Connect with us

Eveniment

Botoșani: Nașteri premature, mame minore și cancer de col uterin. Rolul pe care-l joacă sărăcia și lipsa educației sanitare

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, mai ales în mediul rural, multe femei neglijează controalele ginecologice, fie în timpul sarcinii, fie pentru depistarea anumitor boli. Iar lipsa controalelor de specialitate poate avea consecințe grave: de la nașteri premature, la pierderi de sarcină sau îmbolnăvire, arată Adevărul.

Multe femei din mediul rural nu monitorizează sarcina sau starea de sănătate

În județul Botoșani se nasc, anual, între 1.500 și 2.000 de copii. Dintre aceștia, aproximativ 10% sunt copii născuți prematur, adică micuți care necesită o atenție specială iar în unele cazuri este nevoie de transferul acestora în unități medicale specializate.

Cauzele care duc la apariția acestor nașteri premature, dar și la creșterea numărului acestora sunt, printre altele, sărăcia și lipsa de educație pentru sănătate.

Majoritatea femeilor care ajung la un medic specialist doar atunci când nasc, fără controale prealabile, sunt mai ales din mediul rural.

Tot la țară, multe femei refuză să se controleze ginecologic, din aceleași motive.

Publicitate

Tocmai de aceea România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de femei care pierd lupta cu cancerul de col uterin.

„Le este greu să ajungă să ajungă la un consult medical”
Județul Botoșani este cunoscut pentru incidența destul de crescută de nașteri premature dar și pentru numărul de mame minore. Iar una dintre cauze este un de fapt un fenomen sesizat de specialiști, în practica curentă.

Este vorba despre tot mai multe femei care nu se duc la controale medicale în timpul sarcinii. Pe scurt, așa cum spun specialiștii, nu monitorizează sarcina. Pur și simplu, ele ajung la Maternitate doar atunci când simt că trebuie să nască. În unele cazuri, nici nu mai ajung la Maternitate ajungând să nască fie în Ambulanță, fie acasă.

Iar principala cauză, spun medicii pentru această situație, este factorul cumulat de sărăcie și lipsa unei infrastructuri sanitare în multe zone rurale. Astfel, majoritatea femeilor care nu merg la controale în timpul sarcinii, sunt din mediul rural. În comune precum Adășeni sau Avrămeni nici măcar nu există medic de familie. În aceste condiții, multe tinere sau femei care au deja mai mulți copii, cu venituri reduse, în mare parte, nu se îndură să vină la oraș și să cheltuie bani pe controale.

„Femeilor din aceste medii defavorizate, sărace, le este greu să ajungă la un consult medical, din cauza situației economice. Se duc eventual la medicul de familie, care le trimite mai departe, la un specialist aflat la câţiva zeci de kilometri şi apar costurile pe care nu şi le permit”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu.

Lipsa de monitorizare a sarcinii poate duce la probleme serioase, care pun în pericol chiar viața copilului sau a mamei. Sunt probleme care pot fi depistate la timp și care pot fi rezolvate dacă mama merge la un simplu control.

„Sunt cazuri, de exemplu, cu femei care au o infecţie intrauterină. Dacă vine la medic poate fi tratată. Dacă nu este monitorizată, problema rămâne și atunci lucrurile se complică“, spune medicul Carmen Zaboloteanu.

Femei care riscă să se îmbolnăvească, de frica bărbaților
Nu doar sarcinile care nu sunt monitorizate pun probleme, ci și lipsa controalelor preventive, tot în mare parte la femeile din mediul rural. În România, anual, peste 3000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Iar un simplu control ginecologic le-ar putea salva viața, mai ales prin depistarea precoce a bolii și intervenția imediată.

Ei bine, în județul Botoșani, de exemplu, mai ales la țară, multe femei refuză să-și facă aceste controale preventive, sau în unele cazuri, nici măcar nu știu că ar trebui să le facă.

Una dintre principalele cauze este tot sărăcia. Multe femei de la țară nu-și permit să ajungă la oraș pentru un control ginecologic. La acest motiv se adaugă și prejudecățile, dar și lipsa de cultură sanitară.

„Cred că şi din lipsă de informaţie nu accesează şi pur şi simplu că este o teamă. Vorbim despre acea cultură sanitară care, din păcate, la noi nu prea este. Informaţia ajunge mai greu în mediul rural. Uneori este o jenă indusă, cred că ne impunem nişte bariere“, precizează Corina Iancu, expert al Fundației Enable, implicată în caravane de depistare a precoce a cancerului de col uterin prin satele din nordul Moldovei.

Tot din cauza lipsei de educație sanitară, Botoșaniul a ajuns să fie cunoscut și pentru numărul mare de mame minore.

Sursa: ADEVARUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Pompierul Ovidiu Groza, un exemplu de omenie, curaj și dăruire. Eroul din Manoleasa

Publicat

Publicitate
Într-o vreme în care empatia și altruismul sunt adesea puse la încercare, un tânăr pompier din județul Botoșani ne reamintește ce înseamnă cu adevărat devotamentul față de semeni.
La doar 24 de ani, soldatul Ovidiu Groza demonstrează că adevăratul spirit de salvator nu se oprește odată cu terminarea programului.
În această dimineață, abia ieșise din tură, când i-a sunat telefonul. Un localnic din comuna lui natală, Manoleasa, avea nevoie de ajutor. Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum a luat foc, iar flăcările amenințau să se extindă la acoperișul casei. Fără să stea pe gânduri, Ovidiu a intervenit imediat și a reușit să stingă începutul de incendiu. Chiar dacă era după o tură de 24 de ore, pompierul a mai rămas încă două ore să se asigure că pericolul a fost înlăturat.
Datorită acțiunii sale rapide, locuința a fost salvată, iar pagubele au fost minime.
„Nu pot să fiu martor pasiv atunci când știu că pot ajuta. Misiunea noastră nu se încheie odată cu schimbul de tură”, declară tânărul, cu o modestie dezarmantă.
Nu este pentru prima dată când intervine voluntar în astfel de situații. În ultimele luni, Ovidiu, împreună cu șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Manoleasa, a mai salvat două locuințe care erau în pericol din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum.
Este cunoscut de toți oamenii din comuna Manoleasa pentru implicarea sa, când apare o situație de urgență. Pentru el, meseria de pompier nu este doar un loc de muncă, ci o misiune de viață.
Povestea lui Ovidiu Groza este un exemplu de omenie, curaj și dăruire. Un tânăr care, în loc să-și petreacă timpul liber în confort, alege să fie mereu gata de intervenție, pentru că știe că, uneori, o clipă de ajutor poate face diferența între viață și moarte.
Soldatul Ovidiu Groza este angajat al ISU Botoșani din 2022 și își desfășoară activitatea în cadrul Stației de Pompieri Săveni.
„Felicitări, Ovidiu! Suntem mândri de tine!”, i-au transmis colegii.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, împreună cu lucrătorii Poliției Municipiului Dorohoi, Biroului Protecția Animalelor și cu sprijinul lucrătoriilor SAS, au pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de braconaj.

În urma perchezițiilor efectuate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate mai multe probe care prezintă interes în cauză, fiind aplicate și 4 sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.000 de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 65 de ani, din Avrămeni, prins beat la volan de polițiștii din Vlăsinești

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Drăgușeni, un autovehicul condus de un bărbat, de 65 de ani, din comuna Avrămeni.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că autoturismul pe care îl conducea nu este înmatriculat.

Întrucât emana halenă alcoolică, bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe și punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pelerinaj pe străzile municipiului Botoșani. În fruntea credincioșilor va fi ÎPS Teofan. Traseul ales

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani, aduce anul acesta bucurii duhovnicești deosebite credincioșilor din oraș. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vor fi aduse spre închinare la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec, primirea acestora fiind rânduită pentru ziua de 22 aprilie, la ora 16.30, fiind aduse de stavrofora Iosefina Giosanu.

Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși începând cu ora 17.00 slujba Vecerniei cu Litie cu un numeros sobor de preoți și diaconi.

După slujbă, în jurul orei 18.30, va avea loc o procesiune cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul pe următorul traseu: Biserica Sf. Gheorghe – Str. Ion Pillat – Calea Naţională – Str. 1 Decembrie Biserica Uspenia- Str. Poştei- Biserica Sf. Gheorghe.

A doua zi, pe 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, lăcașul de cult va îmbrăca haină de sărbătoare, pregătit pentru o slujbă arhierească cu un sobor de ierarhi. Programul menționează că la ora 9.00 va avea loc primirea ÎPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați, după care va fi săvârșită  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Se va alătura la slujbă un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei, fiecare credincios participant va primi sărmăluţe, cozonac şi un pahar de vin oferit de Primăria Botoşani.

Cu binecuvântarea IPS Teofan, Sfintele Moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul vor rămâne spre venerare la biserica din municipiul Botoșani până pe 27 aprilie, ora 19:00.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending