În România, anul trecut, erau 31.000 de oameni fără adăpost. O parte dintre ei au ajuns pe străzi din cauza viciilor sau a unei vieți dezorganizate, alții însă au fost abandonați de familie, victime ale naivității sau, pur și simplu, ale ghinionului. Sunt și cei care efectiv au trăit în familii dezorganizate și la un moment dat, fără niciun bun sau venit, au ajuns să trăiască din ce găseau la containere. Pentru mulți dintre acești oropsiți procurarea hranei zilnice este o adevărată povară. Mulți, mai în vârstă sau bolnavi, stau flămânzi cu zilele. Trăiesc în ploaie, vânt și mulți mor, mai ales iarna, neștiuți de nimeni, prin cotloane sau canale. Pentru statul român ei sunt oameni care aproape că nu există, scrie Adevărul.
Cei găzduiți la Casa Nicolae sunt implicați în activități gospodărești FOTO Asociația Happy
Nu au domiciliu, nu au venituri și implicit nu plătesc impozite, nu au asigurări de sănătate. Mișcată de drama multor oameni ai străzii, ajunși pe nedrept în aceea situație, o fostă jurnalistă din Botoșani, Ionela Ivan, împreună cu soțul ei, Cristi, s-au mobilizat pentru a salva cât de mulți se poate, mai ales în pragul iernii. Au pus pe picioare, acum patru ani, un proiect care părea imposibil, un centru în care oamenii străzii bolnavi și flămânzi să poată duce un trai decent. Din anul 2020, zeci de oameni ai străzii se bucură de o masă caldă, de o cameră curată și de un trai decent, uman. Alte sute de năpăstuiți au primit o masă caldă și haine când aveau nevoie mai mult. Casa Nicolae, așa cum a fost numit centrul amenajat de Ionela și Cristi, a devenit un adevărat ”sanctuar” al oamenilor străzii, mai relatează Adevărul.
De la televiziune la acțiuni umanitare
Totul a început de la dramele sociale care au marcat-o pe Ionela. Absolventă a Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, Ionela Ivan Tudose a decis să lase ingineria și să se dedice unei noi pasiuni, televiziunea. A fost reporter de televiziune în municipiul Botoșani și a realizat numeroase materiale cu temă socială. A fost impresionată de suferința oamenilor, mai ales a copiilor. Toate acestea au determant-o să renunțe la tot ceea ce făcea și să se dedice domeniului social, al carității.
Cum arăta vila de protocol înainte de reabilitare FOTO Asociația Happy
”Plecam de la astfel de cazuri cu lacrimi în ochi. Mă simţeam răscolită și totodată neputincioasă. Mă revolta indiferența oamenilor față de semenii aflați în suferință. Și atunci am zis că orice poate lupta pentru ceea ce crede. Pentru mine este un semn de lașitate să vezi toate lucrurile pe care le-am văzut eu și să te prefaci că nu există. Soțul m-a sprinit mereu necondiționat și am pornit împreună pe drumul acesta, al ajutorării, al carității. Este foarte greu, dar am dovedit că nimic nu este imposibil dacă te implici cu tot sufletul”, mărturisește Ionela. În 2012, pe când avea 29 de ani, alături de soțul ei a înființat asociația HAPPY (Help Act Protect Provide Yield). Au început să facă tot posibilul pentru a ajuta copii săraci, familii nevoiașe, bătrâni. Strângeau haine, mâncare, încălțăminte și le distribuiau acolo unde era nevoie. Până la desființarea Centrelor de Plasament din Botoșani, asociația Ionelei era principalul furnizor al copiilor abandonați.
Lunar îi îmbrăca, încălța și dona mâncare. A mobilizat o întreagă comunitate să doneze și să-i sprijine pe cei aflați în nevoie. După doi ani de muncă, Ionela Ivan Tudose a început să ofere, cu ajutorul medicilor inimoși, controale și intervenții medicale pentru oamenii nevoiași care nu și le permiteau. Mulți erau trimiși la tratament din fondurile strânse de asociație sau cu ajutorul medicilor cu suflet mare. Ba chiar, multe familii au fost reunite cu ajutorul asociației. De-a lungul a 12 ani, asociația HAPPY a reușit să îmbrace, să hrănească și să ofere acces la servicii medicale la sute sau chiar mii de botoșăneni nevoiași. ” HAPPY a fost în sufletul meu dinainte să conștientizez eu lucrul acesta. Am făcut ceea ce ne-a dus sufletul să facem”, precizează Ionela.
Vila lui Ceaușescu, de la ruină la sanctuar al oamenilor străzii
Pe lângă copii, bătrâni și, în general, familii nevoiașe, Ionela și Cristi, prin intermediul asociației, ofereau mâncare caldă oamenilor străzii. Ani de zile, mai ales iarna, cei fără acoperiș deasupra capului erau omeniți și îmbrăcați de asociație. Ionela simțea însă că nu este de ajuns. Mulți mureau sau ajungeau cu picioarele amputate din cauza degerăturilor. Nu aveau un acoperiș deasupra capului iar starea de sănătate a multora se degrada accentuat. În spitale nu putea fi ținuți decât un timp limitat. ”De multe ori mergeam pe străzi și dădeam haine și mâncare persoanelor fără adăpost. Dar am realizat că nu facem suficient. Trebuia să-i salvăm în adevăratul sens al cuvântului. Să-i luăm de pe străzi și să-i scăpăm de greutățile acelei vieți”, mărturisește Ionela, scrie Adevărul.
Publicitate
Zeci de persoane sunt hrănite zilnic FOTO Asociația Happy
Așa a apărut ideea unui centru gratuit pentru persoanele fără adăpost. Părea o idee prea ambițioasă, dacă nu cumva un vis imposibil. Cu ajutorul unor prieteni, Ionela și Cristi au găsit o fostă casă de protocol a protipendadei comuniste, în satul Rădeni, comuna Frumușica. Localnicii îi spun ”Vila lui Ceaușescu”. Aici se întâlneau, înainte de 1989, activiștii de partid și oamenii cu ștaif ai partidului, pentru petreceri. Și asta în condițiile în care zona este renumită pentru vinul și rachiul de cea mai bună calitate. După ce au strâns donații și sponsorizări, Ionela și Cristi au reușit să reabiliteze vechea casă de protocol, aflată în paragină. Încet, încet, visul imposibil al soților Ivan-Tudose a devenit posibil. Ruina comunistă a fost transformată într-un centru de vis pentru oamenii străzii. Aici au ajuns toți oropsiții sorții. Din donații strânse cu greu, în momentul de față, la Casa Nicolae sunt hrăniți și găzduiți 60 de oameni. Sunt tratați cu respect, au camere curate, o curte spațioasă și mâncare. Pentru mulți dintre ei a fost primul acoperiș deasupra capului după ani de zile. Alții nu au avut niciodată condiții atât de bune. Sunt tot felul de oameni, tineri, bătrâni, bolnavi, unii în fază terminală. Toți au povești incredibile. Inclusiv autoritățile s-au obișnuit cu acest sanctuar al oamenilor străzii și trimit pe cei a căror situație nu o mai pot gestiona. Unii vin direct de la spital, cu ambulanța, la Casa Nicolae.
Oameni adunați la sfințirea Casei Nicolae
”Sunt aduși sau veniți de bună voie de prin toate colțurile județului, mulți cu boli incurabile sau bolnavi în faze terminale, toți au fost primiți cu brațele deschise la Casa Nicolae. Avem o curte imensă, amenajată cu gust și dedicare. În locul acesta, trăiesc zeci de suflete oropsite de soartă și fără niciun scop în viață. Grădina îngrijită, bucătăria dotată cu cele trebuincioase, camerele curate și igienizate, o mică bibliotecă, un colț cochet unde să se adune în jurul mesei cei cazați”, spune Cristi. Casa Nicolae a fost sfințită de un sobor de preoți condus de Preasfințitul Nechifor Botoșăneanul. „Casa Nicolae nu este doar un loc, ci este împlinirea unui vis al nostru de a ajuta oamenii în nevoie, de a le oferi un adăpost și o speranță. Astăzi, sfințirea casei a fost ca o cunună dumnezeiască, pusă deasupra acestei case, protejată de sfinți și de Dumnezeu. Fiecare zi aici este o binecuvântare, pentru că Dumnezeu ne trimite nu doar suflete care au nevoie de ajutor, dar și oameni generoși și donații care fac posibilă funcționarea acestui proiect”, a precizat Ionela Ivan Tudose.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În această dimineață, subofițerul jandarm care executa serviciul de pază și protecție instituțională la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Botoșani a depistat, în urma verificării în aplicația e-DAC, un bărbat căutat pentru a fi arestat în vederea predării sau extrădării.
Jandarmul l-a reținut pe bărbatul în vârstă de 48 de ani până la sosirea unui echipaj auto de jandarmerie, care a preluat persoana și a condus-o la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, unde a predat-o polițiștilor în vederea continuării procedurilor legale.
Sistemul digital e-DAC de verificare a documentelor de identitate a fost implementat începând cu data de 31 martie 2024, ca parte a efortului de simplificare și digitalizare a serviciilor publice oferite cetățenilor români. Acest instrument modern permite și jandarmilor din toate structurile operative de pază și ordine publică să efectueze verificări rapide, sigure și eficiente în activitățile lor operative, cu respectarea strictă a tuturor prevederilor europene în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.
Îmbunătățirea tehnologică a contribuit la scurtarea timpului de verificare și a sporit eficiența operațiunilor desfășurate de structurile Jandarmeriei Române.
Procedura este simplă și eficientă: cu ajutorul aplicației e-DAC, actul de identitate este scanat, iar toate datele despre persoanele verificate sunt generate automat și apar pe ecranul dispozitivului mobil.
Datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive beneficiază de toată protecția oferită de aplicațiile utilizate de instituțiile abilitate, nefiind stocate pe dispozitivele folosite.
Publicitate
Jandarmii au la dispoziție, pe lângă celelalte mijloace tehnice din dotare, și un telefon mobil sau tabletă de serviciu de pe care accesează în mod securizat aplicația e-DAC.
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” găzduiește, în Sala de expoziții „Horia Bernea”, începând cu data de 28 aprilie până pe 8 iunie 2025, expoziția personală a Anei Maria Micu, „Suflet, aer, animal”, curatoriată de Kassandra Catrinescu. Vernisajul va avea loc pe 28 aprilie 2025, ora 12:00, în prezența artistei și a curatoarei.
„Tremurul ușor al figurilor și elementelor de lut care prind viață, ecoul unei adieri de vânt în spatele fiecărei mișcări, sentimentul straniu că materia își amintește. Argila – umilă, organică, maleabilă – devine un canal de transformare. Se întinde, se crapă, râde, dansează, suferă și se restructurează. Procesul stop-motion reflectă actul de a da suflare de viață: nu instantaneu, nu fără efort, ci deliberat și plin de grijă, devenind o coreografie a devenirii. Ca și cum animația nu ar fi doar tehnică, ci și un ritual de invocare. Nu o mișcare perfectă, fără cusur, a iluziei digitale, ci o sărbătorire a neregularității, a imperfecțiunii, a urmei mâinii omului, îmbrățișând pâlpâirea, bâjbâiala, grația stranie a lucrurilor care învață cum să se miște – precum visele, încă nesigure de forma lor. Ce este sufletul dacă nu capacitatea de a se mișca, de a dori, de a se schimba? În lut, vedem metafora propriului nostru corp: moale, dar puternic, supus timpului, mereu în devenire.
Este o expoziție făcută din respirație și pământ, mâini și ochi, din timp care se desfășoară cadru cu cadru. Argila nu este doar substanță, ci un vas al potențialului, o piele a lumii încă legănată de vis. Modelată de degete, încălzită de lumină, purtând urmele fiecărei atingeri, ale fiecărei intenții, fiecărei ezitări. Își amintește că a fost pământ și tânjește să devină.
Anima în sens străvechi, esențial, vorbește despre psyche (spirit) – respirația care animă, curentul nevăzut din toate ființele vii. În aceste animații, spiritul nu este abstract. Se contorsionează, se încrețește, se deschide. Se mișcă cu greutatea mitului și vulnerabilitatea pielii. Aici, mișcarea nu este lină, ci sacră. Pâlpâirea nu este un defect, ci o dovadă a vieții care se afirmă împotriva inerției”.
text curatorial de Kassandra Catrinescu
Publicitate
Ana Maria Micu (n. 1979, Dorohoi) este o artistă vizuală din Botoșani, reprezentată internațional exclusiv de galeria Mind Set Art Center din Taipei. Portofoliul său se compune din lucrări de pictură, desen, animație și video, cu teme inspirate din eforturile sale de elaborare și practicare a unui fel propriu de a trăi și lucra. Animația sa „Ca să te vindec, nici nu știu ce ar trebui să fac” este inclusă în 2025 în expoziția de grup „Touch Nature”, curatoriată de Sabine Fellner pentru Muzeul de Artă Lentos din Linz. O altă animație i-a fost colecționată de Muzeul de Artă din Iași, în cadrul Achiziției de Artă 2024. În 2024 Mind Set Art Center i-a prezentat expoziția personală „Woman, Scaffolding”. O altă expoziție solo majoră a sa este „Mână stângă spre priveliște depărtată”, la Muzeul Național de Artă Contemporană București. În 2004, Ana Maria Micu a absolvit programul de Master în Arte Vizuale al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca în România. www.anamariamicu.com
Kassandra Catrinescu (n. 1996, Târgu Mureș) este curatoare emergentă, stabilită în Cluj-Napoca, unde a absolvit în 2022 o licență în studii literare (Limbă și Literatură Rusă – Literatură Universală și Comparată, Facultatea de Litere, UBB), în 2024 masterul de Practici Curatoriale Contemporane al Departamentului de Istoria și Teoria Artei (Facultatea de Arte Decorative și Design, UAD), fiind în prezent doctorandă în cadrul aceleiași instituții. Temele sale de cercetare se bazează pe analize conceptuale cinematografice, transpunerea practică a conceptelor teoretice în expoziții, analize istorice și culturale între critica de artă și practicile curatoriale. În noiembrie 2023 a fost selectată într-o rezidență dedicată curatorilor emergenți, în cadrul Lapsus (Timișoara), denumită I.C.K.H.S. – Independent Curating Know-How Sharing. Expoziții organizate: Decembrie 2023 – „Embrace chaos until you become numb”, Galeria Casa Matei, Cluj – expoziție de pictură; Martie 2024 – „those special traces of us”, Galeria Aparte, Iași – expoziție de pictură; Mai 2024 – „Métatexte. Laissez-moi te clarifier les choses”, Spațiul Improbabil, Cluj – expoziție de grafică; Octombrie 2024 – „Cronicile Covorului Roșu. Narațiuni întrețesute în culoare și formă”, Muzeul Țăranului Român, București – expoziție de sculptură, pictură și instalație; Martie 2025 – „Slipping like sand through your fingers”, Galeria Mansarda, Timișoara – expoziție de fotografie.
Coordonator expoziție – Gabriel Azamfirei, Memorialul Ipotești.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că la programul Rabla va crește valoarea tichetului pentru mașinile electrice la circa 7.500 de euro, iar la Casa Verde Plus va fi extins programul de panouri fotovoltaice cu baterii de stocare și pompe de căldură.
‘Aprobăm cele mai importante programe de protecția mediului pentru care am și majorat bugetul Fondului de Mediu cu 18% față de anul trecut. La programul Rabla creștem valoarea tichetului pentru mașinile electrice la circa 7.500 euro, iar la Casa Verde Plus extindem programul de panouri fotovoltaice cu baterii de stocare și pompe de căldură’, a precizat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
El a adăugat că ‘alte zeci de mii de gospodării vor putea reduce astfel facturile la energie.
11 comune din sudul județului Botoșani vor fi traversate de Linia Electrică Aeriană (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți. Este vorba de localitățile: Vlădeni, Corni, Curtești, Bălușeni, Blândești, Gorbănești, Trușești, Sulița, Albești, Românești și Santa Mare. Din cei 93,3 kilometri cât măsoară noua linie electrică pe teritoriul României, aproximativ două treimi se află pe teritoriul județului Botoșani.
Traseul LEA 400 kV Suceava – Bălți a fost făcut public de CNTEE Transelectrica în urma interpelării formulate de senatorul social-democrat Doina Federovici. „Este un proiect foarte important pentru județul Botoșani, care poate contribui la dezvoltarea regiunii noastre, după ce va fi realizată și stația pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.
În privința noii stații, conducerea Transelectrica susține că acest obiectiv de investiții este într-un stadiu incipient, și anume că „în perioada următoare va fi aprobată Nota conceptuală pentru construcția stației Botoșani, în conformitate cu prevederile HG 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții finanțate din fondurile publice”. După realizarea Notei Conceptuale, Transelectrica va trebui să elaboreze Tema de Proiectare, Studiul de Fezabilitate, Documentația Tehnică pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, Proiectul Tehnic și, ulterior, execuția propriu-zisă a stației, care este prevăzută în Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033.
Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și a unei stații de sistem de 400/330 kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.
CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare pe 11 martie și urmează să emită Ordinul Administrativ de Începere a Activităţii de Proiectare. Durata de realizare a contractului este de 52 de luni de la data emiterii Ordinului: 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.