Connect with us
Publicitate

Actualitate

Botoșani: Locul unde se află o icoană unicat în lume. Se spune că este capabilă să prevestească dezastre naturale

Publicat

Publicitate

În nordul extrem al Moldovei se află una dintre cele mai neobișnuite opere de artă ecleziastică. Este vorba despre o icoană făcătoare de minuni, cu o poveste incredibilă, unicat în lume prin reprezentare artistică și totodată prin simbolistică, scrie ADEVĂRUL.

La Botoșani, ascunsă în codrii seculari ai Voronei, se află o operă de artă ecleziastică unicat în lume, de care știu puțini români. Este vorba despre o icoană a Fecioarei Maria, într-o ipostază neobișnuită și care a ajuns faimoasă în rândul credincioșilor ortodocși pentru capacitatea sa extraordinară de a înfăptui minuni.

O reprezentare unicat cu o simbolistică unică în lume

Pentru a admira icoana făcătoare de minuni de la Vorona, punctul de plecare este comuna Vorona, situată la 20 de kilometri de municipiul Botoșani. Venind dinspre Botoșani, la primul giratoriu, urmând indicatorul turistic la stânga, se ajunge la Mănăstirea Voronei, o mănăstire de maici, veche de peste 150 de ani. Se urmează mai apoi drumul prin pădure, ocolind mănăstirea de maici. Este un drum asfalt, impecabil, care oferă călătorului o experiență de neuitat și priveliște incredibile cu pădurile seculare ale Voronei. La un moment dat, urmând meandrele drumului, prin mijlocul pădurii, un alt indicator turistic, invită drumețul să vireze la stânga, către Sihăstria Voronei. După efectuarea virajului, mai rămâne de parcurs maxim un kilometru până în poarta mănăstirii.

Există și o parcare amenajată. Mănăstirea Sihăstria Voronei este o mănăstire de călugări înființată  acum trei secole, fiind renumită pentru moaștele Cuviosului Onufrie, un sihastru rus de acum 300 de ani care a nevoit prin aceste păduri. În bisericuța din centrul mănăstirii, cu hranul ”Buna Vestire„ se află o adevărată comoară a artei ecleziastrice. Este vorba despre o icoană de mari dimensiuni care o reprezintă pe Fecioara Maria într-o ipostază atipică. Spre deosebire de alte icoane din lumea ortodoxă și catolică Fecioara se află în picioare, mergând alert. Pruncul Iisus, nu mai este reprezentat drept un bebeluș, în brațele mamei sale. Este mai degrabă un copil de 7-8 ani, ținunt de mână de mama sa. Icoana are un dinamism aparte. Fecioara parem să-l zorească pe copilul Iisus, în cea mai copilăroasă atitudine, distrat, cu mâinile ridicate, cu o veselie specifică vârstei sale. Este considerată și cea mai umană reprezentare a Fecioarei și copilului Iisus. ” Nicăieri nu apare o astfel de reprezentare! Este unicat! Această ipostază nemaintâlnită nu a fost realizată întâmplător, ci în urma unei viziuni a pictorului și are numeroase semnificații”, a precizat pentru „Adevărul„, Ghedeon Huțănașu, starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei.

 
Revelația unui iermononah de 100 de ani

Publicitate

Icoana are o vechime de aproximativ două secole și a fost realizată de-un călugăr în cel de-al 100 lea an al vieții sale. Ieromonahul s-a apucat de pictat după ce a avut o relevație, o viziune, în timpul rugăciunii. Simbolistica este una complexă și transmite practic atât un mesaj religios cât și unul educațional, pentru toate mamele care ajung să privească acea icoană. În primul rând semnifică rolul extraordinar al Maicii Domnului în timpul copilăriei lui Iisus, aceea de mamă ocrotitoare care i-a ghidat pașii și l-a ajutat să-și împlinească menirea.

Este și o vârstă la care pruncul Iisus a descoperit dorința sa fierbinte de a se afla mereu în preajma Templului din Ierusalim, a pruncului care deja simțea imboldul menirii sale. Din punct de vedere educațional icoana simbolizează rolul mamei, de a-și ghida pruncul în viață. Dar nu oricum, ci cu blândețe și înțelegere față de spiritul copilăros și năstrușnic al copilului. ” Monahul care a pictat icoana, avea 100 de ani, când s-a apucat de lucrare și se numea Vladimir Machedon. Tot el a pictat și biserica veche. S-a mai păstrat, din vechea pictură, doar altarul. A realizat pictura și altor biserici”, spune starețul mănăstirii.

Minunile icoanei unicat

Publicitate

Monahii de la Sihăstria Voronei, dar și credincioșii care au descoperit această icoană și vin în mod regulat pentru a se ruga aici, spun că această reprezentare a Maicii Domnului și a pruncului Iisus este făcătoare de minuni. În primul rând, spun monahii, icoana este capabilă să prevestească fenomene naturale catastrofale. Icoana a prevestit cutremure dar și inundații. Plânge cu lacrimi reale, în preajma unui eveniment nedorit. Ultima dată s-a întâmplat să plângă acum două decenii. Totodată credincioșii care se roagă cu smerenie, au parte de minuni. ”Este o binecuvântare. Pe mine m-a ajutat mult de tot. Dacă aș spune prin ce am trecut, și cum m-am redresat din niște situații fără ieșire, cu ajutorul Maicii Domnului,nimeni nu m-ar crede. Dar eu cred, și merg mereu la icoana de la Sihăstria Voronei, că eu știu cel mai bine de unde mi-a venit ajutorul„, spune o săteancă din zona Oneaga. Icoana se află lângă altar, nu departe de racla Cuviosului Onufrie, un alt făcător de minuni, cunoscut.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

TAUR, rămas captiv într-o fântână, salvat de pompierii militari și voluntari din Săveni

Publicat

Publicitate

Rămas captiv într-o fântână, un taur a fost salvat de pompierii militari și voluntari. Acesta a căzut în puțul adânc de aproximativ doi metri, iar localnicii au încercat să îl ajute pe proprietar să îl elibereze. Eforturile lor au fost zadarnice, motiv pentru care au sunat la 112.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Stației Saveni au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice. Acestora li s-a alăturat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săveni, cu un buldoexcavator.

Pentru a putea ajunge la animal, s-a săpat în jurul fântânii și s-a îndepartat primul tub, cu ajutorul utilajului.

Folosindu-se de kitului de salvare din spații înguste, pompierii au reuşit să îl aducă la suprafaţă. Acesta nu a fost rănit.

Intervenţia, care s-a încheiat în urmă cu puțin timp, a durat aproape o oră. Întâmplarea a avut loc în gospodăria unui localnic din Petricani.

“În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Iată și câteva imagini de la acțiunea pompierilor:

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un șarpe de peste un metru lungime a băgat GROAZA într-o familie din Corni. Au intervenit jandarmii

Publicat

Publicitate

Un șarpe de peste un metru lungime a speriat-o, în această dimineață, pe proprietara unei locuințe din comuna Corni, au anunțat jandarmii de la Botoșani.

Femeia a observat șarpele care se târa pe trotuarul casei și a solicitat sprijinul jandarmilor prin apel telefonic.

Un echipaj de jandarmerie a intervenit prompt în urma apelului făcut de proprietară  și a prins șarpele cu ùn dispozitiv special, după care l-a eliberat în siguranță într-o zonă împădurită, departe de zonele locuite.

“Recomandăm cetățenilor care se confruntă cu situații similare să nu se apropie de șerpii pătrunși în curte sau în locuințe, să îi supravegheze cu atenție, astfel încât să cunoască locul unde se află și să solicite sprijinul autorităților competente prin apel la numărul unic de urgență 112, în vederea îndepărtării pericolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Citeste mai mult

Eveniment

America FIERBE: Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Atacatorul a fost împușcat

Publicat

Publicitate

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, la un miting electoral. Fostul preşedinte Donald Trump, candidat republican la alegerile americane din noiembrie, a fost evacuat de urgență de la un miting de campanie în Pennsylvania. 

S-au auzit focuri de armă, iar Trump avea sânge vizibil la urechea dreaptă. Cel puţin o persoană din rândul asistenţei a murit, dar și atacatorul scriu AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Presupusul trăgător şi un spectator au fost ucişi, iar o altă persoană a fost rănită în stare gravă, potrivit presei americane, citând autorităţile judiciare locale.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA a confirmat că focurile de armă care l-au vizat sâmbătă pe Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania au fost cu adevărat „o tentativă de asasinat”, relatează AFP şi Reuters.

YouTube video

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, confirmată de FBI

„În această seară am asistat la ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru preşedinte Donald Trump”, a declarat un oficial al FBI, Kevin Rojek într-o conferinţă de presă.

Publicitate

FBI l-a identificat pe atacatorul de la mitingul lui Trump. Este vorba de Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, transmite CNN.

„FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump, pe 13 iulie, în Butler, Pennsylvania.

Aceasta rămâne o anchetă activă și în curs de desfășurare, iar orice persoană care deține informații care ar putea contribui la anchetă este încurajată să trimită fotografii sau înregistrări video online la FBI.gov/butler sau să sune la 1-800-CALL-FBI.”

Publicitate

Nepotul congresmanului republican de Texas Ronny Jackson a fost rănit în împuşcăturile de la mitingul lui Donald Trump, informează Politico.

„Un glonţ i-a trecut prin gât şi sângera”, a declarat Jackson pentru Fox News, adăugând că nepotul său era aşezat în spatele lui Trump şi „în prima linie”.

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din cauza caniculei şi a unor lucrări

Publicat

Publicitate

Restricţii de circulaţie sunt impuse duminică pe mai multe drumuri din România din cauza caniculei şi a unor lucrări, așa că cei care pleacă la drum în această perioadă de concedii sau cei care sunt profesioniști trebuie să fie atenți la trasele pe care e urmează, relatează mediafax.ro.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că duminică dimineaţă nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a vreunui eveniment rutier sau a condiţiilor meteorologice.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A 1 Bucureşti-Piteşti, A 2 Bucureşti-Constanţa, A 3 Bucureşti-Braşov, DN 1 Ploieşti-Braşov şi DN 7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea, „se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună şi valori de trafic scăzute”.

Restricţii sunt impuse din cauza unor lucrări şi a caniculei.

Până la data de 9 august, pe DN 7 Piteşti-Sibiu, pe tronsonul kilometric 242 – 250, în zona localităţii Boiţa, judeţul Sibiu, este instituită măsura de închidere a circulaţiei rutiere, zilnic, în intervalul orar 6:00 – 20:00, pentru derularea lucrărilor de defrişare versant, ce se impun a fi executate premergător construcţiei autostrăzii Sibiu – Piteşti. În acest interval de timp, traficul autovehiculelor se desfăşoară pe rute ocolitoare.

Începând din data de 10 iulie, timp de aproximativ 2 ani, se vor executa lucrări de reparaţie a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar, lucrări care se vor desfăşura zilnic, timp de 10-12 ore. Din acest motiv, traficul rutier se va desfăşura alternativ pe DN 5, pe o singură bandă, prin semaforizare, indicatoare rutiere şi personal de dirijare. În prima etapă a lucrărilor, circulaţia va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria, ulterior pe sensul de intrare în România. În prezent este formată coloană de autovehicule la ieşirea din ţară, pe o distanţă de aproximativ 4 kilometri, a naunţat Infotrafic, duminică dimineaţă.

Publicitate

Până luni, la ora 6:00, sunt instituite restricţii de tonaj, pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone, pe DN 39 Agigea – Vama Veche, în perioada desfăşurării festivalului BEACH, PLEASE! din staţiunea Costineşti, judeţul Constanţa. Această măsură a fost luată pentru evitarea ambuteiajelor, reducerea riscului accidentelor rutiere şi protejarea participanţilor la trafic şi la eveniment! În acest interval de timp, autocamioanele vor circula pe ruta alternativă de pe DN 38.

Totodată, ca urmare a temperaturilor extreme din această perioadă, pentru care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări cod roşu de caniculă, astăzi, în intervalul orar 10:00 – 20:00, sunt instituite restricţii de tonaj pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe toate sectoarele de drumuri naţionale, drumurile expres şi autostrăzi din judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Măsura este impusă pentru „prevenirea degradărilor provocate de circulaţia traficului greu şi prevenirea deformaţiilor majore ireversibile, cu pierderea stabilităţii straturilor rutiere”.

Publicitate

Excepţii sunt transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi produse perisabile de origine animală sau vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare, poştale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanţi, de mărfuri sub temperatură controlată, pentru tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, de apă îmbuteliată, produse provenite din exploatări agricole şi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending