Connect with us

Eveniment

Botoșani: Nașteri premature, mame minore și cancer de col uterin. Rolul pe care-l joacă sărăcia și lipsa educației sanitare

Publicat

Publicitate

În județul Botoșani, mai ales în mediul rural, multe femei neglijează controalele ginecologice, fie în timpul sarcinii, fie pentru depistarea anumitor boli. Iar lipsa controalelor de specialitate poate avea consecințe grave: de la nașteri premature, la pierderi de sarcină sau îmbolnăvire, arată Adevărul.

Multe femei din mediul rural nu monitorizează sarcina sau starea de sănătate

În județul Botoșani se nasc, anual, între 1.500 și 2.000 de copii. Dintre aceștia, aproximativ 10% sunt copii născuți prematur, adică micuți care necesită o atenție specială iar în unele cazuri este nevoie de transferul acestora în unități medicale specializate.

Cauzele care duc la apariția acestor nașteri premature, dar și la creșterea numărului acestora sunt, printre altele, sărăcia și lipsa de educație pentru sănătate.

Majoritatea femeilor care ajung la un medic specialist doar atunci când nasc, fără controale prealabile, sunt mai ales din mediul rural.

Tot la țară, multe femei refuză să se controleze ginecologic, din aceleași motive.

Publicitate

Tocmai de aceea România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de femei care pierd lupta cu cancerul de col uterin.

„Le este greu să ajungă să ajungă la un consult medical”
Județul Botoșani este cunoscut pentru incidența destul de crescută de nașteri premature dar și pentru numărul de mame minore. Iar una dintre cauze este un de fapt un fenomen sesizat de specialiști, în practica curentă.

Este vorba despre tot mai multe femei care nu se duc la controale medicale în timpul sarcinii. Pe scurt, așa cum spun specialiștii, nu monitorizează sarcina. Pur și simplu, ele ajung la Maternitate doar atunci când simt că trebuie să nască. În unele cazuri, nici nu mai ajung la Maternitate ajungând să nască fie în Ambulanță, fie acasă.

Iar principala cauză, spun medicii pentru această situație, este factorul cumulat de sărăcie și lipsa unei infrastructuri sanitare în multe zone rurale. Astfel, majoritatea femeilor care nu merg la controale în timpul sarcinii, sunt din mediul rural. În comune precum Adășeni sau Avrămeni nici măcar nu există medic de familie. În aceste condiții, multe tinere sau femei care au deja mai mulți copii, cu venituri reduse, în mare parte, nu se îndură să vină la oraș și să cheltuie bani pe controale.

„Femeilor din aceste medii defavorizate, sărace, le este greu să ajungă la un consult medical, din cauza situației economice. Se duc eventual la medicul de familie, care le trimite mai departe, la un specialist aflat la câţiva zeci de kilometri şi apar costurile pe care nu şi le permit”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu.

Lipsa de monitorizare a sarcinii poate duce la probleme serioase, care pun în pericol chiar viața copilului sau a mamei. Sunt probleme care pot fi depistate la timp și care pot fi rezolvate dacă mama merge la un simplu control.

„Sunt cazuri, de exemplu, cu femei care au o infecţie intrauterină. Dacă vine la medic poate fi tratată. Dacă nu este monitorizată, problema rămâne și atunci lucrurile se complică“, spune medicul Carmen Zaboloteanu.

Femei care riscă să se îmbolnăvească, de frica bărbaților
Nu doar sarcinile care nu sunt monitorizate pun probleme, ci și lipsa controalelor preventive, tot în mare parte la femeile din mediul rural. În România, anual, peste 3000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Iar un simplu control ginecologic le-ar putea salva viața, mai ales prin depistarea precoce a bolii și intervenția imediată.

Ei bine, în județul Botoșani, de exemplu, mai ales la țară, multe femei refuză să-și facă aceste controale preventive, sau în unele cazuri, nici măcar nu știu că ar trebui să le facă.

Una dintre principalele cauze este tot sărăcia. Multe femei de la țară nu-și permit să ajungă la oraș pentru un control ginecologic. La acest motiv se adaugă și prejudecățile, dar și lipsa de cultură sanitară.

„Cred că şi din lipsă de informaţie nu accesează şi pur şi simplu că este o teamă. Vorbim despre acea cultură sanitară care, din păcate, la noi nu prea este. Informaţia ajunge mai greu în mediul rural. Uneori este o jenă indusă, cred că ne impunem nişte bariere“, precizează Corina Iancu, expert al Fundației Enable, implicată în caravane de depistare a precoce a cancerului de col uterin prin satele din nordul Moldovei.

Tot din cauza lipsei de educație sanitară, Botoșaniul a ajuns să fie cunoscut și pentru numărul mare de mame minore.

Sursa: ADEVARUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un erou al badmintonului din Botoșani a plecat dintre noi: Rămas bun, „Profu” Daniel Hrițcu

Publicat

Publicitate

Badmintonul din Botoșani și din întreaga țară își ia astăzi rămas bun de la cel mai mare antrenor pe care aceste meleaguri l-au dat vreodată. Daniel Hrițcu, un Maestru Emerit al Sportului, a lăsat o moștenire de neprețuit în lumea sportului, fiind un mentor deosebit pentru zeci de generații de copii.

Timp de aproape trei decenii, Daniel Hrițcu a fost sufletul secției de badminton a Clubului Sportiv Botoșani. Prin mâinile sale au trecut sute de sportivi care au obținut rezultate excepționale atât pe plan național, cât și internațional.

„Profu”, așa cum era cunoscut și respectat de toți cei care l-au avut ca antrenor, a reușit să modeleze și să șlefuiască talente care au dus numele Botoșaniului și al României pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor.

Fost handbalist, Daniel Hrițcu a ales să își dedice viața badmintonului după încheierea carierei sportive. Chiar dacă drumul său s-a schimbat, pasiunea și devotamentul față de sport au rămas aceleași. A „dat ora exactă” în nenumărate rânduri, prin rezultatele extraordinare obținute de sportivii pe care i-a îndrumat.

„Astăzi, când veștile triste ne aduc în față dispariția sa, întreaga comunitate de badminton din Botoșani și din România este în doliu. Rămas bun, „Profu”! Moștenirea ta va trăi mereu în fiecare sportiv care a avut privilegiul de a te cunoaște și de a învăța de la tine”, au transmis cei care l-au cunoscut și l-au prețuit ăe marele antrenor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 23 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 23 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 februarie 2025:

Loto 6/49: 23, 43, 21, 32, 1, 49

Loto 5/40: 19, 18, 31, 16, 1, 17

Joker: 42, 14, 6, 44, 40 +9

Noroc: 5 1 9 6 5 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 1 2 5 6 6 8

Super Noroc: 1 0 9 8 2 6

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Transport agabaritic de 788 de tone pe șoselele din România. Este cel mai mare care a traversat țara

Publicat

Publicitate

Transport agabaritic RECORD pentru centrala de la Mintia, adus duminică pe șoselele din România. Ministrul Energiei a declarat că la Mintia prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din UE, relatează alba24.ro.

În aceste zile, la Mintia este adusă o turbină de mari dimensiuni, cu un convoi agabaritic record pentru România.

Centrala ar urma să fie pusă în funcţiune în totalitate în anul 2026.

Imagini cu transportul turbinei de mari dimensiuni, au fost postate duminică de DRPD Timișoara.

Potrivit reprezentanților DRDP Timișoara, duminică dimineață, la ora 9, de la Nădlac DN 7, a pornit cel mai mare transport agabaritic care parcurge vestul țării, un transport lung cât un teren de fotbal.

Publicitate

Utilajul are o greutate de 788 de tone și convoiul care îl transportă are o lungime de 120 de metri.

Destinația finală a acestuia este Termocentrala Mintia.

Citeste mai mult

Eveniment

Liga Profesionistă de Fotbal a modificat ora la care se joacă sâmbătă Universitatea Cluj – FC Botoşani în etapa a 29-a

Publicat

Publicitate

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat astăzi că vor avea loc trei modificări în programul etapei a 29-a din Superliga, respectiv la orele de disputare ale meciurile de sâmbătă şi a primului programat duminică, relatează mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, programul modificat este următorul:

Vineri, 28 februarie

Ora 17.00 Unirea Slobozia – Oţelul Galaţi

Ora 20.00 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – CFR 1907 Cluj

Sâmbătă, 1 martie

Publicitate

Ora 16.00 Universitatea Cluj – FC Botoşani

Ora 19.00 Universitatea Craiova – Farul Constanţa

Duminică, 2 martie

Ora 15.00 Politehnica Iaşi – Petrolul Ploieşti

Ora 20.00 FC Rapid 1923 – FCSB

Luni, 3 martie

Ora 17.00 Gloria Buzău – UTA Arad

Ora 20.00 Dinamo Bucureşti – FC Hermannstadt

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending