Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: Nașteri premature, mame minore și cancer de col uterin. Rolul pe care-l joacă sărăcia și lipsa educației sanitare

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, mai ales în mediul rural, multe femei neglijează controalele ginecologice, fie în timpul sarcinii, fie pentru depistarea anumitor boli. Iar lipsa controalelor de specialitate poate avea consecințe grave: de la nașteri premature, la pierderi de sarcină sau îmbolnăvire, arată Adevărul.

Multe femei din mediul rural nu monitorizează sarcina sau starea de sănătate

În județul Botoșani se nasc, anual, între 1.500 și 2.000 de copii. Dintre aceștia, aproximativ 10% sunt copii născuți prematur, adică micuți care necesită o atenție specială iar în unele cazuri este nevoie de transferul acestora în unități medicale specializate.

Publicitate

Cauzele care duc la apariția acestor nașteri premature, dar și la creșterea numărului acestora sunt, printre altele, sărăcia și lipsa de educație pentru sănătate.

Majoritatea femeilor care ajung la un medic specialist doar atunci când nasc, fără controale prealabile, sunt mai ales din mediul rural.

Tot la țară, multe femei refuză să se controleze ginecologic, din aceleași motive.

Publicitate

Tocmai de aceea România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de femei care pierd lupta cu cancerul de col uterin.

„Le este greu să ajungă să ajungă la un consult medical”
Județul Botoșani este cunoscut pentru incidența destul de crescută de nașteri premature dar și pentru numărul de mame minore. Iar una dintre cauze este un de fapt un fenomen sesizat de specialiști, în practica curentă.

Este vorba despre tot mai multe femei care nu se duc la controale medicale în timpul sarcinii. Pe scurt, așa cum spun specialiștii, nu monitorizează sarcina. Pur și simplu, ele ajung la Maternitate doar atunci când simt că trebuie să nască. În unele cazuri, nici nu mai ajung la Maternitate ajungând să nască fie în Ambulanță, fie acasă.

Publicitate

Iar principala cauză, spun medicii pentru această situație, este factorul cumulat de sărăcie și lipsa unei infrastructuri sanitare în multe zone rurale. Astfel, majoritatea femeilor care nu merg la controale în timpul sarcinii, sunt din mediul rural. În comune precum Adășeni sau Avrămeni nici măcar nu există medic de familie. În aceste condiții, multe tinere sau femei care au deja mai mulți copii, cu venituri reduse, în mare parte, nu se îndură să vină la oraș și să cheltuie bani pe controale.

„Femeilor din aceste medii defavorizate, sărace, le este greu să ajungă la un consult medical, din cauza situației economice. Se duc eventual la medicul de familie, care le trimite mai departe, la un specialist aflat la câţiva zeci de kilometri şi apar costurile pe care nu şi le permit”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu.

Lipsa de monitorizare a sarcinii poate duce la probleme serioase, care pun în pericol chiar viața copilului sau a mamei. Sunt probleme care pot fi depistate la timp și care pot fi rezolvate dacă mama merge la un simplu control.

Publicitate

„Sunt cazuri, de exemplu, cu femei care au o infecţie intrauterină. Dacă vine la medic poate fi tratată. Dacă nu este monitorizată, problema rămâne și atunci lucrurile se complică“, spune medicul Carmen Zaboloteanu.

Femei care riscă să se îmbolnăvească, de frica bărbaților
Nu doar sarcinile care nu sunt monitorizate pun probleme, ci și lipsa controalelor preventive, tot în mare parte la femeile din mediul rural. În România, anual, peste 3000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Iar un simplu control ginecologic le-ar putea salva viața, mai ales prin depistarea precoce a bolii și intervenția imediată.

Ei bine, în județul Botoșani, de exemplu, mai ales la țară, multe femei refuză să-și facă aceste controale preventive, sau în unele cazuri, nici măcar nu știu că ar trebui să le facă.

Una dintre principalele cauze este tot sărăcia. Multe femei de la țară nu-și permit să ajungă la oraș pentru un control ginecologic. La acest motiv se adaugă și prejudecățile, dar și lipsa de cultură sanitară.

„Cred că şi din lipsă de informaţie nu accesează şi pur şi simplu că este o teamă. Vorbim despre acea cultură sanitară care, din păcate, la noi nu prea este. Informaţia ajunge mai greu în mediul rural. Uneori este o jenă indusă, cred că ne impunem nişte bariere“, precizează Corina Iancu, expert al Fundației Enable, implicată în caravane de depistare a precoce a cancerului de col uterin prin satele din nordul Moldovei.

Tot din cauza lipsei de educație sanitară, Botoșaniul a ajuns să fie cunoscut și pentru numărul mare de mame minore.

Sursa: ADEVARUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Începe campania electorală pentru locale 2024: PSD Botoșani, AUR și celelalte partide dau VINERI startul luptei electorale

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani, AUR și celelalte partide dau VINERI startul campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare. 

Organizația Județeană PSD Botoșani anunță că pe 10 mai 2024 la ora 14:00 la sediul PSD Botoșani se va deschide campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare. Cosmin Andrei își dorește că câștige un nou mandat de primar al municipiului Botoșani, în timp ce senatorul Lucian Trufin dorește să devină președintele Consiliului Județean Botoșani.

În același timp, AUR Botoșani a anunțat că vineri, 10 mai, la ora 10:00, în parcul Primăriei, va avea loc și pentru candidații acestui partid evenimentul de marcare a deschiderii oficiale a campaniei electorale. Acțiunea ca fi condusă de Cătălin Silegeanu, candidatul la funcția de primar al municipiului Botoșani, dar și de Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.

Publicitate

Totodată, și PNL Botoșani, la ora 9,30, va marca începerea campaniei electorale prin lipirea primelor afișe de către Valeriu Iftime și Cătălin Flutur. Acțiunea va începe de la locul de afișaj din Parcul Junior.

Citeste mai mult

Eveniment

Din nou EXTRAORDINAR: Botoșăneanul Alin Alexuc-Ciurariu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Publicat

Publicitate

Botoșăneanul Alin Alexuc-Ciurariu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, joi, după ce a obţinut victorii pe linie la turneul preolimpic mondial de lupte de la Istanbul, la cat. 130 kg, greco-romane, relatează agerpres.ro.

Fostul campion european din 2020 l-a învins în optimile de finală pe tadjicul Eduard Babenoşev, în sferturi a trecut de japonezul Sota Okumura, iar în semifinale l-a învins pe estonianul Heiki Nabi (nu se dispută finala, primii doi luptători de la fiecare categorie obţinând biletele pentru JO 2024).

Pentru Alin Alexuc va fi a patra ediţie a Jocurilor Olimpice, după Londra 2012 (locul 16), Rio 2015 (locul 5) şi Tokyo 2020 (locul 12).

Publicitate

Alţi doi luptători români la greco-romane rămân în cursă pentru calificarea la JO, Răzvan Arnătu şi Nicu Ojog.

La cat. cat. 60 kg, Arnăut a trecut în preliminarii de indianu Sumit Sumit, în optimi s-a impus în faţa marocanului Ismail Ettalibi, în sferturi a câştigat confruntarea cu lituanianul Justas Petravicius, dar a pierdut semifinala cu azerul Murad Mamadov, care i-ar fi putut aduce calificarea la JO. Răzvan Arnăut va lupta vineri pentru bronz, iar în caz de succes va mai avea o şansă de a obţine biletul pentru Paris, contra celuilalt câştigător de bronz.

În cadrul cat. 87 kg, Nicu Samuel Ojog l-a învins în preliminarii pe Elias Lauofo Vaoifi (Samoa Americană), în optimi a dispus de elveţianul Damian von Euw, dar a pierdut în sferturi în faţa belarusului Kiril Maskevici. Ojog îl va înfrunta vineri în recalificări pe polonezul Arkadiusz Kulynicz, cu potenţial de a se bate pentru bronz.

Publicitate

Meciul dintre câştigătorii medaliilor de bronz oferă un bilet la JO 2024.

La cat. 67 kg, Mihai Radu Mihuţ l-a învins în preliminarii pe turkmenul Begmyrat Nobatov, dar a fost întrecut în optimi de kazahul Din Muhamed Koşkar.

Ilie Cojocari a pierdut în şaisprezecimile de finală ale cat. 77 kg în faţa sârbului Viktor Nemes.

Publicitate

România participă la turneul preolimpic mondial de la Istanbul cu 13 sportivi, fiind reprezentată de opt la lupte libere, patru la masculin şi patru la feminin.

Alin Alexuc-Ciurariu este al doilea luptător român calificat la JO 2024, după ce Andreea Beatrice Ana a obţinut biletul la turneul preolimpic european de la Baku

Team Romania are în acest moment 83 de sportivi calificaţi la JO 2024, la 12 sporturi. Halterofilele Mihaela Cambei (cat. 49 kg) şi Loredana Toma (cat. 71 kg) sunt şi ele calificate, dar lipseşte oficializarea.

Publicitate

Sportivii români calificaţi la JO 2024 până în acest moment:
Atletism (5): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);

Înot (2): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber);

Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);

Canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);

Canotaj (44 locuri cotă): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;

Gimnastică artistică (6): 5 locuri cotă – echipa feminină; Andrei Muntean;

Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;

Lupte (1): Andreea Beatrice Ana (lupte libere, cat. 53 kg), Alin Alexuc-Ciurariu (lupte greco-romane, cat. 130 kg);

Polo pe apă (13): 13 locuri cotă – echipa masculină;

Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);

Tenis de masă (4): 3 locuri cotă – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt);

Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6).

Citeste mai mult

Eveniment

Zilele municipiului Botoșani 2024: Debut cu multă LUME, mici și bere în această seară la Botoșani

Publicat

Publicitate

La Botoșani au debutat în această seară manifestările prilejuite de Zilele Municipiului Botoșani, organizate din nou în zona Cornișa, practic unul dintre cele mai mari parcuri de agrement din România.

Mii de oameni au ajuns încă înainte de ora 20 în acest perimetru dominat de distracție, mici și bere, mai ales în condițiile în care invitatul serii și cel care a deschis cu adevărat acest festival a fost îndrăgitul artist CARLA’S DREAMS.

Dacă inițial au urcat pe scenă DJ Radu și apoi ANDIA, CARLA’S DREAMS  a urcat pe scenă de la ora 20.45.

Publicitate

Mâine, începând cu ara 19.00, pe scenă sunt așteptați SAB DJ și THE URS pentru ca de la ora 21.00 botoșănenii să se poată bucura de RICO SANCHEZ&GIPSY KINGS PARTY

Sâmbătă manifestările vor continua cu Academia de Arte Modus Vivendi, Ragazzo Power School Dance, DJ Battle, SAB DJ versus DJ AYA și marele ŞTEFAN BĂNICA, care va fi Live în Concert la Botoșani.

Duminică, când este și ultima zi a acestei manifestări pe scenă vor urca Academia de Arte Modus Vivendi, Ragazzo Power School Dance, DJ Radu și THE MOTANS, pentru ca întreaga manifestare să se termine într-un moment special de focuri de artificii.

Publicitate

Iată câteva imagini din această seară de la Botoșani:

 

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Din nou cutremur în zona Vrancea, la Buzău. A avut magnitudinea de 3,9 grade

Publicat

Publicitate

Un nou cutremur cu magnitudinea 3,9, s-a produs joi seara, la ora 17:57, în judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), relatează agerpres.ro.

Seismul a avut loc la adâncimea de 143,6 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 57 km vest de Focşani, 58 km nord-vest de Buzău, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 67 km est de Braşov şi 81 km nord-est de Ploieşti.

De la începutul lunii mai, în România s-au produs 13 seisme cu magnitudini între 2,1 şi 4,1.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending