cam cum stau lucrurile. Cei mai norocoși sunt cei care au dat pământul în arendă marilor fermieri din județ, o parte străini, o parte români, dar și cei care reușesc totuși să-l lucreze. Fiecare gospodărie a rămas totuși cu grădina din jurul casei, care asigură agricultura de subzistență.

„Oamenii erau ieșiți din sălbăticie. Erau bucuroși că mănâncă salam”

Cei mai mulți dintre localnici regretă faptul că au dat pământul. Unul dintre aceștia, pe care l-am găsit la magazinul din sat alinându-se cu o bere, povestește cum a sărăcit comuna. „Aici erau oameni gospodari, țineam de Corlăteni înainte de Revoluție. După aceea ne-au făcut comună separată. Dar atunci în 90 a venit nebunia să vindem. Erau oameni care cumpărau pământ, fermieri mari, și străini dar și români. Aveau bani. Și oamenii erau ieșiți din sălbăticie. Au vândut să aibă bani. Erau bucuroși că mănâncă salam, că-și cumpără costum de la oraș. Da după aceea gata bani. Și pământul i-al de unde nu-i”, spune botoșăneanul. Din această cauză foarte mulți tineri au plecat în străinătate. Cei rămași se chinuie cu sărăcia. Puțini se descurcă. Au locuri de muncă în comunele învecinate sau la fermieri. „Au plecat săracii. Păi ce să facă aici. Fabrici nu-s aici, părinții au vândut pământul. Ce să facă, să moară de foame în bătătură? Cu pământul măcar mai cultivi ceva pe el, crești vaci de lapte și iaca da-i la colectare, trăiești. Sau crești niște oi, faci brânză, vinzi miei. Este ceva. Da așa nici pământ, nici loc de muncă. Au plecat”, spune o altă săteancă. Și în această situație sunt mulți localnici din Dimăcheni dar și din alte comune sărace, în special din Moldova sau Oltenia.

Sol fertil, numai bun pentru agricultură

Culmea, mulți săteni au preferat să-și vând pământul deși la Botoșani sunt soluri deosebit de fertile, care pot întreține familii întregi. Județul Botoșani are peste 400.000 de hectare de teren agricol, dintre care unele, printre care cernoziomul de Mileanca, cu o calitate greu de egalat. „În judeţul Botoşani se află printre cele mai bune soluri din România. Vorbim aici de cernoziomul cambic de Mileanca. Este un pământ cu proprietăţi uluitoare în domeniul agricol. Aceste tip de sol întâlnit în câmpiile fertile din jurul râurilor Botoşanilor este aur pur pentru cei care vor să facă agricultură. Se remarcă în principal Lunca Prutului, care coboară până către Galaţi”, spune şeful Direcţiei Agricole, Cristian Delibaș. Majoritatea marilor fermieri care au înglobat suprafețe mari de teren la Botoșani, ,mai ales prin cumpărare și arendare, sunt români. Există și investitori italieni, austrieci sau americani care fac afaceri în agricultură pe o suprafață de aproximativ 20.000 de hectare.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ziua ANOFM, marcată în mod deosebit de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani

Publicat

Publicitate

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani a marcat astăzi 10 decembrie Ziua ANOFM într-un mod deosebit, prin organizarea unei activități care reprezintă un punct de plecare al modului prin care Serviciul Public de Ocupare la nivel județean va îmbina serviciile oferite în prezent cu activități non formale, activități care să conducă la maximizarea rezultatelor privind facilitarea accesului tinerilor pe piața forței de muncă și prevenire stării de NEETs .

Activitatea  cu tema “Importanța activităților non-formale în cadrul orientării în carieră” a avut loc într-un ambient prietenos în incinta Centrului de Formare Profesională a adulților – Casa Constantin Zamfirescu , activitate la care au participat reprezentanți ai autorităților cu rol în dezvoltarea activităților educaționale formale și non formale pentru tineri precum și elevi de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani .

Startul activităților non formale a fost dat prin organizarea unei expoziții de pictură care să constituie un prilej de a celebra diversitatea creativă , de a încuraja tinerii talentați să își exprime pasiunile și viziunile prin artă, de a crea posibilitatea înlesnirii unui dialog cu autoritățile prezente .

Astăzi este o zi specială pentru AJOFM Botoșani și suntem onorați că am sărbătorit acest moment alături de Asociația Institutul Bucovina din Suceava, oameni de artă și tineri talentați, care ne arată cât de importantă este educația în dezvoltarea unei societăți armonioase  .

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Câți bani au cheltuit candidații și partidele, la alegerile prezidențiale anulate de CCR. Sumele anunțate de AEP

Publicat

Publicitate

Câți bani au cheltuit candidații la alegerile prezidențiale, anulate de CCR. Autoritatea Electorală Permanentă va deconta partidelor politice și candidaților independenți cheltuielile efectuate în timpul campaniei, scrie alba24.ro.

Este vorba despre o sumă de 109.589.040, adică aproximativ 22 de milioane de euro.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, în data de 9 decembrie 2024, s-a împlinit termenul limită de depunere a rapoartelor detaliate de venituri și cheltuieli electorale ale competitorilor electorali participanți la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

De asemenea, AEP informează că, până la data limită de 9 decembrie 2024, toți cei 14 competitori electorali au depus la Autoritatea Electorală Permanentă, prin mandatarii financiari coordonatori, rapoartele și declarațiile menționate.

Situația cheltuielilor declarate la AEP este următoarea:

  • Partidul Social Democrat (candidat Marcel Ciolacu) – 56.576.410,56 de lei
  • Partidul Național Liberal (candidat Nicolae Ciucă) – 17.650.605,51 de lei
  • Uniunea Salvați România (candidată Elena Lasconi) – 16.537.835,89 de lei
  • Alianța pentru Unirea Românilor (candidat George Simion) – 6.714.821,32 de lei
  • Uniunea Democrată Maghiară din România (candidat Kelemen Hunor) – 1.632.019,24 de lei
  • Candidat independent Georgescu Călin – 0,00 lei
  • Candidat independent Geoană Mircea-Dan – 9.059.830,44 de lei
  • Candidat independent Diaconescu Cristian – 418.244,14 de lei
  • Partidul Forța Dreptei – 486.357,66 de lei
  • Partidul Național Conservator Român – de 218.139,19 lei
  • Partidul Liga Acțiunii Naționale – 88.990,00 de lei
  • Partidul Noua Românie 0,00 lei
  • Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională – 16.668,05 de lei
  • Candidat independent Birchall Ana – 189.122,43 de lei

”Autoritatea Electorală Permanentă este abilitată să controleze respectarea prevederilor legale privind veniturile şi cheltuielile partidelor politice, ale alianţelor politice sau electorale, ale candidaţilor independenţi, precum şi legalitatea finanţării campaniilor electorale.

Publicitate

Având în vedere că, potrivit dispozițiilor legale, controlul finanțării campaniei electorale începe la 30 de zile de la data desfășurării alegerilor și se efectuează în baza documentelor depuse de mandatarii financiari, AEP informează că, după finalizarea controlului finanțării campaniei electorale, rezultatele fiecărui control efectuat vor fi publicate pe pagina de web a Autorității – www.finantarepartide.ro” au mai transmis reprezentanții AEP.

Citeste mai mult

Eveniment

Casă în flăcări, la Ștefănești! Pompierii au stabilit cauza incendiului

Publicat

Publicitate

Atenție la jarul căzut din sobă: locuință din Ștefănești cuprinsă de flăcări

 

 

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o casă din orașul Ștefănești. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile

 

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Publicitate

 

Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul unei camere și au acționat rapid pentru ca flăcările să nu se extindă la întregul imobil.

 

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

 

▪ amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

 

▪ în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;

 

▪ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

 

▪ nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

 

▪ nu așezați patul lângă sobă;

 

▪ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

 

▪ focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

 

▪ nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

 

▪ depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situațiiincendiu casa

de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care vor fi sumele majorate

Publicat

Publicitate

Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), scrie alba24.ro.

Potrivit sursei citate, majorarea alocațiilor va fi de 10,4%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Drept urmare, alocațiile vor fi majorate astfel:

  • de la 719 lei la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități
  • de la 292 de lei la 323 de lei pentru copiii care au peste doi ani.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Alocațiile de stat pentru copii au crescut și în ianuarie 2024 cu 13,8%, potrivit ANPIS.

În țară, peste 3,4 milioane de persoane primesc acest ajutor de la stat.

Publicitate

Potrivit legii, beneficiază de această alocație de stat toți copiii în vârstă de până la 18 ani.

Alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, precum și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending