Connect with us

Eveniment

Botoșani, județul în care suma medie plătită pentru alocațiile pentru copii în decembrie a avut cea mai mare valoare din România

Publicat

Publicitate

Botoșaniul este județul în care alocațiile de stat pentru copii au avut cea mai mare valoare din România arată Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), relatează Agerpres.

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna decembrie 2022 au însumat 1,02 miliarde de lei, suma medie plătită fiind de 281,53 lei de beneficiar, conform datelor centralizate de instituție.

În ultima lună a anului trecut, au beneficiat de acest ajutor 3.625.668 de copii, cei mai mulţi în Bucureşti (367.226) şi în judeţele Iaşi (193.669), Suceava (136.189), Constanţa (127.199) şi Bacău (125.665).

Suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în judeţele Botoşani, nu mai puțin de 287,83 lei, urmat de Caraş-Severin – 286,01 lei, Ilfov – 284,91 lei şi Timiş – 284,75 lei.

Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora, mai relatează sursa citată.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu la Dorohoi. Au dat foc la gunoaie și au fost la un pas să rămână fără locuințe. Pompierii au salvat două case

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

✔️ Curtești – a ars vegetația uscată de pe aproximativ 100 de metri pătrați.

Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii din cadrul Detaşamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere. Au fost protejate de foc două case.

✔️ Dorohoi – a ars vegetația uscată dintr-o gospodărie de pe strada Nicolae Titulescu.

Pompierii de la Detașamentul Dorohoi au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la construcții.

✔️ Cristinești – au ars vegetația uscată și stuful de pe o suprafață de aproximativ 3,5 hectare.

Publicitate

Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi.

Cauza probabilă a celor trei incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente facem apel la responsabilitate din partea cetățenilor.

Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă, potrivit legislației privind protecția mediului.

„ Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime”, au transmis pompierii într-un comunicat remis redactiei.

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Ziua Poeziei, organizată de Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

S-a încheiat o nouă ediție a Zilei Poeziei, organizată de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”.

Douăzeci și doi de poeți și doi editori au răspuns invitației Memorialului: Gheorghe Prini, Mircea V. Ciobanu, Vasile Romanciuc (Chișinău), Domnica Drumea, Denisa Duran, Ionel Ciupureanu (București), Lucian Vasiliu, Mariana Stancu, Valeriu Stancu (Iași), Ana Andrei, Nicolae Coande (Craiova), Victor Nicolae Ciobanu (Târgu Secuiesc), Mihai Babei, Cezar Florin Ciobîcă, Oana Hemen, Vasile Iftime, Marius Irimia, Stelorian Moroșanu, Mircea Oprea, Cristina Prisăcariu Șoptelea, Dan Sociu, Victor Teișanu, Nina Viciriuc, Dumitru Necșanu (Botoșani).

Lecturi de poezie și discuții la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani, Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona în zilele de 20 și 21 aprilie. Elevii Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani au discutat cu editorii și poeții pe tema De la manuscris la carte. Poate fi poezia o afacere?

Prima zi dedicată poeziei s-a încheiat cu un recital de poezie contemporană și muzică orientală Lumină intermediară, susținut de Dan Sociu și Victor Nicolae Ciobanuva și lecturi de poezie susținute de poeții invitați și discuți cu autorii la Wenge Bistro.

Speed dating literar s-a desfășurat pe 21 martie, începând cu ora 16.00, la Uvertura Mall Botoșani, implicându-i pe tinerii jurnaliști de la BUZZ Media Botoșani, coord. Ioana Cristina Matfeev. Iar membrii Clubului de lectură Unde fugim de-acasă? (Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani), coord. Dana Carcea, au avut parte de o vânătoare de carte. Cofetăria Papillon le-a oferit participanților activităților de la Mall dulciuri cu surprize poetice.

La Memorialul Ipotești a fost inaugurată cartea Versul meu preferat din Mihai Eminescu, în care toți vizitatorii vor putea scrie versurile eminesciene preferate. Începând cu 21 martie, vizitatorii Memorialului Ipotești și a Lacului cu nuferi au parte și de două expoziții stradale: „Eminescu. Cărți poștale ilustrate – Leonard Salmen” (pe aleea de la Lac) și „Poeme dedicate lui Eminescu (pe aleea cu trandafiri de la Memorial)

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Împreună spre Înviere”. Concert într-o parohie din Botoșani, în Duminica Sfintei Cruci

Publicat

Publicitate

Parohia „Izvorul Tămăduirii” Coșula, organizează în Duminica Sfintei Cruci, 23 martie 2025, de la ora 16:00, Concertul de cântări specifice perioadei Postului Mare, „Împreună spre Înviere”.

Vor interpreta:

 

– Corala „Biruitorii” a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani;

– Corul psaltic „Filotheos” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani;

– Corul „Roman Melodul” al cântăreților bisericești din Protopopiatul Săveni;

Publicitate

– Corul Parohiei „Sf. Dumitru” Avrămeni.

„Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Coșula și va avea loc în sala de spectacole a Centrului Cultural Coșula”, a transmis Pr. Adrian Achițenei, parohul comunității din Coșula.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de vânt

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani mâine, între orele 09:00-23:00. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-60 km/h, iar local 70 km/h.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

✔️ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

Publicitate

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

 

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

 

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Storevant și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending