Connect with us

Administratie

Botoșani: Cum își fură statul român căciula: Instituții publice cu proiecte europene blocate de ordonanța trenuleț

Publicat

Publicitate

Ordonanța trenuleț face statul român să-și fure singur căciula. Mai ales din punct de vedere al accesării fondurilor europene de către instituții. Un caz concret este înregistrat la AJOFM Botoșani acolo unde două proiecte cu fonduri europene riscă să fie blocate, relatează ADEVĂRUL.

Ucenici la Arcelor Mittal FOTO AMG

Ordonanța trenuleț a fost adoptată de Guvernul României pe 30 decembrie 2024 și a provocat mari nemulțumiri. Cele mai afectate categorii au fost  studenții, polițiștii și reprezentanții IT. Dar efectele acestei ordonanțe sunt mult mai adânci în cadrul societății românești. Pensionarii nu au mai primit pensii indexate, iar salariile bugetarilor au înghețat. Până și bugetele primăriilor din țară au fost amputate, la fel și a majorității instituțiilor publice. Prin efectele ordonanței trenuleț ar putea fi compromise până și proiectele cu finanțare europeană accesate de instituțiile publice din România.

Proiecte de 5 milioane de euro, în stand by din cauza ordonanței trenuleț

Un caz elocvent este acela al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă( AJOFM) Botoșani care este beneficiar a două proiecte cu finanțare europeană în valoare de 5 milioane de euro. Este vorba despre  Formactiv – Formare și Muncă Activă  și  „START – Investește în calificare pentru viitor!”, două programe prin intermediul cărora se urmărește introducerea uceniciei la Botoșani. Agenții economici sunt subvenționați pentru a pregăti viitori angajați, mai ales din categoriile vulnerabile, cu beneficii mutuale angajat-antreprenor. Au fost semnate deja contractele de finanțare iar proiectele ar trebui implementate. Șefii de la AJOFM Botoșani spun însă că odată cu ordonanța trenuleț a apărut o problemă majoră care ar putea bloca aceste proiecte.

Nu are cine implementa proiectele europene

Problema se trage de la plafonarea unor drepturi salariale excepționale. De implementarea fondurilor europene în cadrul instituției se ocupă opt funcționari publici desemnați, angajați ai AJOFM, care au calitatea și de experți interni. „Conform legii 153, acești experți interni care se ocupă de implementarea proiectelor cu fonduri europene ar trebui să primească o majorare salarială calculată la salariul de bază în funcție de numărul de ore alocat muncii la proiectul respectiv”, a precizat un angajat din cadrul AJOFM Botoșani. Această majorare poate merge până la 50% din salariul de bază. Finanțarea europeană include și sumele destinate pentru acești experți.

AJOFM Botosani FOTO arhiva
AJOFM Botosani FOTO arhiva

 

Numai că, din cauza ordonanței trenuleț care nu mai permite acordare acestor sporuri, șefii instituției spun că nu au nicio soluție de a-i plăti pe acești angajați pentru a pune, efectiv, în aplicare proiectele europene. „La nivelul AJOFM Botoșani pentru implementarea acestor două proiecte sunt alocați opt experți. Din păcate la momentul acesta nu știm în ce fel vor putea fi remunerați pentru activitatea desfășurată în cadrul proiectelor. În cadrul proiectului cu finanțare europeană sunt incluse cheltuieli pentru plata experților. Dar nu știm modalitatea de execuție a bugetului pentru că prin art. 1, alineat 4 din OUG 156/2024, adică ordonanța trenuleț, se plafonează drepturile salariale ale funcționarilor publici la luna noiembrie 2024”, spune Anca Apăvăloaie, directorul AJOFM Botoșani.

Publicitate

Nu merge nici varianta voluntariatului

Conducerea instituției nu-i poate obliga pe angajați să muncească gratuit pentru implementarea proiectelor. Mai ales în condițiile în care sarcinile diferă de cele curente, din fișa postului, însemnând muncă în plus. Mai mult decât atât normele de implementare ale acestor proiecte finanțate de Uniunea Europeană nu permit voluntariatul în aceste situații. „Regulile impuse de programele operaționale vin să justifice în totalitate activitatea expertului, atât din punct de vedere al rezultatelor, dar și al remunerării acestuia. Aceștia trebuie să facă raportări în care să precizeze exact ce au făcut în cadrul proiectului, cât timp au lucrat și cum au fost remunerați”, adaugă Anca Apăvăloaie

Proiecte esențiale într-un județ sărac

Aceste două proiecte sunt foarte importante pentru județul Botoșani. Mai ales în contextul în care aproape jumătate din populația județului este formată din pensionari și elevi, adică nu din forță de muncă activă. Din totalul forței de muncă active aproximativ 40% lucrează cu forme legale. Restul fie încasează ajutoare sociale, fie nu au niciun venit. O bună parte a celor care nu au niciun venit, nu dețin nicio formă de calificare. Aceste proiecte îi ajută pe tineri să acceseze programe de ucenicie. Învață la locul de muncă meserie. Beneficiile sunt reciproce angajator-angajat.

Activități la AJOFM Botoșani FOTO AJOFM Botoșani
Activități la AJOFM Botoșani FOTO AJOFM Botoșani

Pe de o parte angajatul își găsește loc de muncă, iar de cealaltă parte angajatorul găsește forță de muncă pe care o pregăti exact pentru nevoile sale. În plus, angajatorul este subvenționat prin proiectele europene respective. „Implementarea acestor două proiecte la nivelul județului Botoșani este foarte importantă, atât pentru creșterea gradului de ocupare cât și pentru economia județului Botoșani. Pentru că sunt alocate 5 milioane de euro susținerii angajatorilor din județul Botoșani susținere foarte necesară pentru menținerea activității acestor angajatori”, precizează un alt angajat al AJOFM Botoșani.

Sursa: ADEVĂRUL.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

IPJ Botoșani: Procesul de votare a început fără incidente la Botoșani

Publicat

Publicitate

Conform datelor centralizate la nivelul Comandamentului Operațional constituit în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, care monitorizează și coordonează misiunile legate de alegeri, pe parcursul nopții nu a fost înregistrat niciun incident deosebit.

Efectivele MAI care au asigurat protecția secțiilor de vot pe parcursul nopții le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare în această dimineață, cu sigiliile intacte.

Președinții birourile electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, având atribuții și în afara secției de vot, în jurul secției, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție.

Astăzi, peste 1.400 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și angajați ale altor structuri MAI din jdețul Botoșani, acționează în misiuni conexe procesului electoral, în principal protecția secțiilor de votare,  verificarea incidentelor electorale și menținerea gradului de siguranță publică.

La nivelul județului Botoșani au fost înregistrate 1596 cereri pentru urna mobilă, dintre care, șapte persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă și au drept de vot.

Publicitate

“Vă reamintim, că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie,  buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin un document valabil, serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor vor asigura astazi, program cu publicul, în intervalul orar 07:00-21:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 1,1 milioane de români au votat până la ora 9:00. Prezența la urne în Botoșani – sub media națională

Publicat

Publicitate

Potrivit datelor oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până duminică dimineață, la ora 9:00, au fost înregistrate peste 632.045 de voturi în țară și 527.599 de voturi în străinătate, numărul total de alegători fiind de peste 1,1 milioane.

La nivel național sunt organizate 18.979 de secții de votare, iar în străinătate funcționează 965 de secții, unde românii din diaspora își pot exercita dreptul de vot.

Procesul de votare se desfășoară între orele 7:00 și 21:00, însă legea permite prelungirea programului până la ora 23:59, în cazul în care, la ora închiderii, în fața secției de votare se mai află alegători care așteaptă să voteze sau se află deja în incinta secției.

În afara granițelor țării, votarea a început duminică la ora locală 7:00 și se încheie tot la ora locală 21:00, cu respectarea termenului limită stabilit de legislația electorală, fără a depăși ora 21:00, ora României, cu posibilitatea de prelungire în condiții speciale.

În județul Botoșani, prezența la vot până la ora 9:00 a fost de 3,87%, sub media națională. Din cei 374.690 de alegători înscriși pe listele electorale permanente, s-au prezentat la urne 13.575 de persoane.

Procesul electoral continuă pe tot parcursul zilei, iar autoritățile încurajează cetățenii să se prezinte la vot pentru a-și exercita un drept fundamental garantat de Constituție.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Unde votează la prezidențiale 2025 liderii politici de la Botoșani

Publicat

Publicitate

Liderii partidelor politice din județul Botoșani a anunțat unde își vor exercita dreptul de vot duminică, 4 mai, în cadrul alegerilor prezidențiale. Reprezentanții celor mai importante formațiuni au anunțat deja orele și secțiile unde vor fi prezenți pentru a-și exprima opțiunea electorală.

Senatorul Cătălin Silegeanu, liderul AUR Botoșani, a transmis că membrii partidului se vor prezenta la urne la ora 09:00, la Școala Nr. 1 din municipiul Botoșani.

Din partea PNL, președintele organizației județene, Valeriu Iftime, va vota la ora 11:00, la secția de votare organizată în cadrul Școlii Catămărăști Deal.

Liderii social-democrați botoșăneni au anunțat următorul program:

  • Doina Federovici, senator și președinte PSD Botoșani, va vota la ora 12:00, la Școala Nr. 1 Botoșani;
  • Marius Budăi, deputat și prim-vicepreședinte al PSD Botoșani, se va prezenta la urne la ora 13:00, la Grădinița Curtești;
  • Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, va vota la ora 10:30, la Școala Nr. 13 din municipiu.

Secțiile de votare din țară vor fi deschise duminică între orele 7:00 și 21:00. La nivel național, peste 18 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025: Ziua VOTULUI. Ghid pentru alegători. Reguli, acte necesare și procedura de vot

Publicat

Publicitate

Peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați duminică, 4 mai, să își aleagă președintele pentru un mandat de cinci ani. În cursa pentru Palatul Cotroceni s-au înscris 11 candidați. Secțiile de votare din țară sunt deschise între orele 7:00 și 21:00.

Programul de vot poate fi prelungit pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00. Prelungirea este până cel mai târziu ora 23:59. Aceeași opțiune este și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare. Cei care așteaptă la rând la ora 21.00 vor primi bonuri de ordine, relatează alba24.ro.

AICI, harta secțiilor de votare din țară și din străinătate.

Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi se organizează al doilea tur de scrutin în data de 18 mai. La al doilea tur participă numai primii 2 candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2025: ghid pentru alegători. Cine are dreptul să voteze

Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În județul Alba, sunt 302.161 de alegători pe listele permanente.

Alegeri prezidențiale 2025. Cu ce acte se poate vota

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate sau
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Alegeri prezidențiale 2025. Unde se poate vota

La alegerile din 4 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii
  • alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ
  • în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia
  • în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate
  • în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne
  • persoanele cu cărți electronice de identitate votează la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară.

AICI pot afla alegătorii secția de votare la care sunt arondați.

Alegeri prezidențiale 2025. Procedura de vot

Alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

SIMPV semnalează dacă:

  • persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv
  • persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secţie de votare
  • alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă
  • alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin
  • alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale.

Alegeri prezidențiale 2025. Ordinea candidaților pe buletinele de vot

  • poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
  • poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
  • poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
  • poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  • poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
  • poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
  • poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  • poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  • poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
  • poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
  • poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)

Alegeri prezidențiale 2025. Reguli, sancțiuni, amenzi, infracțiuni

Se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei:

  • persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi
  • comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, în ziua votării, în intervalul orar 7.00-21.00
  • continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi:

  • oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat
  • persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals
  • împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales

Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Fotografierea sau filmarea buletinului de vot, interzisă

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidențiale este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.

Potrivit BEC, candidații, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare.

În acest caz, identitatea se stabilește de președintele biroului electoral al secției de votare prin oricare mijloace legale.

”Verificările se vor derula cu tact și respect față de persoana a cărei identitate este contestată, urmărind evitarea situațiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite”, arată BEC.

În cazul în care contestația este întemeiată, președintele biroului electoral al secției de votare va opri de la votare pe alegătorul contestat, va consemna faptul într-un proces-verbal și va sesiza această situație autorităților publice competente prin predarea procesului-verbal personalului care asigură paza secției de votare din țară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competente teritorial, în cazul secțiilor de votare din străinătate.

Incidentul se va anunța pe cale ierarhică de către reprezentanții autorităților publice care au primit procesul-verbal.

Când poate fi chemat însoțitor în cabina de vot

Alegătorul care se prezintă la secția de votare și, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înțelege situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei cu mențiunea ”VOTAT” pe competitorul electoral pe care dorește să îl aleagă.

Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare, menționează BEC.

Invocarea neștiinței de carte nu este motiv pentru ca alegătorul să nu voteze singur

Invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.

Totodată, în situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală, președintele face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.

Numărarea voturilor în secții, înregistrată video

Operațiunile de numărare a voturilor în secții, duminică, după închiderea urnelor, sunt înregistrate prin intermediul unei tablet. Președintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul și citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul celor prezenți.

Potrivit BEC, după încheierea votării și închiderea localului secției de votare din țară, președintele biroului electoral se va asigura că operatorul de calculator va accesa, în aplicație, butonul de închidere a secției, numai după ce au fost validate în sistem

  • datele persoanelor care și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale
  • și/sau după ce au fost preluate și validate datele alegătorilor, menționate în ”Formularul de înscriere a CNP-urilor alegătorilor care se prezintă la vot pe durata disfuncționalității SIMPV’, dar nu mai târziu de ora 23:59.

Cum va fi monitorizată numărarea voturilor

Operatorul de calculator va așeza tableta într-un loc fix, astfel încât să asigure o imagine cât mai clară asupra întregului proces de numărare a voturilor. Va porni înregistrarea audio-video a operațiunilor din secția de votare. El va lua măsurile tehnice necesare pentru asigurarea continuității înregistrării audio-video a operațiunilor din secția de votare.

Președintele biroului electoral al secției de votare din țară sau străinătate, în prezența celorlalți membri, numără voturile și deschide buletinele de vot unul câte unul;

  • la deschiderea fiecărui buletin de vot, președintele citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul de vot celor prezenți;
  • buletinele de vot deschise se grupează pe candidați, se numără și se leagă separat.

Toate aceste operațiuni sunt înregistrate prin intermediul tabletei.

Tot președintele biroului electoral al secției de votare va lua măsuri pentru ca înregistrarea audio-video a operațiunilor realizate de la încheierea votării și până la transmiterea în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal a formularelor de verificare a corelațiilor să decurgă în mod neîntrerupt, fără a fi obstrucționată de către nicio persoană prezentă în secție.

Consemnarea rezultatelor votării

Totodată, președintele biroului electoral al secției de votare din țară organizează activitatea de consemnare a rezultatelor votării și stabilește sarcinile pe care membrii biroului electoral sunt obligați să le ducă la îndeplinire în cadrul acestei operațiuni.

În prezența membrilor biroului electoral al secției de votare și a celorlalte persoane care au dreptul să asiste la operațiunile de numărare a voturilor și de consemnare a rezultatului scrutinului (candidați sau persoane acreditate), președintele acestuia efectuează următoarele operațiuni:

  • verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor, introduce ștampilele cu mențiunea ”VOTAT’ într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției. Dispariția uneia sau mai multor ștampile sau a amprentei de cauciuc cu mențiunea ”VOTAT’ se va consemna în procesul-verbal
  • anulează buletinele de vot neîntrebuințate
  • stabilește numărul alegătorilor prezenți la urne, prin numărarea semnăturilor înscrise pe listele electorale existente în secția de votare, respectiv lista electorală permanentă, lista electorală suplimentară și extrasul de pe listele electorale cu care s-a deplasat urna special
  • desigilează urna de vot și urna specială, numără voturile și consemnează rezultatele votării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending