Connect with us

Actualitate

Botoșani: Românii nu știu ce să facă cu banii. Ce spun antreprenorii despre succesul în afaceri: „Nu m-am gândit niciodată să fac bani”

Publicat

Publicitate

Românii sunt pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la educație financiară spun reprezentații unei puternice instituții bancare. Pe scurt, nu știm cum să gestionăm banii, cum să economisim, investim sau cheltuim, scrie ADEVĂRUL

România a pășit pe drumul capitalismului în anul 1990, după căderea comunismului. Am intrat în economia de piață, dar cu toate acestea, după 35 de ani, majoritatea românilor nu au noțiuni de educației financiară. Mai exact, nu știu jocul investițiilor și al banilor, specific capitalismului. Printre altele, nu reușesc să-și prioritizeze cheltuielile, nu au o disciplină financiară, cheltuie mai mult decât își permit și fac credite riscante. În mediul de afaceri se întâmplă să investească fără un plan realist și în domenii care nu aduc profit pe termen lung.

Totodată, mulți tineri nu știu să gestioneze banii pe care-i primesc, fie de la stat, prin intermediul alocațiilor și burselor, fie de la părinți. De cele mai multe ori îi cheltuie pe lucruri perisabile și nu au cunoștințe sau planuri de investiții, care le-ar înmulți sumele. Orele de economie sau educație antreprenorială de la școală se dovedesc puțin aplicate pe realitățile economiei de piață și sunt prea puține. Tocmai de aceea, statul român, prin inspectoratele școlare și-a dat mâna cu instituțiile bancare și alți parteneri pentru a schimba acest fenomen și a educa măcar generațiile viitoare din punct de vedere economic și financiar.

Români corigenți la educație financiară

Pe 11 aprilie, la Botoșani, a avut loc cel mai important eveniment de educație financiară din România, dedicat elevilor și profesorilor, realizat printr-un parteneriat între Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Consiliul Județean, Camera de Comerț, dar și instituții bancare cu tradiție în România. La eveniment a participat și Liviu Țurlui, directorul zonal BCR. Acesta a răspuns întrebărilor reporterilor „Adevărul” privind educația financiară la români. El mărturisește că suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la acest capitol. Concret, românii nu știu ce să facă cu banii, nici măcar atunci când reușesc să câștige sume importante.

„Nu există o educație financiară în rândul românilor, așa cum ar trebui, suntem, din păcate, printre ultimele locuri din Uniunea Europeană. Chiar dacă la un moment dat câștigi bani, dar dacă nu vei știi ce să faci cu ei, nu vei reuși cu acești bani să-ți atingi cele mai importante obiective din viață”, spune Liviu Țurlui. Iar lipsa educației financiare duce, ca principală consecință, la un nivel de trai scăzut, măcinat de datorii, rate și investiții proaste. Iar acest lucru se răsfrânge asupra întregii țări.

Publicitate

„Una dintre consecințe poate fi clar, un nivel de dezvoltare foarte scăzut al țării și un nivel de trai, nu așa cum ni-l dorim fiecare”, adaugă Liviu Țurlui.

La rândul său, Valeriu Iftime, președinte al Consiliului Județean Botoșani, dar și unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Moldova, dă de înțeles că fără educație financiară, chiar și cu un milion de euro câștigați, un om se poate nenoroci: „Cea mai grea temă, îi dau unui om care nu are bani un milion de euro și s-a nenorocit”.

Proiect-mamut pentru schimbarea mentalităților financiare

Din anul 2018, proiectul dintre instituțiile publice și instituțiile bancare din România poartă numele de „Școala de bani” și urmărește să schimbe total mentalitățile în România privind cheltuitul banilor, investițiile și economisirea. „Avem o inițiativă care se numește „Școală de bani” și prin intermediul acesteia aducem educația financiară în rândul tinerilor, în sânul comunității. Viitorul unei comunități este în mâinile tinerilor, iar dacă tinerii vor fi educați financiar corespunzător, dacă vor fi educați în general, dacă vor fi pregătiți pentru viitor, atunci și țara noastră ar trebui să meargă într-o altă direcție”, adaugă Liviu Țurlui.

La Botoșani, un județ considerat sărac, este deja a doua ediție, cu un număr impresionant de participanți. Este considerat cel mai mare eveniment de acest fel din România. Pe 11 aprilie, în Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din Botoșani, s-au adunat peste 150 de elevi. Aceștia au participat la un seminar dedicat educației financiare, cu antreprenori cunoscuți, speaskeri motivaționali, experți financiari.

„ Este cel mai mare eveniment cu întâlnire fizică pentru elevi și profesori, de educație financiară. Ne dorim ca tinerii noștrii să nu experiementeze, pe pielea lor, zilele în care nu au bani. De aceea, sunt importante cunoștințele, competențele de educație financiară deoarece in fiecare zi vorbim despre bani. În momentul în care discutăm despre de unde să-mi iau cafeaua și unde să-mi plasez banii este nevoie clar de o anumită conduită educațională, de anumite competențe financiare”, precizează Gabriela Tănase, inspector școlar de științe socio-umane la Botoșani.

„Nu m-am gândit niciodată să fac bani”
Valeriu Iftime, fondatorul unui puternic grup de firme din Moldova, spune că pentru a încerca să ai succes în afaceri sau, pur și simplu, pentru a avea un venit mulțumitor, este important ca un tânăr să activeze în domeniul care-i place, iar averea să nu fie neapărat obiectivul principal, ci să poată lucra cu pasiune și interes total.

„Nu m-am gândit niciodată să fac bani. M-am gândit să fac ceea ce-mi place. După care apar banii. Iar dacă apar banii apar problemele, pe care trebuie să știi să le gestionezi. Educația, în primul rând, este cel mai bun element în viața unui om.  Ca să poți fii lider, să poți face ceva cu viața ta, educația înseamnă să ai respect, să știi să te dezvolți, să știi să ajuți atunci când trebuie, să fii empatic. La noi, educația financiară este mai puțin practicată decât în țările dezvoltate”, precizează Valeriu Iftime.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alertă auto: Aproape 100.000 de mașini din România, chemate în service. 26 de mărci sunt vizate

Publicat

Publicitate

Aproape 100.000 de mașini din România trebuie să ajungă în service, din cauza unor rechemări tehnice. Registrul Auto Român le recomandă șoferilor să verifice cât mai curând site-urile oficiale ale producătorilor auto sau să meargă direct la un service autorizat pentru a vedea dacă mașina lor este afectată, scrie alba24.ro.

RAR atrage atenția că în momentul de față se derulează o serie de campanii de rechemări pentru următoarele mărci auto, construite între 1998 și 2019: Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, DS, Ferrari, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen.

RAR precizează că posesorii de autovehicule trebuie să trateze cu celeritate aceste notificări deoarece vizează probleme tehnice și cu impact major asupra sistemelor de siguranță activă și siguranță pasivă.

Potrivit reprezentanților RAR, o parte dintre aceste campanii de rechemare impactează componenta „airbag”: „Studiile au identificat un risc, legat de combinarea unui climat cald și umed cu îmbătrânirea vehiculului, care ar putea determina degradarea anumitor componente chimice prezente în declanșarea airbagului. În cazul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge atunci când sunt declanșate și pot proiecta fragmente metalice în habitaclu care ar putea provoca răni grave sau chiar deces”.

Aproape 100.000 de mașini din România sunt rechemate în service
Potrivit datelor furnizate de producători, impactul asupra parcului auto din România în privința autovehiculelor ale căror probleme tehnice trebuie remediate este de aproape 14.000 de mașini (siguranță activă) și peste 85.000 (siguranță pasivă).

RAR menționează că este vorba doar de mașini raportate ca vândute în România prin rețeaua producătorilor, nu și de cele achiziționate din piața comunitară, acestea urmând a fi identificate ulterior, fie de producători, fie de reprezentanții producătorilor din țara noastră.

Publicitate

„Pentru a veni în sprijinul clienților săi, RAR are în vedere ca, într-un termen scurt, să includă în certificatul RAR Auto-Pass (care poate fi solicitat pe site-ul RAR, www.rarom.ro) atenționările privind campaniile de rechemare în service-uri, dar și crearea unei platforme interactive care să faciliteze accesul publicului privind campaniile de rechemare. Astfel, vom putea atenționa clienții care se prezintă la RAR sau în stațiile ITP pentru diverse activități despre aceste campanii”, au transmis reprezentanții RAR.

Refuzul de a participa la remedierea defecțiunilor implică riscuri atât în privința siguranței proprii cât și a pasagerilor sau a celorlalți participanți la trafic.

Potrivit RAR, toate campaniile de rechemare în service sunt gratuite.

În calitate de autoritate în domeniul siguranței rutiere, RAR se implică activ în derularea campaniilor de rechemare în service-uri a autovehiculelor identificate ca având probleme tehnice.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițiștilor din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, cu sprijinul celor din cadrul Biroului de Ordine Publică au desfășurat o acțiune pentru verificarea legalității deținerii exemplarelor canine cu potențial agresiv sau periculos.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de locații, prilej cu care au fost identificate 28 de exemplare canine.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate peste 20 de sancțiuni, în valoare de aproximativ 5.000 de lei, pentru nerespectarea legislației privind regimul de deținere a câinilor periculoși.

 

Publicitate

Totodată, au fost transmise recomandări pentru asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor  și să denunțe actele de cruzime asupra acestora.

FOTO cu caracter generic

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 64 de ani din Botoșani a fost oprit de polițiști pe Calea Națională, în timp ce conducea sub influența alcoolului

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 64 de ani din Botoșani a fost oprit de polițiști pe Calea Națională, în timp ce conducea sub influența alcoolului.

În urma testării cu etilotestul, a rezultat o alcoolemie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, iar polițiștii au deschis un dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 54 de ani, din Drăgușeni, prins la volan fără permis și cu mașina neînmatriculată, în Negreni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Negreni, un autoturism condus de un bărbat, de 54 de ani, din comuna Drăgușeni.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autoturisme suspendat din luna mai a.c., iar autoturismul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punerea în circulație a unui autoturism neînmatriculat.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending