Connect with us
Publicitate

Actualitate

Botoșani: Aproape jumătate dintre viitoarele mame nu merg la medic în timpul sarcinii. Consecințele pot fi devastatoare

Publicat

Publicitate

În România multe femei își poartă sarcina aproape ca în evul mediu. Nu merg la nicio consultație, nu fac analize și nici ecograf. Iar aceasta este una dintre cauzele principale ale nașterilor premature dar și a morții infantile în România. Motivele principale sunt sărăcia și ignoranța, scrie ADEVĂRUL

Din multe privințe, în România se trăiește aproape ca în evul mediu. Mai ales în zonele rurale din nord-estul României, una dintre cele mai sărace regiuni din Europa. Iar cel mai bun exemplu, este modul în care femeile, mai ales din mediul rural, tratează sarcina, evident cu multe consecințe care ne plasează în tot felul de topuri ale rușinii la nivelul Uniunii Europene. Numai în județul Botoșani, de exemplu, aproape jumătate dintre viitoarele mame nu merg la medic în timpul sarcinii. Nici măcar pentru un banal consult. Și asta în condițiile în care o parte din investigațiile de bază sunt decontate de statul român. În aceste condiții nu cunosc riscurile în momentul nașterii, starea de sănătate a fătului, eventualele probleme care ar putea fi evitate printr-un banal tratament și nici măcar momentul estimativ al nașterii, bazat pe evoluția fătului. La fel ca acum două secole în urmă.

Ignoranța, principala cauză

Medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea din Botoșani spune că numărul de gravide cu sarcinile nemonitorizate de un medic este destul de mare. Aproape jumătate dintre nașteri sunt de la aceste mame. Nu cunosc sexul copilului, nici măcar luna în care se află sarcina și momentul aproximativ la care s-ar aștepta să nască. Evident, nu știu nimic despre starea de sănătate a fătului. În plus, nu cunosc nimic despre starea lor de sănătate dar și tipul de sarcină, dacă se impune naștere naturală sau cezariană.  „Procentul de nașteri a mamelor care nu au fost niciodată la medic, sau au fost doar o singură dată este în continuare ridicat. Un număr foarte mare de nașteri, undeva aproximativ 30-40% dintre nașteri, la Botoșani, sunt din sarcini care sunt nedispensarizate sau parțial dispensarizate( n.r. adică nu au fost la controale medicale periodice).”, spune neonatologul Carmen Zaboloteanu, relatează ADEVĂRUL.

Iar printre principalele cauze sunt ignoranța și sărăcia. În primul caz, femeile nu au o educație sanitară minimă pentru a conștientiza importanța analizelor și controalelor medicale în timpul sarcinii, spune medicul botoșănean. În multe cazuri este vorba și de mame minore. „Sunt mai mulți factori, dar ignoranța în primul rând. Sunt persoane care nu doresc, nu sunt interesate, au carențe de educație sanitară. Ar fi ușor să vină cu trimitere de la medicul de familie în ambulatoriu, serviciile sunt gratuite. Se face internare de zi și atunci s-ar face un pachet de investigații pentru sarcină. Dar procentul mai mare este a celor care zic că bunica, mama, nu au fost niciodată la medic și a fost totul ok. Și merg și ele pe aceeași idee.”, spune Carmen Zaboloteanu.

Culmea, s-a încercat oferirea unui pachet lărgit de investigații gratuite, dar nu sunt doritoare. Adică nu vin să se consulte, nici măcar gratuit. „S-a încercat lărgirea pachetului pentru analize mai complexe, dar este foarte greu pentru că adresabilitatea este mică.”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Publicitate

„Vin din medii defavorizate”

A doua cauză a sarcinilor neurmărite de un medic este sărăcia. Este vorba despre femei din familii foarte sărace, cu o educație precară, care nu știu cui să se adreseze și nu au nici bani pentru a ajunge la un cabinet medical de specialitate. „Pe lângă ignoranță sunt persoane care ar dori să fie luate în evidență dar nu au acces la servicii, vin din medii defavorizate, cu situație financiară precară. Numai drumul din localitatea lor de domiciliu, până în orașul reședință de județ este deja prea costisitor. Poate nici nu știu la cine să apeleze”, spune medicul botoșănean.

Investigațiile care pot salva o viață

Publicitate

Specialiștii spun că la sarcinile care nu au fost urmărite, adică la femeile gravide care nu au fost nici măcar la un consult de specialitate în timpul sarcinii, riscurile apariției problemelor este foarte mare. În unele cazuri ajunge la 100%. Problemele pot varia de la naștere prematură și până la complicații grave ale nou-născutului. Ba chiar și probleme de sănătate ale copilului în primul an de viață. „Toate studiile care sunt în tratatele de specialitate, arată că procentul problemelor care pot să apară la naștere, la copil, din mamele care nu sunt dispensarizate cresc cu cel puțin 50%, și ajung până la 100%.  Există riscul de asfixie perinatală, ventilație mecanică, riscul de prematuritate, riscul de asfixie la naștere, riscul de probleme la externare. Șansele ca un copil să dezvolte probleme de sănătate în primul an de naștere la o mamă care nu a fost dispensarizată sunt de peste 50%.”, precizează Carmen Zaboloteanu.

Tocmai aceste sarcini care nu au fost urmărite de specialist, sunt unul dintre factorii care duc la explozia de copii prematuri din România. De altfel țara noastră se află în topul european privind nașterile premature dar și mortalitatea infantilă, cauzată la rândul său de sarcini lăsate neinvestigate medical. În plus, explică medicul botoșănean, sunt situații în care o simplă investigație poate salva viața fătului. „Sunt cazuri de femei care au o infecţie intrauterină. Dacă vine la medic poate fi tratată. Dacă nu este monitorizată, problema rămâne și atunci lucrurile se complică”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Anchetă după ce un bărbat mascat a intrat într-o bancă cu un pistol şi a cerut bani angajaţilor

Publicat

Publicitate

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Iaşi au demarat o anchetă, după ce joi seara a fost primit un apel telefonic care anunţa că în incinta unei sucursale bancare a intrat o persoană deghizată, care avea în mână un pistol şi a cerut bani angajaţilor, însă jaful nu s-a concretizat.

Surse din rândul anchetatorilor spun că incidentul ar fi avut loc la sucursala BCR din cartierul Alexandru cel Bun.

“Poliţiştii din Iaşi au fost sesizaţi prin apel 112 de către sediul central al unei unităţi bancare, despre faptul că, la ora 17,20, într-o sucursală din municipiul Iaşi, ar fi intrat o persoană necunoscută, deghizată, având asupra sa un obiect ce părea pistol, cu care a ameninţat angajaţii care se aflau în sediu şi le-a cerut bani. Persoana nu a sustras nicio sumă de bani şi nu a fost rănită nicio persoană. La scurt timp, aceasta a părăsit sediul băncii”, a informat Biroul de Presă al IPJ Iaşi.

Aceeaşi sursă menţionează că s-a constituit o echipa operativă complexă, formată din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Poliţiei Municipiului Iaşi, care efectuează cercetări, în vederea identificării persoanei şi pentru stabilirea situaţiei de fapt. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești

Publicat

Publicitate

Venerabilul Mitropolit Antim Ivireanul era de loc din Iviria (Georgia). Părinţii săi, Ioan şi Maria, i-au pus din botez numele Andrei. Ajungând din tinereţe rob la turci, a stat mulţi ani în Constantinopol, învăţând limbile greacă, arabă şi turcă, precum şi meşteşugul sculpturii, al picturii şi al broderiei. În anul 1690 este adus în Ţara Românească de voievodul martir Constantin Brâncoveanu.

Aici a învăţat meşteşugul tiparului de la Episcopul Mitrofan, iar după câţiva ani s-a călugărit şi a fost hirotonit preot. Între anii 1691-1694 a condus tipografia domnească de la Bucureşti şi a tipărit trei cărţi. Între anii 1694-1696 a întemeiat o nouă tipografie la Mănăstirea Snagov. Între anii 1696-1701 a fost egumen al acestei mănăstiri tipărind 14 cărţi, dintre care patru în limba română, iar celelalte în limbile greacă, slavonă şi arabă. Între anii 1701-1705 a condus din nou tipografia domnească din Bucureşti, tipărind 15 cărţi, îndeosebi cărţi de slujbă. Între anii 1705-1708 a fost episcop la Râmnicu-Vâlcea, întemeind aici prima tipografie. Timp de trei ani a tipărit la Râmnic 10 cărţi, dintre care 7 în limba română.

Între anii 1708-1716 a fost mitropolit al Ţării Româneşti, întemeind noi tipografii şi tipărind încă 19 cărţi, dintre care 12 cărţi în română. În toamna anului 1716 a fost închis, la porunca turcilor, caterisit şi trimis în surghiun la Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai. Pe cale a fost martirizat de ostaşi şi aruncat în râul Tungia, lângă Adrianopol. Acest fericit ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind de mic înstrăinat din pământul părinţilor săi şi după ce suferi grele ispite între păgâni, a fost călăuzit de Hristos în pământul românesc.

Astfel, aici şi-a găsit a doua patrie, cu părinţi şi fraţi şi toată mângâierea Duhului Sfânt. Luând jugul lui Hristos la Mănăstirea Snagov, ieromonahul Antim a ajuns călugăr iscusit şi tipograf neîntrecut în Ţara Românească. Timp de 15 ani, până a fost făcut episcop, a întemeiat două tipografii şi a tipărit zeci de cărţi bisericeşti în limbile română, greacă, arabă şi slavonă, dovedindu-se cel mai mare tipograf al ţării noastre în secolele XVII şi XVIII.

Cărţile lui s-au răspândit în toate provinciile româneşti, ajungând până în Athos, în Grecia, la Constantinopol, Ierusalim şi Sinai, în Siria şi Iviria, căci era un devotat slujitor al lui Hristos şi apărător al Bisericii Ortodoxe. Dimensiunea panortodoxă a activităţii culturale a Sfântului se descoperă şi în rolul pe care l-a avut prin acordarea unui ajutor deosebit altor popoare creştin-ortodoxe, aflate sub stăpânire otomană, pentru dezvoltarea culturală și spirituală a acestora, prin cărți tipărite în limbile greacă și slavonă, prin punerea bazelor primei tipografii cu caractere georgiene întemeiate la Tbilisi (1709) și prin dăruirea unei tipografii cu caractere arabe Patriarhiei de Antiohia (1706), după ce a tipărit la Mănăstirea Snagov Liturghierul greco-arab (1701).

Pentru toate aceste lucrări de povățuire, de zidire sufletească și materială în cuprinsul Țării Românești şi în alte ţări, precum și ca o recunoaștere a vieții sale jertfelnice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a numit anul 2016 ca An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Temperaturile se prăbușesc începând de duminică: De la 34 de grade la cel mult 15 grade. Vin ploile

Publicat

Publicitate

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat, joi seară, că, începând de duminică, se va înregistra o prăbuşire a regimului de temperaturi, de la 34 de grade, la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, cele mai mari cantităţi de precipitaţii fiind aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, relatează agerpres.ro.

“Dacă astăzi, mâine, vineri, şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri, mâine, vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână cu 33 – 34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă 26 – 33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică când, de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a afirmat directorul ANM, la şedinţa convocată, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu pentru a analiza măsurile ce se impun în condiţiile avertizărilor meteorologice emise de specialişti.

 

Elena Mateescu a explicat că acest lucru înseamnă că urmează fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor.

“Ce înseamnă acest lucru, o spunem de fiecare dată – un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a punctat ea.

Publicitate

Potrivit directorului general al ANM, pe baza următoarelor date, în cadrul Consilului de prognoză se va emite o alertă generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării.

“La început în partea de vest, nord-vest probabil cu siguranţă un Cod galben având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment de până la 30 – 40 l/mp, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat să avem zone în ţară de Cod galben, posibil toată ţara, şi chiar şi aereale de Cod portocaliu”, a explicat Elena Mateescu.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, a spus ea.

Publicitate

“Cele mai mari cantităţi de 60 – 80 litri/mp, posibil de peste 90 de litri/mp le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în 24 de ore valori de peste 100 litri/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie Cod roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a adăugat directorul general ANM.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 26 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 26 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 26 septembrie 2024:

Loto 6 din 49: 32, 15, 1, 39, 41, 40

Loto 5 din 40: 30, 2, 24, 32, 10, 27

Noroc: 5 7 9 3 8 1 2

Noroc Plus: 1 1 8 5 9 1

Publicitate

Super Noroc: 8 4 2 2 3 5

Joker: 29, 20, 27, 31, 36 + 4

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending