Connect with us

Eveniment

Botoșani, județul asistaților social. Locul din România unde mai bine de trei sferturi din populație nu muncește

Publicat

Publicitate

Botoșani poate fi considerat un județ aproape asistat social, în condițiile în care majoritatea populației este formată din copii, adolescenți, pensionari, persoane cu handicap sau fără venituri. Mai puțin de o treime din botoșăneni sunt apți de muncă, iar jumătate dintre aceștia nu apar în evidențe, relatează Adevărul.

Deși este un județ cu mari perspective economice din punct de vedere agricol, piscicol, turistic și industrial, agenții economici de toate tipurile din Botoșani găsesc cu greu angajați, fiind nevoiți de multe ori să apeleze la muncitori asiatici. Până și ciobanii au ajuns o raritate în județul Botoșani, unde statisticile oficiale arată că principala cauză pentru această situație este că majoritatea populației nu e aptă de muncă. Din cei rămași în putere, aproximativ 40% nu apar în evidențele statului român nici măcar ca șomeri, ci pur și simplu ca oameni fără venit.

Tabloul dezolant este completat de exodul masiv al tinerilor harnici și buni de muncă de la sate la orașe din afară. Sunt comune unde majoritatea populației tinere lucrează în construcții sau agricultură în statele vest-occidentale, acasă rămânând doar bătrânii, copiii, asistații social și o mână de angajați, majoritatea la stat.

„Sunt patru milioane de români plecați. Și mulți tineri, mulți calificați. Și mulți nu se mai întorc. Este o problemă, evident! Oferim salarii bunem dar nici în aceste condiții nu găsim oameni pentru anumite activități, operațiuni etc”, spune Valeriu Iftime, unul dintre cei mai puternici investitori botoșăneni.

Județul în care doar o treime din populație muncește
Comform datelor oficiale, județul Botoșani are aproximativ 380.000 de locuitori. Dintre aceștia, doar aproximativ 110.000 reprezintă numărul populației apte de muncă, iar dintre acești 110.000, aproximativ 40.000 nu au loc de muncă, scrie Adevărul.

Potrivit informațiilor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani, acești 40.000 de botoșăneni nici măcar nu și-au depus dosar de șomaj, și nici nu participă la vreun curs de calificare. Practic, doar o treime din populația județului contribuie la bugetul de stat prin impozite pe salariu, plătește la sănătate și fondul de pensii. Datele Direcției Județene de Statistică Botoșani indicau pentru anul 2023 că  doar 17% din populația județului este în floarea vârstei, iar acestora li se adaugă un contingent de populație de vârstă mijlocie.

Publicitate

„Cele mai reduse cantitativ grupe de vârstă sunt cele reprezentate de grupa 25-39 de ani, în proporție de 17.76%, dar și de cea a „experimentaților”, să zicem așa, adică 40-54 de ani, în proporție de 23.58%”, declară Mădălina Ursuleanu, purtător de cuvânt al DJS Botoșani.

Pensionari, elevi, casnici,asistați social
Mare parte a populației județului este ajutată de statul român cu diferite forme de venit sau beneficiază de pensie.

„Cele mai consistente grupe sunt reprezentate de cei din categoria 0-24 de ani (29.16%), dar și de grupa 55 de ani plus (29.49 %)”, precizează Mădălina Ursuleanu.

Dintre cei din grupa de 0-24 de ani, mulți tineri cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani sunt studenți și nu locuiesc pe teritoriul județului.

Conform datelor de la Inspectoratul Școlar Județean, în Botoșani sunt 60.000 de elevi și preșcolari. În general, cei mai mulți copii și elevi se găsesc în mediul urban, iar majoritatea pensionarilor în satele îmbătrânite ale județului, cei mai mulți cu pensii mici.

Numărul mare de elevi și pensionari este completat de 3.000 de asistați social și de 36.000 de persoane declarate casnice. Pe de altă parte, o mare parte a tinerilor apți de muncă sunt plecați la lucru în străinătate.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FRAUDE cu vacanțe de vis. MAI lansează o campanie de prevenire a fraudei online

Publicat

Publicitate

„Escrocii nu au scrupule, iar pentru a înșela apelează la tot felul de tertipuri”, au explicat reprezentanții MAI, precizând că în perioada vacanțelor cresc tentativele de fraudă în mediul online, relatează mediafax.ro.

„Se apropie sezonul vacanțelor, iar entuziasmul pentru o escapadă binemeritată este din ce în ce mai mare. Din păcate, în această perioadă cresc tentativele de fraudă în mediul online. În special, cele legate de achiziția biletelor de vacanță, cazări și pachete turistice!”, se arată în video-ul postat de MAI.

Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată…

„Escrocii profită de dorința noastră de a găsi cele mai bune oferte și promit vacanțe de vis la prețuri mici. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată… probabil că așa și este!”

„Pentru a nu deveni victima unei fraude, evitați plata în avans prin metode nesigure, nu trimiți bani în conturi personale, căutați recenzii din mai multe surse și solicitați facturi.”

Să fim informați și atenți poate face diferența între vacanța ca o bucurie și vacanța ca o țeapă, este sfatul celor de la MAI, care îi avertizează și pe cei tentați de fraudele online: „Vacanță va fi și pentru cei care săvârșesc fapte de înșelăciune în mediul online! Dar nu la căldură!”

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

15 unități de învățământ din 12 comune din Botoșani vor beneficia de fonduri pentru modernizarea grupurilor sanitare pentru elevi

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat, în ultima ședință, alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii școlare din mediul rural, iar județul Botoșani se află printre beneficiarii importanți ai acestei măsuri. Potrivit deciziei, 15 școli, grădinițe și licee din 12 comune ale județului vor primi finanțare pentru reabilitarea grupurilor sanitare.

Valoarea totală a investițiilor alocate pentru Botoșani se ridică la 1,35 milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 10% din fondurile distribuite la nivel național.

Intervențiile vizează, în principal, modernizarea sau finalizarea lucrărilor începute în anii anteriori, dar includ și două proiecte noi care vor demara în acest an. Scopul este ca, până la începutul viitorului an școlar, elevii să beneficieze de condiții moderne și sigure pentru desfășurarea procesului educațional.

Vor beneficia de aceste investiții unități de învățământ din comunele Blândești, Cândești (2 unități), Corni (2 unități), Frumușica, Havârna, Hănești, Hudești, Păltiniș, Românești, Tudora, Ungureni (2 unități) și Vorona.

Din cele 15 investiții, 13 sunt proiecte în curs, demarate în anii anteriori, iar 2 vor începe în acest an, în baza noii finanțări.

În aceste condiții este așteptat ca primarii din comunele vizate vor face tot ce le stă în putință pentru ca lucrările să fie finalizate la timp, astfel încât noul an școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru copii.

Publicitate

Acest demers se înscrie într-un plan mai amplu de modernizare a unităților de învățământ din mediul rural, cu scopul de a reduce discrepanțele dintre școlile de la sat și cele de la oraș și de a sprijini dezvoltarea educațională a copiilor din toate zonele județului.

Citeste mai mult

Economie

Carrefour retrage de la vânzare 12 tipuri de paste. Pericol pentru persoanele alergice la muștar

Publicat

Publicitate

Carrefour România a anunțat astăzi că a demarat o campanie urgentă de retragere și rechemare a 12 sortimente de paste marca Carrefour Classic, produse de compania italiană Ghigi 1870 S.p.A. Măsura vizează toate loturile și termenele de valabilitate ale acestor produse.

Motivul retragerii este lipsa menționării pe etichetă a unui alergen important: muștarul. Acesta poate provoca reacții severe persoanelor alergice, iar prezența sa neindicată constituie un risc major pentru sănătate.

Printre produsele retrase se regăsesc mai multe tipuri de paste, atât obișnuite, cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.

Pastele au fost comercializate în peste 300 de magazine Carrefour din toată țara, inclusiv în marile orașe: București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați.

Ce trebuie să faci dacă ai cumpărat aceste produse?

Carrefour le recomandă clienților care au achiziționat pastele retrase să nu le consume, mai ales dacă suferă de alergie la muștar. Produsele pot fi returnate în orice magazin Carrefour, iar banii vor fi restituiți integral, fără a fi nevoie de bonul fiscal.

Publicitate

Pentru mai multe informații, clienții sunt încurajați să contacteze serviciul de relații cu clienții al Carrefour.

Citeste mai mult

Eveniment

Reguli noi pentru numărul tău de telefon! Ce se schimbă dacă vrei să-ți schimbi operatorul

Publicat

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat schimbări importante pentru toți românii care folosesc telefonul mobil și ar putea dori, la un moment dat, să schimbe rețeaua, dar să-și păstreze numărul, relatează agerpres.ro. 

Potrivit noilor reguli, transferul numerelor între companiile de telefonie va fi mai simplu, mai clar reglementat și cu mai puține bătăi de cap pentru utilizatori. ANCOM spune că schimbările sunt necesare pentru că, în ultima perioadă, tot mai multe companii din domeniul telecomunicațiilor au trecut prin fuziuni, divizări sau alte reorganizări, ceea ce a dus la complicații legate de dreptul de a folosi anumite numere de telefon.

Ce înseamnă asta, concret? Dacă un operator este preluat de altul sau dacă două firme se unesc, noile reguli stabilesc exact cine și cum poate folosi numerele deja existente. Scopul este ca tu, ca utilizator, să nu simți nicio diferență: numărul tău rămâne activ și funcțional, chiar dacă în spate au loc schimbări între firme.

O altă noutate importantă este că ANCOM introduce o procedură nouă pentru transferul numerelor, care poate fi aplicată atunci când celelalte variante legale nu mai funcționează. Transferul se va face doar dacă ambele părți sunt de acord și trebuie anunțat cu cel puțin 30 de zile înainte, împreună cu un plan clar de implementare.

Totodată, ANCOM a clarificat și modul în care funcționează portabilitatea numerelor – adică acea posibilitate de a-ți păstra numărul de telefon atunci când schimbi operatorul. Noile prevederi garantează că, în cazurile de reorganizare a companiilor, numerele portate rămân active, iar utilizatorii nu trebuie să facă nimic suplimentar.

Toate aceste măsuri vor intra în vigoare în ziua în care decizia ANCOM va fi publicată în Monitorul Oficial.

Publicitate

ANCOM este instituția care se ocupă de reglementarea comunicațiilor în România, având ca obiectiv principal protejarea drepturilor utilizatorilor și asigurarea unor servicii moderne și eficiente, mai ales în contextul digitalizării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending