Connect with us

Actualitate

Botoșani: Cum arată acum localitatea unde a izbucnit răscoala de la 1907. Urmașii au trecut de la căruță la transport eco

Publicat

Publicitate

Flămânziul, localitatea în care a izbucnit răscoala de la 1907, a trecut de la sărăcie lucie la transport în comun cu autobuze electrice și unități de învățământ cu videoproiectoare și table inteligente. Sau pe scurt, de la sat la oraș. Transformarea a fost dificilă și a durat un secol, scrie ADEVĂRUL

Localitatea Flămânzi, din județul Botoșani, a rămas în istorie pentru răscoala de la 1907. Acum 118 ani, pe ulițele Flămânziului țăranii apăsați de sărăcie și umiliți de arendași porneau ultima mare răscoală țărănească din istoria Europei. În ultimul secol, Flămânzii s-au schimbat mult iar mulți din urmașii răsculaților au dat sapa pe mapă iar căruța pe autobuz electric.

De la satul flămânzilor la oraș, în Uniunea Europeană

În vremea răscoalei de la 1907, Flămânziul era un cătun sărac și alături de alte sate, la fel de nevoiașe, se aflau pe moșiile boierilor Sturdza. Numele satului provine de la evenimente petrecute tocmai în secolul al XVI lea, când o mare secete i-ar fi lăsat pe localnici, flămânzi la propriu. Dezastrul a durat atât de mult încât satul a rămas cu acest trist renume. Viața locuitorilor din Flămânzi nu era cu mult mai bună nici la începutul secolului XX. Boierul Sturdza, dornic să trăiască la oraș, a dat în arendă moșia din această zonă. Arendașii erau niște evrei din Bucovina, frații Fischer.
„Acesta, la rândul său, dădea pământ în arendă ţăranior din satele Prisăcani, Uriceni şi Flămânzi. Pe lângă plată, conform învoielilor agricole, ţăranii erau obligaţi şi la muncă pe moşiile arendaşului. Vătaful şi administratorul moşiei se comportau urât şi îi exploatau pe ţărani“, spune istoricul Gică Nistor.

De aici ar fi plecat și răscoala. Flămânzii au rămas un loc al sărăciei până de curând. În 2004, odată cu demersurile României pentru aderarea la Uniunea Europeană, Flămânziul a fost urbanizat laolaltă cu multe alte centre de comună din țară, pentru a ieși coeficientul necesar.

Peste noapte, flămânzenii s-au trezit din țărani, orășeni. Condițiile de trai nu s-au schimbat. Era un sat ceva mai mare, cu titulatură de oraș și taxe pe măsură. Ba chiar au ajuns și de râsul țării fiind numit de multe ori „orașul căruțelor”, fiindcă numărul atelajelor hipo, din localitate, depășea cu mult pe cel al autoturismelor. Evident, locuri de muncă doar în agricultură. Flămânziul părea o glumă urbană, foarte proastă.

Publicitate

Lucrurile au început să se schimbe prin anul 2020, atunci când administrația locală a început să folosească fondurile europene pentru investiții. Întâi au fost asfaltate drumurile, amenajate trotuare și un pietonal. Au urmat școlile dar și liceul din Nicolae Bălcescu, localitate ce aparține de Flămânzi. Numai pentru reabilitarea școlilor, a grădiniței și a creșei s-au cheltuit peste 19.8 milioane de lei. Pentru liceu s-au alocat alte câteva milioane de euro. Liceul este tehnologic, derulează numeroase proiecte cu fonduri europene și oferă posibilitatea învățării unei meserii pentru tinerii din satele învecinate.

„Educația este prioritară. Dacă vrem să fie așezare urbană, cu adevărat, trebuie să investim în infrastructură, mai ales cea educațională”, precizează Dan Oloeru, primarul din Flămânzi.

La toate acestea se adaugă și un program de revitalizare urbană de peste un milion de euro, însemnând reabilitarea sediului Primăriei dar și o bază sportivă. În ultimii opt ani, localitatea a fost împânzită de 30 de kilometri de rețele de apă și canalizare, dar și de o rețea de distribuție gaz. Caz unic în istoria Flămânziului.

Urmașii răsculaților de la 1907 se plimbă cu autobuzul electric

Dacă în urmă cu 10 ani, Flămânziul era „orașul căruțelor”, acum abia dacă se mai zărește vreun atelaj hipo. Majoritatea tinerilor au fost deja la muncă în străinătate. Mulți și-au investit banii în educația copiilor, bunăstarea familiei, case și automobile. Așa au apărut la Flămânzi într-un ritm accelerat, serviceurile auto, spălătoriile auto, benzinăriile și supermarketurile. Flămânziul, locul unde se murea de foame acum patru secole, are deja patru supermarketuri și câteva restaurante sau fast-food-uri. Ultima fiță la Flămânzi este transportul în comun full-electric. Primăria a investit, tot din fonduri europene pentru trei autobuze electrice.

Acestea au început să circule, de la începutul săptămânii, pe cele trei trasee programate și care cuprind satele învecinate.

„Pe lângă aceste autobuze electrice am avut și alte componente de infrastructură modernă, de trotuare, de piste pentru biciclisti, de un depou modern unde avem tot ceea ce înseamnă servisare electrică și mecanică, o spălătorie, partea administrativa”, adaugă edilul.

Localnicii sunt mulțumiți că ajung fără prea dificultate din centrul orășelului, acasă, în sat. „Eu sunt Chițoveni la 6 kilometri. Înainte mergeam pe jos. Era greu că am îmbătrânit. Acuma numai bine, am fost la magazin și direct cu autobuzul acasă”, spune o săteancă.

Sursă: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Sute de familii au rămas fără curent electric, mai mulți copaci au fost doborâți. Urmările furtunii de COD ROȘU în Botoșani

Publicat

Publicitate

Intervenții ale pompierilor botoșăneni în urma codurilor roșu și portocaliu de vreme severă

 

Ca urmare a manifestării codurilor roșu și portocaliu de averse torențiale, vijelii și grindină, pompierii militari și voluntari au intervenit în mai multe situații de urgență, astfel:

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Uzinei – mai multe baxuri de polistiren au fost împrăștiate pe carosabil și trotuar, după ce au fost luate de vânt din zona unui bloc unde erau depozitate. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani;

 

Publicitate

✔️ Cătămărăști Deal – un stâlp prezenta pericol iminent de prăbușire. Situația a fost remediată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mihai Eminescu;

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Marchian – o creangă ruptă de vânt îngreuna traficul rutier. A intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani.

 

✔️ Blândești, unde un stâlp de telecomunicații a fost doborât de vânt și a căzut pe partea carosabilă. Obstacolul a fost îndepărtat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Blândești;

 

✔️ Sulița, pe DJ 297, unde circulația era blocată pe un sens de mers din cauza unui copac rupt de vânt. Cazul a fost preluat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sulița;

 

✔️ Drislea, pe DN 29 D, unde un arbore doborât de vânt a căzut pe partea carosabilă și bloca traficul pe un sens de mers. Au acționat pompierii militari de la Garda de Intervenție Trușești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Trușești;

 

✔️ Ștefănești, pe străzile Mihai Eminescu și Nicolae Iorga, unde două transformatoare electrice făceau flamă. Cazurile au fost preluate de echipe ale furnizorului de energie electrică;

 

Evoluția fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată de Centrul Operațional al ISU Botoșani. Echipajele de pompieri din toate subunitățile județului sunt pregătite să intervină rapid pentru sprijinirea cetățenilor.

 

ℹ️ Informații utile privind comportamentul în situații de urgență și manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute accesând portalul fiipregatit.ro sau prin descărcarea gratuită a aplicației DSU din Google Play Store și App Store.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Doi tineri din Dorohoi au fost prinși după ce au furat dintr-un magazin

Publicat

Publicitate

*Prinși de polițiști din Dorohoi imediat după ce au spart un magazin*

 

La data de 25 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din municipiul Dorohoi, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat și tentativă la furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că aceștia, în noaptea de 24 înspre 25 iulie, împreună cu o tânără din aceeași localitate, prin forțarea ușilor mai multor vitrine aparținând unor societăți comerciale din municipiul Dorohoi, au sustras băuturi alcoolice și bunuri alimentare.

 

Publicitate

Imediat după comiterea faptelor, aceștia au fost interceptati de polițiștii din Dorohoi, fiind conduși la sediul poliției pentru verificări.

 

Tinerii erau urmăriți de polițiștii din Dorohoi de aproximativ două săptămâni, întrucât aceștia erau bănuiți ca ar fi comis mai multe tentative de furt din apartamente și din auto.

 

Ulterior, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Mafia concediilor medicale: Șeful CNAS dezvăluie cum „se înțeleg” medicii cu pacienții pentru zile libere pe fals

Publicat

Publicitate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, spune că abuzurile în acordarea concediilor medicale nu sunt doar responsabilitatea medicilor, ci există o complicitate între doctori și pacienți.

Șeful CNAS a subliniat că un concediu medical nu este doar o simplă hârtie, ci are în spate sume importante de bani. Bugetul pentru concedii medicale se ridică la peste 5 miliarde de lei anual, echivalentul întregului buget alocat medicinei de familie în România din totalul de 77 de miliarde, scrie mediafax.ro.

„Există două părți în această încălcare a legislației – pacientul care solicită un concediu pe care nu îl merită și medicul care îl acordă”, a declarat președintele CNAS pentru Digi24.

Oficialul consideră că neregulile sunt cazuri izolate și de aceea controalele s-au desfășurat inițial doar la 200 de medici, identificați prin analiza sistemului informatic ca având comportamente prescriptive riscante. Din aceștia, peste 33% au fost găsiți cu nereguli.

Moldovan speră că pachetul de măsuri implementat va contribui la reconcilierea dintre medici și pacienți, precum și între doctori și sistemul sanitar, fără a afecta imaginea întregii profesii medicale.

Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a anunțat că unii medici au eliberat între 100-200 de concedii medicale într-o singură zi, iar după finalizarea raportului Corpului de control se va interveni legislativ.

sursa: mediafax.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Grindina a făcut prăpăd la Văculești și Stăuceni! COD PORTOCALIU de furtună, culturi distruse în câteva minute

Publicat

Publicitate

Grindina a făcut prăpăd în această seară, în mai multe localități din județul Botoșani, acoperind curțile și culturile cu un strat gros de gheață. Bucățile de gheață, de dimensiunea unor boabe de porumb, au distrus grădini, livezi și culturi agricole.

Localnicii spun că în doar câteva minute, totul a fost acoperit de gheață, iar pagubele sunt considerabile. Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, grindină și averse torențiale pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Ulterior, meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Publicitate

FOTO: Meteo Nord-Est

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending