Connect with us
Publicitate

Actualitate

Botoșani: Scene greu de imaginat: „Am ajuns să ne furăm apa unul de la altul” – Seceta a băgat satul românesc în sapă de lemn, iar țăranii sunt pe culmile disperării

Publicat

Publicitate

Seceta a făcut ravagii, în această vară, în România. Conform datelor oficiale alimentarea cu apă este asigurată cu restricții în peste 658 de localități. Cele mai afectate de lipsa apei, conform ANAR, sunt județele Botoșani, Vaslui, Iași și Vrancea. Cea mai gravă situație este în județul Botoșani, acolo unde peste 154 de localități, au efectiv fântânile secate. Pentru țărani, temperaturile extreme din această vară dar mai ales seceta care le-a urmat, sunt o adevărată apocalipsă. Mai ales pentru sătenii care trăiesc exclusiv din agricultură și creșterea animalelor, scrie Adevărul.

La Botoșani, polul secetei în România, oamenii sunt pe culmile disperării, ajungând să umble noaptea după apă și să i-a pe de ascuns din singurele fântâni rămase prin comunele învecinate. Majoritatea mărturisesc că cel mai probabil vor fi sute de familii care vor îndura foamete, în această toamnă. ”Oamenii se vor ruga de cei din morminte să iasă, ca să poată intra ei, în locul lor în groapă. Așa de rău va fi„, mărturisește un sătean de 80 de ani din comuna Gorbănești, județul Botoșani.

„Este pârjolit totul, îi moarte, gata”

Județul Botoșani, este cel mai nordic punct al României. Ultima frontieră a Uniunii Europene. Timp de secole a fost un adevărat grânar al Moldovei, cu pământuri fertile și soiuri unicat de grâu. În perioada comunistă și-a câștigat renumele de ”Bărăganul Moldovei„. De altfel, singura sursă de venit și hrană pentru oamenii din satele Botoșaniului, lipsite de locuri de muncă, este agricultura și creșterea animalelor. Comunități întregi trăiesc exclusiv din ceea ce le oferă pământul și animalelor domestice. Seceta de anul acesta a fost un adevărat cataclism pentru ”Bărăganul Moldovei„. Sate întregi sunt cuprinse efectiv de cea mai cruntă disperare. Soarele a pârjolit totul, începând din luna mari, pășuni, ogoare, totul. În cele mai multe sate, fântânile au secat cu totul.

Publicitate
Oamenii caută apă cu disperare FOTO Cosmin Zamfirache
Oamenii caută apă cu disperare FOTO Cosmin Zamfirache

„Din 40 de fântâni buni, mai sunt două. Mă uit cum iese mâlul din găleată și plâng câte o oră. Mă trezesc noaptea și visez că a venit apa în fântână. Familia mea trăiește numai din laptele pe care-l dau la colectare. Murim cu zile dacă nu avem cu ce adăpa animalele”, spune un sătean din comuna Blândești, una dintre cele mai afectate de secetă. Un altul, Ilie din Gorbănești, venit cu o căruță plină cu butoaie, se oprește în fața unui puț din mijlocul câmpului efectiv ars de soare. „Nu are apă”, spune disperat. Se uită apoi către pășuni. Aproape izbucnește în lacrimi. „Este pârjolit toul, îi moarte, gata”.

Ca Ilie, mai sunt alte mii de săteni, care cuprinși de panică străbat comunele, de la o fântână la alta, sperând să găsească apa. Acolo unde găsesc, apa este în două cu nămolul. Dar sunt bucuroși că pot adăpa vitele. „Este un dezastru pe care numai bătrânii l-au prins la marea foamete. Pășunile sunt arse, nu avem unde duce animalele. Iar porumbul este uscat și sec. Ce să dau la animale? Nici apă nu-i”, spune un sătean din Bătrânești, scrie Adevărul.

„Am ajuns să ne furăm apa unul la altul”

Publicitate

Situația apei este atât de gravă încât oamenii au ajuns să umble nopțile, kilometrii întregi, cu căruțele, căutând să ”fure” apă de la fântânile din alte comune. „Umblă noaptea de prin satele învecinate. Avem câteva puțuri care încă mai au ceva apă. Am ajuns să ne furăm apa unul de la altul. Alții le apără cu parii. Războiul supraviețuirii a să iasă”, spune același localnic din Bătrânești. Grav este și faptul că apa de la fântâni nu este potabilă. Oamenii sunt nevoiți să cumpere de la magazine pentru a-și astâmpăra setea. „Nu ai cum să bei așa ceva. Cum să dai la un copil. Hai că la animale mai merge. Deși la vaci de lapte este periculos. Mergem și cumpărăm de la magazin. Mâncăm mai puțin să puteam să ne potolim setea”, spune Ilinca o localnică de aproximativ 30 de ani din Gorbănești.

Cei mai în vârstă, și cu pensii mici, de CAP, riscă totul. „Eu sunt bătrân. Beau din fântână. Ce o fi o fi, mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul. Nu am bani să tot dau pe apă, la magazin. Abia ajunge de medicamente”, mărturisește un vârstnic din Blândești. Noaptea se fac adevărat ”commandouri„ ale setei. Cu cercetași care caută fântâni, urmați de șiruri de căruțe care vin repede să încarce butoaiele de la puțuri și fântâni.

Recoltele distruse, familii condamnate la foamete

Lipsa apei și căldura au distrus și culturile. O dramă socială pentru sătenii din toate zonele afectate ale României. Cu cerealele își hrăneau animalele, cu alte plante tehnice se hrăneau. Acum nu mai au nici pentru ei, nici pentru animale. „Nici măcar uruială la pui nu mai este„, spune o localnică din Ungureni. Porumbul a fost ars, la fel și floarea soarelui. Cartofii nu au ieșit.  Mihai are 26 de ani. Trăiește doar din creșterea vacilor. El și familia sa. Mihai umblă disperat după apă. Mâncare pentru animale aproape că nu mai are, iar recolta a fost efectiv distrusă. ”Recolta de anul acesta este distrusă. Este la 25% față de recolta de anul trecut. Catastrofă. Eu duc laptele de vacă la colectare. Din astra trăiesc. Dacă ajung să cumpăr furaj nu mai rămân cu nimic. Și ca mine sunt mulți.”, spune Mihai.

Publicitate
În județul Botoșani sunt peisaje apocaliptice FOTO Cosmin Zamfirache
În județul Botoșani sunt peisaje apocaliptice FOTO Cosmin Zamfirache

Ghiță din Bătrânești își aduce calul de pe imaș. Nu a avut ce să pască. Animalul este însetat. Decât să-l lase în bătaia soarelui, îl aduce în grajd. Ghiță mărturisește speriat că vor fi oameni care efectiv vor îndura foametea în această toamnă. „Sunt familii amărâte care trăiau doar din cele dădeau ogorașul și grădina. Și nu le-a ieșit nimic. Când ai suprafață mare, alta-i treaba. Tot îți iese ceva. Dar când îi puțin și nu iese nimic, te așteaptă foamea. Sunt familii cu mulți copii, sărace care vor ieși la cerșit. De disperare. De foame. Garantat.”, spune săteanul.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Modernizarea Stadionului Ion Bordeanu și transformarea sa în Arenă de nivel UEFA este o prioritate a administrației PSD Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Modernizarea Stadionului Ion Bordeanu și transformarea sa în Arenă de nivel UEFA este o prioritate a primarului Cosmin Andrei și a parlamentarilor PSD Botoșani.

 

Una dintre prioritățile mele în acest mandat este noul Stadion Ion Bordeanu, pe care îl vom aduce la nivelul unei Arene cu standarde UEFA. Vom crește capacitatea la 12.000 de locuri, vom avea tribune acoperite și vom amenaja săli de antrenament și recuperare, birouri și spații comerciale, magazine de articole sportive, parcări subterane inclusiv pentru locuitorii din zonă. Noul stadion va găzdui și alte evenimente ale orașului: concerte, conferințe, târguri, expoziții. Toate realizările mele din primul mandat au fost posibile cu sprijinul parlamentarilor PSD. La fel va fi și cu construcția noului stadion municipal. Vă rog să mai faceți un pas pe 1 Decembrie și să votați echipa PSD Botoșani pentru Camera Deputaților și Senat pentru că ne vor susține proiectele orașului nostru”, a declarat Cosmin Andrei.

Publicitate

Orașul Botoșani va beneficia de un stadion ultramodern.

Așa cum l-am susținut alături de colegii mei și de guvernul PSD pe Cosmin Andrei pentru stingerea datoriilor Primăriei către lichidatorul Termica, care a permis deblocarea fondurilor pentru finalizarea Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani și a altor investiții, la fel îl vom susține și cu proiectul noului Stadion Municipal. Pe 1 decembrie vă rog să votați echipa PSD pentru alegerile parlamentare, ca să avem aceeași echipă PSD la municipiu și în Parlament și Guvern”, a subliniat deputatul Marius Budăi.

CMF11240017

Publicitate

https://www.facebook.com/share/v/15cgFEoWaY/

https://www.facebook.com/share/v/18ERghuoWg/?mibextid=WC7FNe

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Filtre de poliție la Durnești, Santa Mare, Românești, Ripiceni, Mihălășeni, Dobârceni și Manoleasa

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au organizat, recent, o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru verificarea legalității conducătorilor auto, acționând pe raza comunelor Durnești, Santa Mare, Românești, Ripiceni, Mihălășeni, Dobârceni și Manoleasa.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost depistați doi conducători auto care aveau asupra lor peste 100 de pachete de țigarete, de proveniență Republica Moldova, pentru care nu dețineau documente legale. Aceștia au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 40.000 de lei, conform legii 227 din 2015 privind Codul fiscal.

Publicitate

 

De asemenea, în cadrul aceleași acțiuni, polițiștii au identificat în trafic, o autoutilitară care transporta aproximativ cincu metri cubi de material lemnos, fără a deține documente de proveniență sau transport.

 

Publicitate

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea acccidentelor rutiere în zona de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 60  de persoane și au fost controlate 54 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei.

Publicitate

 

Totodată, polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un permis de conducere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Profesoara de română Ana Ciubotaru, directorul liceului din Trușești, a trecut în veșnicie la 48 de ani

Publicat

Publicitate

Directoarea Liceului ,,Demostene Botez” din Trușești a pierdut lupta pentru viață, miercuri dimineață. Cu toate că medicii nu îi acordau prea multe șanse de supraviețuire, oamenii au sperat într-o minune. A trecut în veșnicie pe patul de spital, cu toate că i s-a acordat tot suportul medical. 

În urma sa rămâne o fiică în clasa a opta, dar și urmele pașilor săi care au lăsat doar lumină pe unde a trecut. Profesoară de română, Ana Ciubotaru a insuflat elevilor săi dragostea pentru țară și pentru tradițiile strămoșești, iar colegilor să-i le-a alungat de multe ori umbra de tristețe care venea din oboseală, neputință sau boală.

„Am sperat într-o minune. LA început chiar nici nu am vrut să cred că e adevărat! A rămas fetița ei care este în clasa a opta. Vorbea așa de frumos cu noi și era așa de optimistă…O mare pierdere”, a spus o profesoară din cadrul Liceului Trușești.

Publicitate

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, profesoara Ana Ciubotaru a căzut ca secerată în mijlocul mai multor persoane care participau la o pomenire.

Ana Ciubotaru avea 48 de ani.

Dumnezeu s-o ierte!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending