Sute de localnici din nordul Moldovei trăiesc un coșmar de fiecare dată când plouă abundent. Din cauza eroziunii continue a Prutului în maluri, intensificată grav de vremea ploioasă, se tem să nu ajungă, peste noapte, cu tot cu case în viitură. Zona este predispusă anual inundațiilor, scrie Adevărul.
După dezastrul din sudul Moldovei, localnicii satelor din județul Botoșani, de pe malurile Prutului, stau cu frica-n sân și bagajele la ușă. Asta în condițiile în care, anual, Prutul inundă gospodării și, în ultimii 15 ani, a făcut de două ravagii de-a lungul malurilor sale. În special, localnicii din satul Baranca, comuna Hudești, stau în teroare de fiecare dată când plouă abundent. Anual, Prutul rupe hectare întregi de mal, iar oamenii se tem ca după o ploaie mai puternică să nu ajungă cu tot cu case direct în apele râului. Au experiențe terifiante cu inundațiile, din 2008 și 2010, iar fiecare cod galben anunțat de meteorologi produce panică în Baranca. Odată cu ciclonul Boris și efectele sale devastatoare în sudul Moldovei, sătenii de la Baranca își retrăiesc coșmarul, mai ales că meteorologii au anunțat, luni, cod galben și risc de inundații pe râurile Prut și Jijia. Codul galben este prelungit până marți, 17 septembrie, întreaga comună Hudești, inclusiv Baranca, aflându-se pe lista localităților sub incidență de ploi abundente și inundații.
Locul în care România pierde anual, patru hectare de teren
Satul Baranca, comuna Hudești, se află la aproximativ 60 de kilometri de municipiul Botoșani, chiar pe malul Prutului, granița naturală a României cu Ucraina. Baranca este o comunitate de oameni, în mare parte nevoiași, care trăiesc exclusiv din agricultură și creșterea animalelor. Viața pe malurile Prutului este grea, departe de civilizație, legată de glie, singura care îi poate hrăni. Iar natura și lipsa de implicare a autorităților le fac viața și mai grea. Prutul este un râu capricios și violent atunci când plouă abundent. Inundă gospodării și, mai ales, rupe malurile, „consumând” hectare întregi anual. Autoritățile de la Hudești spun că, statistic vorbind, anual, Prutul ”macină” și cară odată cu apa patru hectare de teren, relatează Adevărul.
Prutul a început să erodeze malurile după 1975, iar fenomenul a fost accentuat și de o serie de amenajări făcute de sovietici. ”A fost o consolidare făcută pe timpul URSS-ului, prin care ei și-au protejat malul, l-au consolidat și au dirijat apa în malul nostru, și-l erodează. Noi fiind copiii URSS-ului nu ne-au dat voie să facem şi noi acele amenajări. S-au încercat consolidări, dar consolidări care nu rezistă la viituri. Acum avem voie să facem acele amenajări, dar nu avem bani”, spune Viorel Atomei, primarul din Hudești. Mai apoi, inundațiile violente din 2008, care au lăsat Baranca efectiv devastată, au fost picătura care a umplut paharul. Eroziunile au devenit accelerate. Se preconizează că din 1975 și până în prezent, România a pierdut 60 de hectare de teren numai la Hudești și numai din eroziuni. Tabloul este efectiv apocaliptic, cu salcii efective smulse din rădăcină și maluri prăbușite.
”Fac criză când începe să plouă tare, plâng și mă nădușesc”
Localnicii din Baranca sunt traumatizați de inundații, dar și de eroziunea constantă și galopantă a malurilor. Cei mai bătrâni spun că satul s-a mutat de trei ori, altfel ajungea de mult în Prut. „De trei ori a fost mutat satul. De fiecare dată când viitura rupea malul fugeam mai la deal. Viață chinuită, domnule, viață chinuită. Să o tot iei de la capăt de frica apelor. Satul s-a muat tot mai deal, să nu cadă în Prut”, spune nea’ Vasile, un agricultor din Baranca. Soția sa, spune că atunci când plouă abundent intră în panică. ”Când aud ropotul ploii care nu se mai oprește, sau dacă plouă toată noaptea fac criză. Eu fac criză când începe să plouă tare…plâng și mă nădușesc. A fost coșmar și în 2008 și în 2010, și parcă apa este tot mai aproape”, spune femeia.
În plus, când începe să plouă, moș Luca se pregătește temeinic. Știe deja lecția. A trecut prin multe și a supraviețuit la numeroase inundații foarte grave. ”Am grijă să fie slobode animalele, să nu moară săracele înecate în pripon. Mai apoi pregătesc în pungi actele, să nu le ude și să le am aproape de pat. Și actele și banii. Hainele de trebuință, câteva, tot în pungă lângă pat, să nu se ude. Și dorm iepurește când răpăie ploaia. Dacă simt viitura, țuști din casă, pe loc înalt”, mărturisește săteanul. Oamenii știu lecția, iar inundațiile din sudul Moldovei le-a băgat și mai tare frica-n oase. Unii au auzit de avertizarea de cod galben și sunt cutremurați. „Ne uităm la televizor. Săracii, noi îi înțelegem că am trecut prin ceva asemănător”, adaugă o săteancă, mai scrie Adevărul..
Publicitate
”Ferească Dumnezeu să nu ajungă satul în apă”
Temerea cea mai mare a localnicilor din Baranca este ca malul să nu cedeze în bloc. Mai ales în cazul unei viituri. De exemplu, în 2008, inundațiile au rupt efectiv două hectare din mal. Din cauza eroziunii, oamenii au sărăcit de toate. Unii rămân fără terenurile agricole care se prăbușesc în Prut. „Pierd oamenii mult teren agricol. Pierd şi păşune.”, adaugă edilul. Localnicii spun că în curând rămân fără toată moștenirea părintească. ”S-au căznit săracii să lucreze, să lase la copii. Ce să lași bre, dacă i-a tot Prutul?”, spune moș Luca. Dar, totuși, cea mai mare temere a oamenilor rămâne prăbușirea malurilor. „Îmi este frică ca odată, așa pe toamnă, sau la dezgheț când se umflă Prutul rău și dă pe dinafară să nu rupă de tot malul. Și să ne prăbușim cu totul în ap. Ferească Dumnezeu să nu ajungă satul în apă”, adaugă nevasta lui moș Luca.
Intervenția autorităților în fața acestei situații a fost ca de obicei, foarte lentă. S-au alocat când și când fonduri pe diferite consolidări, mai mult sau mai puțin trainice, pe bucăți de mal. De exemplu, acum în jur de 10 ani, Guvernul dădea din fondul de rezervă bani pentru consolidarea a numai 500 de metri de mal. Au mai fost intervenții și ulterior, dar fără să rezolve problema pe toată lungimea malului erodat. În aceaste condiții oamenii așteaptă scăpare numai de la Dumnezeu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Serialul ”Dallas”, unul dintre cele mai vizionate titluri de televiziune din lume, cu un impact deosebit asupra publicului, inclusiv a celor din România înainte de anul 1989, va putea fi vizionat din nou în România, scrie Protv.
Celebrul serial va fi difuzat din 19 mai pe Acasa TV de la ora 22.00.
De pe 14 aprilie, deja s-a dat startul la vizonarea pe VOYO primele două sezoane ale serialului „Dallas”.
Serialul ”Dallas” a avut un succes extraordinar în întreagă lume, înregistrând o audiență globală de peste 100 de milioane de telespectatori.
În perioada de glorie a serialului, în anii ’80, președintele Nicolae Ceaușescu a permis difuzarea producției în România, pe atunci o țară comunistă, considerând că în acest fel le va arăta cetățenilor români decadența și corupția din țările occidentale.
Larry Hagman, actorul care l-a interpretat pe celebrul J.R Ewing, a spus la un moment dat că acest plan s-a întors împotriva lui Ceaușescu și a fost un factor care a contribuit la declanșarea Revoluției din decembrie 1989 în România și la executarea lui Nicolae Ceaușescu.
Publicitate
„România a difuzat serialul «Dallas» pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceaușescu, care era un dictator, și l-au împușcat de 500 de ori – pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut în serial și de care nici nu știau că exista”, a declarat Larry Hagman.
La rândul său, fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov i-ar fi spus lui David Stewart, fost component al trupei pop Eurythmics, că serialul Dallas a dus la destrămarea URSS.
„Ruşii au văzut că aşa trăieşte lumea în SUA”, a spus Dave Stewart, referindu-se la stilul opulent de viaţă prezentat în serial. Fapt ce explică în mare măsură pasiunea pentru risipă a multora dintre noii îmbogăţiţi din Rusia, a remarcat el.
Potrivit lui Stewart, Gorbaciov i-a explicat că „cineva a reuşit să introducă casete VHS cu serialul Dallas în URSS, care au fost retransmise ilegal în mare parte a ţării”, suscitând un cult clandestin pentru acest serial american şi personajele sale, în frunte cu carismaticul JR.
În această conversaţie, fostul preşedinte i-a mărturisit şi impactul pe care l-a avut muzica pop asupra prăbuşirii URSS.
Sursă: protv.ro
Incident şocant la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Un bebeluş de doar câteva zile a fost răpit din maternitatea unităţii medicale. Deşi născuse gemeni, mama micuţilor a anunţat disperată că unul dintre copii a dispărut. După ore în şir de căutări, nou-născutul a ajuns în sânul familiei, iar cea care l-a luat – în custodia poliţiştilor. Surse apropiate anchetei spun însă că mama gemenilor ar fi fost la curent cu aşa zisa răpire, relatează observatornews.ro.
Răsturnare de situaţie în cazul bebeluşului răpit de la Maternitatea din Bacău. Poliţiştii iau în calcul o nouă pistă
Cele nouă ore de căutări, disperare şi furie au avut un final fericit.
„Făcea aşa cu mânuţele, avea nişte ochi, deci era perfect! Cred că era şi el bucuros că s-a întors aici”, spune o rudă.
După ce micuţul a fost furat din unitatea medicală, iar zeci de poliţişti au pornit pe urma lui, bebeluşul a ajuns înapoi lângă geamănul lui şi mamă.
„Copilul a fost identificat în locuinţa unei tinere de 19 ani din municipiul Bacău. Tânăra de 19 ani se află în custodia poliţiştilor şi cercetările continuă pentru lămurirea tuturor aspectelor”, a declarat Gabriel Dumitrache, purtătorul de cuvânt IPJ Bacău.
Incidentul grav s-a petrecut sub ochii mai multor medici şi asistente. Chiar dacă intrarea era păzită, nimeni nu a observat-o pe femeia care l-a luat. Camerele de supraveghere, însă, au surprins-o.
Publicitate
Prima care a observat lipsa bebeluşului a fost mama. Femeia venise să-şi alăpteze copilaşii atunci când a sesizat dispariţia.
„A ieşit la o ţigară. Cât poţi să fumezi o ţigară? 2,3, 5, 10 minute. S-a dus sus şi din doi nu a mai găsit decât un copil”, spune o rudă.
„Cineva dintre asistente, nora mea fiind cu mine în telefon, ţipa foarte tare la ea că a luat copilul şi l-a dus undeva. O învinovăţea pe ea. Nu avea cum să fugă cu copilul. Dacă îl lua şi pe celălalt, da. Şi nu o găsea pe mamă”, a declarat bunica.
Revoltată, familia acuză cadrele medicale de neglijenţă.
„Ce făceau acele doamne care erau de serviciu când s-a furat copilul? De ce nu ne dau informaţii să ştim şi noi? Este o pază la poartă. După jumătate de oră a coborât un doctor şi mi-a spus: Staţi liniştiţi, nu vă agitaţi. Nu este cazul să vă agitaţi”, spune o rudă.
Agenţii au însă alte suspiciuni. Surse din achetă spun că mama gemenilor, care mai are alţi trei minori acasă, ar fi ştiut de fapt despre răpire şi că ar fi încercat să îl vândă pe cel mic. Poliţiştii urmează să desluşească acum care este adevărul.
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani.
Prima expoziție sub acest generic aduce pe simezele Sălii Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu” o parte din lucrările artistului plastic Teodor Valenciuc.
Teodor Valenciuc (n. 1 martie 1930, Știubeni, Botoșani) este absolvent al Academiei de Artă din Iași, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost profesor la Liceul de artă „Ștefan Luchian” din Botoșani. A avut numeroase expoziții personale și de grup, fiind remarcat și premiat, iar lucrările sale au ajuns în colecții particulare sau publice din țară și străinătate. Împreună cu alți artiști plastici, Teodor Valenciuc a inițiat organizarea Cenaclului de artă plastică „Ștefan Luchian”.
Teodor Valenciuc este apreciat ca „un declarat liric al modulațiilor tonale, susținute de o construcție echilibrată, robustă. Orchestrarea partiturii cromatice e făcută, în genere, cu o vitalitate cuceritoare, trăind un climat interior generos. Valenciuc preferă culorile de apă și pastelul spre a obține un anume retorism de care avea nevoie pentru a sugera curgerea vremii peste pământuri și vârstele vegetației, dar mai ales materialitatea luminii impregnată în lucruri” („Cronica”, nr. 43, 1979).
Valentin Ciucă, prezent la una dintre expozițiile organizate de artiștii plastici botoșăneni, laudă lucrările acestora, modul de panotare a picturilor și afișul catalog realizat „cu o sugestivă policromie și cu elemente de individualizare strict necesare”, continuând cu descrierea modului de manifestare artistică a fiecărui participant cu lucrări în expoziție. Despre Teodor Valenciuc, Valentin Ciucă menționa: „se vădește același artist împătimit de nevoia de a comunica într-un registru frust, chtonic, că materia, anorganicul, poate fi însuflețită prin atingerea creatorului. Gravitatea are la Valenciuc dimensiunea profunzimii” ( „Convorbiri literare”, nr. 3, 1998).
Teodor Valenciuc a abordat și critica de artă, scriind articole în publicații de specialitate, dar și scrierea memorialistică.
Publicitate
Vernisarea expoziției „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești – Teodor Valenciuc” va avea loc în Sala Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu”, în data de 30 aprilie 2025, ora 12:00, în prezența artistului.
Va vorbi în deschiderea expoziției Maria-Laura Tocariu (Muzeul Județean Botoșani). Responsabil cu organizarea expoziției – Cojocariu Elena-Adina, conservator (Memorialul Ipotești).
Guvernul a suspendat aplicarea unor sancțiuni din sistemul RO e-Transport până la 31 decembrie 2025. Prin Ordonanța de urgență nr. 29/2025, se amână aplicarea anumitor prevederi din Ordonanța de urgență nr. 41/2022, care reglementează funcționarea Sistemului național de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri (RO e-Transport). Măsura va rămâne valabilă până la sfârșitul anului 2025, relatează alba24.ro.
Decizia vine ca răspuns la solicitările mediului de afaceri, care a semnalat dificultăți în implementarea și testarea completă a noilor cerințe tehnologice impuse de sistem. Guvernul motivează suspendarea prin necesitatea asigurării unei perioade de adaptare pentru contribuabili, evitării blocajelor la frontiere în contextul aderării României la spațiul Schengen, și prevenirii afectării activității operatorilor economici din domeniul transporturilor.
În mod concret, suspendarea vizează aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la dotarea vehiculelor de transport cu dispozitive de geolocalizare și transmiterea datelor în timp real, prevăzute la art. 131 alin. (1) lit. d) și e) și alin. (3) și (4) din OUG nr. 41/2022.
Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial pe 24 aprilie 2025 și este semnată de prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu și de miniștrii de resort.
Implicatiile suspendării: Suspendarea aplicării unor dispoziții permite autorităților să remedieze eventualele neajunsuri identificate după aplicarea inițială, să ajusteze măsuri care ar putea avea un impact negativ asupra operatorilor din domeniul transporturilor și să asigure un echilibru între nevoile de monitorizare și respectarea drepturilor tuturor părților implicate.
Autoritățile guvernamentale subliniază că această decizie nu reprezintă o renunțare la obiectivele de securitate și transparență în transporturi, ci mai degrabă o ajustare a cadrului normativ pentru a facilita o implementare eficientă și echitabilă a sistemului de monitorizare.
Sancțiunile care au fost suspendate în aplicarea sistemului GPS e-Transport
• Operatorul de transport rutier este obligat să asigure transferul datelor curente de poziţionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaraţiei, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.
Publicitate
• Operatorul de transport rutier este obligat să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicaţii care utilizează tehnologii de poziţionare şi transmisie de date prin satelit Prevederile nu se aplică în cazul în care datele de poziţionare ale vehiculului de transport sunt transferate de dispozitivele acestuia.
• Operatorul de transport rutier este obligat să pună la dispoziţia conducătorului auto codul UIT primit.
Nerespectarea obligațiilor anterior menționate de către operatorul de transport rutier constituie contravenții (dacă nu sunt săvârșite în condiții încât să fie considerate infracțiuni) și se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Obligații ale conducătorul vehiculului de transport:
În cazul transporturilor rutiere pe teritoriul naţional ale bunurilor cu risc fiscal ridicat şi transporturile rutiere internaţionale de bunuri, conducătorul vehiculului de transport are obligaţia să pornească dispozitivul de poziţionare înainte de începerea transportului pe teritoriul naţional, respectiv să oprească dispozitivul de poziţionare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul naţional sau după părăsirea teritoriului naţional.
De asemenea acesta este obligat să prezinte, la solicitarea organelor competente din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ori din cadrul Autorităţii Vamale Române, respectiv la solicitarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie din cadrul Poliţiei Române, documentele care însoţesc transportul de bunuri care fac obiectul monitorizării prin sistemul RO e-Transport împreună cu codul UIT pus la dispoziţie.
Nerespectarea obligațiilor anterior menționate de către conducătorul vehiculului de transport constituie contravenții (dacă nu sunt săvârșite în condiții încât să fie considerate infracțiuni) și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.