Connect with us

Actualitate

Botoșani: Reintegrarea copiilor născuți în străinătate. Liceul de la țară care-i ajută pe elevi sǎ se simtǎ acasă în România

Publicat

Publicitate

Într-unul dintre cele mai sărace județe din România are loc o migrație inversă. Mulți săteni alungați în străinătate de sărăcie se întorc acasă după ani buni petrecuți în Occident. Cea mai mare provocare este reintegrarea în școlile românești a copiilor născuți și crescuți în străinătate, scrie ADEVĂRUL.

Copiii românilor plecați în străinătate au devenit cel mai bun leac pentru depopularea școlilor românești. În ultimii 10 ani, populația școlară, mai ales în județele sărace ale țării, precum Botoșaniul sau Vasluiul, era în cădere liberă. În fiecare an dispăreau din sistem și câte 2000 de copii. Școlile se închideau pe bandă rulantă. La țară se învăța simultan, iar școli abia făcute prin Banca Mondială, de exemplu, puneau lacătul pe poartă din cauza lipsei de elevi. Fenomenul migrației a devenit reversibil, mai ales în mediul rural. Tot mai mulți săteni, plecați de cel puțin un deceniu, în străinătate, se întorc acasă, iar copiii lor încep să umple școlile de la țară, salvându-le de la desfințare. Conform statisticilor naționale, în România s-au reîntors peste 20.000 de copii din străinătate.  Integrarea lor poate fi dificilă, mai ales dacă sunt copii născuți în străinătate și nu prea știu limba română. Există însă și cazuri în care sunt nevoiți să repete clasa din cauza diferențelor dintre sistemele educaționale dar și a nivelului diferit de cunoștințe. Cu toate acestea sunt școli, culmea din mediul rural, care reușesc să-i integreze perfect, cu multă răbdare și empatie.

”Este un altfel de fenomen”

Județul Botoșani, unul dintre cele mai sărace din România, s-a confruntat cu o migrație extremă, mai ales din mediul rural. Mulți săteni tineri au plecat la muncă în Occident, mânați de sărăcie, dar și de lipsa locurilor de muncă. După ce au început să strângă bani, mulți și-au chemat și familiile, stabillindu-se în statele Uniunii Europene, mai ales în Italia, Germania și Franța. Acest exod a lăsat și satele, dar și școlile de la țară, aproape goale. „Acum cinci ani bătea vântul”, mărturisește un sătean de la Drislea. Multe școli s-au închis, iar profesorii au intrat în restrângere de activitate sau au fost transferați. Scăderea populației școlare era dramatică și dădea deja coșmaruri șefilor din educație. Situația era aproape scăpată de sub control. „De la 500 și până la 2000 de elevi, anual, ieșeau din sistem, fără ca alții să le i-a locul. Era foarte îngrijorător”, mărturisește Bogdan Suruciuc, inspector școlar general la ISJ Botoșani.

În ultimul an, situația s-a schimbat total. S-a produs un adevărat miracol. Declinul populației școlare s-a oprit brusc. Ba chiar au început să vină elevi. Este vorba despre copiii celor plecați în străinătate acum 10-11 ani. Mulți săteni, pe fondul scumpirilor majore din străinătate, s-au întors acasă, cu tot cu copii. „Avem în acest an, după foarte mult timp, vorbim de 10-15 ani în care populația școlară era într-o continuă scădere, o stagnare a numărului de copii care pleacă. Și datorită faptului că mulți copii s-au reîntors cu părinții din străinătate. Din septembrie până în noiembrie, avem peste 100 de cereri de înscriere la clasele din Botoșani. Preponderent sunt copii din Italia. Sunt familii care au stat ceva timp în străinătate. Este un altfel de fenomen. Probabil și creșterea prețurilor în străinătate i-au determinat să se întoarcă către casă. Sperăm ca mediul de afaceri să le ofere posibilitățile de care au nevoie pentru a-i îndemna și pe alții să se întoarcă acasă”, a precizat Bogdan Suruciuc.

”Avem elevi veniți din toată Europa”

Publicitate

Lucrurile nu sunt așa de simple cum par la prima vedere în cazul elevilor întorși acasă. Aceștia întâmpină probleme serioase de adaptare, în multe cazuri. Conform statisticilor, aproximativ 20% dintre elevii care se întorc din străinătate întâmpină dificultăți de adaptare. În primul rând, este vorba despre problemele de limbă, mai ales la cei născuți în străinătate. Mai apoi este vorba despre diferențele de sisteme educaționale, plus cele legate de programă și nivelul de cunoștințe acumulat. Majoritatea elevilor din Botoșani au petrecut toată școala primară și gimnazială în străinătate, fiind obișnuiți cu sistemul de predare occidental, având un nivel de cunoștințe prevăzut în programele din țările unde au lucrat părinții. La Botoșani, mulți elevi care s-au întors cu părinții din străinătate au ajuns la Liceul ”Demostene Botez” de la Trușești.

Deși este un liceu sătesc, este dotat  la standarde europene. Majoritatea locuiesc în satele din zona Trușeștiului și încearcă să se integreze după 10-11 ani petrecuți în străinătate. „Cred că situația actuală și modul în care încep să se doteze școlile din România, chiar și la țară, i-au făcut să se întoarcă în țară. Pentru că și acasă se poate face carte, și acasă este bine. Ne-am trezit anul acesta cu un număr foarte mare de elevi audienți, așa se numesc până sunt înscriși în catalog. Avem elevi de la clasele primare și până la clasa a XII a veniți din toată Europa. Adică avem elevi veniți din Franța, Italia, Germania”, spune Cristina Grădinaru, directorul Liceului din Trușești. Procesul de integrare nu este ușor. Elevii sunt evaluați de o comisie întrunită la niveul școlii iar mai apoi se fac recomandările iar documentele trimise, mai departe, la Inspectorat. O parte a elevilor sunt nevoiți să repete clasa, tocmai pentru a putea face față evaluărilor naționale.

„ Se întrunește o comisie, se face o evaluare,  și apoi se trimit documentele mai departe. Au fost și copii care  în urma evaluării, stând de vorbă cu părinții, le-am spus că ar fi mai bine să se înscrie la un nivel anterior celui pe care îl deținea în mod oficial. De exemplu, am avut un elev care a venit să se înscrie în clasa a VIII a. Dacă era înmatriculat în clasa a VIII a copilul ar fi fost supus unui stres și nu este bine pentru el. Le-am spus părinților că ar fi mai bine să fie înscris  în clasa a VII a, să se acomodeze cu sistemul, pentru că sistemul românesc este diferit. Și se vor vedea exact probleme cu care se confruntă copilul. În primul rând este vorba despre scris. Unii copii erau învățați să scrie cu litere de tipar. La noi nu există așa ceva, mai ales la examen. Apoi este vorba despre limbă. Trebuie să o cunoască în totalitate, pentru că la limba română va avea de redactat un eseu. Părinții au înțeles”, a spus directoarea de la Liceul din Trușești.

”Sunt înconjurată de foarte multă afecțiune”

La Trușești, integrarea elevilor veniți din străinătate este o poveste de succes. Ana are 15 ani și de peste un deceniu a locuit și învățat în Italia. Părinții au decis să se întoarcă acasă, într-un sat de lângă Trușești, iar Ana a fost înscrisă la Liceul „Demostene Botez”, în clasa a IX-a. A întâmpinat probleme cu unele materii, diferența de programă fiind evidentă. „Materiile sunt mai grele în România. În special fizica, chimia, matematica. Mai ales matematica”, spune Ana. Același lucru l-a simțit și Nicolas. Este elev în clasa a VII-a și s-a întors acasă, la Trușești, după 10 ani de stat în Italia. ”Materiile sunt mai grele aici în România, dar mă străduiesc”, mărturisește Nicolas. Atât Ana cât și Nicolas s-au adaptat însă perfect. Și asta fiindcă la Liceul din Trușești a fost găsită rețeta perfectă pentru integrarea acestor copii. Mai precis, o combinație de empatie, afecțiune și bun simț tipic rural. De fapt, spun mulți copii veniți din străinătate, căldura colegilor și profesorilor i-au făcut să treacă peste dificultățile cu materiiile de la școală.

Sursa: ADEVĂRUL.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șofer beat din Suceava, dat jos de la volan de polițiștii din Bucecea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Bucecea au oprit pentru control, pe drumul public din Bucecea, un autoturism condus de un bărbat, de 48 de ani, din județul Suceava.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: arhivă

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 20 de ani, din Dorohoi, reținut pentru că ar fi distrus o mașină

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din  Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii distrugere.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 8 ianuarie a.c., în jurul orei 18:00, a distrus elemente ale caroseriei unui autoturism care era parcat pe marginea părții carosabile, creând un prejudiciu de aproximativ 3.000 de lei.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Duhovnicul creștinilor din Tocileni, comuna Stăuceni, a trecut la cele veșnice

Publicat

Publicitate

Comunitatea ortodoxă din Botoșani este din nou în doliu, după ce părintele Octavian Poduț, duhovnicul creștinilor din satul Tocileni, a trecut la cele veșnice în această dimineață. Părintele ar fi suferit un infarct, Lasă în urmă o biserică pe care a refăcut-o din temelii, dar și un proiect care abia primise binecuvântare de la ierarh, o nouă biserică.

Credincioșii din Tocileni au făcut front comun în jurul părintelui Marian Octavian Poduț, care a slujit în comunitate  44 de ani, fiind hirotonit de PF Teoctist și trimis în localitatea unde s-a născut patriarhul să facă misiune și să propovăduiască credința ortodoxă, să construiască biserici în inimile credincioșilor.

A găsit în Tocileni o biserică din cimitir care stătea să cadă, a transformat-o într-un lăcaș adevărat și a venit vremea să construiască o biserică nou-nouță cu bănuțul văduvei, dar și cu sprijinul unor persoane care acordă ajutor consistent, printre acestea regăsindu-se membrii familiei Timofte. Zidirea unei biserici este un moment deosebit în viața unei comunități. În vremurile noastre, în care o mulțime de minciuni sunt impuse ca adevăruri, este important  ca în inima satului să se predice cuvântul adevărului, care este cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Citeste mai mult

Eveniment

NOVA APASERV Botoşani ajustează de la 1 ianuarie 2025 prețurile și tarifele la serviciile de apă și de canalizare/epurare

Publicat

Publicitate

În conformitate cu prevederile legale, S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani are obligația întocmirii și implementării planului de afaceri, a strategiei tarifare și a strategiei privind redevența și investițiile în infrastructura de apă și apă uzată pentru perioada 2024-2028.

Strategia de tarifare aferentă Planului de afaceri are drept scop asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea de către operatori a programelor de investiţii multianuale de întreținere, reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de apă şi de canalizare existente, precum şi înfiinţarea de noi sisteme, care să conducă la implementarea, în aria de operare, a strategiei Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Botoșani, cu privire la serviciile de apă și de canalizare-epurare.

O altă obligație legală este ca din prețuri și tarife să se constituie Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID) – fond care este principala sursă proprie a operatorilor pentru realizarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată.

O componentă esențiala în preturile și tarifele actuale o constituie redevența. In acest sens, prin Planul de afaceri, operatorul a elaborat Strategia privind redevenţa prin includerea graduală în preţuri şi tarife a nivelului echivalentului amortizării patrimoniului public, ţinând cont de perioadele de amortizare stabilite conform legislaţiei în vigoare şi de gradul de suportabilitate al populaţiei. Procentul actual din amortizare inclus in tarif prin intermediul redevenței este de 34% față de cel initial ( înregistrat în anul 2023) care a fost de aproximativ 17% și va  ajunge la finele anului 2028 la 50%,

Din prețurile și tarifele actuale, un procent de 25,4% se acumulează în fondul IID, urmând ca până în anul 2029, acest procent să ajungă la un nivel de 37,3%.

Strategia tarifară constituie și condiție obligatorie pentru finanțarea proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri nerambursabile.

Publicitate

Menționăm faptul că strategia de tarifare aferentă planului de afaceri se stabileşte prin raportare la rata de suportabilitate a populaţiei pe întreaga perioadă de reglementare economică, pornind de la preţurile şi tarifele iniţiale şi realizând o prognoză a evoluţiei acestora, atât în termeni reali, cât și în raport cu rata inflației, pe baza cheltuielilor de operare şi întreţinere, a cheltuielilor cu redevenţa, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, a cheltuielilor pentru protecţia mediului, a cheltuielilor financiare asociate creditelor contractate, a cheltuielilor derivând din contractul de delegare a gestiunii, precum şi a unei cote de profit rezonabil, care, conform prevederilor legale, va fi reinvestit în rețelele de apă și de canalizare

În conformitate cu strategia de tarifare aferentă Planului de afaceri pentru investițiile în infrastructura de apă și apă uzată dezvoltate de operatorul regional S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani., avizată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.) prin Avizul conform nr. 1353 din data de 15.03.2024 și aprobată prin Hotărârea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Botoșani nr.199/22.04.2024, rațiunea necesității de ajustare a prețurilor și tarifelor rezidă din nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor și a formulei de ajustare  și presupune ajustări tarifare ale prețurilor și tarifelor în fiecare an, cel mai târziu la data de 01 ianuarie , atât în termeni reali, cât și cu inflația.

Începând cu data de 1 ianuarie 2025 S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani,. va ajusta prețurile pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii în alte sisteme de operare, precum și tarifele de canalizare-epurare, pentru întreaga arie de operare.

Noile prețuri și tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice,  prin Decizia nr. 322/17.12.2024, care prevede că acestea se vor aplica  începând cu data  01 ianuarie 2025.

Prețurile/tarifele pentru serviciile de alimentare cu  apă și canalizare practicate de la 1 ianuarie 2025 de S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani. vor fi următoarele:

 

 

 

Preţ/Tarif unic

pentru toate categoriile de utilizatori

(exclusiv T.V.A.)

lei/mc lei/litru Diferente valorice lei/mc
Apă potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru întreaga arie de operare 8,41 0,00841 0,19
Apă potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii, pentru întreaga arie de operare 3,89  0,00389 0,16
Canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare 6,20  0,00620  0,14

1 mc = 1000 litri

Astfel:

  • prețul apei potabile produsă, transportată și distribuită se va modifica de la 22 lei/mc fără T.V.A la 8,41 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;
  • prețul apei potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii se va modifica de la 3,73 lei/mc fără T.V.A la 3,89 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 4,28%;
  • tariful de canalizare-epurare se va modifica de la 6,06 lei/mc fără T.V.A la 6,20 lei/mc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;

Notă: Conform legislației fiscale în vigoare, cota de T.V.A aplicabilă pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare-epurare este de 9%.

Prețurile tarifele sunt valabile pentru toate localitățile în care S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani prestează servicii publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending