Connect with us

Actualitate

Botoșani: Locul unde se află o icoană unicat în lume. Se spune că este capabilă să prevestească dezastre naturale

Publicat

Publicitate

În nordul extrem al Moldovei se află una dintre cele mai neobișnuite opere de artă ecleziastică. Este vorba despre o icoană făcătoare de minuni, cu o poveste incredibilă, unicat în lume prin reprezentare artistică și totodată prin simbolistică, scrie ADEVĂRUL.

La Botoșani, ascunsă în codrii seculari ai Voronei, se află o operă de artă ecleziastică unicat în lume, de care știu puțini români. Este vorba despre o icoană a Fecioarei Maria, într-o ipostază neobișnuită și care a ajuns faimoasă în rândul credincioșilor ortodocși pentru capacitatea sa extraordinară de a înfăptui minuni.

O reprezentare unicat cu o simbolistică unică în lume

Pentru a admira icoana făcătoare de minuni de la Vorona, punctul de plecare este comuna Vorona, situată la 20 de kilometri de municipiul Botoșani. Venind dinspre Botoșani, la primul giratoriu, urmând indicatorul turistic la stânga, se ajunge la Mănăstirea Voronei, o mănăstire de maici, veche de peste 150 de ani. Se urmează mai apoi drumul prin pădure, ocolind mănăstirea de maici. Este un drum asfalt, impecabil, care oferă călătorului o experiență de neuitat și priveliște incredibile cu pădurile seculare ale Voronei. La un moment dat, urmând meandrele drumului, prin mijlocul pădurii, un alt indicator turistic, invită drumețul să vireze la stânga, către Sihăstria Voronei. După efectuarea virajului, mai rămâne de parcurs maxim un kilometru până în poarta mănăstirii.

Există și o parcare amenajată. Mănăstirea Sihăstria Voronei este o mănăstire de călugări înființată  acum trei secole, fiind renumită pentru moaștele Cuviosului Onufrie, un sihastru rus de acum 300 de ani care a nevoit prin aceste păduri. În bisericuța din centrul mănăstirii, cu hranul ”Buna Vestire„ se află o adevărată comoară a artei ecleziastrice. Este vorba despre o icoană de mari dimensiuni care o reprezintă pe Fecioara Maria într-o ipostază atipică. Spre deosebire de alte icoane din lumea ortodoxă și catolică Fecioara se află în picioare, mergând alert. Pruncul Iisus, nu mai este reprezentat drept un bebeluș, în brațele mamei sale. Este mai degrabă un copil de 7-8 ani, ținunt de mână de mama sa. Icoana are un dinamism aparte. Fecioara parem să-l zorească pe copilul Iisus, în cea mai copilăroasă atitudine, distrat, cu mâinile ridicate, cu o veselie specifică vârstei sale. Este considerată și cea mai umană reprezentare a Fecioarei și copilului Iisus. ” Nicăieri nu apare o astfel de reprezentare! Este unicat! Această ipostază nemaintâlnită nu a fost realizată întâmplător, ci în urma unei viziuni a pictorului și are numeroase semnificații”, a precizat pentru „Adevărul„, Ghedeon Huțănașu, starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei.

 
Revelația unui iermononah de 100 de ani

Publicitate

Icoana are o vechime de aproximativ două secole și a fost realizată de-un călugăr în cel de-al 100 lea an al vieții sale. Ieromonahul s-a apucat de pictat după ce a avut o relevație, o viziune, în timpul rugăciunii. Simbolistica este una complexă și transmite practic atât un mesaj religios cât și unul educațional, pentru toate mamele care ajung să privească acea icoană. În primul rând semnifică rolul extraordinar al Maicii Domnului în timpul copilăriei lui Iisus, aceea de mamă ocrotitoare care i-a ghidat pașii și l-a ajutat să-și împlinească menirea.

Este și o vârstă la care pruncul Iisus a descoperit dorința sa fierbinte de a se afla mereu în preajma Templului din Ierusalim, a pruncului care deja simțea imboldul menirii sale. Din punct de vedere educațional icoana simbolizează rolul mamei, de a-și ghida pruncul în viață. Dar nu oricum, ci cu blândețe și înțelegere față de spiritul copilăros și năstrușnic al copilului. ” Monahul care a pictat icoana, avea 100 de ani, când s-a apucat de lucrare și se numea Vladimir Machedon. Tot el a pictat și biserica veche. S-a mai păstrat, din vechea pictură, doar altarul. A realizat pictura și altor biserici”, spune starețul mănăstirii.

Minunile icoanei unicat

Monahii de la Sihăstria Voronei, dar și credincioșii care au descoperit această icoană și vin în mod regulat pentru a se ruga aici, spun că această reprezentare a Maicii Domnului și a pruncului Iisus este făcătoare de minuni. În primul rând, spun monahii, icoana este capabilă să prevestească fenomene naturale catastrofale. Icoana a prevestit cutremure dar și inundații. Plânge cu lacrimi reale, în preajma unui eveniment nedorit. Ultima dată s-a întâmplat să plângă acum două decenii. Totodată credincioșii care se roagă cu smerenie, au parte de minuni. ”Este o binecuvântare. Pe mine m-a ajutat mult de tot. Dacă aș spune prin ce am trecut, și cum m-am redresat din niște situații fără ieșire, cu ajutorul Maicii Domnului,nimeni nu m-ar crede. Dar eu cred, și merg mereu la icoana de la Sihăstria Voronei, că eu știu cel mai bine de unde mi-a venit ajutorul„, spune o săteancă din zona Oneaga. Icoana se află lângă altar, nu departe de racla Cuviosului Onufrie, un alt făcător de minuni, cunoscut.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Preoți din Protopopiatul Botoșani, participanți la Trainingul Catehetic din Parohia „Înălțarea Domnului” Ibănești, Dorohoi

Publicat

Publicitate
Luni, 20 ianuarie 2025, la Parohia “Înălțarea Domnului” Ibănești a avut loc a doua ediție a Training-ului pentru Concursul Național Catehetic.
Dacă prima ediție a acestui training a fost organizată în cadrul Parohiei “Vovidenia” din Municipiul Botoșani, în data de 16 ianuarie 2024, de această dată activitatea s-a desfășurat în complexul parohial “Sfântul Spiridon” al Parohiei “Înălțarea Domnului” de la Ibănești, gazdă fiind părintele paroh Berechea Ovidiu, responsabil al Biroului de Catehizare în cadrul Protopopiatului Dorohoi.
Activitatea a fost coordonată de părintele inspector Bogdan Racu, din cadrul Sectorului de Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Deasemenea, sprijinul a venit și din partea părintelui protopop Ionuț Ștefan Apetrei, al Protopopiatului Dorohoi și al domnului primar al comunei Ibănești, ing. Romică Magopeț.
La această activitate au participat preoții care urmează să implementeze în parohiile lor conceptul Concursului Național Catehetic 2025, din toate cele 4 protopopiate din județul Botoșani, însoțiți de responsabilii cu activitatea catehetică din fiecare protopopiat.
Tema stabilită pentru anul acesta este “Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”.
Scopul activității de astăzi este acela de a-i ajuta pe preoții care vor să implementeze conceptul concursului în parohiile lor, oferindu-le instrumentele necesare în vederea organizării unor activități de impact și a unui dosar de Concurs de calitate.
Activitățile Concursului Național Catehetic 2025 pot fi implementate în toate parohiile din Patriarhia Română, în parteneriat cu instituțiile de învățământ de pe teritoriul parohiei, dar și cu alte instituții administrative, culturale, educaționale și sociale.
Etapele desfășurării Concursului Național Catehetic 2025 sunt:
-15 noiembrie 2024 – anunțarea concursului, de către Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române
-21 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 – Conceperea proiectelor și desfășurarea activităților din concurs
-1-7 aprilie 2025 – Depunerea proiectelor la protopopiate
-8-16 aprilie 2025 – Evaluarea proiectelor la nivel de protopopiat și transmiterea proiectelor câștigătoare către Centrul Eparhial
-17-30 aprilie 2025 – Evaluarea proiectelor la nivel de eparhie și transmiterea proiectului câștigător către Sectorul Teologic – Educațional al Patriarhiei Române
-21 mai 2025 – Premierea proiectelor la nivel național de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia Hramului Catedralei Patriarhale
La activitatea de la Ibănești, din cadrul Protopopiatului Botoșani participat: Pr. Alexandru Ghiorghiu, de la Parohia Cerbu, Pr. Gabriel Țifrea, de la Parohia “Sf. Cuv. Parascheva” Botoșani, Pr. Cătălin Postolachi, de la Parohia Sulița II, Pr. Valentin Tincu, de la Parohia Ipotești, Pr. Florin Filip, de la Parohia Hudum, Pr. Ovidiu Lungu, de la Parohia Unguroaia, Pr. Dumitru Mîrzan, Parohia Tudora I, Pr. Alexandru Hurdubai, de la Parohia Mășcăteni și Pr. Bogdan Azamfirei, de la Parohia Victoria-Stăuceni – responsabil al Biroului de Cateheză din cadrul Protopopiatului Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

OFICIAL: Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, validată de PSD. Alianța va avea candidat comun

Publicat

Publicitate

Consiliul Politic Național al PSD a validat, marți, candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, a anunțat social-democratul Radu Oprea, scrie alba24.ro.

Potrivit acestuia, s-a decis, totodată, convocarea unui Congres extraordinar al partidului în data de 2 februarie pentru susținerea lui Antonescu la prezidențiale.

El va fii susținut și de PNL și de UDMR, astfel încât Alianța de Guvernare va avea un candidat comun.

Cine este Crin Antonescu

Crin Antonescu a fost membru marcant al PNL și a deținut funcția de președinte al partidului între 2009 și 2014.

În 2012, a fost președinte interimar al României timp de aproape două luni, în perioada suspendării lui Traian Băsescu.

A jucat un rol central în evenimentele politice tumultoase din acel an, inclusiv referendumul pentru demiterea președintelui.

Publicitate

El a fost unul dintre arhitecții alianței USL, formată între PNL și Partidul Social Democrat (PSD), o coaliție politică majoră care a câștigat alegerile parlamentare din 2012.

După 2014, Crin Antonescu s-a retras treptat din politică și a trăit la Bruxelles alături de soția sa Adina Vălean, fost comisar european și europarlamentar.

Citeste mai mult

Eveniment

MAI: Se vehiculează un fake news privind faptul că „a fost premeditat” procesul de anulare a alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, marți, că în spațiul public se vehiculează un fake news prin care se induce ideea că ‘a fost premeditat’ procesul de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale de anul trecut.

‘Printr-o postare din social media și prin afirmațiile făcute în timpul unei emisiuni de televiziune se induce ideea falsă și artificial construită că anumite structuri ale MAI au acționat în acest scop, prin ‘cererea ca ștampilele să fie predate în aceeași saci cu voturile anulate’. Modelul ștampilelor de vot utilizate pentru alegerile parlamentare a fost diferit față de modelul ștampilelor de vot utilizate la alegerile pentru președinte, deci cele utilizate pentru alegerile parlamentare NU se mai utilizau la nimic’, a informat un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, prefecturile nu sunt implicate, nu au atribuții, în procesul privind operațiunile de predare și primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare, deci nu puteau ‘cere secțiilor de votare’. Operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare se stabilesc prin decizie BEC, a indicat MAI.

‘Pentru alegerile parlamentare BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 261/D/21.11.2024 (și DA, se predau în sacii cu buletinele neutilizate) – art. 3 (5) c. Pentru alegerile prezidențiale BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 160/D/17.11.2024 (inclusiv cu instrucțiuni clare pentru ștampilele de vot care se reutilizează în turul 2 – se predau separat la birourile electorale județene) – art.3 (4) și art.7 (1)’, a explicat Ministerul de Interne. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: Simulare tehnică în licee, pentru probele de competențe, în 22 ianuarie

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Miercuri, 22 ianuarie, se derulează o simulare tehnică în licee, în vederea organizării probelor de competențe. Nu vor participa elevii, iar simularea va fi fără subiecte reale, scrie alba24.ro.

Simularea tehnică va fi organizată în toate liceele care sunt centre de examen, potrivit unei adrese a Centrului Național de Evaluare și Politici în Educație, citată de edupedu.ro.

„Pentru desfășurarea în bune condiții a procesului de transfer/preluare a arhivelor de subiecte pentru probele examenului national de bacalaureat – 2025, în ziua de 22 ianuarie 2025, începând cu ora 9.00, se organizează o simulare tehnică fără subiecte reale și fără participarea candidaților cu toate centrele de examen/de comunicare”, prevede documentul.

Bacalaureat 2025. Cum se organizează probele de competențe

Liceenii din clasele XII-XIII susțin, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, probele de:

  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
  • evaluare a competențelor digitale — Proba D

Potrivit ministerului, probele se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a. Acestea însă pot fi organizate și înainte de ora 13.00, în funcție de situația din fiecare liceu.

  • Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 3.02.2025, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător.
  • Proba orală se va desfășura în perioada 4-5.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00

Bacalaureat 2025: Probele de competențe. Calendar

  • 27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending