Connect with us
Publicitate

Administratie

Botoșani, după invazia lui Putin: Aproape 35.000 de refugiați au traversat județul de la începutul războiului din Ucraina

Publicat

Publicitate

Instituția Prefectului Județului Botoșani a făcut astăzi un bilanț al activității de ajutorare a refugiaților ucraineni după invadarea țării vecine de către trupele de ocupație ruse ale lui Vladimir Putin.

Județul Botoșani are două punte de trecere a frontierei, unul la Rădăuți-Prut și unul la Stânca, zone prin care zeci de mii de refugiați au intrat în România.

De la începutul conflictului din Ucraina, au ajuns pe teritoriul României, prin Punctele de Trecere a Frontierei de la Rădăuți-Prut și Stânca, în total, 34.561 de cetățeni ucraineni și 7.982 vehicule. Prin Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut, au intrat în România 18.158 de persoane și 4.573 de vehicule. Prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, au intrat în România 16.403 de persoane și 3.409 vehicule.

Publicitate

Având în vedere numărul mare de persoane care au sosit pe teritoriul țării noastre, una din primele decizii luate a fost operaționalizarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care funcționează la nivelul Instituției Prefectului Judeţul Botoşani, locul de unde se coordonează în mod eficient toate informațiile despre cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin transport și relaționarea cu societatea civilă. Pentru promovarea numerelor de telefon de suport, au fost realizate mai multe elemente grafice, campanii și comunicări publice”,  a precizat astăzi Instituția Prefectului Județului Botoșani.

În intervalul 24.02.2022 – 06.03.2022, reprezentanții structurilor care activează în cadrul CJCCI, au răspuns la peste 2.500 de apeluri telefonice și tot în această perioadă au fost operaționalizate la nivelul județului Botoșani, cu tot ce este necesar, un număr de 1.605 locuri de cazare, în 31 de locații, din localitățile Șendriceni, Vlădeni, Dersca, Bucecea, Cândești, Cordăreni, Cristinești, Curtești, Darabani, Dorohoi, George Enescu, Havârna, Hudești, Manoleasa, Mihai-Eminescu, Mihăileni, Mihălășeni, Mitoc, Păltiniș, Rădăuți-Prut, Săveni și Ștefănești.

“În cazul în care situația o va impune, sunt în rezervă alte 2.077 de locuri de cazare, disponibile în 35 de locații.La acestea, se adaugă 728 de locuri oferite de ONG-uri și parohii și 330 locuri la persoane fizice, aflate în evidența autorităților. La eforturile de sprijinire a cetățenilor sosiți din zona de conflict au contribuit și unitățile de tip hotelier din județul nostru cu un număr de 956 de paturi. În intervalul 24.02.2022 – 06.03.2022, au fost cazate în spațiile de cazare temporară operaționalizate la nivelul județului Botoșani, de către autorități, 6.937 de persoane venite din Ucraina” a mai adăugat Instituția Prefectului Județului Botoșani.

Publicitate

Peste  9560 de persoane s-au odihnit, cel puțin o noapte, în unitățile hoteliere din județ și alte câteva mii în locurile puse la dipoziție de persoanele fizice și ONG-uri.

În spațiile amenajate în localitățile aflate la limita cu județul Suceava  au fost cazate, inclusiv, persoane care au ajuns în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Pentru furnizarea raspunsului eficient în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, în cursul zilei de 2 martie 2022 a fost instalată o tabără mobilă în municipiul Dorohoi, pe Stadionul 1 Mai.

Publicitate

Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a 201 de cetățeni sosiți din zona de conflict. Până în prezent nu s-a impus cazarea persoanelor, tabăra reprezentând o rezervă la dispoziția autorităților.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă organizează zilnic, cu șefii structurilor MAI, DSP si DSV, ședințe operative în care se analizează informațiile și se iau decizii.

În această perioadă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani sub coordonarea domnului prefect, Sorin Cornilă, s-a întrunit de patru ședințe și a adoptat nouă hotărâri.

Publicitate

La misiunile de gestionare a situației generate de conflictul din Ucraina, au fost și sunt implicate, 12 instituții și structuri. Este vorba despre Instituția Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție Județean, Poliția de Frontieră, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul Vamal, Serviciul Județean de Ambulanță, Direcția de Sănătate Publică, Serviciul Pașapoarte, Biroul Județean de Imigrări, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor precum și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

În această perioadă, în Punctele de Trecere a Frontierei, de la Rădăuți-Prut și Stânca, 315 polițiști de frontieră au desfășurat activități la controlul documentelor și oferirea de suport cetățenilor ucraineni care au intrat în țară. Totodată, peste 1.530 de polițiști de frontieră au asigurat supravegherea frontierei de stat pe raza județului Botoșani.

În aceeași perioadă, zilnic, peste 100 de polițiști au fost angrenați în activități de menținere a ordinii și liniștii publice în proximitatea punctelor de trecere a frontierei și a unităților de cazare.

De asemenea, au fost organizate filtre rutiere pentru verificarea legalității transportatorilor și pentru asigurarea unui climat de siguranța rutieră pe traseele de deplasare dintre punctele de frontieră și unitățile de cazare.

Zilnic, în medie, 40 de jandarmi au efectuat misiuni, atât în sistem integrat, cât și independent, de menținere a ordinii și liniștii publice în proximitatea punctelor de trecere a frontierei și a unităților de cazare, misiuni de verificare și misiuni de îndrumare a persoanelor provenite din Ucraina, precum și misiuni în sprijinul polițiștilor de frontieră, în zona de competență a Poliției de Frontieră Botoșani.

Zilnic, de pe 24 februarie,  82 de pompieri au lucrat în sprijinul cetățenilor veniți din zona de conflict. La Rădăuți Prut și Stânca au fost operaționalizate două puncte de comandă, fiind montate 13 corturi  pentru reprezentații societății civile care doresc să sprijine cetățenii sosiți din Ucraina cu apă, alimente, medicamente și alte articole de primă necesitate. Două echipaje SMURD sunt prezente, permanent, în cele două puncte de trecere a frontierei pentru a acorda ajutor medical, la nevoie. Pompierii sunt implicați și în îndrumarea ucrainenilor pentru a găsi cazare, în transportul și distribuirea alimentelor. Totodată, au asigurat sprijin logistic pentru operaționalizarea spațiilor de cazare temporară.

Pe lângă aceste misiuni specifice, efectivele Ministerului Afecerilor Interne desfășoară și misiuni curente, conform atribuțiilor fiecărei structuri în parte.

În ceea ce privește comunicarea publică, a fost constituit la nivelul Instituției Prefectului, Centru Județean de Comunicare, ce funcționează după principiul ”Vocii Unice”.  Rolul centrului este de a informa permanent, în mod obiectiv și transparent, cetățenii despre activitățile desfășurate în vederea gestionarii eficiente a acestei situații de criză. Centrul este abilitat să ofere înformații reprezentanților instituțiilor media și societății civile. Centru  Județean de Comunicare este format din purtătorii de cuvânt ai Instituției Prefectului, ISU, IJJ, IPJ și Poliției de Frontieră. În această perioadă, au fost remise presei, mai multe informări, comunicate și au fost acordate declarații și intervenții în direct, televiziunilor și radiourilor, românești și internaționale”,  a mai adăugat sura citată.

Au fost realizate un număr de 10.000  de pliante cu informații importante pentru cetățenii din Ucraina care sosesc în România (în limbile ucraineană și engleză). Refugiații ucrainieni au primit, astfel, informații utile privind accesul în România, accesul pe piața muncii, accesul la serviciile medicale sau pașii necesari pentru obținerea statutului de azilant.

În această perioadă au ajuns la Botoșani cinci tiruri/camioane cu produse de strictă necesitate, produse de îngrijire, jucării, alimente neperisabile și aproximativ 300 de saltele. Totodată, s-au primit 15 donații directe oferite de societatea civilă și ONG-uri din Botoșani și țară. Produsele au fost depozitate în spații puse la dispoziția CJSU de Primăria Botoșani. Donațiile sunt gestionate de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani, sub coordonarea CJCCI.

” În calitate de prefect, reprezentant al guvernului în județul Botoșani și coordonator al Comitetelui de Conducere si Coordonare a Interventiei, structura interinstituţională destinată asistării decizionale a CJSU şi coordonării acţiunilor de intervenţie asociate situaţiilor de urgenţă produse sau care au efect pe teritoriul judeţului, am planificat in detaliu, am organizat spatiile de cazare si am pregatit județul Botoșani pentru preluarea fluxului de refugiati, pe măsura resurselor disponibile. M-am deplasat și am evaluat fiecare locație în parte, activitatea desfașurată în cele două puncte de trecere și activitatea organismelor implicate în gestionarea acestei situații. Zilnic ne pregătim și operaționalizăm noi locuri de cazare,” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie din Vlădeni este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi, a părăsit domiciliul fără a anunță familia și nici nu a mai putut fi contactată ulterior.

Anușcă Ionela Violeta are următoarele semnalmente: păr șaten închis, ochi căprui, ten deschis.

Vestimentație: Tricou larg de culoare roșie, pantaloni de trening negri, în picioare purta șlapi roz.

Publicitate

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

În ultimele trei zile, jandarmii au dat amenzi pe capete. La noapte vor sta cu ochii pe biserici

Publicat

Publicitate

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni.
De asemenea, jandarmii au verificat respectarea cadrului legal în ceea ce privește desfășurarea activităților de picnic și au avut în vedere combaterea consumului ilicit de substanțe psihoactive.
În acest sens, în primele trei zile ale lunii mai, echipajele de jandarmerie au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 12000 de lei și au întocmit în două situații acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Două persoane care au apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 au fost amendate cu câte 2000 de lei, iar opt sancțiuni au vizat nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În această noapte, jandarmii vor fi alături de botoșăneni, în zona bisericilor și a cimitirelor, la.slujbele de Înviere și vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea credincioșilor și a clerului să nu fie tulburată de producerea unor incidente nedorite, care ar putea afecta siguranța participanților la manifestările religioase.
Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine,să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să aleagă trasee de deplasare luminate corespunzător și circulate și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Dorohoi. Zeci de amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Publicat

Publicitate

La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secților de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de autovehicule, iar 27 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv în unul dintre cazuri.

De asemenea, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, dintre care 32 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.
În același context, au fost confiscați aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

Publicitate

Exemplu:
La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.5 Mihăileni au oprit pentru control, pe DJ 291 B, în comuna Mihăileni, un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava, care transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale de proveniență sau transport pentru acestea.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate

Foto: ARHIVĂ

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr beat din Hilișeu Horia, dat jos de la volan de polițiști pe o stradă din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hiliseu Horia.

În urma testării cu aparatul etilotest,.valoarea rezultată a fost de 0, 51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending