Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani, micul Leipzig, orașul unicat din nordul Moldovei cu aer de burg german. Era al treilea oraș al Vechiului Regat ca populație și dezvoltare economică

Publicat

Publicitate

Botoșaniul a fost în secolul al XIX lea, al treilea oraș din Vechiul Regat, ca prosperitate și număr de locuitori. O comunitate vie și cosmpolită cunoscută drept micul Leipzig, singurul oraș la est de Carpați cu aspect de burg germanic. Nici astăzi Botoșaniul nu și-a pierdut farmecul de altădată, relatează Adevărul.

Municipiul Botoșani este probabil unul dintre cele mai subapreciate orașe din România. Aparent pare centrul unei zone extrem de sărace, care nu are foarte multe de oferit mai ales din punct de vedere turistic. Oricine ajunge, însă, la Botoșani mai ales într-o zi de toamnă, are toate șansele să-și schimbe radical părerea. Deși puternic afectat de sistematizarea comunistă și încărcat cu toate cartierele muncitorești care au sufocat vechiul oraș, târgul Botoșanilor încă și-a păstrat o bună parte din farmecul de odinioară.

În zonele vechiului oraș de pe Bulevard și până în Centrul Istoric, chiar cufundați în mahalelele de altădată, pe ulițele armenești sau străzile boierești de altădată, orice turist pasionat de atmosfera de Belle Epoque, de istorie sau pur si simplu de arhitectură de secol XIX, va găsi o adevărată comoară. Botoșaniul este o adevărată perlă istorică și arhitectonică a nordului, poate, așa cum s-au pronunțat mulți dintre cei care de voie sau de nevoie au vizitat Botoșaniul, cel mai cochet și mai frumos oraș cu parfum de epocă din Moldova. În plus, așa cum spun istoricii târgul Botoșaniului a fost unul dintre cele mai populate și dezvoltate orașe ale Vechiului Regat, cu performanțe excepționale din punct de vedere economic și cultural, scrie Adevărul..

Publicitate

”Orașul Doamnei„ de la târgul de vite la curți voievodale cu păuni

Botoșaniul are o istorie foarte îndelungată. Cea mai veche biserică armenească din oraș are cel puțin 700 de ani vechime. Pentru că se spune că pe moșiile boierilor moldovenii, acum poate opt secole sau chiar mai bine, înainte de întemeierea Moldovei, armenii refugiați din calea invaziilor, au întemeiat un târg pe marginea drumului comercial care pleca din porturile de la gurile Dunării și Marea Neagră și ducea către Marea Baltică. Totul s-a făcut cu voia unui jupan sau cneaz numit Botăș, stăpânul acelor pământuri.

Centrul istoric al Botoșaniului FOTO botosaniazi.ro
Centrul istoric al Botoșaniului FOTO botosaniazi.ro

Și de la el a rămas și numele târgului în care românii și armenii au ajuns să trăiască împreună. Târgurile de vite ale armenilor și comerțul lor cu animale au ridicat Botoșaniul la rangul de târg prosper. Aici a funcționat și primul han din Moldova. Rămășițele sale se văd și astăzi prin apropierea Pieței Centrale din Botoșani. Prosperitatea târgului medieval al Botoșanilor va fi dovedită de cercetările arheologice efectuate după anii 2000 în Centrul Istoric al orașului unde a fost găsită o adevărată zonă comercială, cu multe cuptoare de producție a ceramicii și reducere a minereului. Tocmai datorită prosperității acestui târg, orașul a fost oferit drept reședință a soțiilor de voievod. Târgoveții Botoșaniului asigurau veniturile domnițelor. Tocmai de aceea, Botoșaniul a căpătat un statu special în Moldova, unicat, acela de ”Oraș al Doamnei”. În apropiere de mănăstirea Popăuți de astăzi, de la marginea orașului, se afla și o curte domnească, destinată doamnelor Moldovei. În curtea palatului domnesc se plimbau păuni, locul fiind de o feerie excepțională. Tocmai de aceea Botoșaniul a primit ca stemă păunul, mai relatează Adevărul..

