Connect with us

Eveniment

Botoșani: Malformații severe, moarte intrauterină și avort. Efectele devastatoare ale unei boli pentru care tot mai mulți români refuză vaccinul

Publicat

Publicitate

Rubeola este cea mai periculoasă boală a copilăriei pentru o sarcină. Medicii spun că efectele sale asupra fătului sunt devastatoare. Îngrijorarea este și mai mare în condițiile în care aproape 40% dintre români refuză vaccinarea împotriva acestei afecțiuni, scrie ADEVĂRUL.

Sarcina este o perioadă specială pentru orice femeie, mai ales fiindcă trece prin tot felul de transformări de natură fizică și psihică. Cel mai delicat este primul trimestru, spun medicii. În primele trei luni se formează organele fătului iar trupul bebelușului prinde contur. Tocmai de aceea viitoarea mamă trebuie să fie foarte atentă, mai ales să se păzească de bolile infecțioase. Cea mai gravă pentru evoluția sarcinii este rubeola. Specialiștii spun că efectele acestei boli sunt devastatoare pentru făt. Situația este cu atât mai gravă cu cât în România vaccinul cu cea mai mare rată de refuz în rândul populației este tocmai ROR, adică serul care ne protejează în fața bolilor copilăriei, inclusiv a rubeolei.

De la malformații foarte grave până la deces

Medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea Botoșani, explică pentru „Adevărul” care sunt complicațiile rubeolei la o gravidǎ, bazându-se inclusiv pe experiența din practica de zi cu zi.

„Sunt foarte importante bolile copilăriei pentru o gravidă. Dacă mama va face în timpul sarcinii una dintre aceste boli, complicațiile pot fi de la foarte ușoare până la extrem de severe. Depinde și de momentul când intră în contact cu boala. Cea mai periculoasă este rubeola, mai ales dacă se întâmplă în primele trei luni de sarcină pentru că atunci se formează organele viitorului copilaș. Copilul poate avea complicații grave precum malformații cardiace, malformații oculare, retard mental sever și poate duce până la moartea intrauterină sau avortul spontan. Dacă boala survine, după acest interval de trei luni, riscurile sunt mai mici pentru că deja organele copilului sunt formate, dar nu sunt neglijabile”, precizează Carmen Zaboloteanu.

Malformațiile grave pot fi evitate printr-un simplă înțepătură

Publicitate

Toate bolile copilăriei care pot afecta sau chiar compromite o sarcină pot fi prevenite cu o vaccin ROR administrat gratuit în România. Se face îndeosebi copiilor, dar pot beneficia de el și adulții care nu au făcut bolile la o vârstă fragedă. „Vaccinul anti-rujeolic este prins în programul național împreună cu alte preparate vaccinale care asigură fix acest gen de protecție împotriva unor boli care de-a lungul timpului au produs pierderi de vieți omenești, dizabilități pe termen scurt sau lung”, spune Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani. Efectele acestor boli ale copilăriei, mult timp privite cu lejeritate de români, pot fi foarte grave, spun medicii. Este un soi de loterie pe socoteala propriului organism. În unele cazuri trec fără sechele, în alte situații pot da complicații devastatoare.

„Rujeola, rubeola și oreionul sunt boli care pot da sechele pe termen lung și pot rămâne cu urmări inclusiv în viața de adult. Starea de sănătate, de bază, face diferența între o evoluție severă, cu nevoie de asistență medicală sau un episod de boală gestionabil la domiciliu. Rujeola, de exemplu, produce o ștergere a imunității pentru câțiva ani. Oreionul, la băieți, dacă fac boala după 13-14 ani de cele mai multe ori produce sterilitate. Rubeola, în mod deosebit la femeile de vârstă activă ca și incidență de sarcină, crește riscul este de a produce pierderea sarcinii dar și mai riscul apariției de malformații la făt”, adaugă Irina Alecu.

Din experiența ca medic, Carmen Zaboloteanu spune că de multe ori femeile însărcinate contactează boala de la un copil nevaccinat: „Din acest motiv este foarte important ca un copil să fie vaccinat”.

Românii, campioni la refuzul vaccinării

Deși riscurile sunt mari, mulți români refuză vaccinarea. Culmea, vaccinul ROR, inclusiv contra rubeolei, are rata cea mai mare de refuz în rândul populației. Așa cum arată statisticile, aproape 40% dintre români au refuzat vaccinarea copiilor cu ROR. Iar acest lucru se simte, în România fiind înregistrate în ultimii șapte ani două epidemii de rujeolă.

„Sunt persoane care refuză orice fel de vaccin sau metodă de screening”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu. Fie că este vorba despre teorii conspiraționiste, motive religioase sau pur și simplu neîncrederea în produsele vaccinale, cert este că unele boli eradicate în trecut riscă să revină, în lipsa imunizării.

„Erau boli ținute sub control, dar care se întorc tocmai fiindcă avem această tendință globală de a fi reticenți față de vaccin. Este de fapt prețul succesului pentru vaccinuri. Au fost eficiente, au făcut ca bolile aceste grave pentru care au fost gândite să mai fie atât de prezente în populație și atunci  generațiile noi care în momentul acesta sunt reticente, unele chiar refuză de-a dreptul vaccinarea, o fac fiindcă nu au mai văzut cât de dramatică poată fi boala. Dacă nu vom păstra ritmul de acoperire vaccinală vom reveni și vom vedea din nou copii cu convulsii și cu sechele cerebrale de la tuse convulsivă, vom vedea din nou sechele pe viață de la rujeolă, sterilitate de la oreion”, spune epidemiologul Irina Alecu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prezidențiale2025: Peste 5.400 de cereri de vot prin corespondență primite până marți. Termenul expiră în 2 zile

Publicat

Publicitate

Un număr de 5.430 de cereri de vot prin corespondență la scrutinul prezidențial din 4 mai s-au înregistrat până marți pe portalul www.votstrainatate.ro, în două zile urmând să expire termenul până la care cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot depune cereri în acest sens.

Cetățenii români din străinătate s-au putut înregistra până la data de 4 martie, ora 23:59, și ca alegător în străinătate la o secție de votare, fiind depuse 2.611 cereri în acest sens, dintre care 2.238 au îndeplinit condițiile legale prevăzute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru a putea fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare, conform Autorității Electorale Permanente (AEP).

La alegerile prezidențiale, alegătorul român poate vota la orice secție de votare din străinătate, chiar dacă nu s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Înregistrarea pe portal este necesară doar pentru votul prin corespondență sau pentru înființarea unei secții de votare în localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători.

Pentru a vota prin corespondență, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reședința în străinătate.

Termenul – limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23:59.

Conform site-ului AEP, cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență s-au înregistrat până în prezent în Germania – 1.237, urmată de Marea Britanie – 928, Elveția – 465, Franța – 446, Statele Unite – 348, Spania – 265 și Italia – 253.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Peste două sute de elevi au absentat la a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii

Publicat

Publicitate

Astăzi, 18 martie 2025, s-a desfășurat a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a, la disciplina Matematică.

Din totalul celor 3778 de elevi înscriși, 3570 de elevi au fost prezenți, iar 208 de elevi au absentat.

„Reamintim că evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat, iar rezultatele vor fi comunicate individual în data de 31 martie 2025, iar notele nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a părintelui”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Botoșani remis redacției.

Citeste mai mult

Eveniment

DNSC nu confirmă un nou potențial atac cibernetic asupra Orange România

Publicat

Publicitate

Compania Orange nu a fost contactată de către potențiali atacatori și nu a primit solicitări de negociere în legătură cu un posibil incident de securitate cibernetică, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), într-un comunicat publicat marți.

‘În cursul zilei de ieri, 17.03.2025, în spațiul public s-au propagat o serie de informații cu privire la un potențial nou atac asupra companiei Orange. Mai precis, un atacator pretinde că ar fi extras date aparținând orange.com și orange.ro. Până în acest moment, compania Orange nu a fost contactată de către potențiali atacatori și nu a primit solicitări de negociere legate de un posibil incident de securitate cibernetică. Atât experți ai Orange, cât și specialiști din echipa DNSC au analizat mostrele de fișiere publicate, iar link-ul indicat trimite la aceleași arhive extrase în atacul cibernetic ce a avut loc recent asupra Orange Romania. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) se află în contact permanent cu Grupul Orange pentru monitorizarea situației. Vom reveni cu orice informații relevante referitor la acest caz, dacă va fi necesar’, a transmis Directoratul.

În cursul zilei de luni, 17 martie, în mass-media a apărut informația potrivit căreia rețeaua de criminalitate cibernetică Babuk ar fi spart din nou sistemul companiei franceze de telecomunicații Orange și ar fi furat 1TB de informații.

Pe data de 23 februarie 2025, operatorul de telecomunicații Orange România a fost victima unui atac cibernetic, în urma căruia instituții guvernamentale, primării, unități de învățământ, autorități publice, unități spitalicești, instituții financiar-bancare și asiguratori, companii de transport și energie au fost afectate.

‘Urmare a incidentului de securitate cibernetică care a afectat operatorul de telecomunicații Orange România (Orange RO) din data de 23 februarie 2025 și mediatizat la data de 25 februarie 2025, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC sau Directoratul), în calitate de autoritate națională cu atribuții în asigurarea securității spațiului cibernetic național civil (cf. OUG 104/2021), a demarat o acțiune de analiză a incidentului cibernetic menționat. DNSC este în contact cu Orange România privind incidentul, iar din concluziile preliminare ale analizei menționăm că, pe lângă persoane fizice, au fost identificate și persoane juridice inclusiv instituții guvernamentale, primării, unități de învățământ, autorități publice, unități spitalicești, instituții financiar-bancare și asiguratori, companii de transport și energie’, a precizat DNSC, într-un comunicat de presă.

Publicitate

Potrivit informațiilor din presă, un hacker din grupul HellCat a furat și publicat 380.000 de adrese de e-mail și documente interne ale Orange România, iar diverse date confidențiale, inclusiv detalii parțiale de carduri de credit și informații angajați, au fost divulgate. Ulterior, compania a confirmat breșa într-o aplicație non-critică și a anunțat că investighează incidentul pentru a minimiza efectele atacului. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Care au fost cerințele la Simularea Evaluării Naționale 2025. Subiectele la Matematică, pentru elevii de clasa a a VIII-a

Publicat

Publicitate

Simulare Evaluare Națională 2025. Elevii din clasele a VIII-a din Alba și din țară au susținut marți, 18 martie, testarea la Matematică. Rezultatele vor fi comunicate în 31 martie.

Elevii au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor. Notele le vor fi comunicate individual. Acestea nu vor fi trecute în catalog, însă dacă elevii doresc pot cere acest lucru în scris.

Simularea examenului a fost organizată pentru a da posibilitatea elevilor să se obișnuiască cu condițiile de desfășurare a acestuia, în vară. Totodată, au avut ocazia să-și testeze nivelul de cunoștințe.

Simulare Evaluare Națională 2025: Subiectele la Matematică

Potrivit edupedu.ro, elevii au primit 18 exerciții și probleme.

Simulare Evaluare Națională 2025. Corectarea lucrărilor

Lucrările vor fi scanate și corectate pe platforma digitalizată. Fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori, selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale.

Dacă între notele acordate de cei doi evaluatori există o diferență mai mare de un punct, lucrarea este automat redistribuită altor doi profesori.

Publicitate

Nota finală este calculată luând în considerare cele patru (4) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending