În România, anul trecut, erau 31.000 de oameni fără adăpost. O parte dintre ei au ajuns pe străzi din cauza viciilor sau a unei vieți dezorganizate, alții însă au fost abandonați de familie, victime ale naivității sau, pur și simplu, ale ghinionului. Sunt și cei care efectiv au trăit în familii dezorganizate și la un moment dat, fără niciun bun sau venit, au ajuns să trăiască din ce găseau la containere. Pentru mulți dintre acești oropsiți procurarea hranei zilnice este o adevărată povară. Mulți, mai în vârstă sau bolnavi, stau flămânzi cu zilele. Trăiesc în ploaie, vânt și mulți mor, mai ales iarna, neștiuți de nimeni, prin cotloane sau canale. Pentru statul român ei sunt oameni care aproape că nu există, scrie Adevărul.
Cei găzduiți la Casa Nicolae sunt implicați în activități gospodărești FOTO Asociația Happy
Nu au domiciliu, nu au venituri și implicit nu plătesc impozite, nu au asigurări de sănătate. Mișcată de drama multor oameni ai străzii, ajunși pe nedrept în aceea situație, o fostă jurnalistă din Botoșani, Ionela Ivan, împreună cu soțul ei, Cristi, s-au mobilizat pentru a salva cât de mulți se poate, mai ales în pragul iernii. Au pus pe picioare, acum patru ani, un proiect care părea imposibil, un centru în care oamenii străzii bolnavi și flămânzi să poată duce un trai decent. Din anul 2020, zeci de oameni ai străzii se bucură de o masă caldă, de o cameră curată și de un trai decent, uman. Alte sute de năpăstuiți au primit o masă caldă și haine când aveau nevoie mai mult. Casa Nicolae, așa cum a fost numit centrul amenajat de Ionela și Cristi, a devenit un adevărat ”sanctuar” al oamenilor străzii, mai relatează Adevărul.
De la televiziune la acțiuni umanitare
Totul a început de la dramele sociale care au marcat-o pe Ionela. Absolventă a Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, Ionela Ivan Tudose a decis să lase ingineria și să se dedice unei noi pasiuni, televiziunea. A fost reporter de televiziune în municipiul Botoșani și a realizat numeroase materiale cu temă socială. A fost impresionată de suferința oamenilor, mai ales a copiilor. Toate acestea au determant-o să renunțe la tot ceea ce făcea și să se dedice domeniului social, al carității.
Cum arăta vila de protocol înainte de reabilitare FOTO Asociația Happy
”Plecam de la astfel de cazuri cu lacrimi în ochi. Mă simţeam răscolită și totodată neputincioasă. Mă revolta indiferența oamenilor față de semenii aflați în suferință. Și atunci am zis că orice poate lupta pentru ceea ce crede. Pentru mine este un semn de lașitate să vezi toate lucrurile pe care le-am văzut eu și să te prefaci că nu există. Soțul m-a sprinit mereu necondiționat și am pornit împreună pe drumul acesta, al ajutorării, al carității. Este foarte greu, dar am dovedit că nimic nu este imposibil dacă te implici cu tot sufletul”, mărturisește Ionela. În 2012, pe când avea 29 de ani, alături de soțul ei a înființat asociația HAPPY (Help Act Protect Provide Yield). Au început să facă tot posibilul pentru a ajuta copii săraci, familii nevoiașe, bătrâni. Strângeau haine, mâncare, încălțăminte și le distribuiau acolo unde era nevoie. Până la desființarea Centrelor de Plasament din Botoșani, asociația Ionelei era principalul furnizor al copiilor abandonați.
Lunar îi îmbrăca, încălța și dona mâncare. A mobilizat o întreagă comunitate să doneze și să-i sprijine pe cei aflați în nevoie. După doi ani de muncă, Ionela Ivan Tudose a început să ofere, cu ajutorul medicilor inimoși, controale și intervenții medicale pentru oamenii nevoiași care nu și le permiteau. Mulți erau trimiși la tratament din fondurile strânse de asociație sau cu ajutorul medicilor cu suflet mare. Ba chiar, multe familii au fost reunite cu ajutorul asociației. De-a lungul a 12 ani, asociația HAPPY a reușit să îmbrace, să hrănească și să ofere acces la servicii medicale la sute sau chiar mii de botoșăneni nevoiași. ” HAPPY a fost în sufletul meu dinainte să conștientizez eu lucrul acesta. Am făcut ceea ce ne-a dus sufletul să facem”, precizează Ionela.
Vila lui Ceaușescu, de la ruină la sanctuar al oamenilor străzii
Pe lângă copii, bătrâni și, în general, familii nevoiașe, Ionela și Cristi, prin intermediul asociației, ofereau mâncare caldă oamenilor străzii. Ani de zile, mai ales iarna, cei fără acoperiș deasupra capului erau omeniți și îmbrăcați de asociație. Ionela simțea însă că nu este de ajuns. Mulți mureau sau ajungeau cu picioarele amputate din cauza degerăturilor. Nu aveau un acoperiș deasupra capului iar starea de sănătate a multora se degrada accentuat. În spitale nu putea fi ținuți decât un timp limitat. ”De multe ori mergeam pe străzi și dădeam haine și mâncare persoanelor fără adăpost. Dar am realizat că nu facem suficient. Trebuia să-i salvăm în adevăratul sens al cuvântului. Să-i luăm de pe străzi și să-i scăpăm de greutățile acelei vieți”, mărturisește Ionela, scrie Adevărul.
Publicitate
Zeci de persoane sunt hrănite zilnic FOTO Asociația Happy
Așa a apărut ideea unui centru gratuit pentru persoanele fără adăpost. Părea o idee prea ambițioasă, dacă nu cumva un vis imposibil. Cu ajutorul unor prieteni, Ionela și Cristi au găsit o fostă casă de protocol a protipendadei comuniste, în satul Rădeni, comuna Frumușica. Localnicii îi spun ”Vila lui Ceaușescu”. Aici se întâlneau, înainte de 1989, activiștii de partid și oamenii cu ștaif ai partidului, pentru petreceri. Și asta în condițiile în care zona este renumită pentru vinul și rachiul de cea mai bună calitate. După ce au strâns donații și sponsorizări, Ionela și Cristi au reușit să reabiliteze vechea casă de protocol, aflată în paragină. Încet, încet, visul imposibil al soților Ivan-Tudose a devenit posibil. Ruina comunistă a fost transformată într-un centru de vis pentru oamenii străzii. Aici au ajuns toți oropsiții sorții. Din donații strânse cu greu, în momentul de față, la Casa Nicolae sunt hrăniți și găzduiți 60 de oameni. Sunt tratați cu respect, au camere curate, o curte spațioasă și mâncare. Pentru mulți dintre ei a fost primul acoperiș deasupra capului după ani de zile. Alții nu au avut niciodată condiții atât de bune. Sunt tot felul de oameni, tineri, bătrâni, bolnavi, unii în fază terminală. Toți au povești incredibile. Inclusiv autoritățile s-au obișnuit cu acest sanctuar al oamenilor străzii și trimit pe cei a căror situație nu o mai pot gestiona. Unii vin direct de la spital, cu ambulanța, la Casa Nicolae.
Oameni adunați la sfințirea Casei Nicolae
”Sunt aduși sau veniți de bună voie de prin toate colțurile județului, mulți cu boli incurabile sau bolnavi în faze terminale, toți au fost primiți cu brațele deschise la Casa Nicolae. Avem o curte imensă, amenajată cu gust și dedicare. În locul acesta, trăiesc zeci de suflete oropsite de soartă și fără niciun scop în viață. Grădina îngrijită, bucătăria dotată cu cele trebuincioase, camerele curate și igienizate, o mică bibliotecă, un colț cochet unde să se adune în jurul mesei cei cazați”, spune Cristi. Casa Nicolae a fost sfințită de un sobor de preoți condus de Preasfințitul Nechifor Botoșăneanul. „Casa Nicolae nu este doar un loc, ci este împlinirea unui vis al nostru de a ajuta oamenii în nevoie, de a le oferi un adăpost și o speranță. Astăzi, sfințirea casei a fost ca o cunună dumnezeiască, pusă deasupra acestei case, protejată de sfinți și de Dumnezeu. Fiecare zi aici este o binecuvântare, pentru că Dumnezeu ne trimite nu doar suflete care au nevoie de ajutor, dar și oameni generoși și donații care fac posibilă funcționarea acestui proiect”, a precizat Ionela Ivan Tudose.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică identificate în primele 6 luni din 2025, în zona de activitate a Delgaz Grid.
Prejudiciul generat de aceste practici se ridică la aproape 8,5 milioane de lei;
Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 mil. kWh;
Intervențiile pentru evitarea înregistrării consumului pun în pericol siguranța consumatorilor și a bunurilor lor, dar și alimentarea cu energie;
Suspiciunile de consum fraudulos pot fi anunțate la raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, apelând la 0371 700 157 sau la cea mai apropiată secție de poliție;
Publicitate
Peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de energie au fost identificate în primele 6 luni ale acestui an în 18 dintre cele 20 de județe în care operează compania de distribuție Delgaz Grid, majoritatea vizând sustrageri de electricitate.
Astfel, 397 de cazuri reprezintă sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău). De asemenea, 265 de cazuri au fost înregistrate pe parte de gaz în 18 județe (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Bihor, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău).
Cantitatea totală de energie sustrasă este de circa 9,9 milioane kWh (circa 3,8 mil. kWh gaze naturale și 6,1 mil. kWh energie electrică), iar valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 8,5 milioane lei.
Cantitatea sustrasă ar putea acoperi consumul de gaze naturale pentru circa 4-5 ani și consumul de energie electrică pe durata a 30 de ani al unei instituții de învățământ cu 275 elevi și cadre didactice.
Reamintim consumatorilor care sunt racordați la rețelele de energie electrică și gaz că intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și instalațiile clandestine pot duce la incidente grave (explozii, intoxicații, incendii, electrocutări etc.) cu urmări devastatoare: pierderi de vieți omenești și/sau bunuri distruse.
Diminuarea valorii facturii la energie prin evitarea înregistrării consumului real nu este o soluție pentru consumatori deoarece consecințele unor explozii sau incendii depășesc cu mult sumele astfel „economisite”. Pentru menținerea siguranței este foarte importantă prevenirea sustragerilor de energie prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc.
Consumul fraudulos generează pierderi nu doar pentru operatorul de distribuție ci și pentru consumatorii corecți, care plătesc cu regularitate contravaloarea energiei consumate, intervențiile ilegale afectând deopotrivă și calitatea serviciului de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice.
Totodată, consumul fraudulos reprezintă o formă de furt și este sancționat conform prevederilor Codului Penal. În vederea identificării persoanelor responsabile și a recuperării prejudiciului, operatorul de distribuție formulează și transmite plângeri penale către instituțiile abilitate.
Pentru siguranța consumatorilor și pentru evitarea situațiile neplăcute care pot să apară în urma consumului necontorizat de energie, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenție:
NU permiteți persoanelor neautorizate să intervină asupra echipamentelor de măsurare a consumului de energie (contoare);
NU acceptați soluții improvizate de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru reducerea consumului;
NU acceptați folosirea materialelor neadecvate pentru instalațiile de energie electrică sau gaz (de ex: bandă adezivă pentru izolarea cablurilor sau coliere metalice improvizate pentru instalațiile de gaz).
Cele peste 660 de cazuri de consum fraudulos identificate de la începutul anului până în prezent reprezintă tot atâtea situații cu potențial periculos care au fost prevenite. Contribuția cetățenilor care semnalează astfel de practici este esențială, toate sesizările fiind verificate cu respectarea confidențialității identității celor care le transmit.
Pentru o comunicare rapidă și eficientă, suspiciunile privind consumul fraudulos pot fi raportate la adresa de e-mail raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, prin apel gratuit la numărul 0371 700 157 sau direct la cea mai apropiată secție de poliție.
Rezultatele la examenul de Definitivat, care a avut loc pe 8 iulie, au fost afișate marți în centrele de examen și pe pagina de internet definitivat.edu.ro, 65,36% dintre candidați (5.784) promovând concursul.
Prezența la proba scrisă a examenului de Definitivat a fost de 93,2%. Pentru susținerea probei s-au înscris 9.510 candidați și au fost prezenți 8.862. Au absentat 648 de candidați, iar nouă au fost eliminați din examen.
În cursul zilei de marți, până la ora 20:00, și miercuri, până la ora 12:00, vor putea fi depuse contestațiile, la centrele de examen. Acestea pot fi depuse și online, la adresele de e-mail afișate de Inspectoratele școlare la sediul centrelor de examene în ziua susținerii probei scrise.
Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site în data de 21 iulie. Acestea vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august.
Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin accesul la definitivarea în învățământ, cadrele didactice trec de etapa de debutant și pot intra pe o rută ascendentă de profesionalizare. AGERPRES
Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 59 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.
În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în aceeași zi, în jurul orei 16:30, în timp ce se afla pe terasa unui local public, pe fondul unui conflict spontan, ar fi lovit victima în zona gâtului, ceea ce a făcut-o să se dezechilibreze și să cadă peste un stand pentru umbrelă, aflat în apropiere, provocându-i leziuni fizice.
Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Cine sunt românii care primesc vouchere pentru factura de energie Ministrul Energiei a explicat ce se va întâmpla cu facturile românilor de la 1 august, după creșterea prețurilor la energie electrică. Mai bine de patru milioane de români vor primi vouchere de la stat, prin care își vor putea achita până la 50% din valoarea facturilor, a declarat Bogdan Ivan, la Antena 1.
Beneficiarii cardurilor de electricitate vor fi românii care au venituri mici și foarte mici, până în 1,950 de lei sau până în 1,780 de lei pentru cei care locuiesc cu familia.
Ministrul Energiei, despre variantele de reducere a prețurilor
„Sunt trei variante astăzi, unele sunt pe termen scurt, unele pe termen mediu și pe termen lung. Din punct de vedere a termenului scurt, faptul că sunt 200.000 de oameni care și-au schimbat operatorul de distribuție în ultimele două luni de zile, arată faptul că e o dinamică foarte mare și deja avem doi competitori pe piață care au scăzut sub pragul psihologic de 1,3 lei per kilowatt.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că au scăzut sub prețul plafonat înainte de 1 iulie. Adică cei care consumau mai mult de 300 de kilowați înainte, și se vor muta la unul dintre cei doi furnizori, vor păti fapturile mai mici începând cu luna iulie”, a declarat Bogdan Ivan, la Antena 1.
Cine sunt românii care primesc vouchere pentru factura de energie
„În schimb, acei oameni care aveau un consum sub 60-70 de kilowatts, adică aproximativ 4,7 milioane de români, care aveau un consum foarte mic, aveau o discrepanță foarte mare. Pentru ei aproape se vor dubla fapturile de la 40-50 de lei la 90-100 de lei.
Pentru ei am gândit un mecanism, imediat după ce am ajuns la minister, împreună cu Ministrul Muncii, prin care, timp de nouă luni de zile, până în 31 martie 2026, vom acorda un voucher care va acoperi aproximativ 40-50% din valoarea facturii pentru acești oameni.
Publicitate
2,1 milioane de gospodării, aproximativ 4,5 milioane de români. Cei care au venituri mici și foarte mici, adică până în 1,950 de lei sau până în 1,780 de lei pentru cei care locuiesc cu familia”, explică ministrul.
Cum se vor putea înscrie românii pentru a primi carduri de energie
Ministrul Energiei a explicat cum se vor putea înscrie românii pentru a primi vouchere pentru factura de energie.
„Platforma nu e încă funcțională. Cei de la STS ne-au promis că va fi gata până la jumătatea lunii august. (…)
Oamenii vor putea să se înscrie fie ei, fie cineva din familie să-i înscrie în acea platformă, fie funcționarul de la primăria de care aparțin sau poștașul de la ghișeul Poștei Române din localitate”, a mai explicat ministrul Energiei.
Ce spune ministrul Energiei despre tarifele dinamice și contoarele inteligente
„Nu e deloc imposibil, avem modele de bună practică în Belgia, în Marea Britanie. Vin din digitalizare și cred foarte mult că vom putea să optimizăm foarte mult din fluxurile energetice și din echilibrarea sistemului energetic național din România folosind instrumente digitale.
Pentru asta avem nevoie de două elemente. Să investim în infrastructura de transport, distribuție și furnizare. Aici avem fonduri pentru modernizare, pentru Transelectrica avem 500 de milioane de euro disponibili.
Doi, să investim bani tot din fondul pentru modernizare, (…) o secțiune foarte importantă vreau să fie orientată către aceste contoare inteligente, care vor putea să măsoare în timp real nevoia de consum.
De exemplu dacă între ora 11:00 și ora 18:00 vei consuma energie electrică vei plăti de trei ori mai puțin decât în intervalul 18:00 – 21:00. E normal și e corect pentru consumatorul final ca el să plătească energia pe care o consumă la prețul pieței la ora respectivă.
Această măsură e una pe care o văd foarte practică. Venim și cu o modificare de legislație prin care permitem atât oamenilor care vor să instaleze acest tip de echipament, până când vom veni noi într-o formă în care să finanțăm operatorii de distribuție să-l instaleze gratuit pentru oameni, costă undeva la 200 – 250 de euro.
Eu îmi doresc să demarăm acest proiect în următorul an, un an și jumătate.
În anumite zone, viitorul este unul foarte simplu, e cel al comunităților de energie. Ai și producția ai și consumul la nivel local. Acum e o formă oarecum centralizată”, a precizat Bogdan Ivan.