O superbă casă boierească de la Botoșani FOTO Cosmin Zamfirache
O superbă casă boierească de la Botoșani FOTO Cosmin Zamfirache

A fi ”Oraș al Doamnei„ era o onoare incredibilă pentru târgoveți. ” Botoşanii au avut un statut aparte în rândul aşezărilor urbane moldoveneşti, acela de târg al Doamnei. Era locul de unde proveneau veniturile soţiilor de voievozi aflaţi pe tronul Ţării Moldovei.  Prima Doamnă a Moldovei căreia i se vor concede veniturile târgului va fi Maria-Voichiţa, soţia lui Ştefan cel Mare, ca o compensaţie, probabil, pentru averile ce îi rămăseseră risipite în Ţara Muntenească, de unde îi era obârşia.  Târgul Botoşani a fost unul dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic”, precizează istoricul botoşănean Daniel Botezatu. ” Păunul este simbolul cel mai vechi , semnificaţia istorică fiind în calitatea singulară a oraşului Botoşani de a fi fost vreme de câteva secole „Oraşul Doamnei”. Prin aceasta Botoşaniul este cu adevărat unic printre oraşele României, iar păunul constituie un adevărat brand ”, preciza în anul 2009, la alegerea stemei reputatul academician Ștefan Gorovei, specialist în istorie medievală.

Publicitate

De la „Orașul Doamnei” la ”Micul Leipzig”

Dezvoltarea Botoșaniului își avea însă apogeul de la sfârșitul secolului al XVIII lea și începutul secolului al XIX lea. Orașul va deveni un târg cosmopolit, un adevărat hub economic din nordul Moldovei. Forța economică a Botoșaniului era dată în continuare de puternica comunitate armenească, dar și de cea evreiască care începând cu finele secolului al XIX lea va ajunge reprezentativă la Botoșani. La aceștia se adăugau evident românii dar și lipovenii. Cheia succesului Botoșaniului a fost buna înțelegere între toate etniile care formau de altfel sufletul târgului, scrie Adevărul..

O parte din Centrul Istoric al orașului FOTO Cosmin Zamfirache
O parte din Centrul Istoric al orașului FOTO Cosmin Zamfirache

De la târgoveții și boierii români și până la antreprenorii evrei, armeni sau lipoveni, fiecare își aducea aportul consistent în dezvoltarea orașului. Nu a durat mult până când Botoșaniul a devenit a treia așezare urbană din Principate, ca populație dar și ca dezvoltare economică. Inima orașului era centrul economic, astăzi Centrul Istoric al orașului. Aici se aflau magazine, manufacturi, ateliere, restaurante, berării și tot ce se putea produce și vinde. Ceva mai jos, era piața, unde țăranii români din împrejurimi, alături de zarzavagii și pescarii lipoveni vindeau legume, fructe, lacatate și tot ce putea fi produs în gospodărie. ”Botoșaniul era al treilea oraș din Principate sau Vechiul Regat ca populație. Acesta lucru arată clar viața economică deosebită de aici. Era un oraș cosmopolit cu o mare forță economică, aflat pe drum comercial de mare importanță. În plus, poziția acestuia în apropierea Imperiului Austro-Ungar dar și a celui țarist, facilita comerțul de mare amploare.”, spune și istoricul Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.

Berăriile Botoșaniului de altădată FOTO Adevarul
Berăriile Botoșaniului de altădată FOTO Adevarul

În perioada sa de glorie, adică pe tot parcursul secolului al XIX lea și începutul secolului XX până la Primul Război Mondial, Botoșaniul era unul dintre cele mai puternice orașe din Vechiul Regat. Pe lângă atelierele meșteșugărești, morile cu abur, fabrică de bere și multe alte facilități industriale ale vremii, Botoșaniul avea 12 tipografii, un magazin universal( asemănător unui mall de astăzi), un dealer auto renumit în toată țara, librării, societăți muzicale, bănci comerciale ba chiar și o lojă masonică. Centrul Botoșaniului a fost construit în stilul arhitectonic nemțesc, fiind un Leipzig la scară mică. Specialiștii spun că era singura așezare urbană de la est de Carpați cu aspect de burg german.

Publicitate
Casa Sofian FOTO Cosmin Zamfirache
Casa Sofian FOTO Cosmin Zamfirache

Și asta fiindcă mulți evrei bogați și chiar armeni aveau afaceri în zona germană și au antamat meșteri care să le construiască casele. În plus, boierii români dar și negustorii armeni bogați și-au construit case superbe, în stil Seccesion sau Art Nouveau, în zonele liniștite ale orașului, adevărate oaze de verdeață. Cunoscută este casa splendidă a boierului Nicolae Sofian, a boierilor din neamul Silion dar și a arendașilor și negustorilor armeni precum Ankele, Bolfosu sau Goilav. Viața culturală și socială era flamboiantă. Se organizau baluri, concerte și alte activități pentru oamenii cu ștaif ai orașului.

Târg la Botoșani FOTO Adevărul
Târg la Botoșani FOTO Adevărul

” Fiecare casă impozantă, a oamenilor bogaţi ai Botoşaniului, avea un salon, unde se petrecea cu diferite ocazii. Erau ca nişte săli de bal ceva mai mici, dar care puteau găzdui o adunare festivă. Ţinutele erau fastuoase, aduse din Viena, Paris sau Berlin. Erau oameni care-şi permiteau şi haine scumpe şi puteau servi şi tot felul de delicateste la masă”, spune istoricul Gheorghe Median. În vechea Prefectură a orașului se afla cea mai mare sală de bal. Special pentru aceasta a fost adus un candelabru uriaș de cristal, adus de la Viena, plus oglinzi venețiene și ornamente cu foiță de aur. Din anul 1914, Botoșaniul are și un super teatru, construit prin chetă publică. De la începutul secolului XX, târgul avea iluminat electric, fiind construită,după planurile lui Anghel Saligny, marea uzină electrică. Botoșaniul avea și cea mai frumoasă zonă de promenadă, o adevărată pădurice cu arbori seculari, ”îmblânzită„ și transformată în Grădină Publică, astăzi Parcul ”Mihai Eminescu”. Păduricea a fost donată de boierii Vârnav care aveau casa în apropiere. Majoritea acelor clădiri dar și parcul există și astăzi.

Marile personalități ale Micului Leipzig și regii României

Târgul a fost ridicat economic și de mari oameni de afaceri ai vremii. De exemplu, în 1855 industriașii evrei Gavriel Abramovici și Sara Freifeld constituiau ”Societatea morilor cu aburi”, a doua companie de mori cu aburi din România după moara lui Asan din București. Acești industriași evrei aveau peste 28 de mori cu aburi, o inovație tehnică a epocii. De altfel, societatea era atât de puternică și profitabilă încât în anul 1889, România obținea prin intermediul acestei companii botoșănene marea medalie de aur la Expoziția de Tehnică și Industrie din Paris. În plus, marii moșieri armeni precum cei din neamul Goilav, aveau ferme agricole model în zona Santa Mare, și prin gara Botoșani, târgul fiind conectat încă din secolul XIX la rețeaua de cale ferată, trimiteau cereale de cea mai bună calitate, la export, în Anglia și Germania. Mai apoi era Carol Ankele, un mare antreprenor din Botoșani care deschisese un magazin universal dar era și cel mai important dealer din țară, aducând automobile. Ștefan Gheorghiu zis „Gugoașă„,

Vechea Prefectură a Botoșaniului FOTO Adevărul
Vechea Prefectură a Botoșaniului FOTO Adevărul

la rândul său a devenit celebru prin mezelurile deosebite care le făcea, după rețete vechi armenești și pe care le dădea și la export. Botoșaniul avea chiar și o fabrică de bere, numită „Cișmea„ care producea inclusiv pentru export, o bere care combina, într-o rețetă secretă, mai multe rețete de bere germană. Având numeroase școli, inclusiv liceu de fete, Botoșaniul a dat numeroase personalități,având poate cele mai multe genii pe metru pătrat. La Botoșani s-au născut Mihai Eminescu, Grigore Antipa, George Enescu, Nicolae Iorga,  Ștefan Luchian, Octav Onicescu, Elie Radu, Dimtrie Negreau, Octav Băncilă, Nicolae Leon și mulți alții. Orașul era atât de dezvoltat și cu personalități atât de mari încât a fost vizitat atât de regele Carol I în anul 1906 cât și de regele Ferdinand în anul 1917. Regii României au fost cazați de Beriș Moscovici, un personaj bogat și foarte misterios al Botoșaniului. Casa sa a rezistat timpului și găzduiește astăzi Biblioteca Județeană.

Decăderea Micului Leipzig

Decăderea Botoșaniului a fost relativ bruscă și aproape ireversibilă. Cauzele au fost multiple. Dar totul a plecat de la schimbarea polurilor comerciale. Drumul comercial care trecea pe lângă Botoșani și-a pierdut importanța, ba chiar a dispărut. Imperiul Țarist s-a prăbușit, la fel și cel Austro-Ungar, zonele de export preferate de negustorii botoșăneni. În locul lor Rusia bolșevică rupsese orice legătură cu vechii parteneri economici ai țariștilor. Decăderea Moldovei, ca regiunea a accentuat decăderea Botoșaniului. Marea reformă agrară din anii 20, a fracturat marile activități agricole ale Goilavilor dar și ale multor mari moșieri, un motor economic puternic al Botoșanilor.

Casă boierească Botoșani FOTO Cosmin Zamfirache
Casă boierească Botoșani FOTO Cosmin Zamfirache

Mai apoi antisemitismul a alungat mulți evrei, responsabili deasemenea de viața economică puternică a Botoșaniului. Armenii la rândul lor au plecat. Comunismul a pus cruce gloriei Micului Leipzig. Centrul comercial al Botoșaniului a murit, devenind în timp o ruină. La fel și vechile case boierești sau negustorești ale Botoșaniului de altădată. Frumosul oraș de Belle Epoque a fost înconjurat de blocuri, cartiere muncitorești. Doar strădania reputatului specialist Eugenia Greceanu a salvat Botoșaniul de altădată. În ultimii 20 de ani, vechiul târg își recapătă atmosfera de altădată și parfumul de epocă, mai ales după ce multe case au început să fie reabilitate și puse în circuit.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a ajuns la Botoșani. Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Vorona

Publicat

Publicitate

Președintele PNL și candidatul la președinția României din partea acestui partid politic, Nicolae Ciucă, a ajuns astăzi într-o vizită electorală la Botoșani.

Alături de președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, dar și de echipa de candidați PNL Botoșani la Parlamentul României, Nicolae Ciucă a ajuns la Mănăstirea Vorona, de la ora 11:00, pentru ca începând de a ora 13.30 să ajungă și la Stațiunea de Cercetare Popăuți.

La Vorona, fostul premier al României și cel mai important lider al PNL a fost întâmpinat de noul primar al comunei Sergiu Dascălu, care l-a însoțit pe tot parcursul vizitei sale în această comună alături de oficialii PNL.

Publicitate

Știre în curs de actualizare.

Iată și cteva imagini:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr ucrainean cu cetățenie americană, oprit de polițiști la frontiera Rădăuți Prut. Avea permis internațional eliberat… online pe bază de abonament

Publicat

Publicitate

Un tânăr ucrainean cu cetățenie americană s-a ales cu dosar penal din cauza unei oferte online.

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut au anunțat astăzi că efectuează cercetări cu privire la un cetățean cu dublă cetățenie Ucraina și SUA, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere american, fără a deține și un permis de conducere internațional.

În data de 09 noiembrie a.c.,  în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut– ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pe sensul de ieșire din țară, un cetățean ucrainean, care avea și cetățenie americană, în vârstă de 34 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Ucraina.

Publicitate

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere eliberat de autoritățile din Carolina de Sud – SUA și un permis de conducere internațional, eliberat de o asociație internațională a conducătorilor auto, având imprimate datele și fotografia sa.

“Colegii noștri au efectuat verificări specifice, în urma cărora s-a concluzionat că bărbatul nu este posesor al unui permis de conducere internațional, iar cel prezentat la control este un permis fantezist, care nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unui permis de conducere internațional și nu îi acordă dreptul să conducă pe teritoriul României. Tânărul a declarat că a ales să aplice online pentru un permis internațional, plătește anual un abonament de 35 de dolari și în schimbul acestuia a obținut tot online așa zisul permis internațional”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România. La finalizarea cercetărilor, se vor lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Polițiștiii de frontieră au reaminti tuturor participanților la trafic, pentru a evita situații similare:

Conform art. 83 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:

  1. Statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere;
  2. Statelor membre ale Uniunii Europene;
  3. Statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.

“Prin urmare, pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto trebuie să posede şi permis de conducere internaţional”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Lapoviţă şi ninsoare în zona montană, ploi în sud şi est. Recomandările poliţiştilor

Publicat

Publicitate

Dacă plecați la drum, Poliţia avertizează şoferii să fie precauţi în condiţiile în care vremea se înrăutăţeşte în mai multe regiuni ale ţării. În judeţele din sudul şi estul ţării plouă, în timp ce în zonele montane din Braşov, Covasna şi Prahova cad lapoviţă şi ninsoare, relatează mediafax.ro.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă ca, pentru a avea o deplasare în siguranţă, în condiţiile în care la nivelul ţării sunt emise atenţionări meteorologice care vizează fenomene periculoase (vânt, ninsori viscolite), e important ca, înaintea de a porni în călătorie, să vă informaţi cu privire la starea drumului pe traseul pe care urmează să-l parcurgeţi.

La ora 9.30 sunt semnalate precipitaţii sub formă de ploaie pe raza judeţelor din sudul şi estul ţării, iar în zona montană a judeţelor Braşov, Covasna şi Prahova, acestea sunt sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Publicitate

Pentru siguranţa participanţilor la trafic, şoferii trebuie să-şi asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curăţarea parbrizului, lunetei şi a geamurilor laterale, să ruleze cu o viteză adaptată condiţiilor de trafic şi de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei dacă circulă pe un carosabil umed sau alunecos.

Pentru deplasarea pe suprafeţe carosabile acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă, legislaţia rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cornisa Aquapark & Sports Botoșani lansează proiectul „Luni înot și patinez”. Gratis pentru elevi la patinoar și piscină

Publicat

Publicitate

Începând cu luni, 11 noiembrie, Cornisa Aquapark & Sports Botoșani dă startul unui proiect special dedicat elevilor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, dar și celor mici, care se află la grădiniță.

Proiectul se intitulează „Luni înot și patinez” și este oferit cu titlu GRATUIT de Cornisa Aquapark & Sports Botoșani.

Acest program va avea loc în fiecare zi de luni, pe parcursul întregului an, cu excepția vacanțelor școlare, a zilelor libere sau a zilelor de punte acordate de Guvern. Activitățile vor fi disponibile între orele 10:00 și 21:00 la piscină și între 13:00 și 20:30 pe patinoar.

Publicitate

„Luni înot și patinez” reprezintă o oportunitate extraordinară pentru tineri și copii de a se distra în mod activ, prin înot sau patinaj, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților fizice, coordonării și spiritului de echipă. Este momentul perfect pentru a combina mișcarea cu distracția, într-un cadru sigur și plăcut, oferind o experiență inedită în fiecare săptămână.

“Vă invităm să profitați de această ocazie și să veniți la Cornisa Aquapark & Sports pentru a vă bucura de activități recreative într-un mediu prietenos și sănătos!”, a transmis la Cornisa Aquapark & Sports.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Evenimento oră ago

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a ajuns la Botoșani. Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Vorona

Eveniment2 ore ago

Tânăr ucrainean cu cetățenie americană, oprit de polițiști la frontiera Rădăuți Prut. Avea permis internațional eliberat… online pe bază de abonament

Eveniment3 ore ago

Dacă plecați la drum: Lapoviţă şi ninsoare în zona montană, ploi în sud şi est. Recomandările poliţiştilor

Eveniment3 ore ago

Cornisa Aquapark & Sports Botoșani lansează proiectul „Luni înot și patinez”. Gratis pentru elevi la patinoar și piscină

Eveniment3 ore ago

Când începe Postul Crăciunului 2024. Ce trebuie să știi despre această perioadă a anului. Lăsata Secului, tradiții, obiceiuri

Eveniment3 ore ago

Marius Budăi: „Nu e întâmplător că PNL nu a scris nimic despre pensia medie în programul de guvernare. Au mai înghețat pensiile în 2021” (P)

Eveniment4 ore ago

Răspunsul ştiinţei: Cât de mult trebuie să doarmă o gravidă în timpul sarcinii pentru a evita să-i facă rău copilului

Eveniment4 ore ago

Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu își reafirmă angajamentul de a lucra împreună cu echipa AUR pentru a transforma România într-o țară mândră și prosperă (P)

Eveniment6 ore ago

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Apostoli Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart; Sfântul Mucenic Orest

Eveniment18 ore ago

Somnul – secretul întineririi: descoperirile care pot schimba modul în care îmbătrânim

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending