Connect with us

Administratie

Botoșani, după invazia lui Putin: Aproape 35.000 de refugiați au traversat județul de la începutul războiului din Ucraina

Publicat

Publicitate

Instituția Prefectului Județului Botoșani a făcut astăzi un bilanț al activității de ajutorare a refugiaților ucraineni după invadarea țării vecine de către trupele de ocupație ruse ale lui Vladimir Putin.

Județul Botoșani are două punte de trecere a frontierei, unul la Rădăuți-Prut și unul la Stânca, zone prin care zeci de mii de refugiați au intrat în România.

De la începutul conflictului din Ucraina, au ajuns pe teritoriul României, prin Punctele de Trecere a Frontierei de la Rădăuți-Prut și Stânca, în total, 34.561 de cetățeni ucraineni și 7.982 vehicule. Prin Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut, au intrat în România 18.158 de persoane și 4.573 de vehicule. Prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, au intrat în România 16.403 de persoane și 3.409 vehicule.

Având în vedere numărul mare de persoane care au sosit pe teritoriul țării noastre, una din primele decizii luate a fost operaționalizarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care funcționează la nivelul Instituției Prefectului Judeţul Botoşani, locul de unde se coordonează în mod eficient toate informațiile despre cazarea cetățenilor ucraineni, donații, solicitări de sprijin transport și relaționarea cu societatea civilă. Pentru promovarea numerelor de telefon de suport, au fost realizate mai multe elemente grafice, campanii și comunicări publice”,  a precizat astăzi Instituția Prefectului Județului Botoșani.

În intervalul 24.02.2022 – 06.03.2022, reprezentanții structurilor care activează în cadrul CJCCI, au răspuns la peste 2.500 de apeluri telefonice și tot în această perioadă au fost operaționalizate la nivelul județului Botoșani, cu tot ce este necesar, un număr de 1.605 locuri de cazare, în 31 de locații, din localitățile Șendriceni, Vlădeni, Dersca, Bucecea, Cândești, Cordăreni, Cristinești, Curtești, Darabani, Dorohoi, George Enescu, Havârna, Hudești, Manoleasa, Mihai-Eminescu, Mihăileni, Mihălășeni, Mitoc, Păltiniș, Rădăuți-Prut, Săveni și Ștefănești.

“În cazul în care situația o va impune, sunt în rezervă alte 2.077 de locuri de cazare, disponibile în 35 de locații.La acestea, se adaugă 728 de locuri oferite de ONG-uri și parohii și 330 locuri la persoane fizice, aflate în evidența autorităților. La eforturile de sprijinire a cetățenilor sosiți din zona de conflict au contribuit și unitățile de tip hotelier din județul nostru cu un număr de 956 de paturi. În intervalul 24.02.2022 – 06.03.2022, au fost cazate în spațiile de cazare temporară operaționalizate la nivelul județului Botoșani, de către autorități, 6.937 de persoane venite din Ucraina” a mai adăugat Instituția Prefectului Județului Botoșani.

Publicitate

Peste  9560 de persoane s-au odihnit, cel puțin o noapte, în unitățile hoteliere din județ și alte câteva mii în locurile puse la dipoziție de persoanele fizice și ONG-uri.

În spațiile amenajate în localitățile aflate la limita cu județul Suceava  au fost cazate, inclusiv, persoane care au ajuns în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Pentru furnizarea raspunsului eficient în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, în cursul zilei de 2 martie 2022 a fost instalată o tabără mobilă în municipiul Dorohoi, pe Stadionul 1 Mai.

Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a 201 de cetățeni sosiți din zona de conflict. Până în prezent nu s-a impus cazarea persoanelor, tabăra reprezentând o rezervă la dispoziția autorităților.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă organizează zilnic, cu șefii structurilor MAI, DSP si DSV, ședințe operative în care se analizează informațiile și se iau decizii.

În această perioadă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani sub coordonarea domnului prefect, Sorin Cornilă, s-a întrunit de patru ședințe și a adoptat nouă hotărâri.

La misiunile de gestionare a situației generate de conflictul din Ucraina, au fost și sunt implicate, 12 instituții și structuri. Este vorba despre Instituția Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție Județean, Poliția de Frontieră, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul Vamal, Serviciul Județean de Ambulanță, Direcția de Sănătate Publică, Serviciul Pașapoarte, Biroul Județean de Imigrări, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor precum și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

În această perioadă, în Punctele de Trecere a Frontierei, de la Rădăuți-Prut și Stânca, 315 polițiști de frontieră au desfășurat activități la controlul documentelor și oferirea de suport cetățenilor ucraineni care au intrat în țară. Totodată, peste 1.530 de polițiști de frontieră au asigurat supravegherea frontierei de stat pe raza județului Botoșani.

În aceeași perioadă, zilnic, peste 100 de polițiști au fost angrenați în activități de menținere a ordinii și liniștii publice în proximitatea punctelor de trecere a frontierei și a unităților de cazare.

De asemenea, au fost organizate filtre rutiere pentru verificarea legalității transportatorilor și pentru asigurarea unui climat de siguranța rutieră pe traseele de deplasare dintre punctele de frontieră și unitățile de cazare.

Zilnic, în medie, 40 de jandarmi au efectuat misiuni, atât în sistem integrat, cât și independent, de menținere a ordinii și liniștii publice în proximitatea punctelor de trecere a frontierei și a unităților de cazare, misiuni de verificare și misiuni de îndrumare a persoanelor provenite din Ucraina, precum și misiuni în sprijinul polițiștilor de frontieră, în zona de competență a Poliției de Frontieră Botoșani.

Zilnic, de pe 24 februarie,  82 de pompieri au lucrat în sprijinul cetățenilor veniți din zona de conflict. La Rădăuți Prut și Stânca au fost operaționalizate două puncte de comandă, fiind montate 13 corturi  pentru reprezentații societății civile care doresc să sprijine cetățenii sosiți din Ucraina cu apă, alimente, medicamente și alte articole de primă necesitate. Două echipaje SMURD sunt prezente, permanent, în cele două puncte de trecere a frontierei pentru a acorda ajutor medical, la nevoie. Pompierii sunt implicați și în îndrumarea ucrainenilor pentru a găsi cazare, în transportul și distribuirea alimentelor. Totodată, au asigurat sprijin logistic pentru operaționalizarea spațiilor de cazare temporară.

Pe lângă aceste misiuni specifice, efectivele Ministerului Afecerilor Interne desfășoară și misiuni curente, conform atribuțiilor fiecărei structuri în parte.

În ceea ce privește comunicarea publică, a fost constituit la nivelul Instituției Prefectului, Centru Județean de Comunicare, ce funcționează după principiul ”Vocii Unice”.  Rolul centrului este de a informa permanent, în mod obiectiv și transparent, cetățenii despre activitățile desfășurate în vederea gestionarii eficiente a acestei situații de criză. Centrul este abilitat să ofere înformații reprezentanților instituțiilor media și societății civile. Centru  Județean de Comunicare este format din purtătorii de cuvânt ai Instituției Prefectului, ISU, IJJ, IPJ și Poliției de Frontieră. În această perioadă, au fost remise presei, mai multe informări, comunicate și au fost acordate declarații și intervenții în direct, televiziunilor și radiourilor, românești și internaționale”,  a mai adăugat sura citată.

Au fost realizate un număr de 10.000  de pliante cu informații importante pentru cetățenii din Ucraina care sosesc în România (în limbile ucraineană și engleză). Refugiații ucrainieni au primit, astfel, informații utile privind accesul în România, accesul pe piața muncii, accesul la serviciile medicale sau pașii necesari pentru obținerea statutului de azilant.

În această perioadă au ajuns la Botoșani cinci tiruri/camioane cu produse de strictă necesitate, produse de îngrijire, jucării, alimente neperisabile și aproximativ 300 de saltele. Totodată, s-au primit 15 donații directe oferite de societatea civilă și ONG-uri din Botoșani și țară. Produsele au fost depozitate în spații puse la dispoziția CJSU de Primăria Botoșani. Donațiile sunt gestionate de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani, sub coordonarea CJCCI.

” În calitate de prefect, reprezentant al guvernului în județul Botoșani și coordonator al Comitetelui de Conducere si Coordonare a Interventiei, structura interinstituţională destinată asistării decizionale a CJSU şi coordonării acţiunilor de intervenţie asociate situaţiilor de urgenţă produse sau care au efect pe teritoriul judeţului, am planificat in detaliu, am organizat spatiile de cazare si am pregatit județul Botoșani pentru preluarea fluxului de refugiati, pe măsura resurselor disponibile. M-am deplasat și am evaluat fiecare locație în parte, activitatea desfașurată în cele două puncte de trecere și activitatea organismelor implicate în gestionarea acestei situații. Zilnic ne pregătim și operaționalizăm noi locuri de cazare,” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vaticanul are un nou Papă: Fumul alb a anunțat alegerea noului papă, Leon al XIV-lea

Publicat

Publicitate

Cardinalii reuniți în conclav la Vatican au ales noul papă iar începând de astăzi Biserica Catolică are un nou lider spiritual.

Joi seară, pe coșul instalat deasupra Capelei Sixtine de la Vatican a ieșit fum alb, semn că un nou Papă a fost ales. Cardinalul protodiacon a ieșit la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a face anunțul „Habemus Papam!” și pentru a dezvălui lumii numele noului suveran pontif.

YouTube video

Cei 133 de cardinali cu vârste sub 80 de ani au început miercuri procesul de vot pentru Suveranul Pontif, închiși în totală izolare pentru a alege un succesor al Papei Francisc.

După fiecare rundă de vot, aceștia ard buletinele și le amestecă cu substanțe chimice pentru a arăta dacă a fost ales un nou Papă.

Negru semnalează că nu a fost încă ales un papă, iar alb care anunță alegerea unui nou Suveran Pontif.

Noul papă, cardinalul american Robert Francis Prevost, va fi cunoscut ca Papa Leon al XIV-lea, potrivit BBC.

Publicitate

Noul Papă a fost întâmpinat cu ovații și aplauze de miile de credincioși reuniți în Piața Sfântul Petru. ‘Trăiască Papa!’, au strigat credincioșii, în timp ce mulți dintre ei se fotografiau la Capela Sixtină cu telefoanele lor mobile.

Citeste mai mult

Administratie

Drumul Buzeni – Zăicești va fi asfaltat: Contractul a fost semnat astăzi. Lucrările încep în curând

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Bălușeni, Claudiu Doroftei, a anunțat marți, 7 mai, că a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de asfaltare a drumului comunal DC50, care leagă satele Buzeni și Zăicești.

Contractul a fost atribuit firmei S.C. VULTURII S.R.L., în urma unei licitații publice.

„Facem apel către cetățenii care locuiesc pe tronsonul de asfaltare să se branșeze la rețeaua de apă și canalizare, deoarece în următoarele săptămâni va începe execuția lucrărilor!”, a transmis edilul pe o rețea de socializare.

Acesta a subliniat importanța finalizării lucrărilor de utilități înainte de turnarea asfaltului, pentru a evita intervențiile ulterioare care ar putea afecta noua infrastructură rutieră.

Asfaltarea acestui tronson este parte a strategiei administrației locale de modernizare a infrastructurii rutiere din comună. Investiția este una așteptată de locuitori, întrucât va îmbunătăți semnificativ condițiile de trafic și va contribui la dezvoltarea zonei.

„Continuăm dezvoltarea!”, a conchis primarul Claudiu Doroftei.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Sunați la 112 dacă l-ați văzut. Un botoșănean a dispărut și este căutat cu disperare de familie

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au anunțat în această seară că efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 47 de ani, din municipiul Botoșani, care la data de 30.04.2025 ar fi părăsit domiciliul pentru a se deplasa la o fermă de animale, din comuna Dângeni.

Acesta a ajuns la locația respectivă, însă, ulterior a părăsit-o și nu a revenit, iar familia nu a mai fost contactată de către acesta.

Sararu Adrian Emanoil are următoarele semnalmente: 1,80 m înălțime, aproximativ 50 de kg, ochi albaștri, păr șaten, poartă barbă.

Vestimentația cunoscută: pantaloni albaștri, tricou portocaliu pălărie de culoare galbenă.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Ați putea avea acțiuni din timpul Cuponiadei fără să știți: Cum le poți verifica și ce sume ai putea descoperi

Publicat

Publicitate

Este posibil ca în urma Cuponiadei, celebra privatizare în masă din anii ’90, să fi devenit acționar fără să fi știut. De-a lungul anilor, unele acțiuni nevalorificate au generat dividende care nu au fost niciodată revendicate. Dacă te întrebi ce s-a întâmplat cu cupoanele tale sau ale familiei tale, trebuie să știi că există o cale simplă de a afla: Depozitarul Central îți oferă posibilitatea de a verifica dacă deții acțiuni și ce sume s-ar fi putut acumula în contul tău, relatează alba24.ro.

Cuponiada a fost un proces de privatizare în masă desfășurat în România în anii 1990, imediat după căderea regimului comunist.

Scopul principal a fost trecerea unui număr mare de întreprinderi de stat în proprietate privată, oferindu-le cetățenilor certificate de proprietate (cunoscute și sub numele de cupoane valorice) pe care le puteau folosi pentru a cumpăra acțiuni la societăți comerciale.

În perioada 1991–1992, fiecare cetățean român major a primit un cupon valoric de 25.000 de lei, echivalentul unei cote-părți din capitalul social al firmelor de stat.

Aceste cupoane puteau fi folosite pentru achiziționarea de acțiuni la una dintre sutele de societăți comerciale listate în program, păstrate, vândute sau transferate altor persoane sau depuse în fonduri de investiții (celebrele FPP-uri – Fondurile Proprietății Private, apoi transformate în SIF-uri – Societăți de Investiții Financiare).

Multe persoane au pierdut din vedere ce s-a întâmplat cu cupoanele lor, le-au vândut sau au fost dezinformate în procesul de tranzacționare.

Publicitate

În multe cazuri, acțiunile au fost transformate în participații la fonduri de investiții, iar beneficiarii pot fi în continuare acționari fără să știe.

Depozitarul Central păstrează registrele cu acționarii acestor companii, estimând că aproximativ opt milioane de persoane au primit acțiuni atunci.

Însă, aproximativ jumătate dintre aceștia nu și-au revendicat niciodată dividendele și nici nu au cerut informații despre valoarea actuală a acțiunilor.

Cum poți afla dacă ai acțiuni din timpul Cuponiadei?

Trebuie să începi prin a verifica la Depozitarul Central. Este instituția care păstrează evidența acționarilor la nivel național.

Dacă ai date precum CNP-ul și o copie a buletinului, poți iniția o solicitare simplă. Este important să îți verifici situația, pentru că în unele cazuri, foști acționari au descoperit că dețineau mii de lei în acțiuni sau dividende neîncasate.

Poți face o solicitare personal, la sediul din București, sau online, printr-o cerere scrisă și o copie a actului de identitate (autentificată notarial, în unele cazuri).

Dacă ai depus cupoanele într-un FPP, este posibil să fi devenit acționar într-una din cele cinci SIF-uri (Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat-Crișana). Poți verifica la fiecare dintre ele dacă figurezi în registrul de acționari.

Este posibil ca acțiunile să fi generat dividende în trecut, pe care nu le-ai încasat. Poți recupera aceste sume dacă ești în continuare înregistrat ca acționar.

Pentru a verifica dacă mai deții acțiuni, trebuie să soliciți un „sumar al pozițiilor de cont” de la Depozitarul Central.

Taxa percepută pentru acest sumar este de 26 de lei per solicitare.

Dacă nu ești sigur că ai avut vreodată acțiuni, poți cere un „istoric de cont”. Acesta va detalia cronologic toate modificările aduse acțiunilor tale din perioada privatizării.

Pentru detalii puteți apela Departamentul Relații cu Clienții al Depozitarului Central – Relații acționari, la numărul 021.408.58.00 sau puteți face demersul online.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending