Connect with us

Eveniment

Botoșani: Malformații severe, moarte intrauterină și avort. Efectele devastatoare ale unei boli pentru care tot mai mulți români refuză vaccinul

Publicat

Publicitate

Rubeola este cea mai periculoasă boală a copilăriei pentru o sarcină. Medicii spun că efectele sale asupra fătului sunt devastatoare. Îngrijorarea este și mai mare în condițiile în care aproape 40% dintre români refuză vaccinarea împotriva acestei afecțiuni, scrie ADEVĂRUL.

Sarcina este o perioadă specială pentru orice femeie, mai ales fiindcă trece prin tot felul de transformări de natură fizică și psihică. Cel mai delicat este primul trimestru, spun medicii. În primele trei luni se formează organele fătului iar trupul bebelușului prinde contur. Tocmai de aceea viitoarea mamă trebuie să fie foarte atentă, mai ales să se păzească de bolile infecțioase. Cea mai gravă pentru evoluția sarcinii este rubeola. Specialiștii spun că efectele acestei boli sunt devastatoare pentru făt. Situația este cu atât mai gravă cu cât în România vaccinul cu cea mai mare rată de refuz în rândul populației este tocmai ROR, adică serul care ne protejează în fața bolilor copilăriei, inclusiv a rubeolei.

De la malformații foarte grave până la deces

Medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea Botoșani, explică pentru „Adevărul” care sunt complicațiile rubeolei la o gravidǎ, bazându-se inclusiv pe experiența din practica de zi cu zi.

„Sunt foarte importante bolile copilăriei pentru o gravidă. Dacă mama va face în timpul sarcinii una dintre aceste boli, complicațiile pot fi de la foarte ușoare până la extrem de severe. Depinde și de momentul când intră în contact cu boala. Cea mai periculoasă este rubeola, mai ales dacă se întâmplă în primele trei luni de sarcină pentru că atunci se formează organele viitorului copilaș. Copilul poate avea complicații grave precum malformații cardiace, malformații oculare, retard mental sever și poate duce până la moartea intrauterină sau avortul spontan. Dacă boala survine, după acest interval de trei luni, riscurile sunt mai mici pentru că deja organele copilului sunt formate, dar nu sunt neglijabile”, precizează Carmen Zaboloteanu.

Malformațiile grave pot fi evitate printr-un simplă înțepătură

Publicitate

Toate bolile copilăriei care pot afecta sau chiar compromite o sarcină pot fi prevenite cu o vaccin ROR administrat gratuit în România. Se face îndeosebi copiilor, dar pot beneficia de el și adulții care nu au făcut bolile la o vârstă fragedă. „Vaccinul anti-rujeolic este prins în programul național împreună cu alte preparate vaccinale care asigură fix acest gen de protecție împotriva unor boli care de-a lungul timpului au produs pierderi de vieți omenești, dizabilități pe termen scurt sau lung”, spune Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani. Efectele acestor boli ale copilăriei, mult timp privite cu lejeritate de români, pot fi foarte grave, spun medicii. Este un soi de loterie pe socoteala propriului organism. În unele cazuri trec fără sechele, în alte situații pot da complicații devastatoare.

„Rujeola, rubeola și oreionul sunt boli care pot da sechele pe termen lung și pot rămâne cu urmări inclusiv în viața de adult. Starea de sănătate, de bază, face diferența între o evoluție severă, cu nevoie de asistență medicală sau un episod de boală gestionabil la domiciliu. Rujeola, de exemplu, produce o ștergere a imunității pentru câțiva ani. Oreionul, la băieți, dacă fac boala după 13-14 ani de cele mai multe ori produce sterilitate. Rubeola, în mod deosebit la femeile de vârstă activă ca și incidență de sarcină, crește riscul este de a produce pierderea sarcinii dar și mai riscul apariției de malformații la făt”, adaugă Irina Alecu.

Din experiența ca medic, Carmen Zaboloteanu spune că de multe ori femeile însărcinate contactează boala de la un copil nevaccinat: „Din acest motiv este foarte important ca un copil să fie vaccinat”.

Românii, campioni la refuzul vaccinării

Deși riscurile sunt mari, mulți români refuză vaccinarea. Culmea, vaccinul ROR, inclusiv contra rubeolei, are rata cea mai mare de refuz în rândul populației. Așa cum arată statisticile, aproape 40% dintre români au refuzat vaccinarea copiilor cu ROR. Iar acest lucru se simte, în România fiind înregistrate în ultimii șapte ani două epidemii de rujeolă.

„Sunt persoane care refuză orice fel de vaccin sau metodă de screening”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu. Fie că este vorba despre teorii conspiraționiste, motive religioase sau pur și simplu neîncrederea în produsele vaccinale, cert este că unele boli eradicate în trecut riscă să revină, în lipsa imunizării.

„Erau boli ținute sub control, dar care se întorc tocmai fiindcă avem această tendință globală de a fi reticenți față de vaccin. Este de fapt prețul succesului pentru vaccinuri. Au fost eficiente, au făcut ca bolile aceste grave pentru care au fost gândite să mai fie atât de prezente în populație și atunci  generațiile noi care în momentul acesta sunt reticente, unele chiar refuză de-a dreptul vaccinarea, o fac fiindcă nu au mai văzut cât de dramatică poată fi boala. Dacă nu vom păstra ritmul de acoperire vaccinală vom reveni și vom vedea din nou copii cu convulsii și cu sechele cerebrale de la tuse convulsivă, vom vedea din nou sechele pe viață de la rujeolă, sterilitate de la oreion”, spune epidemiologul Irina Alecu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Garda de Mediu a verificat gestionarea deșeurilor în județul Botoșani: Amenzi de 270.000 lei

Publicat

Publicitate
Conform Planului Anual General de Activități al Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani a demarat acțiunile de inspecție și control pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) și a stării de salubrizare a localităților.
Până la data prezentei s-au verificat 15 UAT-uri, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Ecoproces și Consiliul Județean Botoșani.
Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii acestora și s-au aplicat 21 sancțiuni din care 13 avertismente și 8 amenzi, în valoare totală de 270.000 lei.
Perioada controlată este anul 2024, fiind verificate:
• implementarea sistemelor de colectare separată de către ADI/UAT-uri, respectiv existența punctelor de colectare și dotarea corespunzătoare a acestora;
• asigurarea și respectarea programelor (graficelor) de colectare separată, cel puțin pentru deșeurile din hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale;
• atingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare și reciclare;
• utilizarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor de către generatori (invlusiv populație);
• transportul separat (fără a fi amestecate) al deșeurilor colectate separat de la generatori;
• îndeplinirea țintei de reducere a cantității de deșeuri municipale depozitate de către UAT-uri, pentru anul 2024;
• modalitatea de gestionare a deşeurilor periculoase generate în gospodării
• trasabilitatea deșeurilor municipale de la generator la valorificare/ eliminare.
• amplasanetele fostelor depozite rurale, care au fost închise în 2009
• amplasamentele cu abandonări de deșeuri identificate în urma controalelor efectuate în anul 2024, dar și alte amplasamente noi, care au fost semnalate prin sesizări, prin apariții mass-media.
• depunerea la termen a declarațiilor privind Fondul pentru mediu.

Citeste mai mult

Administratie

NU a început cu pilele și îmbuibații, ci cu taxarea poporului și oprirea investițiilor. Câți bani pierde Botoșaniul după deciziile lui Bolojan

Publicat

Publicitate

În timp ce actuala conducere a județului tace, Doina Federovici, fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani și actual senator PSD, a făcut publică suma pe care o pierd comunele din județul Botoșani după ce premierul Ilie Bolojan a decis stoparea lucrărilor desfășurate  prin programul național de investiții “Anghel Saligny”.

Este clar că deciziile recente ale premierului Ilie Bolojan încep deja să producă efecte dramatice în județul Botoșani. Fără să consulte partenerii de guvernare și fără o analiză de impact clară, șeful Executivului a decis să taie masiv din finanțările destinate programului „Anghel Saligny”, punând astfel în pericol dezvoltarea localităților din întreaga țară.

Printre cele mai afectate județe din România se numără și Botoșaniul, care riscă să piardă investiții de peste 1,8 miliarde de lei, adică o sumă echivalentă cu aproximativ 362,6 milioane de euro!

Fostul președinte al Consiliului Județean, Doina Federovici, a tras un semnal de alarmă public pe pagina sa de socializare, criticând lipsa de reacție a actualei conduceri județene.

Potrivit acesteia, 23 de proiecte de extindere a rețelelor de gaz, în valoare de 447 milioane lei, sunt blocate.

În termeni concreți, înseamnă:

Publicitate
  • 700 de kilometri de rețea de gaz care nu vor mai fi construiți,
  • 30.000 de gospodării rămase fără acces la gaz metan.

În plus, alte 127 de proiecte esențiale pentru infrastructura rutieră, poduri, alimentare cu apă și canalizare, însumând 1,47 miliarde de lei, riscă să fie abandonate în fază incipientă. Decizia guvernamentală prevede oprirea finanțării pentru:

  • proiectele de drumuri care nu au atins 80% execuție financiară,
  • proiectele de apă și canalizare aflate sub pragul de 40%.

„Nu cerem privilegii, cerem doar dreptul la dezvoltare!”, afirmă Federovici, acuzând Executivul de „orbanizare economică” și cinism administrativ.

Pragurile impuse de Guvern sunt considerate nerealiste și rupte de contextul real al derulării lucrărilor publice. Situația riscă să afecteze grav bugetele locale și să arunce primăriile în incapacitate de plată.

Primăriile au avansat bani din bugetul propriu pentru a nu bloca șantierele. Dacă Guvernul taie finanțările, firmele intră în faliment, iar mii de oameni își vor pierde locul de muncă”, a avertizat liderul PSD Botoșani.

Partidul Social Democrat a transmis un mesaj ferm: PSD nu va gira nicio măsură care lovește în investițiile locale, considerând tăierea acestora un atac direct la siguranța și confortul cetățenilor. Conform calculelor specialiștilor, ar fi nevoie de doar 1 miliard de lei (0,3% din veniturile bugetare) pentru a continua investițiile în 2025.

„Drumuri, apă, canalizare, gaz – acestea nu sunt mofturi, ci investiții de bază. Nu acceptăm să fim un județ sacrificat!”, se arată în poziția transmisă de PSD Botoșani.

Rămâne de văzut dacă actuala conducere județeană va ieși din pasivitate și va solicita Guvernului reconsiderarea deciziilor care condamnă la stagnare județe întregi.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Copii în sevraj, autorități în tăcere. Dependent de alcool de la vârsta de 11 ani și în sevraj la 17 

Publicat

Publicitate

Copii din România au ajuns să bea cot la cot cu adulții. În practica curentă medicii au avut parte de cazuri absolut șocante, inclusiv copii de 11 ani dependenți de alcool. Vârsta de debut a consumului a scăzut deja la opt ani iar statul nu ia nicio măsură, scrie ADEVĂRUL.

În România, așa cum arată și specialiștii, consumul de alcool a devenit o gravă problemă de sănătate publică. Conform datelor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), România ocupă locul 1 din 51 de state europene în ceea ce privește consumul de alcool. Pe scurt, românii beau peste 13.5 litri de băutură pe an. La nivel național, conform statisticilor cei mai mari băutori de alcool sunt oltenii și moldovenii, adică exact locuitorii celor mai sărace zone din România. În plus, consumul de alcool este greu cuantificabil fiindcă în mediul rural aproape nu există gospodărie în care să nu se facă vin și rachiu de casă. Mai grav, în ultimii ani România se scufundă tot mai rău în aburii alcoolului.

Vârsta de consum scade într-un mod dramatic, medicii înregistrând cazuri absolut halucinante de consum și dependență de alcool la copii și adolescenți. Sunt copii care au ajuns să bea cot la cot cu adulții, copiindu-le de fapt obiceiurile. „Suntem una dintre țările aflate în topul mondial, la consum. Consumul de alcool este efectiv o problemă enormă de sănătate publică în România”, precizează Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut si specialist in prevenirea si tratamentul dependentelor. În plus noile generații de copii cu viitorul distrus de alcool, par abandonate de statul român care efectiv nu întreprinde nimic concret pentru a stopa fenomenul.

Aproape 40% dintre copiii din România au pus gura pe băutură

Statisticile privind consumul de alcool în rândul copiilor, în România, sunt absolut sumbre. În jur de 40% dintre adolescenții din România consumă cel puțin o dată pe lună alcool în exces. O parte dintre acești ajung în comă alcoolică la spital. Culmea, în ultima perioadă ajung inclusiv fete, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Îngrijorător este, spun specialiștii, faptul că vârsta la care începe consumul de alcool a scăzut dramatic. În momentul de față sunt destule cazuri de consum de alcool și la vârsta de 11 ani dar și debut de la 8-9 ani, mai ales în mediul rural. S-a înregistrat și o creștere a consumului de alcool la adolescenții cu vârste între 15 și 17 ani. „Consumul de alcool care poate să apară de la 11 ani. O statistică ne arată o creștere a frecvenței consumului de alcool între 15 și 17 ani”, precizează Laura Jijie, specialist psihiatru pe zona de pediatrie. Medicii spun că există și o categorie de copii și adolescenți care ajung la spital în comă alcoolică din cauza teribilismului. Adică vor să-și impresioneze colegii, prietenii, dar nu consumă frecvent.

Există însă și o categorie de copii și tineri care consumă alcool frecvent. Aceștia provin, de obicei, din familii disfuncționale, unde și părinții sau măcar unul dintre părinți este consumator de alcool. Ceea ce este trist, o parte a acestor copii ajung să-și procure băuturile alcoolice chiar de la proprii părinți. „Problemele copilului reflectă problemele familiale. Dacă avem un mediu familial carențial, disfuncțional în care părinții sunt consumatori de alcool care-și neglijează copiii asta va duce la apariția unor probleme emoționale și comportamentale la copii”, adaugă Laura Jijie. „O statistică arată că 83% dintre adolescenți au consumat cel puțin o dată alcool”, completează medicul botoșănean.

Publicitate

Dependent de alcool de la vârsta de 11 ani și în sevraj la 17 

Medicii ajung în contact cu cazuri absolut halucinante de abuz de alcool la copii. Laura Jijie este un medic psihiatru cu experiență pe partea de pediatrie. A văzut multe cazuri dificile de-a lungul carierei. Printre altele a ajuns să trateze un copil dependent de alcool la numai 11 ani. A început să bea la opt ani împreună cu tatăl său. Provine din mediul rural și își însoțea părintele la săpat gropi în cimitir. Acolo bea cot la cot cu tatăl. A ajuns să caute mai apoi tot felul de tertipuri pentru a consuma zilnic. „Era un copil de 11 ani care a fost luat în plasament de doi ani. A început să consume alcool împreună cu tatăl când mergeau la săpat gropi în cimitir. Bea de la opt ani și devenise dependent. Povestea cum încerca să găsească diverse subterfugii, să meargă să cumpere alcool. Mințea. Cerea adulților să-i cumpere băutură spunând că-i duce tatălui și că va fi pedepsit dacă nu o va face. Dar băutura o consuma el, nu o ducea acasă”, precizează Laura Jijie. Un alt caz șocant a fost acela al unui adolescent de numai 17 ani ajuns la spital în sevraj alcoolic.

„A venit cu dureri abdominale și a fost internat pe Pediatrie. Avea analize hepatice. La 17 ani avea afectare hepatică. La consultul de specialitate am identificat semne timpurii legate de dependență, tremurul extremităților. Seara am fost chemată pentru că era în sevraj, avea halucinații.  Este primul caz de acest fel în 20 de ani de activitate”, mărturisește medicul botoșănean. Băiatul provenea dintr-o familie de consumatori de alcool, din mediul rural. Lucra alături de tatăl său, cu ziua, și primea inclusiv băutură și țigări. Abandonase școala în clasa a VIII a, fiindcă adicțiile merg mână în mână cu abandonul școlar.

Statul român indeferent la drama copiilor alcoolici și drogați

Specialiștii spun că această situație deosebit de gravă de sănătate publică care riscă să afecteze pe termen lung societatea românească, este privită cu lipsă de interes de autorități. În România este un singur centru pentru tratarea adicțiilor la copii și adolescenți. Este vorba despre centrul de stat pentru recuperare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineri Voila, un spital de psihiatrie din Câmpina, Prahova. Total insuficient. Medicii se plâng că pe termen lung, fără centre specializate, copiii ajung de unde au plecat, adică tot în lumea dependenței. Pe lângă consumul de alcool este și o problemă a consumului de droguri, care în mediul urban mai ales merg mână în mână.

„Sunt tineri cu 4,5,6 internări repetate pentru că nu se rezolvă problema. Adolescentul este lăsat să vagabondeze, nu i se oferă alternative. Din păcate suntem și noi limitați în ceea ce privește centrele pentru adolescenți specializate pe consum de droguri. Avem trei adolescenți care au ajuns la centrul Voila, un spital de cronici din Prahova”, spune Laura Jijie.

Specialiști precum Eugen Hriscu spun că statul român nu ia măsuri susținute pentru a preveni și stopa consumul de alcool în rândul copiilor și adolescenților. Nu există politici publice, adolescenții au acces mare la alcool, deși oficial este ilegal.

„Este efectul lipsei oricăror forme de politici publice. Accesibilitatea la alcool este enormă, nu este niciun fel de acțiune a statului care să-i protejeze pe acești copii care pot să cumpere de oriunde. Eu nu-mi aduc aminte ca vreun comerciant să fi fost amendat pentru vânzare de alcool către minori. Și nu există o procedură prin care lucrurile acestea să fie clare și nu există  această dorință a statului de a proteja copiii și de a limita accesul lor la consum. Apoi, reclama este peste tot. Permisivitatea la evenimente, precum „Beach Please!”, unde tineri între 14 și 18 ani au acces într-un loc unde se promovează agresiv consumul de orice fel de droguri legale sau ilegale. În momentul de față în România nu există niciun program de prevenire a consumului la copii sau adolescenți în școli”, precizează Eugen Hriscu.

În plus, statul român nu este suficient de ferm, spun specialiști, în recuperare copiilor din familii disfuncționale mari consumatoare de alcool. Acele familii în care copilul de opt ani din Botoșani s-a apucat de băut cot la cot cu tatăl său. „Vorbim și de o ineficiență a Direcțiilor Generale de Protecția Copilului care ar putea să fie sesizate și să intervină”, conchide medicul psihiatru Eugen Hriscu.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

FOC la Săveni! Acoperișul unei case a ars din cauza unui coș de fum defect

Publicat

Publicitate

Acoperișul unei case din orașul Săveni a fost distrus în urma unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. S-a întâmplat seara trecută.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni și Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere, dar și o ambulanță aparținând SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul casei pe o suprafața de aproximativ 150 de metri pătrați și exista pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga clădire. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de trei ore.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

ℹ️ De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending