Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: Campanie împotriva violenței școlare: „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale?”

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani prin Biroul Siguranța Școlară, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani implementează în acest an școlar Campania națională pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

 

Campania se desfășoară în perioada ianuarie – iunie 2024 și are drept scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de violență școlară care se manifestă în rândul elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar prin informarea și înțelegerea unor noțiuni din domeniul juridic și creșterea gradului de siguranță a elevilor prin informarea părinților asupra comportamentelor de risc și situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși aceștia.

Publicitate

Contextualizat campaniei, la nivelul a cinci unități de învățământ din județ, va fi organizat un concurs pe tema elaborării unui material de informare și de prevenție: un Logo privind siguranța școlară și un slogan de însoțire a Logo-ului pentru prevenirea violenței școlare.

Concursul se va adresa elevilor din clasele aVIa aVIIIa și va avea trei etape – locală (la nivelul unității de învățământ), județeană și respectiv națională.

 

Publicitate

Informații de background:

Violența asupra elevilor reprezintă un concept integrator pentru diversele forme de abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, neglijare, exploatare sexuală, trafic, violență prin internet, violență de gen, hărțuire sexuală etc. Această formă de violență include violența între egali, respectiv între elevi. De asemenea, violența asupra elevilor cuprinde forme de rele tratamente comise de către adulți aflați în poziție de răspundere, putere ori în relație de încredere cu copilul, care produc vătămare asupra sănătății acestuia și îi pun în pericol dezvoltarea, demnitatea și moralitatea.

Noțiunea de violență presupune utilizarea forței și a constrângerii fizice, psihice sau morale asupra unei persoane care nu dorește să fie tratată în acest mod. De aceea violența implică mereu și agresivitatea sau un comportament agresiv.

Publicitate

Agresivitatea reprezintă o formă de comportament orientat în sens distructiv, care poate cauza prejudicii de natură fizică sau morală altor persoane. Comportamentul agresiv se poate manifesta de la abuzuri verbale – prin cuvinte care jignesc, calomniază;  abuzuri fizice  – lovirea sau alte violențe;  până la distrugerea bunurilor unei persoane.

Siguranța elevilor și a personalului didactic în incinta unităților de învățământ preuniversitar și zona adiacentă acestora constituie una din condițiile fundamentale pentru organizarea unui proces educațional de calitate, performant.

 

Publicitate

Ca factor de răspundere în asigurarea unui climat corespunzător de siguranță în zona unităților de învățământ, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, în anul școlar curent s-au desfășurat:

  • 564 de activități cu caracter de informare și prevenire, în cadrul orelor de curs, dintre care 131 privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență și 72 privind combaterea bullying/ cyberbullying;
  • 130 participări la activități cu caracter educativ – preventiv destinate altor categorii de beneficiari decât elevii (cadre didactice și părinți)
  • 82 informări cu privire la elevii aflați în situații de risc, adresate: Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, unităților de învățământ preuniversitar, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția a Copilului Botoșani, serviciilor/compartimentelor de asistență socială din cadrul autorităților publice locale
  • 177 controale pe linia sistemelor de securitate private în unitățile de învățământ
  • 879 activități de patrulare ale dispozitivului de ordine și siguranță publică sau poliție rutieră.

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter în zona Vrancea în această seară

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc marţi seară în judeţul Buzău, relatează mediafax.ro.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 18.32 în judeţul Buzău.

Acesta a avut magnitudinea 4,1 şi s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Publicitate

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focşani (44 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (72 km), Braşov (80 km), Ploieşti (86 km).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending